Медитация - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121250)
 Любов и изневяра (29722)
 Секс и интимност (14366)
 Тинейджърски (21900)
 Семейство (6474)
 Здраве (9601)
 Спорт и красота (4702)
 На работното място (3181)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18541)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Медитация
преди: 3 месеца, 25 дни, прочетена 346 пъти
При мен медитациите не ми подействаха добре на здравето. Ще се радвам ако споделите и вашия опит с медитацията. Например какви техники за медитация използвате, колко медитирате на ден, какви преживявания имате по време на медитация и т. н. Моля в коментарите да пишат САМО хора които практикуват медитация!!!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 месеца, 24 дни
hash: 2a1381255d
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   И на мен не ми подействаха на здравето, рейки - също. Избягвам всякакви такива алтернативни глупости вече, защото много от тях поканват демони.

 
  ...
преди: 3 месеца, 24 дни
hash: 7e928c1acf
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

2.   Не разбираш същността на медитацията. Гледай семинарите на Yoney Mingyur Rnpoche, за да разбереш какво въобще е медитация. Това, което масоово се прокламмира за медитация, не е медитация.

 
  ...
преди: 3 месеца, 23 дни
hash: 3e71e30242
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Използвам две отделни практики - всеки ден, едната е стандартната майндфулнес медитация - гледаш да се концентрираш върху дишането/издишнаето, понякога ползвам и на Сам Харис приложението за напътствия. - време 30 минути. Практикувам от 2016 година - вече 8 години, не съм пропускал ден. Започнах с 2, после 5, после 10 минути и така докато намеря точното време.
Другата практика е compassion meditation - повтарям си една мантра за отделни хора/създания. Времето варира според това колко се разсейвам, но около 20-25 минути. Нея практикувам от 2018 гоина, нямам пропуск. По-удопбна ми е и за практика в движение, ако ме чака път и/или някъде извън вкъщи.

Медитацията е инструмент, също както физическите тренировки, съня, правилното хранене, почивката, социалните дейности и т. н.
Не е РЕШЕНИЕТО, не е хапчето на всичките ви проблеми.

Дали има ползи за мен? И идея си нямам. Най-важното е че подобни практики са БЕЗ ПАРИ. И не вредят. Което е най-важното. Дали съм постигал онова възвишено чувство - да, но не чрез медитации. Може би след още 30-40 години практика може и да го постигам. Засега са някакви проблясъци за секунда-две, и то изключитъелно рядко.

Заложи на сигурното! Избери младите девойки!

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 22 дни
hash: 26af75dd67
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Много хубава тема, но не може да се обясни с две думи. За да разбереш какво е медицията, трябв да си изчел два вагона литература за будизма..

Въпреки че е лаконичен (то няма как и да не е) но. 3 е много прав. Повечето хора понятие си нямат какво е медитация и имат очакванията за някакъв страхотен момент на прозрение, красота, хармония, пътуване из разни цветни вселени и тем подобни простотии. Все едно да си надрусан на гъби. Ами не. Точно обратното е. Връщаш се с гръм и трясък на земята и почваш най накрая да разбираш какво си преживял в живота си.


Защото все не ни остава време да сдъвчем житейския си опит, а постоянно трупаме нов.



Ще се опитам и аз да се включа. На кратко има два вида медитации.
1. Саматха (Samatha) - това е медитацията, която има за цел да предизвика мир в целия свят (да оправиш света, демек). Тя е насочена навън. Повечето хора, 90% това правят. Някакви стойки, чупки, пози, мантри, мудри, мандали, и тн. Общо взето ангажират лявата половина на мозъка си. Което води до концентрация...

2. Випасана (Vipassana)- това е медитацията, която е насочена към хармония в себе си. Самото значение на думата Будист означава това - човек, който е себесъзнателен. Мира и хармонията в света идват с вътрешния мир във всеки един от нас.

За да практикуваш Випасана, не се иска нищо особено. Ние медитираме всеки ден, час, минута. Докато готвим, поправяме часовници, шием гоблени, дори като играем баскетбол.
Колкото повече го правиш, толкова повече ставаш съзнателен за света и мястото ти в него. Това ти дава автентичен житейски опит, покрито самочувствие и дори мъдрост.
С други думи, майка ми като се ядоса отива на мивката и почва да мие чинии. Премива ги по два пъти. Това е нейната медиация. Все има нещо. И всеки е прав. Буда е казал : "всичко до което се докоснат ръцете ви, ще ви доведе до просветление "

Колко до Саматха, по добре не се занимавай с глупости, с разни гурута, супер кълчения по разни йоги и аудио записи в които някой ти шепне колко си спокоен.
------

Така, сега сигурно се питаш защо монасите не играят баскетбол в манастирите? Защото това което ти казах за медитацията по-горе е за хора, които водят светски живот, в който има твърде много кармични връзки. Битието предполага развитие до определено ниво. Да кажем трета чакра. От там нагоре медитацията трябва да е сведена до минимум действие и е работа предимно с ума. Това го могат хора, които са се "набачкали" и "наживяли" в милионите си предишни животи. Ако не си на това ниво, дори да влезеш в манастира, няма да имаш никакъв успех и развитие. Манастирите са пълни с такива хора.
Следващото ниво е на отшелника, който дори излиза от монашеския живот, отново да сведе кармата до минимум. Пак повтарям, това е работа само и единствено с ума. Как точно трябва да мислиш и какви са техниките за дишане, това са тетостепени неща. Тука на запад обаче все слагаме каруцата пред коня.


*Един дето е бил в будистки манастир

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker