Кой уби цар Борис? Истината. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121281)
 Любов и изневяра (29732)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9603)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18551)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Кой уби цар Борис? Истината.
преди: 2 месеца, 27 дни, прочетена 398 пъти
Мисля, че е много жалко, че ние в България не знаем как умира българският цар. Все още няма общоприето мнение по въпроса. Въпреки това считам, че причината е доста очевидна. Преди това искам да кажа, че аз не съм някакъв професионален историк. На 21 години съм, просто съм се интересувал от история.

Общо взето има две мнения за смъртта на цар Борис, едните казват, че го е отровил Хитлер, защото не е искал да праща войски срещу СССР. Другите казват, че го е направил Сталин. Честно казано и двете имат логика, но има и трета причина която според мен е най-убедителна.

Истината е, че след като цар Борис умира, новите ръководители на България нито депортират евреите, нито изпращат войски срещу Съветския Съюз. Те не им обявяват война, нито пък по какъвто и да било начин засилват подкрепата си за Германия. Тоест тази версия веднага отпада. Съюзниците също не са имали полза от смъртта на цар Борис. Както виждаме вместо него идват трима про-германски регенти един от които е Богдан Филов - най-радикалният германофил. За СССР и Великобритания нищо не се променя в положителен план.

Тук стигаме до най-важната част - кой тогава убива цар Борис? Ами аз ще ви кажа директно. Бил е Хитлер. Но не защото е искал да въвлече България във войната срещу СССР или да си отмъсти на цар Борис за спасявянето на евреите. Истината е, че Хитлер се е опасявал, България да не излезе от войната и да не сключи сепаратен мир със Съюзниците по примера на Италия. Защото в 1943 година италианският парламент сваля от власт Мусолини и започва тайни преговори с Великобритания и САЩ за мир. Това води до колосалната загуба за Германия на своя най-ценен и верен съюзник. Поради тази причина те са принудени да окупират Италия и да разоръжат цялата италианска армия. Хитлер просто се е страхувал, че с България ще се повтори същото. Защото годината е 1943 - Германия вече е изгубила войната. Немците са разгромени при Сталинград, а Великобритания и САЩ вече са акустирали в Италия. Никой адекватен ръководител на държава не би останал да стои на потъващ кораб като този. Разбира се, цар Борис не е бил идиот и е разбирал, че трябва да се търси изход от ситуацията. Най-вероятно дори към момента на своята смърт вече е бил започнал тайни преговори със съюзниците за излизането ни от войната. Нещо което би съхранило царската власт и би гарантирало безопасността на неговите съратници. Хитлер осъзнавайки всичко това най-вероятно е поръчал убийството на цар Борис, за да си гарантира лоялността на България. Защото в онзи момент не е ставало дума за това да помогаме с нови и нови неща на немците, а по-скоро да съхраним вече съществуващата за тях помощ която имаме.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 месеца, 27 дни
hash: 8629301be5
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

1.   Какво те интересува, бе авторе?

Това е като да питаш - кой предаде Левски?

И Левски и цар Борис ги предадохме и убихме ние българите, както ще убием и третата българска държавичка.

 
  ...
преди: 2 месеца, 27 дни
hash: b3c369d54c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Хитлер няма полза да убива цар Борис III. Смъртта на царя, означава още по-силно обвързване със СССР.
Войната е в такъв етап в който Райха, не може да си позволи нови врагове. Правителството на Богдан Филов открито все още подкрепя Германия. Не забравяй, че армия Север е в Гърция и с численост от 700 000 човека, лесно е могла да поеме контрола и върху България. По това време се готви и Техеранската конференция, където ще започне разделението на света и Вторият фронт. Така, че по това време никои не би ни позволил да излезем от войната. Можеш да прочетеш за мисията на Стойчо Мушанов в Кайро. СССР също няма полза от смъртта на царя. Трети украйнски фронт и ОФ се справят повече от добре.
Лично според мен, царя умира от естествена смърт. Ще следя темата с интерес, за бъдещото ѝ развитие, за други гледни точки.

 
  ...
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: 4efd024082
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

4.   Не разбирам какво значение има... Борис е цар на България, но не е български цар, просто защото след 14 век се приключва с България като държава и българските царе. Как и що ни е достатъчно ясно. Създаването на 3-та българска държава е политически продиктувано от големите сили (не българско постижение), и от тогава управлението ни е лашкане и обслужване на тези големи сили. Мен лично не ме интересува кой знае колко кой му е видял сметката. Да, по-вероятно е да е Хитлер, но какво от това. Важното в случая е, че България губи войната и да си говорим честно - комунизмът не беше най-голямото зло което можеше да се случи... Третата Българска държава е пародия, общо взето колкото и съседната ни Северна Македония. Третокласни политици се опитват да си играят на държавност. Вярно, че това може да накара някои да гледат с носталгия кланът Сакскобурггота, те поне бяха второстепенна аристокрация.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: a724914f38
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Oбърка я младеж.НКВД е верния отговор

 
  ...
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: 321dd8fcfa
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   2, какво е трябвало да направи Хитлер според теб? Да стои и да гледа как България излиза от войната? България е била суверенна страна и нас никой не е можел да ни спре да сключим мир. Така че в тази ситуация цар Борис не е имал избор - или да чака комунистите от изток или да излиза от войната по-скоро. Така че Хитлер не пада от небето. Той вече е видял как цар Борис спасява евреите и не въвлича България във войната си срещу СССР. Така че е логично да го счита за потенциална опасност.

 
  ...


...
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: bd84010a15
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   До 6, че България е суверенна държава е така. Тук е въпроса кой ще ти приеме мира. Идеята на Чърчил е била втория фронт да бъде открит на Балканите и през Гърция да се продължи към Райха. Разбира се, че има сондиране за мир, но въпроса е какви реални действия има. Ние само разпитваме за евентуално излизане, но не предприема сериозни действия до мисията на Стойчо Мушанов в Кайро. Германофилския кабинет на Богдан Филов не би позволил лесното излизане от германската сфера на влияние. За справка аплодират станали обявяването на война на САЩ и Великобритания. Отново ще се повторя, не забравяи армия Север в Гърция и Югославия.
Българските еврей са спасено от будната гражданска съвест на българския народ, патриарха, който заплашва, че ще се качи с тях във влака, част от кабинета Филов 2 и ествено с мълчаливата подкрепа на царя. Борис III не веднъж е отклонявал желанието на Германия, български войски към СССР. Русофилски настроения по това време са много силни и войски както казва царя "заедно с духовата музика ще минат на руска страна". Царя още при възкачването си на престола заявява, че нито една българска жена няма да сложи черна забрадка заради война. С подписването на Крайовската спогодба, Клодиус-Попов и Нойбахер е ясно, че България няма да изпрати войски на Източния фронт. На Хитлер по това време България не му трябва заради войските ни, а за сухопътна връзка с Югославия и Гърция.
Много повече опастност за Хитлер представлява слабата сглобка на правителството. Единствената стабилна опора на Филов остава уважението на народа към царя.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: 248f3b5dcd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   "Истината е, че.. "
Ти самият който си, няма как да знаеш каква е истината.

 
  ...
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: f591f7a960
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Аз в началото си мислех, че Хитлер е наредил да отровят цар Борис.

Но след време прочетох точните факти в цялата история след връщането на царя от Германия, и според тях на цар Борис му става зле след посещението му в съветското посолство, и при аутопсията откриват следи от бързодействаща отрова.

Така, че като събереш 2 и 2 - изводът е ясен - убит е от КГБ по нареждане на Сталин.

Освен това Хитлер много е уважавал и ценял цар Борис, и няма изгода от смъртта му.

Жалко, защото това е бил последният наш истински цар, който е мислел за народа и за България!

Бог да прости цар Борис!

 
  ...
преди: 2 месеца, 25 дни
hash: 51fb3ca8d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   До но. 9

Никакъв истински цар не е бил. Истинските но царе са от рода Дуло
Тия новите са някакви пратеници. Също както и Романови в Русия.. Измислена монархия.
Не отричам че е направил много. Просто не е истински цар. Генетично.

Иначе за КГБ/НКВД че са го убили съм съгласен. Те и Людмила Живкова отровиха за същото.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 25 дни
hash: acb67bc402
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Яз мислим да са били българските генерали. Тека съм чувал.
Хитлер е протеже на един яко царист по природа.
Съмнява ме той да е разрешил това.
Сталин и червената армия са били посрещнати тук без особена съпротива. Какъв му е интереса да убива Борис трети?
До горепосочения: Дяволите се деляли на два типа, паднали ангели и издигнали се хора. - поговорка.
Аз пък си мисля, че в Рая може да е пълно с покаяли се дяволи и пропаднали в светския свят хора. Не мислиш ли?

Западния свят, може и да е "по качествен", но не струва и пет пари, на изток е истината, пътят и живота. А тва къде е, ба ли му....

Аз оставам сам докато не тръгна нанекъде


Въобще, Рая ще си остане заключен, за мен поне.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker