Остана ли свестен град в България за живот? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123609)
 Любов и изневяра (30404)
 Секс и интимност (14590)
 Тинейджърски (22028)
 Семейство (6683)
 Здраве (9738)
 Спорт и красота (4761)
 На работното място (3311)
 Образование (7404)
 В чужбина (1695)
 Наркотици и алкохол (1126)
 Измислени истории (800)
 Проза, литература (1766)
 Други (19147)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Остана ли свестен град в България за живот?
преди: 2 месеца, 27 дни, прочетена 1013 пъти
София - мръсна, прашна, цели квартали са тровени от ниско прелитащите над тях самолети, шум, стрес, тъпканица, задръствания, да отидеш до съседния квартал с автобуса ти отнема по 30 минути, като се върнеш още 30 и така няколко часа са отишли за да отидеш до Борисовата градина на разходка! Но тук има най-много забавления и култура като че ли. Скъпи имоти, но винаги можеш да ги продадеш бързо или да ги пуснеш под наем.

Варна - същото като София, но с по-малко самолети и все пак е на море. Лятото е супер задръстена. За съжаление като на други места с много туристи привлича и доста пошли такива.

Велико Търново - красива история, но труден релеф за ходене, дори за някои млади хора. Уж има университет, но ми се стори, че почти целия бизнес в града се върти около туризма. В Стария град на всяка крачка продават сувенири, магнитчета за хладилници. Всяка втора, ако не и първа къща в центъра е къща за гости, за Стария град да не говорим. Най-странното е, че близкият индустриален град Горна Оряховица ми се стори град с повече развитие в смисъл имат повече отрасли и не зависят от туризма. В Търново ако секне туризма и алъш вериша около него ще го гризкат. Да, има университет и мол, но не всеки може или иска да работи в университета или мола. Масово останалите млади са с чалга манталитет. Иначе по-възрастните са супер добронамерени и гостоприемни.

Видин - прекрасни предпоставки за развитие, предимно равен, близо до една от най-големите и пълноводни реки в Европа, най-близо до Европа и Запада. Но неизползван потенциал, няма работа и повечето млади бягат в София или чужбина. Другите повечето са чалгаризирани. Доста лилави.

Пловдив - културната ни столица, но лятото е 40 градуса, камък се пука, презастрои се хаотично по примера на София. И там властва чалгата, но поне уж работа има. Само че повечето ИТ фирми, които знам имат офиси в София и Варна, а пропускат Пловдив.

Стара Загора - има някаква индустрия, университетът има добра материална база, но пак проблем там е чалга манталитета на голяма част от живущите.

Бургас - извън София като че ли най-много дръпна, но като визия. Като работа почти всичко е в услугите и туризма, с изключение на Нефтохим. Но само с един Нефтохим не става, като не привличаш офисите на ИТ фирмите.

Русе и Плевен - дори минавайки от там изглеждат леко западнало. В Русе прекалено много лилави навсякъде и гледат злобно. Покрай Плевен поне има активно селско стопанство. Наскоро минах и оряха комбайни. Много студени зими, но затова жежки лета.

Един от изброените е моят роден град и си го обичам и съм тук само защото ми е роден. Но понеже има твърде много проблеми исках да се преместя в друг град в България и където и да отида на туризъм се разочаровам. В малкото малки и китни градчета без престъпност е скука като за пенсионери, няма култура, изкуства и т. н. Кажете кой град у нас стана хубав за живеене? Изглежда, че ако е мръднал като улици, инфраструктура, транспорт и работни места, то е пострадал манталитета или е мръсно и шумно и хората са станали изнервени. Ако хората са свестни, градът е застинал в миналото и живее от туризма и няма почти никакво развитие, нови технологии и култура извън стари сгради.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 месеца, 26 дни
hash: 0dc8de628c
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   За първи път чувам, че в Русе имало много “лилави”, а съм родом оттам и допреди 5 години живеех там. Турци много придошли от разградските села верно има, ама роми не.

 
  ...
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: b878058c0e
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   С болка го казвам, но няма такъв. Просто България вече е пред последното си издихание. Ако търсиш култура както и цивилизовани хора не обладани от чалгата ще ги намериш единствено и само в София (те са малцинство) и чужбина. Аз го виждам така отиваш на село и се еманципираш от всички и поддържаш контакт само с най-близките си приятели и семейството си и това е както направиха много хора като нас или отиваш в чужбина. Друг вариант аз не виждам. Реално нито първия, нито втория не са оптимални варианти ама просто няма друго. Ти изброи проблемите на градовете, няма смисъл да се повтарям, аз смятам че това, което търсиш само в София го има и то е много малка общност така наречената "интелигенция", която също има загубени хора в тях, но по-добре от всички останали. Тъжно, но факт.

 
  ...
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: 1b9cd9fb91
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   Да, ти писа тема за Търново. Проблем с ходенето няма, сигурно ти имаш проблеми с теглото. Избираш си град според приоритетите ти. То не може хем спокойно, хем индустрия и култура. Най- добре си стой в твоя град, таман си свикнал и ти е равен.
На мен като турист всеки град ми харесва, винаги има какво да се види.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: 441801889d
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

4.   "София - мръсна, прашна, цели квартали са тровени от ниско прелитащите над тях самолети, шум, стрес, тъпканица, задръствания, да отидеш до съседния квартал с автобуса ти отнема по 30 минути, като се върнеш още 30 и така няколко часа са отишли за да отидеш до Борисовата градина на разходка! Но тук има най-много забавления и култура като че ли. Скъпи имоти, но винаги можеш да ги продадеш бързо или да ги пуснеш под наем. "-Да имате си вече и шарен прайд, какъв разкош!? Точно на православен църковен празник, тезе. едали решили да си развяват голите задници. Няма вече държава, автора град търси, всичко се унищожи по заповед от Запада, на ви "демокрация"-гледайте голи задници и не се оплаквайте!

 
  ...
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: 2f5f672075
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   Кюстендил! Китно, красиво, спокойно градче. Като ти залипсва лудницата се качваш на колата и са в София за 40 минути.

 
  ...


...
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: 47499cdee2
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

6.   Като каже някой, че по малките населени места нямало култура и изкуства. Все едно в големия град всеки ден е на културно мероприятие. Напротив, в малкото населено място има много повече предпоставки за култура - от онази самодейната, истинската.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: 81d3359657
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

7.   Живея във Варна и пролетта/лятото е кошмар. Няма места за паркиране никъде в синя зона, навсякъде платени абонаменти за фирми, жълти очертания на евентуални паркоместа, зелена зона тепърва ще се пуска и ще става още по-голям кошмар. Да не говорим, че е платена и събота и неделя.. дори и ЗИМАТА.. зимата е ледено ветровита и да излезеш е наистина преживяване с този леден вятър. Въздуха е мръсен и се стеле смог над града през всички сезони, в ранните часове мирише на химия и дим. Девня също е голям замърсител и цялата помия идва в града. Зелени светофари по 20 секунди, червено по 2 минути, Всичко в магазините е със 100-200 % надценка, кубика вода в центъра е 5 лв и то с качество 0 / живея на центъра / постоянни ремонти на вече ремонтирани участъци за усвояване на пари, Коледната украса стоя до Великден. Варна отдавна не е това което беше. Крепи се на стари лаври.

 
  ...
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: bdb657c0f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Плевен е най-хубавият град в България. Говорим най-правилно и сме най-културни. Не е и такава лудница като София.

 
  ...
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: aa233b7bf8
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Враца започна да се развива в последните няколко години, но знам дали покрива всичко нужно, за да е свестен.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: de5e33b7cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   Ми не ти харесва градо, оди на село.

 
  ...

...
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: 6eb616b7ed
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   3 ама аз очаквам чувство "Леле, тук усещам нещо, бих живял тук! " Това съм го изпитвал само в дна града в чужбина (в 2 различни страни).

 
  ...
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: e6ea9a9d46
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

12.   България е мизерия като цяло, но Бургас от изброените е най-добре.
Иначе аз живея по различни места на света за по 1 месец, след две седмици заминавам за Азия и ще съм в Тайван, Виетнам, Индонезия и Филипините до края на годината. Много е евтино, реално ми е по-евтино от да живея в София :D

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: 0ff3cedcc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   6 като отворя пиано бар баба Пена и дядо Тошо ще идват ли да слушат джаз? А младите пък по селата масово слушат чалга.

 
  ...
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: 62dd8b3d81
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

14.   Като те слушам така - май най добре е щяло да бъде да си се родил Император! Ще си живееш в двореца сред зеленина и тишина, само вечер когато ти е кеф ще си правиш купони. Ще си каниш гости от близо и от далеч, но те ще си губят времето да идват, а не ти... Ще си имаш частен театър, концертна зала, абе направо един малък град зад стените на палата! А пчеличките ще тичат вместо тебе до близки и далечни градове, независимо колко време и усилия ще им отнема, за да задоволят и най-дребните ти поръчки...

 
  ...
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: 2ee20f74fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   Самоков

 
  ... горе^

...
преди: 2 месеца, 26 дни
hash: 2ee20f74fb
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

16.   Благоевград- красив, не претъпкан, но има живот, млади хора, култура

 
  ...
преди: 2 месеца, 25 дни
hash: 0ff3cedcc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   16 не е моето нещо.

 
  ...
преди: 2 месеца, 25 дни
hash: 706c753f12
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   “да отидеш до съседния квартал с автобуса ти отнема по 30 минути, като се върнеш още 30 и така няколко часа са отишли за да отидеш до Борисовата градина на разходка! “

Аз ползвам метрото, за минута ще съм до съседният квартал, а за 30 мога да отида до другият край на София.

В София най-много ми харесва, защото има всичко.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 25 дни
hash: 515c8db5ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Ми в такава държава като тази, какво друго да бъди, авторе... Това е. За Русе си абсолютно прав, мен-града с най-скапаните, противни, закостенели и старомодни хора, злобни до немай къде (включително и младите, около и малко над моята възраст), а другото извън тях са цигани и наркомани-това е то "малката Виена" (дори не знам защо го писах това с кавичките, как да е), да не говорим че изолиран град, с лоша инфраструктура, и транспортна и всякаква... С една дума-град без бъдеще, ей това е, то цялата страна е с твърде неясно бъдеще де, но сред големите градове конкретно, този сякаш е най-зле, и пръв ще "падне" накрая, там напред във времето, никакви инвестиции за нищо няма, никой не се интересува от такъв град, и въобще от северните градове... Само София винаги ше бъде притегателно място и ше е с милионно население, и да речем там Варна, Пловдив може би ше оцелеят те, ама от Стара Загора надолу вече дълбоката провинция наистина... нямат шанс, да го кажем така. И тези неща вече съм ги писал тука и друг път, доста пъти съм ги подчертавал в други теми. Инфлацията, цените на всичко вече са отвратителни, имаме демографски срив, почти никой не се интересува от спорт, култура, семейството ако щете... Само като си отидат соц-поколенията тука до няколко години, като оредят още повече пенсионерите и въобще хората в пенсионна възраст (щото те просто ше окапят по естествен път, само въпрос на време е вече, независимо че са сравнително дълголетни, живеели са в други времена, но... ), е тогава вече да видим...

 
  ...
преди: 2 месеца, 25 дни
hash: 0ff3cedcc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

21.   19 30 минути до другия край ама друг път. Спри с тая куха пропаганда. Харесвам си София, защото ми е родна но от Сухата Река дето е на 1 км от летището за да отида до него трябва да сменям 2 метра. Общо 40 минути е пътуването. МД3 до Орлов моста и от там с другото метро до летището.

 
  ...

...
преди: 2 месеца, 24 дни
hash: 4616233c95
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   На крива ракета космоса и пречи.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 24 дни
hash: 0092a2ea9f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Аз бих отишъл на село или в някое малко градче. През април бях в Никопол Плевенско, и в съседното село Муселиево изкарах си страхотно. Гостоприемни и весели хора. Семейството много ми липсваше. Живея в чужбина Нидерландия. Но съм тука да съберем пари и един ден да се завърнем в майка България. Проблеми е с цените на имотите. Нереални са. Малко хора могат да си го позволят. Авторе, трябваше да прекръстиш темата, , Остана ли свестен град за мен в България, , Човек ти на всяко едно място намери кусури. Може би като цяло България не е за теб, а трябва да опиташ в чужбина.

 
  ...
преди: 2 месеца, 24 дни
hash: 0ff3cedcc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

24.   23 да, може би. Посетих два три града в чужбина, където направо от първия момент си бяха като у нас, дори по-добре се чувствах, от колкото в родния град. Това в друг град в България не ми се е случвало, само родния си харесвам.

 
  ...
преди: 2 месеца, 23 дни
hash: 0ff3cedcc1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

25.   "Туризмът е основният бизнес във Велико Търново като осигурява близо 70% от брутния вътрешен продукт на местната икономика. " - 70 процента е прекалено, това означава, че за да живееш там трябва да отдаваш стаи под наем на туристи най-малкото едва ли не. И ако някой ден дойде нов локдаун няма да остане препитание.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 22 дни
hash: f4d9955ee1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   Продаваш каквото имаш и купуваш къща в селата около София, това правят всички в момента. Село, от което можеш да си пътуваш всеки ден на работа и обратно. Най-добре около жп линия.

 
  ...

...
преди: 2 месеца, 18 дни
hash: 303b8389d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

27.   Кюстендил? Какво ще работите там? Всичко е в София. Самоков? Пълен с цигани, няма поминък също. Враца? Населението и е намаляло двойно! Видин? Във Видин ще се избият за работа.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker