А сега накъде? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123609)
 Любов и изневяра (30404)
 Секс и интимност (14590)
 Тинейджърски (22028)
 Семейство (6683)
 Здраве (9738)
 Спорт и красота (4761)
 На работното място (3311)
 Образование (7404)
 В чужбина (1695)
 Наркотици и алкохол (1126)
 Измислени истории (800)
 Проза, литература (1766)
 Други (19147)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

А сега накъде?
преди: 2 месеца, 23 дни, прочетена 616 пъти
Здравейте! Предварително се извинявам за романа, обаче няма как по-сбито да си разкажа историята и да.
Та, в интерес на истината тази година завършвам 4 курс Софтуерно инженерство. Оценките ми са основно четворки и тук-таме някоя петица. Миналата година лятото работех 4 месеца като шофьор доставящ авточасти в родния си град, а след това работех 1 месец като бензинджия на малка бензиностанция в града, в който уча. Видях, че нито една от тези двете работи не е за мен и че не бих могъл да я работя дългосрочно. Започнах да се оглеждам за други места и кандидатствах по доста обяви. Дотук се случи следното :
1. Бях на интервю за работа като рецепционист в малък хотел и ми казаха че работя по 6 дни в седмицата по 12 часа на ден за 35 лв надница на ден. Освен рецепционист, трябва да бъда едновременно и сервитьор около 6 часа от смяната ми, както и да приготвям сутрин закуската на нощуващите.
2. Бях на интервю за оператор на компютър в централа на фирма за СОТ. Заплатата - минималната. Работното време 2 на 2 по 12 часа. Задълженията - да следя статуса на минимум 1000 обекта, както и да имам добри компютърни умения.
3. Имах интервю за крупие в голямо казино. Работното време - същото 2 на 2 по 12 часа с две почивки по 15 минути. Заплата - 1400 лв. Нямам право изобщо да си ползвам телефона, дори и в почивките, както и трябва да си закупя лично аз униформата и обувките за работа.
Аз ли нещо съм луд или положението с трудовия пазар изобщо не се е подобрило? Уж работодателите се оплакват, че не намират кадри и са готови да плащат повече, а то се оказа че няма нищо такова. В родния ми град с население около 60 000 души обявите за работа са основно за тираджии, сервитьори, готвачи и шофьори. Имаше обяви за касиер-фактурист или оператор въвеждане и обработка на данни, но там нямах успех понеже бях на интервю за една подобна длъжност и после казаха че не съм одобрен.
Относно дистанционните работи - оказа се че не са точно такива. Звъняха ми за позиция служител онлайн обслужване на клиенти за кредити, но казаха че се работи в офиса им в София, а не изцяло онлайн както са написали в обявата. От другите такива обяви не са ми се обаждали изобщо.
Вие какво бихте ме посъветвали? Нямам финансовата възможност да се местя на квартира в големите градове особено както вече няма да мога да съм на общежитие. Да замина ли за чужбина, примерно Гърция, Румъния или в краен случай Германия / Франция или някак си да се напъна да изуча перфектно немски + словашки / чешки или полски език и да се надявам на късмет с позициите за дистанционна работа като в Телъс, Съдърленд, Концентрикс и подобни фирми? За ИТ специалист едва ли ще се вредя, при положение че джуниъри вече не се търсят.
Благодаря на всеки, който е решил да си отдели от времето да ми отговори! Бъдете здрави и дано поне вие да сте добре в това отношение с тези работни места!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 месеца, 23 дни
hash: 6d5abc1727
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   Неслучайно няма "кадри" (разбирай роби) и неслучайно има 3 млн българи в чужбина. Само това ще ти кажа, от там нататък сам се сещай.

 
  ...
преди: 2 месеца, 23 дни
hash: 91a83938ff
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   Точно в Румъния и Гърция няма смисъл да ходиш, там е същата кочина като у нас. В Атина заплатите са по-ниски от колкото в София вече.

 
  ...
преди: 2 месеца, 23 дни
hash: 7a429922d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Положението винаги е такова, когато редуваш такива интервюта, нямащи нищо общо по между си.
Не е лесно да се захванеш с професията си и да блъскаш години наред. Поне при мен беше така. Докато се изучиш работиш без пари, след това пак работиш без пари, защото реално си завършил но нямаш нужните знания. Евентуално в добра работна среда може ако има добри мъже, да ти предадат материята ако искат, макар че занаят се краде.
Та след това започваш да взимаш пари. В твоята свера в която учил, заплатите започват от 2к за джуниър, 3-4 за средно ниво и 5-10к за мастър.
Ама това става с работа много на д8 часа на ден, там бачкаш в къщи преговаряш, разбира се ако искаш да те ценят и да си добър. После вече ще те знаят навсякъде, България е малка, още по малко големите фирми.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 23 дни
hash: d4af2db04a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Към Н4, абсолютно съм съгласен с теб въпроса, е че вече не се търсят джуниъри и стажанти защото сектора е пренаситен. Щом пише тук явно е пробвал да си намери работа, но не намира. За сведение мои приятели вече над 1 година си търсят работа като джуниъри а имат образование и Телерик. Според мен професията е залязваща за новите кандидати особено както сега масово фирмите се изнасят към Азия защото работят за още по малко от нас, вече българския ИТ специалист е скъп. Говоря от опит!

 
  ...
преди: 2 месеца, 23 дни
hash: 21f25aa457
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Търси работа само в международни компании. Обади се на Адеко посредническа фирма и питай какво имат във вашия град.

 
  ...


...
преди: 2 месеца, 23 дни
hash: 57148249d3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Гледай обяви в твоето професионално направление, какви рецепции, крупиета и чужбини? Потърси в нета фирми в твоя бранш или подобен, в твоя град и звъниш директно да питаш търсят ли нови хора. Оценявай се сам, за да те ценят и другите.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 23 дни
hash: da77525dee
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

8.   Защо ти е изобщо да работиш за някого? Хора на твоята възраст стават милионери със стартъпи.
В България шефовете на фирми са гербажаджии на които им е казано да дават по 50лв на циганите и 35лв на теб. Целта е да избяга анти- електората в чужбина. Другото са казината на Черепа, в които играят не други, ами собствения му персонал... и пак циганите.
Третото е туристическия бизнес, който след Ковид умря нарочно. Рецепционист, да готви закуска и да сервира. Ще умра от смях..
Сот-а пак е за циганите. За да ги контролират все пак в някакви граници.
Недей да ходиш в чужбина. Тук е по-зле. Тук има реални опасности по улицата, бездомници, мършляци и утрепки. Мангали навсякъде. Ще ти трябват години да си стъпиш на краката докато стигнеш поносим стандарт на живот, особено ако си в голям град. До тогава Европа и Щатите ще се сринат тотално от имигранти, инфлация и самоубийствени политики. Българите масово мислят да се прибират. Не е сега времето да идваш.

Съвета ми е да учиш и да се развиваш по специалността си. Излез си от кутийката- захвни да пишеш на нещо тясно специално. Програмен език, който има предимство пред останалите, а никой не го знае. И не е вярно че не търсят джуниъри. Пак ти казвам мислиш където мисли масата.. Затова ти е трудно

 
  ...
преди: 2 месеца, 22 дни
hash: c042ef14a2
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Един език не се учи ''перфектно'' (да не говорим, че перфектно е грешно понятие тук) за година-две. Особено за кол център. Хората учат в езикови гимназии 5 години за това и после някои още 5 филология.
И ти, млади господине, поставяш каруцата пред коня- дай сега да видим кое е най-платено? Аааа, кол-центрове! О, да, ще науча словашки (то така лесно става! ) и после ще печеля големите пари в кол-център. Знаеш ли колко пари ти трябват за уроци по словашки? И каква конкуренция ще си на словаците, които евентуално биха емигрирали в България и работят в кол-център? Никаква!

Първо се учи словашки и после се работи в кол-център, а не първо се търси кол-център, а после се учи словашки.
Вероятно и софтуерното инженерство учиш понеже е много вървежно и някои правят пари с него. Така е, нали?
Да, но забравящ, че човек първо трябва да има качества за дадена наука или професия. Парите идват със или след качествата, но никога преди качествата. Ако нямаш нужните качества и ум за определена професия, няма как да си добър в нея.
Престани да мислиш кое носи много пари, опитай да откриеш какво можеш да правиш много добре, може да е дори автомонтьорство или шлосерство, готварство и прави това.
Ако не искаш- то пазарът сам те изхвърля на фона на конкуренцията.
Не се напъвай да ставаш някакъв, ако не ти е дадено да си добър в това. Търси си призванието.

 
  ...
преди: 2 месеца, 22 дни
hash: 4d6a4d00e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   Хвани си занаята и хляба в ръцете. Не мога да разбера хора, които работят касиер, сервитьор и тн. Много е несериозно. Вземи си занаята и се изграждай като професионалист.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 22 дни
hash: 001a747104
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   "Нямам финансовата възможност да се местя на квартира в големите градове"

A защо го завърши това "софтуерно инжинерство"? ИТ фирми има само в големите градове. И какво значи нямаш възмост? 4 години си плащал да учиш нещо, а нямаш пари да отидеш да го работиш?

Явяваш се на интервюта (в днешно време първите етапи може да са онлайн), общо взето приемаш каквото ти предложат стига да ти даде някакъв старт и търсиш някой като теб да си делите наема... С това свиване на индустрията няма да е лесно, ама така е живота в България...

И какво значи, ако решиш да бягаш навън, да е в съседните страни? Не знам българите защо са с такива претенции и се чудят защо мизерстват. Пазарът на труда днес е глобален. Можеш да отидеш навсякъде, стига да си намериш добра среда и работа. Проблемът ти е по-скоро друг - че нямаш никакъв опит още, и шансът ти да си намериш работа по специалността навън е дори още по-малък от тук. А бачкаторската работа навън вече не е далавера както беше навремето. Европа се напълни с араби, индийци, цигани, негри, т.е. нископлатена работна ръка. Аз бих гледал Германия, и някаква работа която не е точно ИТ, но все пак си търсят по-образован човек, а Германците я избягват.

Факт е че е зор за млад човек без стаж, и родителите трябва да помагат, това е положението. Не може само да се правят деца, и после да се гласува за тези които обещават по-големи пенсии, а затриват икономиката на страната...

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker