Истината за Левски - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121238)
 Любов и изневяра (29721)
 Секс и интимност (14365)
 Тинейджърски (21898)
 Семейство (6474)
 Здраве (9601)
 Спорт и красота (4702)
 На работното място (3180)
 Образование (7305)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18535)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Истината за Левски
преди: 4 месеца, 24 дни, прочетена 805 пъти
Здравейте. Преди време попаднах на видео в YouTube, в което беше представена интересна информация за един от най-знатните хора в историята ни, а именно Васил Левски. От това, което си спомням става ясно, че Левски при влизане с взлом в къща на някакви богаташи убива невръстно момче, защото се развикало и щял да бъде заловен, това е описано от самият него в записки. Оказва се, че това е една от причините да бъде обесен, а не прокуден в изгнание, както са правили турците тогава с тези, които са опитвали да правят преврати в империята. Имаше и друга контроверсиална информация, но в момента се сещам само за това, може да потърсите видеото ако ви е интересно. Не ме разбирайте погрешно, не съм от хората, които смятат, че не е имало робство, а Левски безспорно е велика фигура в нашата история. Просто в училище или като цяло където и да е ни се представят подобни исторически фигури като един вид светци, на които едва ли не са чужди човешките грехове. Ще ми е интересно да чуя вашите мнения по въпроса, смятате ли, че е редно да се спестява такава информация и тя е да е едва ли не табу?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 месеца, 24 дни
hash: 2af43dfe55
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Абсолютно е така, но не е удобно такива неща да се пишат в учебниците. Най-малкото се замисли как са се финансирали комитетите. Едва ли е с честен труд. Не е и с дарения, защото чорбаджиите са си били добре, имали са си земи, слуги, имали са протекции от османската власт, за какво им е освобождение. А обикновените бедни селяни от къде да имат пари, че да даряват. Финансирали са се с незаконни неща предимно.

 
  ...
преди: 4 месеца, 23 дни
hash: 9057761ff9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Казаното от теб е вярно, исторически факт.
В България и на повечето места по света историческите фигури биват героизирани. От образа им се премахват нормалните човешки недостатъци. Това е така, защото хората имат нужда от светъл идеал, икона. От там е и разликата между Васил Иванов Кунчев и митичния Левски.

 
  ...
преди: 4 месеца, 23 дни
hash: 904e062bc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Да, Левски има извършен такъв голям грах - убийство!
И други грехове - също има, като всеки човек!

И не трябва да се идеализира, защото не е светец и няма да бъде!

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 23 дни
hash: 10b7589e1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Какво е "контроверсиална"?

 
  ...
преди: 4 месеца, 23 дни
hash: 739caf4de7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Който се е интересувал е научил истината! Вярно е това че Левски е убил слугата на богаташкото семейство, вярно е че е влязал с взлом, с цел да краде. Вярно е също че като дете Левски е обикалял с вуйчо си да събира пари за манастира в който живеят с него (някой казват че е било като доброволен данък за местния манастир, други твърдят че било просене на милостиня за манастира). Вярно е също че Левски като тийнежър бяга от манастира крадейки кон, някой твърдят че коня е собственост на вуйчо му, други че бил собственост на манастира, но още като младеж е бил обвинен в кражба на кон! Все пак конят би трябвало да се води собственост на манастира, защото вуйчо му като монах е нямал право на собственост!

Истината е че няма "велик" "известен" човек, който е света вода ненапита, все нещо лошо е свършил, но или се прикрива или се забравя лошото, ако човек осъществи нещо велико.

 
  ...


...
преди: 4 месеца, 23 дни
hash: 1907147327
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Не. От спестяване на история до преди 30 години учехме, че сме загубили първата световна война. А всъщност след ПСВ България увеличава територията си в Добруджа и генерал Иван Колев прави на салата руските десантчици в Добрич.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 23 дни
hash: fd913d2206
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Не съм чувал за този случай, но съм чувал слухове, че Левски е бил масон и всъщност е бил много повече повлиян от американската конституция и вярата за "свобода, равенство, демокрация", отколкото е бил всъщност за независима България

 
  ...
преди: 4 месеца, 23 дни
hash: 613bbc2ad7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   А ти какво очакваш да ти кажат? Че в на тая територия е имало само една овча рая, с няколко жалки опити за революция от най-обикновени хора? Сигурно и мама и тате да ти кажат, че си продукт на някоя пиянска страстна нощ без кондом наоколо... Или че в училище те подготвят за прост бачкатор на мининимална заплата? Всички в тоя свят лъжат, или най-малко премълчават истината, за да гледаме "положително" на живота. Най-са ми странни такива като теб, които гледали нещо за Левски или Ботев, и вече - ама трябвало ли да се крие... Пич, то няма едно нещо което се казва направо в тоя свят...

 
  ...
преди: 4 месеца, 23 дни
hash: 59fcad1c09
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

10.   За първи път чувам за такова деяние извършено от Левски. Но за да се докаже този негов криминален акт трябва да се установи местонахождението на тези негови записки, съществуват ли още материално? В музей ли се намират? къде са тези записки? Ако по някакво чудо се намерят трябва да бъдат внимателно прегледани в специализирана лаборатория от от учени, историци (които познават добре старобългарски), това което е написано неговият ръкопис ли е? Хартията от онзи период ли е? Достатъчно износена ли е от толкова много години? Но в край на сметка никога няма да разберем. Подобни исторически фигури като Васил Левски се идеализират за да може държавата да създаде някакъв тип морал и достойнство в едно общество, но последните три думи по значение вече не съществуват в България.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 23 дни
hash: 494cc41ee0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Случаят е реален. Момчето не е точно невръстно, а примерно на 14 години. Иначе не знам дали си чувал за Ал Капоне - изявен мафиот, но е влязъл в затвора за неплатени данъци. За това са успели да се хванат. Направи си аналогията с Левски. При него освен другото тоя случай се ползва от разни кръгове за да се хвърли сянка върху делото му. А какво е трябвало да направи - да жертва цялата организация за да не пострада детето ли? По тая логика тия дето са вдигнали Априлското въстание няма ли да ги обвиниш - сума ти деца са умрели "заради тях".

 
  ...

...
преди: 4 месеца, 23 дни
hash: 9fae6fee5c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

12.   Ми то и за Георги Раковски се спестява да се споменава, че почти през целият си живот е живял и оперирал от чужбина. В България не е живял и с българи почти не се е занимавал, иначе ако е имал контакт с тях и ги познаваше какви са да се е отказал от революционното и освободително дело. Даже на Левски е казал че освобождението на България от турците трябва да се направи от чужбина иначе българите като народ ще го предадат. В Америка по онова време където е бил е известен като Бил-Касапинът. Именно той е касапинът от Бандите на Ню Йорк. Има и филм. Страшно се е сърдил, че са го изобразявали на плакати как държи пушка на въстанията срещу турците(които е мразил страшно много) в България, защото е смятал огнестрелните оръжия за страхливци, бил е майстор на ножовете и е общувал с турците само с нож и сатър. От 20 метра уцелвал с нож турска монета с лика на султана. Но това за него, както и за случаят с турското келеме при Левски са дребни подробности, да не мислиш, че то е единственото дето е завършило така, за Левски възрастта на турците не е била от значение, важното е какво са свършили. Левски наистина са го търсили под дърво и камък защото е бил като пепелянка в тревата за турците и не са можели да дишат спокойно от него.

 
  ...
преди: 4 месеца, 23 дни
hash: 3782370bf2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   12, убитият слуга е българин, и други убити от Левски българи има, не знам да е убивал турци.
11, можеш ли да кажеш цифром и словом колко българи участват в т. нар. Априлско “въстание”?
10, като не четеш българска история, но не от учебниците, така ще си седиш невежа. Нищо лично, въпрос на избор.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 23 дни
hash: d8e1ff591e
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

14.   Здравей,

Слушах Иво Сиромахов и Карбовски да обсъждат една интересна теза.

Че представянето на героите от българското възрождение като НЕДОСТИЖИМИ и НЕПОДРЪЖАЕМИ е заложено от Социализма с цел да отдалечи хората от героите и от идеите "да се правят на герои" (т. е. от възможността да се появят "смели хора с революционни идеи").

Т. е. революционерите са някакви там "свръхчовеци", дето обикновенният слуга на социалистическия режим не може никога да достигне... а всъщност и Левски и Ботев и много други са били обикновенни хора с пороците си.

Ботев е крадял коне, редица хайдути също са били обирджии. Георги Раковски е бил собственик на фабрики, лихвар и е въртял бизнес с турци, и е адвокатствал в Цариград, преди да се занимава с "народното дело".

Но да - по-лесно за управляващите и сега е да гледаме на Левски и Ботев като на БЕЗСТРАШНИ, НЕПОДРАЖАЕМИ И НЕДОСТИЖИМИ, вместо да си дадем сметка, че са обикновенни хора и е имало хиляди като тях в българските земи (много за които не сме и чували)... и не дай си Боже и сега да се появят хиляди хора подобни на тях дето да се изправят срещу управляващата мафиотска шайка.

Поздрави!

 
  ...
преди: 4 месеца, 23 дни
hash: af5069c754
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Чувал съм и, че поп Кръстьо го е изпортил, защото Левски му е свил парите.

 
  ...
преди: 4 месеца, 23 дни
hash: af5069c754
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Истината е, че всеки си е гледал интереса. Вие сериозно ли мислите, че някой ще си рискува живота за шепа неблагодарни българи? Както сега всеки, който иска да се докопа до властта, го изкарва, че го прави за народа и веднъж дошъл на власт, ще служи само на народа, така и те са си имали някакви интереси, които са си гонили. Ако Левски беше станал министър-председател, мислите ли, че нямаше да си прави неговите си схеми, ами щеше да мисли само и единствено за народа? Добре, че хора като Ботев и Левски не са станали висши политици, защото и на тях щяха да им лъснат кирливите ризи, както лъсват на всеки дошъл на власт и днес. Още повече че от дистанцията на времето нещата се идеализират. Сигурно и Костов след 100 г. ще го изкарват герой, как се борил срещу комунизма, как се жертвал за народа, какъв герой бил и т. н., ама всички негови съвременници го знаем и него какъв е. Сигурно и съвременните на Левски имат какво да кажат за него, ама не са живи да кажат. Защо мислите, че никой не е последвал Ботев и са го оставили да се оправя сам? Защото също както на нас ни е писнало от поредния спасител и поредната нова партия, така и на тях им е писнало от поредния освободител, който после се продава за шепа жълтици на турците.

 
  ... горе^

...
преди: 4 месеца, 23 дни
hash: 26443d919c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   13. Левски се е борил за освобождение на България, не като държава, а като територия. Под освобождение се разбира от българи, турци и цигани. Ако беше жив Левски сега нямаше да бастиса турците първи, а щеше да бастиса тия, които са по-долни и вредни от тях-българите предатели и боклуци(съставляват огромен процент от населението). Като след това им конфискува и имуществото за да купи още оръжие за четниците. То и сега е така, както е било по него време. Ако има нещо по-вредно и пагубно за България от ДПС това са българските партии и българските управници изредили се да управляват България последните 30 години. От врага по-голям враг е националния предател, защото врага си гледа интереса, а националния предател освен, че прави това той предава. Така, че Левски ако беше жив сега въобще нямаше да му е приоритет да гръмне Mancubus и Baron of hell от ДПС, а негова мишена шяха да са Pumpkinhead и компания, John 3-volta и и компания и тия управлявали преди тях.

 
  ...
преди: 4 месеца, 22 дни
hash: d8feae4966
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Да и аз съм чувала за този случай.

 
  ...
преди: 4 месеца, 22 дни
hash: 509a545502
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Естествено, също така всичките ни възрожденци, барабар с него са масони. Раковски, Вазов, Захарий Стоянов... БРЦК е точно копие на ритуалите там, а самата организация е имала интерес да разруши империите и да установи "демокрация" - рес-публики, народовластие. Като почнеш от френската революция, минеш през Гарибалди в Италия или Бисмарк в германия, всичките герои не са случайно герои. Зад тях е имало голям маркетинг, освен делата им.

Не казвам че е лошо, казвам че пропагандата им е започнала отдалеч, преди няколко века.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 13 дни
hash: 95fce3fb70
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

20.   Това е вярно - Левски наистина е убил, но онова не е било момче, а як ратай и не е тръгнал да вика, а е налетял на бой - да защитава господаря си - абе, роб. Самият Левски при изповедта си преди обесванета казва, че съжалява, че е убил “онуй момче“. Да, невинна жертва е убитият, но присъдата на Левски не е само за това - залавянето му е след разкрития на Димитър Общи, който дава много информация на турците за революционната организация, и самият Левски е издирван не само като убиец, но и като революционен водач. Говори се какво ли не - че е спал с монахините по манастирите, където се е укривал, имало е и една жена, за която се знае, че са имали връзка. За мен е нормално - жив човек е бил. Но всичко това няма значение за важното - какво е правел за освобождението. Със сигурност се знае, че не е предал никой при разпитите, а те са били брутални. Ако не знаете, по една случайност след Освобождението е имало договор между Турция и България - нашите са изкупували хартия за горене. Един от работниците е бил грамотен и попада случайно на протоколите от разпитите на Апостола. Така успяват да разберат за последните му дни. Винаги ще има дребни душици, които ще кажат - не е бил светец! Разбира се, че не е бил!!! Това по-малко герой ли го прави? Стамболов е бил ужасен, когато застава на власт - това означава ли, че не трябва да се признават добрите му дела - бил е революционер, след това създава политиката на протекционизъм за българската икономика, и всимко това заедно с куп скандали - корупция, жени...

 
  ...
преди: 4 месеца, 8 дни
hash: d92e4b82ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

21.   А Ботев и четниците му как завземат кораба "Радецки" нали знаете-преоблечени като градинари на средата на Дунав хвърлят ямурлуците и слагат униформите. Подобен акт сега се нарича с едно друго име, нека не го споменавам. Няма законна революция, всяка една такава е извън закона по времето на извършването на деянието. Все пак е важен крайния резултат.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker