Има ли тежка и лека работа - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123643)
 Любов и изневяра (30416)
 Секс и интимност (14591)
 Тинейджърски (22031)
 Семейство (6686)
 Здраве (9739)
 Спорт и красота (4761)
 На работното място (3311)
 Образование (7407)
 В чужбина (1696)
 Наркотици и алкохол (1127)
 Измислени истории (801)
 Проза, литература (1766)
 Други (19155)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Има ли тежка и лека работа
преди: 3 месеца, 29 дни, прочетена 518 пъти
"Учи мамо, за да не работиш" и "на работата лекото, на баницата мекото" са български поговорки.

Едно време повечето хора като са били селяни(до началото на 20 век) се е считало, че е много по-добре да отидеш в град, където ще живееш по-добре и по-хубаво.

Вярно ли е това според вас към днешна дата? Както и по-добра ли е за физиката и психиката на човек градската среда?

В повечето случаи се възприема, че работа в строителството, на полето и т. ню е "мръсна" и "тежка" - съсипва здравето и скъсява живота на човек.

Само че аз съм виждал както здрави селяни, които цял живот са бачкали така и такива в лошо здраве по офисите.

По офисите повечето не се движат, ядат боклуци и си развалят очите от монитора

Това, като го правиш 30-40 години дали е по-добре, отколкото да копаел 30-40 години?

Според вас има ли лека и тежка работа и примерно хората от дадена професия да са по-болнав от хората от друга?

Има ли някаква взаимовръзка и има ли работи, които съсипват здравето или всичко е индивидуално и зависи?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 месеца, 29 дни
hash: 81661bf9f7
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   Повечето от добре платената работа е стресова. Което значи че врътват бушоните в един момент. Дали ще те избие на килограми, пиене, курви, не се знае. Но алтернативата е да работиш за няколко пъти по-малко, което те прави също толкова нещастен, колкото да изкарваш много, но да знаеш че си скапваш нервите от там и други неща.

 
  ...
преди: 3 месеца, 29 дни
hash: c0ffb9b167
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   Зависи от разбиранията на всеки човек. Някои се чувстват добре като са в постоянно движение, под стрес, срещайки се с много хора ежедневно и не могат да издържат монотонно ежедневие в офис, пред компютър. Други са на обратно. За мен наистина тежка физически е работата на миньори, енергетици, а психически на лекарите, например. За лека работа... Освен ако си във фирмама на тати, за заплата и стаж, не се сещам

 
  ...
преди: 3 месеца, 29 дни
hash: 006854f0eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   А къде забрави железничарите? Много добре знаеш, че ако не са те, влаковете изобщо няма да се движат! Това е цяла система от хора-като тръгнеш от администрацията и стигнеш до работниците на терен! Те няма как да бъдат по канцелариите, защото се грижат за твоето безопасно пътуване-това са ревизорите, които проверяват изправността на вагоните-спирачки, отопление, осветление, машинистите, които те возят и отговарят за живота ти, както и на другите пътници, превозната бригада, която те обслужв, щом започне пътуването, като преди това си длъжен да си купиш билет от гарата, а този, който ти го е продал, също работи в тази система! Все пак работата за всекиго е различна и той си поема отговорността, защото той няма право на грешки! С една дума-за да пътуваме ние, работят много и различни хора!

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 28 дни
hash: 122ac3e6f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   Няма правилно решение. Няма и грешно. Всяко решение си е просто решение от което следват съответните резултати. Не съществува идеален вариант.

 
  ...
преди: 3 месеца, 28 дни
hash: 58fe3bea35
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Авторе, ти явно не си работил тежка физическа работа за това пишеш небивалици. Аз обаче съм работил включително и в строителството и куриер съм бил и скелета съм редил. Всеки ден си оставяш здравето на такива места. Лятото на 40 градуса жега, зимата на минус 10 градуса съм опъвал кабели на вън. Повечето ми стари колеги са с един куп заболявания, много от тях ги трудоустрояват още преди да са навършили 55 години. А ти, които балкат в офиси не се разболяват от работата си, а от нездравословния начин на живот извън нея.

 
  ...


...
преди: 3 месеца, 28 дни
hash: 1bc83e193c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Ако не е тежка физически, ще е тежка ментално. Поне понякога. Аз съм работил тежка физическа работа като ученик за да помагам на майка ми (садяхме маслодайни рози на 40 градуса лятото) и беше доста изморително, за да си плащам уроците пък работих като чистач на офиси по едно време. И то не си беше леко.
Сега вече работя основно с мозъка си, не върша тежка физическа работа и ми е по-добре.

Обаче пък понеже ми е отговорна професията съм под доста стрес понякога, налага се и често да стоя до късно. Но въпреки това предпочитам този вариант пред мъкненето на кофи с вода по 10 кила или копаенето на жегата…
Пък и колегите ми са свестни. То ако се замисля зависи по-скоро и от средата дали ще ти е добре. Колегите ако са качествени и си помагате, всичко върви по-леко.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 28 дни
hash: 3bdd0d9401
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Най-леко и приятно е да си актьор, но трябва талант или връзки.

 
  ...
преди: 3 месеца, 28 дни
hash: 330078ae37
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Тежки работи, които съсипват здравето има - миньор, умират от силкоза на 45-55г, в химически заводи - също от тези бои и химии си увреждаш здравето. Има и други подобни.

Аз съм работил тежки работи - в строителството обща работа, на полето, копал съм, сял съм, прибирал съм реколтата, плевил съм...

В последните 25 години работя на компютър в офис - това си е много по-лека работа. За очите - ако спазваш някои правила - може да ги запазиш. Обездвижването си зависи от теб - ще се движиш повечко и ще хапваш по по-малко и така.

 
  ...
преди: 3 месеца, 28 дни
hash: c0ffb9b167
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Сега се сетих, че преди време ми беше попаднала някаква статия кои са професиите с най-голям % трудови заболявания. На първо място очаквано бяха миньорите. А на второ - библиотекарите. Беше обяснено, че поради книжния прах сред тях има най-много болни от белодробни заболявания, в т. ч. рак на белия дроб. Затова една работа може да ни се струва лека, а всъщност да ти разбива здравето повече, отколкото труда на полето.

 
  ... горе^
преди: 3 месеца, 27 дни
hash: a16ab80842
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   "Учи мамо, за да не работиш"
Поговорка, която има две значения в зависимост кой я чува. Едното значение е, че ако си достатъчно учен в дадена работа, няма да я усещаш като работа. Второто е, че ако си достатъчно учен как работи света, ще направиш така, че да не работиш, а да организираш работата на други хора.
"на работата лекото, на баницата мекото" е епикурейска поговорка. Епикур е философ, неговите учения са че човек трябва да се самонаграждава с умерени удоволствия, в тогавашния тежък, физически тежък живот 3-4 век, той проповядвал всеки ден хората да си позволяват и някакво удоволствие посещавайки градината му.

Питаш към днешна дата къде е по-добре да се живее?
Такова решение е свързано с много съображения. В днешно време на село също е по трудоемко да се живее, ако си в града в апартамент ще трябва да чистиш само вътре в жилището, докато на село освен вътре в къщата трябва да чистиш и двор и да копаеш или косиш градина, а ако имаш и животни си длъжен да им обърнеш внимание ежедневно, чисто физически е доста по тежко. Финансово също е по скъпо на село, подръжката на къща е по скъпо, поправката на покрива, мазето, външни стени, ВИК инсталация, трябва сам да платиш, защото са лично твои, нямаш съсобственици. Пътуването до града за работа или пазаруване е задължително, а горивата не са евтини, в това число без автомобил на село не може, докато в града не е трудно и без кола.
Плюсовете на днешното село са че имаш по голямо спокойствие, близост до природата, и достъп до много по чиста храна, а това е здраве. Знаеш с какво са пръскани зеленчуците в градината ти, знаеш как са гледани кокошките (патици, кози и други) и дали си им давал антибиотици и лекарства и т. н. Друго предимство е че винаги имаш къде да паркираш и то безплатно, понякога има и по евтино стоки, примерно био яйца или мляко от съседа, сирене от местната мандра, плодове и т. н.
Като се замисля най-тежко е да си мързелив, тогава ставаш клошар и търпиш доста несгоди

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker