За безработицата и бедността - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121275)
 Любов и изневяра (29729)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9602)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18550)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

За безработицата и бедността
преди: 4 месеца, 28 дни, прочетена 1170 пъти
Какво мислите за хората, които са трайно безработни? Аз съм от тях и съм мъж на 39 години. Намирам си от време на време почасова или краткосрочна работа, почвам на едно място, но нещата не се получават, прекъсвам, търся нещо друго, но все не мога да намеря подходяща длъжност за дългосрочен период. Досега съм сменил много длъжности (предимно неквалифицирани или ниско квалифицирани).
Нямам висше образование, карал съм само няколко курса. До скоро търсих да запиша пак някой курс, но не мога да намеря подходящи за мен. Свикнал съм от всякъде да се ограничавам и винаги търся най евтиното. Знам че проблемът, от една страна е при мен (дефицити и негативи в характера), но от друга страна и възможностите и условията за работа, които масово се предлагат днес са доста ограничителни и изискващи. Експлоатацията и алчността са поголовни! Масово хората се оплакват от липса на достатъчно свободно време, ниски доходи, пренатоварване и стрес, лошо отношение на работа и какви ли още не трудови проблеми. Въобще, като че ли, масовата днешна култура става все по токсична, и от това взаимоотношенията между хората стават все по трагични, а хората масово са се увредили с психологически проблеми (повечето от тях, не ги осъзнават). Аз харесвам по простичкия и скромен живот и мога да се задоволя с по малко, стига да имам повече свободно време за дейностите, които обичам да практикувам всеки ден - четене, спорт, разходки. Те ме обогатявят вътрешно и затова държа много на тях. Те ме поддържат и в добра форма, например ако не спортувам поне по два часа на ден, имам проблеми с алкохола и съня.
Знам, че повечето от читателите тук ще са доста критични към моята нагласа, но тя е следствие на характер, манталитет и ценности. Ако не сте живяли по такъв начин, не можете на го разберете. Има си и плюсове и минуси. За мнозина, това може да изглежда като лукс и сладък живот, но аз също нося своя кръст (ограничения, вътрешни конфликти, лошо отношение) и той не е нито от най леките, нито от най сладките.
Аз също имам амбиции, искам да работя за себе си, опитах с няколко вида бизнес дейности, но нищо не се получи. Вече все повече ме терзае въпросът какво бих могъл да постигна в живота и как да се примиря с мрачната действителност.
Има ли хора тук, с близко до моето положение, които са успяли да си подобрят положението?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 месеца, 28 дни
hash: f57b0cbb9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   С какво се изхранваш?
Аз не мога да си представя да не работя, не бих могла да живея без пари. Пък и деца имам, обичам и да си купувам разни неща, да ходя на почивка поне веднъж годишно. Свободно време имам и с работата ми.
Искам като вляза в магазина, да взема каквото реша.
За чужбина мислил ли си?

 
  ...
преди: 4 месеца, 28 дни
hash: 3219ee682f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Същия съм и то още от студентските години. Мога много да работя, стига да знам, че се оценява, но и много си ценя свободното време и личния живот.

За мен да работиш 8 часа между четири стени(в офис) е равносилно на робство, пък ако ще с каква да е заплата да ме изкушават, за какво ми е много висока а заплата ако имам по 1-2 часа свобода на ден? @

Въпросът е, че няма как и без хич да се бачка не те знам теб как се оправяш да си плащаш сметки, интернет, да си плащаш и тренировките, защото каза и че спортуваш а това също е разход не само за самата зала, но и за екипировка и допълнителна храна.

С ваше ли живееш още на 39 години?

Моят съвет е за такива като мен и теб е най-добре да си намерят таланта(или талантите), може да е абсолютно всичко, но ако наистина си добър в дадено нещо да кажем си майстор електротехник, плочкаджия, треньор дори, тогава може да си работил на парче когато и колкото ти е кеф, не си обвързан дългосрочно по 8 часа.

Въпроса е наистина да намериш в какво те бива(всеки има такова нещо) и да го правиш с кеф и желание - повярвай, че ако се стараеш и за 3-4 часа ще свършиш повече работа от офис-планктона дето по цял ден висят по офисите, пият кафета, пушат цигари и се носят по течението с години! С десетилетия!

Т. Т.

 
  ...
преди: 4 месеца, 28 дни
hash: 258bc10f2b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Аз не съм от тях, но познавам такъв. Строителен работник е, този тип дейност отговаря на всичките ти критерии. Работи за себе си - ако иска обект го взима ако не го иска - ми не го взима. Понякога взима и два, три обекта ако е на кеф, ако не му се бачка, отказва всичко.
Казваш, че ако не спортуваш не можеш да спиш, ми ето ти физическа работа, хем и ще спиш.
А какво мисля за него - ми приятели сме, даже доста близки, човек - като човек, просто друг живот си е избрал.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 28 дни
hash: aef6590617
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

4.   Имам такава приятелка. На 31 смени десетки работни места. Все нещо не й е окей. И тя е без висше, изкара някакъв курс за козметик, но не можа да се реализира. Плюеше преди по "тиквата", сега по "Кирчо и кокорчо". На такива като нея и Господ да слезе не би й помогнал. Претенции, претенции, претенции. Аз че съм човек с две висши и два езика бих направила повече компромиси от нея. И в мола продавачка бих станала, и закуски бих пекла и продавала. Срамна работа няма, навсякъде има какво да научиш, от всяка позиция какво да вземеш. Търсиш ли кусури винаги ще намериш. А четенето, разходките и спорта може и след работа, както правят всички. Какъв лукс е да живееш като скот? Това са само твои фантазии, за да оправдаеш мързела си.

 
  ...
преди: 4 месеца, 28 дни
hash: eb705039b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

5.   Здравей. Това, което си избрал е правилното за теб. Тази система в която сме в момента не предлага нищо чак толкова ценно, че да си заслужава да страда човек за да го спечели. Поддържай един екзистенц минимум колкото да можеш да оцелееш и да имаш време за себе си и нещата които те интересуват. Ако се появи някаква добра възможност, хубаво, ако не, гледай си спокойствието.

Нарег

 
  ...


...
преди: 4 месеца, 28 дни
hash: 0bd5a5ac9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Аз съм жена на почти 35 години и докато станах на 30 бях като теб. Какво ли не съм работила... Понякога на две три места почасово и нищо сериозно. Живея в Германия и от почти 5 години се занимавам с продажба и монтаж на мебели. Стана случайно и сега уча разни неща и се опитвам да се развивам. Не изкарвам кой знае какви пари, но съм доволна.
В България учих до четвърти курс, но не успях да завърша. Реших да замина за Чужбина. Винаги съм обичала да ходя на работа и ми харесваше почти всичко, което съм работила. Бях работник в кухня, чистачка, сервитьорка, на рецепция в хотел, работник във фабрика, касиерка. Сега ми харесва, че нямам шеф и сама решавам колко да работя. Имам двама служители, лятото почивам 1 месец и така.
И ти можеш, помисли какъв бизнес да направиш.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 28 дни
hash: 06a9f2543e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Може да вземеш кредит и да отвориш франчойз магазин.

 
  ...
преди: 4 месеца, 28 дни
hash: 21df3b3a06
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Ми хвани се охрана някъде да спиш по цяла нощ, и после по два дни свобода колкото искаш, също и безпаричие.
Хем се оплакваш от условията на работодателите, хем не предлагаш някакви знания насреща с които може да се внедриш в някой екип и да имаш добра работа с добри финансови условия.
Работа има, за който не го мързи. Аз безработица не виждам.
Моята фирма примерно няма обява за набиране на хора, въпреки че ни трябват нови кадри в производството. Като дойде някой кандидат го взимаме, но нещо бързо напускат, а на изтраят малко да се научат и да видят колко е по-лесна е работата ни, в течение на времето, като натрупаме опит.
Само, че днешната младеж е много несериозна и като видят, че в началото е доста трудно пък стартовата заплата е само с 200-300лв над средната и се отказват. Също и минаха много, като теб, които отдалеч си личат, че нямат похват и няма на какво да ги научиш, колкото и да им показваш, те си търсят работа, на която не се работи, а се стои на едно място и да си гледаш нон стоп в телефона.
Трайно безработни сте, защото нямате желание да се развивате.
Не са ви виновни фирмите и заплащането.

 
  ...
преди: 4 месеца, 28 дни
hash: 091a8383a1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Вероятно просто не си си намерил твоето нещо и затова не се е получавало.
Добре е да се занимаваш с нещо. Аз не си се представям постоянно да стоя без работа, ще ми бъде много скучно.
Може да пробваш някаква самостоятелна професия, например треньор щом обичаш спортуването. Фитнес треньор, треньор по плуване, лечебна гимнастика или нещо подобно. Със сигурност ще имаш клиентела ако станеш добър и това не е натоварваща работа.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 28 дни
hash: bcf539c257
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

10.   Приятел, може да не си съгласен с мен, но аз на 100% вярвам в тезата, че хората сме архитекти на нашата съдба, ние сме тези, които взимаме решенията и трябва да носим последствията от това. Нещастието и бедността са въпрос на неосъзнат избор, освен ако не става въпрос за медицинско състояние. Няма кой да ме убеди в противоположното. И аз съм бил дребен, тормозен, беден, тъжен, чудил съм се дали с останалите ми две седмици 100 лева да си купя нови обувки, понеже старите ми вече се късат, дали да си платя тока и водата или да си купя нещо по-читаво за хранене...

Когато си поставен в такава ситуация и си долу, мачкан, тормозен, недоволен имаш два избора:

1-Да се примириш със положението си и да си живееш живота по начина, по който си избрал.

2-Да стиснеш юмруци, да си дадеш сметка къде са ти проблемите и да ги дефинираш, след което да ги решиш.

Може да прозвуча малко арогантно, но ти какво си направил за да си в това положение и още повече, какво не си направил, за да си в това, в което искаш? Дали като малък си се друсал, пушил, смукал балони, ходил по дискотеки през ден, бездействал си по цял ден?

Безработен не мога да разбера как може да си, отвори jobs. bg и има десетки хиляди обяви за работа. Не съм съгласен, че няма работа. Ясно е, че ние сме на различни мнения и няма да си съгласен с това, което пиша, но...

Застани сам пред огледалото с една тетрадка и си кажи сам на себе си какво не ти харесва в себе си, в работата си, в живота си, в колата си, в апартамента си... Записвай, рисувай.. След като дефинираш всичките си проблеми започни да мислиш по какъв начин да ги решиш, поставяй си срокове, прояви дисциплина.

Аз съм научил, че във всеки човек има една вътрешна кучка, която опитва да надделее във всяка ситуация на дискомфорт/колебание/излизане от комфортната среда. Тази кучка трябва да бъда премазвана всеки път, когато си помисли дори да гъкне! Това е моята философия. Няма изморен съм, няма утре, няма страх ме е, няма не искам. И аз се крих зад проблемите си и реших че повече няма да търпя.

Тук никой не говори да си милионер, лукс и всякакви простотии. Говоря да се оправиш физически и психически, от там нататък си оправи апартамента, колата, инвестирай в себе си и разбери с какво би се занимавал и бутай в тази посока да си постигнеш целите.

Успех и помни, когато си мачкан или ще станеш на прах, или ще се превърнеш в диамант.

 
  ...

...
преди: 4 месеца, 27 дни
hash: 6c243bf3a7
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

11.   Мисля, че е време да се стегнеш и на всяка цена да започнеш някаква постоянна работа!

Когато го направиш - това ще те мотивира и ще ти вдигне тонуса, защото по принцип трудът осмисля живота на човека и е полезен!

 
  ...
преди: 4 месеца, 27 дни
hash: 9d67f80e1e
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

12.   Що не отидеш да караш бус примерно - куриер или подобно? Ще си добре натоварен и ако си гледаш работата няма да те уволнят току така.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 26 дни
hash: 14d989830e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

13.   Въпросът е да не те издържа друг, докато имаш време за хобитата си. Докато имаш парите и сам се издържаш, хубаво, лошо няма.

 
  ...
преди: 4 месеца, 26 дни
hash: 822c3a8f99
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

14.   Брат и аз съм като теб. Много точно си описал нещата и това е живата истина. Хората казват, че съм труден характер, защото не си мълча не цепа басма на някой и не оставям да ме правят на будала. Сменил съм повече от 20 работи и не ми пука. Дори много от тях не съм написал в сивито ми, защото забелязвам, че това е проблем при наемането ми на следващата такава. Човек трябва да си цени достойнството и здравето. Както и труда си. Едно нещо съм забелязъл. Ако наистина им трябваш някъде ще те мажат с мед и маргарин, ако си лесно сменям ще бъдат брутално арогантни с теб. Живея в чужбина и социалните надбавки заедно с детските са колкото една доста добра заплата и това ми позволява да си живея живота така както аз искам и да не ставам роб на системата, а системата да бачка за мен. Но не ми е ок, по цял ден в къщи с децата и жената за това съм решил да се боря да край да правя нещо, с което да изкарвам пари, което да ми е приятно, да ме среща с много хора на ден, и да не ме прави роб. Да имам време за семейството ми. На последната ми работа в една почистваща фирма, работниците масово караха коли там до 1000 евро макс. Шефът караше ескова кю осмица, а синът му последен модел мерц аемджи. Ай сиктир бе! Да хващат те мопа и кофата! Съветът ми е, човек до като не го е опял попа всичко е възможно и всичко може да промени. Въпроса е колко силни го искаш.

 
  ...
преди: 4 месеца, 24 дни
hash: 4c967462aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Просто си мързелив. И аз не съм доволна от заплата си, имам много знания, опит и умения. Но пък много си обичам професията и това ме спира са търся друго, по-добре платено. Без любов към работата си не става. Липсва ти онази вътрешна искра, амбиция мижеш да я наречеш, която е основната движеща сила на желанието човек да се реализира. Както казах, мързелив си

 
  ... горе^

...
преди: 4 месеца, 19 дни
hash: 08a0db1c9a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Има една българска дума и тя е "нехранимайко"

Без да се обиждаш означава " Майко, не храни! "
Когато майката продължава да храни детето, то си остава гъсеница, Спира му еволюционния процес и никога не му понинкват крила.

Сърди се на майка си, ако искаш да се сърдиш на някого. Проблема е че си гъсеница, която е изостанала в развитието си. Сега ако искаш да се превърнеш в пеперуда, ще трябва да страдаш много повече. Да стигнеш бруталното дъно. Много си далеч от това обаче като те гледам, как искаш да имаш ИЗБОР на работа. Избор има този, който вече има на какво да разчита. Явно ти имаш, я родители, я нещо друго.
За да ти се оправи положението тряб да останеш и без това. И да се отчаял съвсем и да почнеш да викаш неволята
Грубо, но така работи живота. Всичко сме минали от там.. Аз на 17 -23. Отдавна съм забравил за твоите проблеми, които имах преди четвърт век.

Успех и вяра!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker