Издаване и разпространение на книга в България - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121389)
 Любов и изневяра (29756)
 Секс и интимност (14387)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6483)
 Здраве (9611)
 Спорт и красота (4706)
 На работното място (3187)
 Образование (7311)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1739)
 Други (18577)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Издаване и разпространение на книга в България
преди: 6 месеца, 9 дни, прочетена 768 пъти
Здравейте!

Искам да се обърна с въпроси към вас относно издаването и разпространението на моя(авторска) книга на компютърна тематика

Интересувам се от няколко основни неща:

1. Къде могат най-евтино да издадат книгата ми?

2. Къде мога да разпространявам книгата си?

2. 1. Като електронна книга - само да я оформят и продават

2. 2. Като физическа книга - въпреки, че тук почти съм се отказал, защото примерно Хеликон ми отговориха че искат 55% за тях от коричната цена - което е пълен абсурд!

На мен само отпечатването на книгата ми излиза около 12лв (черно-бяло издание, около 400 страници, с цветни ламинирани корици), и аз искам да я продавам на 20лв (максимум на 25лв, защото на по-висока цена няма да се продаде) - при това положение не само за мен като автор няма никаква печалба, а дори съм на минус!

3. Трябва ли да имам фирма, за да продавам книгата си?
(Аз имам уеб сайт, на който имам качени части от книгата ми. Какво трябва да направя, за да мога да я продавам? )

ИСКАМ ВСИЧКО ДА БЪДЕ ЛЕГАЛНО И ЗАКОННО!

-----------------

Сега, да обясня някои подробности:

Аз написах книгата преди няколко години, а преди две години и половина я издадох в малък тираж (Главно, заради това - да си узаконя авторските права). Имам и ISBN.

В момента довършвам второто, преработено издание на книгата, което включва всички съвременни технологии.
Също така момента я превеждам на английски език и мисля да я кача и в Amazon.

Надявам се, ако тук има хора, които са наясно с тези неща, да могат да ми отговорят на някои от въпросите!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 месеца, 9 дни
hash: 3fb65d93af
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   Здрасти, отговарям ти на някои въпроси:

1) Има различни издателства, примерно Сиела, Кръг и други искаш оферта и ти казват

- не е само Хеликон, питай и други издателства

2) Книгата си я разпространяваш онлайн със съответните реклами и/или в сайтове ако се договорил, но и това струва пари; в книжарници от съответното издателство ако имаш сключен договор

3) Мисля, че трябва да имаш фирма ако продаваш книгата си и върви оборот трябва да се издават фактури и да плащаш данъци за печалбата; съответно ако имаш договор с дадено издателство продажбите може да стават през тяхната фирма и ти само да си взимаш %

 
  ...
преди: 6 месеца, 9 дни
hash: 3fb65d93af
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Автор, мен ме интересува как стоят работите с авторските права? Сключваш договор за авторски права преди да ти отпечатат книгата ли?

 
  ...
преди: 6 месеца, 8 дни
hash: bb09768cc6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   до номер 1

Писах на няколко по-известни издателства и книжарници, включително и Сиела. Засега само Хеликон ми отговориха.

Аз ровичках и търсих много из интернет, преди да пусна тема тук, но навсякъде пишат горе долу за такъв процент на книжарниците - 55%. (или 45% - без ддс).

Но при такъв процент за тях - просто няма как да издадеш книга на хартия - в моя случай - при цена на книгата под 30лв - съм на минус.
Примерно: за да спечеля около 6лв на книга - трябва тя да струва 40лв - но никой няма да я купи на такава цена!

*************

до номер 2

По закон авторските права на дадено произведение се придобиват от автора в момента на написването му(ако е книга), когато е готова.
Но, за да имаш доказателство за това е добре да издадеш книгата си в малък тираж и да получиш такъв номер ISBN - при което 3 екземпляра от книгата се изпращат в националната библиотека.

Никакъв договор за авторските права не сключваш - просто казваш на хората от печатницата своите данни - имената си, заглавието на книгата - и те се заемат и с изваждането на ISBN, и с отпечатването на книгата ти. Като естествено ти си плащаш за тази услуги!

**************

Надявам се, че хора, които са се сблъсквали с подобни неща ще се включат, за да изясним тези въпроси! (защото по интернет почти няма информация за това, или е стара)

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 8 дни
hash: 6d8e2fcc78
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   Аз лично се доверих на Издавам. ком и не казвам, че съм доволна от тях, обаче и аз имах вина затова че не дадох повече пари, за да ми направят книгата както трябва. Исках просто форматиране, да ми направят пряката реч както трябва, затворих едни 200 лева и пряката реч стоеше ужасно след отпечатване, затова и не мога да се похваля, че имам издадена книга. Освен това липсва isbn номер, който също е важен. За да издадеш книга е доста сложно, трябва и да хвърлиш много пари за нея, поне според мен, за да изглежда добре и да се купува. Пиши и на други издателства, да видиш те какво биха ти казали, не са само Сиела и Хеликон, те по-скоро пускат книги на чуждестранни автори, отколкото биха се съгласили да работят с български автор.

 
  ...
преди: 6 месеца, 8 дни
hash: da49f7c7a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Свържи се също с книгоразпространение.
Сам можеш да издадеш книгата си, не ти трябва издателство, а печатница, издател може да е ЕТ Пешо, не е нужно да е някое издателство.
Продаваш си я сам и декларираш дохода си, като физическо лице.

 
  ...


...
преди: 6 месеца, 8 дни
hash: bcbb1bd57a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Без да съм навътре в тези среди, мого да ти кажа да потърсиш регионални издателства, като Фабер (Велико Търново), например, а не водещите в България. Доколкото ми е известно се сключва договор за издателски услуги и не е необходимо да имаш фирма. Книгите можеш да ги продаваш на консигнация в книжарници чрез срочни договори, както и да разчиташ на контактите на издателството. Надявам се да съм ти бил полезен. Печеленето от книги е трудно, защото на всички по веригата трябва да се отдели процент. Не тръгвай към това начинание само с цел да извлечеш дивиденти. Рекламирай се усилено, направи представяне в някоя галерия, библиотека и се постарай да го масовизираш. Ходил съм на такива представяния (на книги от автори на книги с исторически изследвания на родния край) и винаги съм си закупувал книгата от автора.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 7 дни
hash: bb09768cc6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Автора

Довечера ще отговоря подробно на тези, които са коментирали, защото в момента нямам възможност.

Сега само ще допълня и уточня нещо важно: няма как да се обърна към много издателства и книжарници, защото книгата е на компютърна тематика!

А само 2-3 издателства и книжарници в България се занимават с издаването и продаването на компютърна литература!

Затова вероятно ще се насоча към продаване на книгата на сайта ми, a съответно като я преведа на английски - и в Amazon!

 
  ...
преди: 6 месеца, 7 дни
hash: 7206b5bf66
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Не е необходима никаква фирма. За нито една стъпка. Isbn лично можеш да си вземеш от Народната библиотека за повин час. Разпространение - както се договориш, но е по около 50% от коричната цена за книжарницата. Можеш паралелно сам да си я разпространяваш. При мен взимат 90%, ако искаш вярвай, но имам гарантиран пазар.

Самото отпечатване... Зависи. Тъпо е да даваш пари за предпечат, ако не е албум или няма много илюстрации. За няколко дни можеш да научиш основните операции на водещите софтуерни продукти. После във всяка печатничка става, обаждаш се и искаш оферти.

 
  ...
преди: 6 месеца, 6 дни
hash: 5371781afd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Автора

********

до 4

Да, жалко че при теб се е получило така!
За пряката реч не те разбрах какво точно имаш предвид под"стоеше ужасно след отпечатване", но имай предвид, че читателите обикновено не обръщат внимание на такива детайли! За тях най-важното е книгата да е интересна и да се чете леко!

********

до 5

Благодаря!
Потърсих преди малко в интернет "книгоразпространение" и намерих един pdf файл, който съдържа информация за книжни борси, издателства и др. Него ли имаш предвид?
Иначе има и много други резултати на разни фирми, но не ми се стори, че някоя от тях ще ми свърши работа.

Да, знам, че не ми трябва задължително издателство, нали вече издадох първото издание на книгата си в малък тираж! По скоро исках издателство, защото вероятно има контакти с търговците и може да не е толкова висок процентът за тях, ако издателство ми издаде книгата и се ангажира с разпространението.

********

до 6

Проблемът в случая, като написах в началото на кометара си и в коментар номер 7, е че това е книга на компютърна тематика! И кръгът от издателства и книжарници за нея е много ограничен!

Аз знам, че не мога да спечеля много от книгата си в България(а и не съм я писал с такава цел), но все пак смятам, че трябва да има и някакъв финансов резултат като компенсация за дългогодишния труд който съм положил(и продължавам да полагам), докато напиша тази книга!
(А и при компютърните книги е по-различно - информацията в тях бързо остарява и трябва да се обновява периодично, затова има такъв тип книги и с по няколко издания... )

Ако се получи нещо във финансов аспект - би могло да бъде единствено в Amazon, и то ако има интерес към нея. Но там мога да я пусна по-евтино - примерно за 7-8 долара, защото ще бъде в електронен формат и няма да имам разходи за отпечатане. И независимо, че Amazon вземат още по-голям процент(в тоя план, който е подходящ за мен) - пак е по-смислено!

За представяне в галерия или библиотека - нявярно няма да се получи с моята книга, заради компютърната тематика. Иначе съм бил на такъв тип представяне, мой близък написа такава историческа книга и я представяше по подобен начин.

********

до 8

За мен, обаче, това 50%(55%) за търговеца е подигравка с труда на автора! Не знам ти как изобщо си на плюс при това положение(Аз съм бил и търговец - и обичайно работехме на 15-20%, по-рядко на 30%... )
Аз по-горе обясних, че трябва продавам книгата си за около 40лв, за да има няколко лева печалба и за мен! Но такава цена я прави непродаваема!

Не съм за парите! Аз не съм комерсиален човек! Но ме възмути тая логика - че авторът, създателят на книгата, човекът, който има основната роля и заслуга - получава най-малко( и почти нищо) от всички по веригата!

Някъде прочетох, че за автора било нормално да получи 12, 5% - това за мен е абсурд!

Спред мен, редното и правилното е, авторът да получи 50% от чистата печалба!

Примерно в моя случай: разходът за отпечатването на книгата ми е около 12лв(и това при положение, че оформление, дизайн, предпечатна подготовка, дизайн на корица - съм си ги правил аз) и цената, на която смятам, че би се продавала книгата ми е 20лв.

Печалбата е 8 лв, и аз смятам, че за мен трябва да бъдат 50% - тоест 4 лв. Толкова и за търговеца!
Това според мене справедливо!

п. с. При тираж над 300 бр - бих могъл да сваля цената на отпечатването на около 10лв. Но това няма да реши проблема! А и трябва да вложа 3000 лв, и то без да съм сигурен, че ще продам и 1 бройка!

********

Тоест, явно ще преработя сайта си и ще се насоча към продаване на книгата в него, a евентуално като я преведа на англиски - и в Amazon!

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 4 дни
hash: bb09768cc6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   Автора

Все още нито едно друго издателство не ми е отговорило.
Явно нямат интерес към моята книга, тогава ще си я продавам сам!

За да не пускам нова тема, да попитам тук още нещо:

При продажбата на книгата ми в електронен формат - как трябва да се осчетоводи(и въобще да се реализира на практика) такова нещо?

 
  ...

...
преди: 6 месеца, 4 дни
hash: 80f4597c88
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Авторе, за каква аудитория е подходяща книгата ти? Например- за студенти? Ако е така, то издателства не ти трябват, потърси хора, работещи в институции, където се обучават млади хора и сам си прави реклама. Та разбра ме- вместо да търсиш книжарници, дето ще търсят клиенти- иди лично при клиентите.

 
  ...
преди: 6 месеца, 3 дни
hash: bb09768cc6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

12.   до 11

Това го опитах още при първото издание на книгата ми.

Ходих в университета, където аз съм учил (аз изкарах втора магистратура преди няколко години) и познавам някои от шефовете на катедри.

Но ми казаха само - да се обърна към университетската книжарница.

Няма как примерно преподавателят по уеб дизайн в университета да започне да препоръчва моята книга! Той принципно гледа да препоръча своята книга, ако има такава, или на друг университетски преподавател!

Така, че това става - само ако аз се хвана да преподавам в университет - но, честно казано, не ми се занимава с такова нещо!

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 2 дни
hash: bb09768cc6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Автора

За да не пускам нова тема, задавам тук следните въпроси:

При продажбата на книгата ми в електронен формат:

Как трябва да се осчетоводи такова нещо?

Как трябва да се реализира това плащане практически? - чрез банкова сметка? чрез Pay Pal? Или по друг начин?

Има ли идея в разплащане чрез SMS?

********

Ако някой има опит с тези неща - нека сподели! )))

 
  ...
преди: 3 месеца, 14 дни
hash: 53a64e48fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Аз имам опит с издаване на книга в Амазон - не много добър. Макар, че да качиш електронна книга там е долу горе бърз процес, как се отчитат продажбите на електронен продукт могат само те да знаят, и да ти кажат ако искат. Амазон е известен с добрия си контакт с потребителите, но с времето се превърнаха в брутални капиталисти без чувство за мярка. Преди 2-3 години, когато направих това трябваше да се съберат 100 паунда от продажбите, за да ти преведат сумата в банковата сметка. Най-големият проблем обаче е, че целият свят сега пише (защото всички мислим, че сме по-добри от Шекспир) и конкуренцията във всеки жанр е огромна. Трябва да се инвестират много пари в реклама, а когато тя е онлайн, не можеш да контролираш дали получаваш това, за което си платил.

 
  ...
преди: 3 месеца, 13 дни
hash: f403b1a803
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   14

Имам няколко въпроса към теб:

1. Какъв план избра? 70% или 30% за теб?

2. В какъв формат искаха да им изпратиш книгата?

3. Някакви изисквания за оформление, вид шрифт, минимален размер на шрифта и др. има ли?

4. Корица на книгата искат ли да изпратиш и в какъв формат?

Разкажи и за някой друг специфичен детайл!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker