Има ли риск при тази ситуация? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123609)
 Любов и изневяра (30404)
 Секс и интимност (14590)
 Тинейджърски (22028)
 Семейство (6683)
 Здраве (9738)
 Спорт и красота (4761)
 На работното място (3311)
 Образование (7404)
 В чужбина (1695)
 Наркотици и алкохол (1126)
 Измислени истории (800)
 Проза, литература (1766)
 Други (19147)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Има ли риск при тази ситуация?
преди: 3 месеца, 1 ден, прочетена 461 пъти
С приятеля ми се фенове на биоземеделието и живот сред природата и затова решихме да си купим къща на село. Намерихме подходящ имот, малка къща но с голям двор в една планинска махала. Цената също ни устройва. Но с документите има следния проблем. Няма нотариален акт, а съдебно решение за признаване право на собственост на дворното място, на името на родителите му, които са починали. Той е единственото дете. Никъде обаче в това решение не пише, че има къща. Има само протокол за узаконяване на къщата, архитектурен план, обяснителна част. Всичко наистина подписано и подпечатано от техническия отдел на общината. Но никъде няма акт 16. Собственика каза, че каза, че трябва да извади скица, но това ще стане най-рано след месец. Трябвало да се издаде от геодезист, тъй като тази махала още не била нанесена в кадастъра, водело се "околовръстен полигон". Тъй като имаме сериозни намерения поискахме да оставим капаро. Собственикът обаче отказа капаро, но предложи за да сме били сигурни, че няма да предлага имота на други, да ни даде ключовете и да ни пусне да го ползваме. Когато била готова скицата, и изповядаме сделката при нотариус, тогава да платим. Не искал да взима предварително. Попитахме го за другите документи, а той каза, че съдебното решение имало силата на нотариален акт, строителните книжа са заверени и плаща данък, не било необходимо да се вади нотариален акт на негово име, само удостоверението за наследници било достатъчно. А пък акт 16 за малки къщи по селата, строени преди 50 години, въобще никъде нямало. Звучи добре, но се притесняваме факта, че собственикът се оказа юрист и тези неща с документите може да не са точно така. От друга страна не ни иска капаро, а ни предлага да се настаняваме и ползваме имота докато стане скицата. Без скицата не можело да се мине през нотариус. Какво бихте ни посъветвали?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 месеца, 7 часа
hash: be8149fde3
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   Нещото, което реално ви интересува е дали има документ за собственост на парцела. Ако парцела е на негово име директно ви прехвърля собствеността на парцела, а с него и постройките вътре в него.

Изключение може да е само ако е строено вътре с право на ползване, но се съмнявам - не съм юрист, но се занимавам със същите неща с имоти и мисля, че човекът ви казва истината.

Все пак, за да сте по-спокойно щом така или иначе няма да давате пари за капаро дайте едно 200 лева, за адвокат да провери конкретния имот с какъв статут е и дали всичко е изрядно. Нищо не губите.

Между другото не в по темата, но ми стана интересно - с какво ще се занимавате точно и какво ще работите в това село? Споделете, стига да не е проблем. Успех ви желая с избрания начин на живот

Т. Т.

 
  ...
преди: 3 месеца, 1 час
hash: 15cfd37bf7
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   Бих те посъвевала да си направиш консултация с местен адвокат. На стара наследствена къща при нас също се оказа, че няма наториален акт. Навремето е било така, но вече има процедури това да се оправи документално, което няма да стане за 1 месец. Сега започват и отпуските. Нотариус, при когото ще се изповяда сделката също може да каже какво необходимо.
А, ти какво земеделие смяташ да развиваш в планински район?

 
  ...
преди: 2 месеца, 29 дни
hash: 48203e32a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Навремето е нямало днешните формалности, особено по селата. Днес затова се работи с констативен нотариален акт, издаден от нотариус. Мисля, че не е необходимо авторката да се занимава с адвокати, които могат да я подведат, а да работи директно с нотариус. Негово задължение е да изисква необходимите документи от продавача, да докаже, че имота е легитимен и да състави констативен нотариален акт, който има силата на доказателствен документ. Ето какво пише -"Истината е, че констативен нотариален акт е необходим когато собственикът не разполага с документ за собственост и още повече, ако е твърде вероятно някое трето лице да претендира права по отношение на имота. Това е така, тъй като когато нотариусът съставя констативен нотариален акт било по документи, било чрез обстоятелствена проверка, той проверява дали претендиращият е собственик на имота и признава това негово право. " Ясно и точно, всичко се прави от нотариуса, не от адвокати! Ако ползвате услуга на адвокат, после нотариуса много ще ви върти на шиш. Затова директно при нотариус, скоро купувах имот и са ми ясни нещата.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 29 дни
hash: 4daa768013
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Винаги има риск, желателно е да ползвате адвокат нает от вас. Аз лично не бих купил такъв имот. Но ако е толкова хубав и си има предимствата, има постоянно живущи съседи с които един ден да се сдружите да защитавате имотите си, тогава наемете ваш адвокат да ви разясни рисковете, като първо разучете вашия адвокат да не е приятел на продавача, дали не си пият ракията заедно надсмивайки се над обикновенния народец. Нотариусът не ви е адвокат, не се надявайте той да защитава вашите права!!! Той само подпечатва че и двамта (купувач и продавач) сте съгласни на това което подписвате, той е един вид свидетел на сделката ви и нищо повече. Продавача ви като юрист вероятно в предварителен негов разговор с нотариуса, ще впише в договора за покупко-продажба и някой клаузи, които може да са във ваш ущърб. Наемете си адвокат ще ви вземе по малко от колкото би ви взел един брокер, но е доста вероятно да ви защити от измама.
Това което мога да ви кажа е че:
Първо нотариален акт е документ който се издава при нотариус при покупка на имот, ако дадения имот не е купуван пред нотариус, няма как да има нотариален акт. Това съдебно решение не го ли четете? Вероятно имотът, както и всички други имоти в махалата, са били общинско пасбище преди 40-60 години родителите на продавача са приели имота да го ползват по някое министерско постановление.
По време на соца имаше министерски постановления хората от градовете които желаят да идат сами да си определят коя площ да обработват от определен околовръстен полигон, за да си сеят плодове или зеленчуци. Предполагам знаеш как повечето граждани имаха и "градинки" с зеленчуци или лозя или плодови дръвчета около града, голяма част от тях не са собственост, а на база министерско постановление с граница "околовръстен полигон"! Такива са почти всички "вилни зони"
Второ акт 16 се издава само ако си строил къщата след издаване на разрешителни книжа "разрешение за строеж" и само ако сградата е над 50 кв. м. и т. н. пише го в ЗУТ
По описаното считам че сграда е строена незаконно а в последствие е узаконена, тя няма как да има акт 16. Вероятно е на база търпимост.
Дори днес вие на празен, ваш терен с всички разрешителни да построите сграда тип бунгало или лятна кухня под 50 кв. м., когато е готов строежа, се издава не акт 16 а удостоверение за степен на завършеност. Четете документите които ви представя продавача!
Доста съмнително е обаче това че ще чакате за скица поне месец, и че той не иска капаро и т. н. Той знае че има проблем с имота, и би загубил дело, ако вземе капаро описано по надлежния ред с задължение да ви продаде имота, и ако го съдите че не ви е продал имота поради невъзможност да му изкара документи, той ще загуби такова дело. Иска да ви пусне в имота, защото вие влезете ли, да ползвате, в същия момент ще направите подобрения, поне двора ще изчистите и после, ако ви изгони или ако не може да оправи документите, няма как да му искате пари за труда си, а почистване на имот в днешни дни струва много пари. Ако желаете елате за десетина дни в моя селски имот да го изчистите от троскота :)
Поради факта че е юрист, може да ви "пусне" в имота да го пооплевите подредите и после да ви осъди че сте се самонастанили в имота, да му заплатите и наем и вредни. Съветът ми е никога не се настанявайте в чужд имот! Влизате да шетате само ако в ръцете си държите нотариален акт като собственици или друг договор, който ви позволява да влезете!!!

Поитересувайте се какво е "околовръстен полигон", това са държавни имоти обикновенно ниви, които нямат ПУП, дадени за ползване с различни постановления на Министерския съвет по време на соца и определени с околовръстен полигон (затворена линия, очертаващи временни външни граници). Тези терени имат ограничени строителни възможности, а построеното в тях е с временен статут, т. е. при бъдещо урегулиране или по други причини, може да се наложи премахване на изградени сгради, огради, външни мрежи и проводи. Дори и квадратурата на двора е временна. В бъдещо улегулиране може да минава улица по средата на уж вашия двор (без да ви обезщетят) или да ви съборят къщата за да поставят стълб за електричество или да прокопаят точно там канал. Ако имате планове да строите законна сграда няма да ви бъде издадено разрешение за строеж.
Тоест ако купите този имот без да разбирате от книжата му, твърде е възможно да си купите временно ползване на двора и нищо друго!!! Тоест един ден да ви го вземе държавата без да ви обезщети.
На ваше място не бих купил такъв имот, ако обаче сте твърдо решени, отиваш в дадената община при инженера по строителството и питаш за този имот по номера му, предложи пари да ти бъде разяснено, питай на кой да си платиш да ти разяснят, ако закупиш имота, какви ще са ти правата.

Самия исторически парк на партия Величие има подобен проблем, има вероятност да съборят някоя от сградите за преминаване на държавни или общински тръби под парка, те не знаят дали ще могат да се оправят въпреки десетките си адвокати, вие къде сте?
Възможно е разбира се всичко с имота да е наред, но е по добре да проверите и да си "вържете гащите", защото в този имот вие няма да вложите само цената за покупка, в бъдеще ще влагате пари и труд за подобрения, вие там ще влагате мечтите си за дом.

 
  ...
преди: 2 месеца, 29 дни
hash: 7680c58d96
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Към 1. Не смятаме да живеем постоянно, а го ползваме като вила. Биоземеделието ни е хоби.

 
  ...


...
преди: 2 месеца, 29 дни
hash: 01a4659c43
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Отиди при нотариус директор но с документите, той няма да изповяда сделка, ако не са ок документите и ще ти каже какво още трябва, както и ще ти отговори на въпросите.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 29 дни
hash: 8b2898bb7a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Към 5. Благодаря за подробното разяснение. Той каза, че ще ни предостави имота за безвъзмездно ползване с предварителен договор, за де не мислят съседи, че сме се самонастанили. Проверихме в общината, там наистина има само един лицензиран геодезист, който е претрупан от работа. Имота не е бил даден по постановление, а е бил ливада, дарена от бабата на родителите му, местна жителка, които през 1975 г. построяват вилата, 40 кв. м., етаж и половина. Във всеки случай смятаме да се посъветваме с адвокат и ще пиша.

 
  ...
преди: 2 месеца, 29 дни
hash: 4daa768013
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   До 6 пишеш противоположности!
В темата
"С приятеля ми се фенове на биоземеделието и живот сред природата и затова решихме да си купим къща на село. "
В номер 6
"Не смятаме да живеем постоянно, а го ползваме като вила. Биоземеделието ни е хоби. "

Последно фенове ли сте на живота сред природата или обмисляте виладжийство?

 
  ...
преди: 2 месеца, 28 дни
hash: 48203e32a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   №5, много писане, никаква информация. Вместо да помогнеш, ти объркваш авторката. Адвокат, та адвокат!? Нотариусът бил само свидетел? ! , как го установи това? Кой нотариус ще си оплеска името с нищожни селски имоти, че ще подпише нещо, за което няма да провери всички налични документи за този имот? Адвоката няма да се ангажира да търси документи и да доказва каквото и да е, просто ще си прибере парите. Нотариусът знае къде и какво да търси за имота и след като се убеди, че всичко е наред, ще изповяда сделката и ще издаде нотариален акт, или договор за покупко-продажба.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: 611fc7dbad
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   До 10 от 5
Като не разбираш за какво става въпрос, защо твърдиш глупости? Разбира се че за пред нотариуса има домументи и може да купи имота. А и продавача няма да им даде ей така предварително всички документи за имота си, да ходят да ги разнасят. Собатвеника вади скици, данъчна оценка и продава, важно е обаче те да са нясно какво купуват.
Въпроса е колко е законна къщата, ще могат ли да строят законно в бъдеще, ще им бъде ли издадено в далечно бъдеще разрешително за строеж в този имот (ако след 30г техен наследник реши да строи). По документи ливада ли се води, част от околовръстен полигон ли, или дворно място, авторката въобще не е наясно, използва и трите наименования за имота, а тези неща как точно се води са много важни. Промяна на статута на някой имоти е невъзможна.
Ако ще е нужен геодезист за издаване на скица, значи имота въобще не е в качен в кадастър, няма и къщата в кадастъра от сега нататък ще се доказва че там има къща и колко законна е тя, а накрая може да се окаже че "ливадата" е общинска или държавна собственост и този имот не може да бъде предмет на продажба. Чети малко:
https://eurodom. bg/uzakonyavane-na-stara-kastha/

Продавача е адвокат, купувачите не разбират от документация, каквото и да им предложи като предварителен договор ще подпишат, без дори да прочетат и осъзнаят всяка една клауза по договора. Нотариуса не им е адвокат и няма да се меси в тяхното решение, той чете договора на глас и гледа дали страните са съгласни, дали някой не ги кара насила да подписват.
Авторката въобще не разбира от документация, веднъж казва че собствеността е на база съдебно решение, после казва че било част от околовръстен полигон, после че било дарение на ливада, няма как всичко това да е един и същ имот, или е едно от трите или нещо съвсем друго. Имот придобит чрез съдебно решение е имот за който се е водило съдебно дело. Имот който е част от околовръстен полигон е придобит на база раздаваните от министерски съвет държавни имоти за градинки, доста вилни зони са на този принцип. Ако обаче е дарение на ливада би трябвало да има нотариален акт за дарението, защото дарение и през 1975 се е правило пред нотариус, пък то нотариален акт няма, значи няма как да е дарение. Дано разбираш за какво говоря.
Не питай старило, Питай патило

 
  ...

...
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: 48203e32a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   №10, не обичам да споря с философи, но ти ме предизвикваш и ще ти отговоря на предизвикателството. Първо къде прочете, че продавача е адвокат? Не всеки юрист е адвокат!? Второ, защо си мислиш, че само адвокат може да състави предварителен договор? Трето, продавача не е длъжен да дава никакви документи на купувача, а трябва да ги представи на нотариуса, който ще ги провери и прецени дали имота може да се продаде. Авторката иска да се занимава с биоземеделие, а не да строи постройки в това място, тя пише, че в мястото има малка къща която ги устройва, тъй като ще я ползват само като сезонна вила, а не къща за постоянно живеене( Няма нотариален акт, а съдебно решение за признаване право на собственост на дворното място, на името на родителите му, които са починали. Той е единственото дете. Никъде обаче в това решение не пише, че има къща. Има само протокол за узаконяване на къщата, архитектурен план, обяснителна част. Всичко наистина подписано и подпечатано от техническия отдел на общината)!? За да си позволя да давам съвет на авторката, значи, че са ми наясно проблемите които я вълнуват. Скоро купувах етаж от къща, и не съм ползвал услуга на адвокат, всичко се извърши от нотариалната кантора, проверка на съществуващите и осигуряване на необходимите за сделката документи, изготвяне на предварителният договор, и в крайна сметка и изповядване на сделката, разбра ли ме? ВСИЧКО се извърши от нотариуса, затова има цял екип помощници. С твоето адвокатстване, ти набутваш авторката в още по голяма каша, знаеш ли, че на нотариусите им е неприятно да работят по предварително изработени договори от адвокати, и ако им се натрапваш с подобни договори, ще те направят на маймунка да ходиш да търсиш даже ненужни документи. Не аз трябва трябва да чета, а ти първо се информирай и тогава философствай, а авторката като иска, нека да следва съветите които й даваш. Любопитно ще бъде да научим развоя на покупко-продажбата на имота!?

 
  ...
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: 48203e32a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   №7, няма как да отиде с документите при нотариуса(защото ги няма), за купувача е достатъчно да огледа имота и ако му хареса, да подаде сигнал до продавача, който трябва да си осигури всички документи, а нотариуса да ги провери, и ако всичко е наред ще изповяда сделката. Нотариуса най обстойно ще провери документите, адвокат няма тази възможност.

 
  ... горе^
преди: 17 дни, 3 часа
hash: 8b2898bb7a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Не бяха писала в темата от два месеца, но нещата се развиха добре. Геодезистът, който наистина е претрупан от работа, най-сетна направи скица, на която отбеляза къщата. С тази скица, съдебното решение за признаване право на собственост, данъчната оценка, някакъв документ от общината, че имота попада в местност, за която още няма кадастрален план, и строителните книжа, отидохме при нотариуса, който изповяда сделката и вече сме собственици. В новия нотариален акт е записано дворно място и сграда. Вписани сме в данъчното, пуснахме ток, започнахме ремонт на вилата и разчистване на двора.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker