Мога ли да внасям пари за пенсия, ако не ходя на работа? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121293)
 Любов и изневяра (29731)
 Секс и интимност (14372)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9604)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18554)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Мога ли да внасям пари за пенсия, ако не ходя на работа?
преди: 6 месеца, 3 дни, прочетена 732 пъти
Въпросът ми е в заглавието, но да уточня-не ходя на работа с редовна заплата, а иначе- работя почасово на различни места, ходя да чистя по домовете, рисувам картини и ги продавам, когато мога... , шия гоблени по поръчка или продавам вече ушити гоблени. Никога доходите ми не са редовни, имам и здравословни проблеми, много пари отиват за лекарства, но да не изпадам в самосъжаление. Просто, въпросът ми е-има ли някаква възможност, да внасям пари в частен пенсионен фонд, моля да ме ориентирате, защото реално-доста години или съм била без работа, или работя почасово и досега нямам нито 1 стотинка внесена-за някаква пенсия за в бъдеще.
Или пък -да си заделям пари по сметка и да не се занимавам с пенсионни фондове? Дори не знам, ако си направя спестовна сметка-лихвата, която ще се натрупва месечно или годишно-какъв процент ще е и дали си заслужава. Ще съм благодарна, ако получа качествени съвети, а не типичния български хейт -защо не съм се хванала на работа с редовна заплата и т. н. Както вече казах, имам сериозни здравословни проблеми и чисто физически не издържам.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 месеца, 2 дни
hash: ce2f1b3bd9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   По принцип, не. За да внасяте пари за пенсия, трябва или да сте на някакъв трудов договор, или другия вариант е да се свържете със счетоводител и да си откриете фирма, от която да се самоосигурявате. Трети вариант, който аз самата обмислям от доста време е, има разни "небанкови" институции, които предлагат спестовни планове, всеки месец внасяш някаква сума, трупа се някаква лихва, но пък това е за да спестиш някой лев, и няма връзка с осигуровки за пенсия. Казвате, че продавате картини, гоблени, за мен най-удачно ще е да си откриете фирма, но пък там има и други данъци. За други варианти не се сещам.

 
  ...
преди: 6 месеца, 2 дни
hash: a03cac6e4e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   За да си внасяш осигуровки, трябва или да имаш трудов/граждански договор, или да се самоосигуряваш (да си регистрирана като самоосигуряващо се лице). Вариант е някой да те води на работа фиктивно, но трябва да си плащаш осигуровките и за сметка на работодателя и ще излезе доста скъпо. За справка на брутна заплата 1000 лв, трябва да плащаш почти 400 за осигуровки.

Ако просто заделяш едни пари всеки месец, не е решение, защото ги яде инфлацията. За пример преди 15 г. заплатите бяха 500 лв. Ако тогава си спестявала 10% от заплатата си, т. е. 50 лв, което не е никак малко (все едно сега да спестяваш 150), то сега тия пари нямат никаква никаква стойност и инфлацията ги е изяла, а след още 15 г. ще ги е изяла още веднъж на 1/3. Същото ще стане, ако спестяваш сега, ще си скъсаш гъза да спестяваш, а инфлацията ще ти ги яде с годините. Трябва ти нещо, което ако не ти носи доходност, то поне коменсира инфлацията.

Това, което се сещам, е да си направиш застрахователен план със спестовен елемент. Т. е. внасяш всеки месец някакви пари за определен период, които имат доходност и след края на периода си прибираш всичко с лихвите. Отделно ако през това време умреш, наследниците ти взимат всички пари. Имаш си покритие при болничен престой, болест и т. н.

 
  ...
преди: 6 месеца, 2 дни
hash: 02746b19ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   1. Зависи на колко години сте, госпожо. За пенсия за стаж и възраст ви трябват поне 35 години стаж. Ако сега сте на 40, значи 35 години да внасяте с надеждата да получите след това.
2. Надявам се внасяте поне здравни осигуровки?
3. Иначе вариантът да плащате социални осигуровки е да се регистрирате като самоосигуряващо се лице, но ще трябва да намерите счетоводител и да ви подава декларициите за осигуровките и до края на април всяка година и ГДД за данък. Смятайте, че месечно ще трябва да отделяте по 500 лв за осигуровки, спестяване за данъци, за счетоводно обсулжване. За доходите ще трябва и документи да издавате - вероятно и някакъв касов апарат.
Тъй че вие най-добре знаете по колко получавате на месец. Ако не печелите по 1500 лв средно на месец, то по-добре плащайте само здравни и заделяйте пари във ваша сметка за старини.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 2 дни
hash: 02746b19ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   И да допълня - в частни пенсионни фондове винаги има риск дружеството да фалира и да останете с 0 лева и стрес.
Във ваша разплащателна сметка няма да получите никакви лихви, само такси всеки месец по 5-6 лв ще плащате. Но пък парите ви ще са ви на разположение и няма да чакате падежи за лихви.
А във спестовна сметка - според мен не си заслужава. За петцифрена сума съм получавал годишно 15 лв. Това при положение, че не пипаш парите, ако теглиш - плащаш някаква неустойка.

 
  ...
преди: 6 месеца, 2 дни
hash: da8297f24d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Авторке, ако доживееш до 70г. ще имаш право на пенсия(минималната) поради възрастта, без значение, че не си се осигурявала.

Относно банките - явно нямаш банкова сметка)))

За съжаление, в момента, тия лихвари - банките изобщо не дават лихва по спестовен влог или сметка!

Има някои по-измислени малки банки, които дават малка лихва при срочен депозит, но не е ясно доколко са читави тези банки!

Аз се чудех преди няколко месеца дали да си направя такъв депозит в TBI - но се отказах!

 
  ...


...
преди: 6 месеца, 2 дни
hash: a9cc7283fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Ами да ти кажа аз въобще не вярвам, че след 35-40 години, когато вероятно ще се пенсионираш пенсионната система ще е в сегашния си вид.

Замисли се. В България в момента пенсиите се ползват само за политиканстване и събиране на гласове за изборите с обещания "ще вдигнем пенсиите", "ще има 50 лв надбавка"

Да не говорим, че в чужбина има над 1 милион българи, които работят там, много от тях ще се върнат като остареят и ще реват държавата да им дава пенсии, нищо, че цял живот са бачкали навън и нямат необходимия стаж.

Да не говорим, че знам, плюс това от човек, който разполага с вътрешна информация и много сериозни връзки че и в Европа не е цветущо положението с пенсиите.

Въпросният човек твърди, че европейските пенсионни фондове реално са празни, защото парите масово са раздадени за справяне с пандемията и за помощи за мигрантите.

Реално пари НЯМА, печатат се пари като луди и не достигат въпреки печатането - затова е и тази инфлация от 30-40% която по медиите се опитват да ни лъжат, че е 12%, реално е над 30% за много неща, бензина примерно гони 3 лева от 1. 80 х или 1. 90 преди 3-4 години.

Та мисълта ми е - не се напрягах толкова. Дали ще внасяш пари в частен фонд - решаваш само ти. Само, че с тези темпове на инфлация да събираш 20 хиляди няколко години - като се пенсионираш може 20 хиляди да са само 1 пенсия? @?

Може и въобще да няма евро, лев и т. н., говори се и за базови доходи и т. н. неде да ги носиш толкова на сърце тези неща.

Засега, който има акъл трябва да се подготви за най-важното - да се учи да готви, сади, шие, гледа животни физическа и психическа подготовка и запас в натура на храни и някой лев.

Следващата криза може да е страшна.

Т. Т.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 2 дни
hash: c31f4883c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Ако за старините си разчиташ единствено на държавната пенсия, значи не си постигнал нищо в живота си.

 
  ...
преди: 6 месеца, 2 дни
hash: b7fb311c84
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Общо взето не може. Най-лесният и легален начин е да регистрираш ЕТ (едноличен търговец), да се водиш управител и да се осигуряваш. Лошото е, че самото съществуване на фирмата ще ти струва разходи примерно за счетоводител колкото да ти приключи годината. Другият начин е някой познат да те назначи фиктивно, да му даваш пари и да ти внася осигуровки. Но не всеки има толкова доверени приятели.

 
  ...
преди: 6 месеца, 2 дни
hash: 80f3f3b6cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Може, може и да се обадиш в НОИ за да ти обяснят какъв е процеса.
Колко посетители на форума според теб знаят, каква е пенсионната възраст, като вземеш пред колко много теми са от типа на "Мога ли да забременея по време на цикъл!!! , "Дали е влюбен в мен или просто иска секс!!! ", "Защо ми закъснява"...

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 2 дни
hash: 5b22aed8c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Авторке, сега ще ти разкажа едни малки подробности относно въпроса ти, а след това ти сама ще си правиш извода.
1. Едната ми баба е започнала да работи като готвачка от 20-годишна и е работила без прекъсване до 60-годишна възраст. Пенсията й в момента е около 600 лв.
2. На един приятел татко му е работил дълги години по строежите без никакъв трудов договор и никакви заплатени здравни осигуровки. Преди 2 години стана на 66 години и се похвали, че са започнали да му превеждат пенсия по 400 лв. при положение, че дълги години реално погледнато се е водел безработен и не е дал 1 стотинка на държавата в никакви пенсионни фондове, никакви осигуровки и така нататък.
Въз основа на тези неща искам да ти кажа, че е напълно безсмислено да внасяш пари в пенсионен фонд или да си купуваш стаж и впрочее. Заделяй си доколкото можеш пари настрани и пак ще живееш доста по-добре, отколкото да ги даваш за тези фондове! Както виждаш разликата между работещ цял живот и такъв, който дълго време се е водел безработен, е само 200 лв. На фона на сегашните цени и инфлацията тези 200 лв. са нищо, така че не се занимавай с глупости, а си заделяй средства за самата теб или ги използвай когато ти потрябват в трудни ситуации! Докато дойде време да се пенсионираш, системата със сигурност вече ще е доста по-различна и не се знае какво може да стане.

 
  ...

...
преди: 6 месеца, 2 дни
hash: 85e2422240
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Спестявай пари и купувай чисто злато, златото винаги ще струва пари, независимо от инфлацията.

 
  ...
преди: 6 месеца, 2 дни
hash: 2b1891c673
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   До 7 - Това като го казваш, тъпаш ли се по рамото?

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 1 ден
hash: 2284fce797
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Благодаря на всички коментирали дотук, БЕЗ - на жалкия хейтър н. 9.
Реално, ме успокоихте, защото винаги съм била с определен начин на мислене -стремя се да живея в настоящето, да разчитам на себе си и да живея СЕГА. Разбира се, НЕ съм глупачка, заделила съм си някакви пари, под формата на инвестиционни златни кюлчета, които при нужда мога веднага да продам обратно на фирмата, компанията, от която съм ги купила.
Някой в коментарите е предположил, че нямам никаква сметка, всъщност имам само Дебитна карта. Нямам кредити, нито дългове към никого, деца -нямам, не пуша, не пия алкохол, не ходя по барове, дискотеки, ресторанти, кафенета, фризьори и маникюристи. Млада съм, но умея да си готвя всичко сама... Колкото до въпроса с пенсиите, просто в последно време, всички около мен буквално ЛУДНАХА на тема пенсионни осигуровки и по едно време, и аз взех да се вкарвам в някакъв тревожен филм, покрай непрестанните им разговори на все същата тема. По едно време, взех да си мисля, аз ли нещо грешно разсъждавам? ! Но благодаря, че ме успокоихте и ми припомнихте-собственият ми изначален начин на разсъждение и възприятие за нещата:)
От Авторката

 
  ...
преди: 6 месеца, 1 ден
hash: 7967958e54
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   До н. 10 от Авторката, благодаря за коментара, да попитам нещо-щом този човек цял живот не е внесъл, дори и 1 стотинка за осигуровки, сега откъде получава тази пенсия от 400 лв. всеки месец?
До н. 11- благодаря за коментара... Да, реално в момента така правя, дори съотношението на парите ми в брой и тези инвестирани в злато, допреди известно време беше 50 на 50 процента, в момента е 60 на 40 в полза на парите в брой, но няма как, все пак постоянно се харчат пари за нещо.

 
  ...
преди: 6 месеца, 1 ден
hash: 0e62f15387
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   До авторката номер 14 : Нямам си и на представа, дори аз се учудих на това и като му казах, че не му вярвам, един ден той ме накара да дойда с него и тъкмо да го закарам до пощата. Вътре на касата си му дадоха 400-те лева и след това за кратко време бях като гръмнат. От този момент насам винаги където и да работя, казвам на работодателя, че предпочитам да ме осигурява на минималната заплата, а другото да си ми го дава на ръка и така и правят. По договор например пише, че получавам 780 лв. , а в действителност ми дават около 1200 лв. , което напълно ме устройва в случая. И аз заделям доколкото е възможно и не мисля да разчитам на държавната пенсия.

 
  ... горе^

...
преди: 6 месеца, 22 часа
hash: 0f2e7b9a96
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Авторке, човекът получава социална пенсия, щом никога не е работил. Ако смяташ, че 400 лв са много / достатъчни за живот, ок.
Само ще ти напомня, че пенсията не е всичко, заради което човек се осигурява. Ако се разболееш, има болничен, който ти няма как да получиш. Не казвай, че си здрава, на младини всички са така, повечето хора се разболяват в по-късна възраст.
Както и ти си написала - лихвите са нищожни, инфлацията е голяма, така че да се спестяват пари в наличност е излишно. Все пак за да внасят повечето хора пенсионни осигуровки, има защо, системата не е измислена ей така. Много хора казват, че няма да опрат до пенсия, смешното е, че в крайна сметка повечето опират до нея и после има: ау, ама как така аз получавам 500 лв, как да живея с тях!

 
  ...
преди: 6 месеца, 18 часа
hash: 6d66266986
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Авторке, в коментар 5 са ти го написали, че "ако доживееш до 70г. ще имаш право на пенсия(минималната) поради възрастта, без значение, че не си се осигурявала. "

Интернет имаш, а не търсиш и не проверяваш: ето какво пише в сайта на НОИ по този въпрос:

********

Условия за придобиване на право на социална пенсия за старост

Право на социална пенсия имат лицата, навършили 70-годишна възраст, когато годишният доход на член от семейството към датата на навършване на възрастта е по-малък от 30 на сто от сбора на линията на бедност, определена за страната през последните 12 месеца...

********

Но имай предвид, че има голямо значение дали пенсията ти ще е 400лв (както пише в коментар 15 - да приемем, че е прав, не ми се търси сега за това) или 600-700лв - което е нормалната пенсия в момента!

За един песионер 200-300 лв разлика си е много съществена! И е така! Защото с 400 лв е много трудно да живееш(да не кажа невъзможно! )! И да ти стигат за нормален живот!

 
  ...
преди: 6 месеца, 17 часа
hash: 6d66266986
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Всъщност ситуацията е дори по-зле!

Сега погледнах в сайта на НОИ

Размерът на социалната пенсия за старост в момента не е 400лв, а е само – 276, 64 лв.

Ето цитат:

********

Размерът на социалната пенсия за старост

Размерът на социалната пенсия за старост, както и условията за нейното получаване, се определят от Министерския съвет по предложение на Министерството на труда и социалната политика и Националния осигурителен институт. На основание ПМС № 451 от 22. 12. 2021 г., съответно на основание ПМС № 147 от 01. 07. 2022 г. и ПМС № 94 от 27. 06. 2023 г., социалната пенсия за старост се определя в следните размери:
• от 25. 12. 2021 г. – 170, 00 лв.
• от 01. 07. 2022 г. – 247, 00 лв.
• от 01. 07. 2023 г. – 276, 64 лв.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 12 часа
hash: b7fb311c84
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   9, приказваш празни приказки без да си наясно. Кое може - да се обади в НОИ ли? И като се обади ще научи, че не може.

 
  ...
преди: 6 месеца, 52 мин.
hash: 2bc68b7304
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   До номер 6:

Не си в час! Българите, работили в България и в чужбина имат право да получават пенсия, в зависимост от броя на годините трудов стаж във всяка една държава. Не се притеснявай, няма да те ощетят. Да не говорим, че повечето наливат спечеленото обратно в България.

До номер 2:

Къде и как се прави застрахователен план със спестовен елемент?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker