Демокрация - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121049)
 Любов и изневяра (29672)
 Секс и интимност (14350)
 Тинейджърски (21880)
 Семейство (6464)
 Здраве (9589)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3167)
 Образование (7295)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18484)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Демокрация
преди: 12 години, 6 месеца, прочетена 5488 пъти
Здравейте,
не се оплаквам просто искам да поразсъждаваме, да изложа своето мнение и да прочета мнения на хора които са живяли по времето на Тодор Живков.
Знаете ли, аз искам това време да се върне.
Предпочитам да се редя на опашките, за да купя банани на децата си, вместо да не мога да си го позволя.
Предпочитам полицая да ме пита защо не съм на работа и вися по кафетата, вместо да седя и да се чудя защо ме уволниха и къде да ида, как да вържа двата края.

Яд ме е че има села и градове населени само с цигани и че техните прости, мръсни и необразовани деца наричат дядо ми гяур (човек който е бил началник цял живот) и го замерят с камъни. Яд ме е, че моята държава храни тея безделници-роми, а един път да се нуждая и не ми помага.

Аз не смятам че сме в демокрация, напротив ние сме ограничени повече от преди, защото тогава поне храна са можели да си позволят, а аз сега се чудя откъде да извадя 2 лева за пюре за бебето си и как да купя на 4 годишното си момченце лап-топ-играчка, като вече 2 месеца е толкова послушен, за да го получи от дядо Коледа. За какво ни е тази демокрация, политиците да си получават безбожно високите заплати, а ние да мизерствоме. Да давоме луди пари за образование-пари които родителите ни са събирали с години, за да може после да стана сервитьорка.

Как може да има 13-та заплата за парламента, да има 13-та пенсия, а да няма 13-то майчинство, като на празниците децата очакват най много? Защо държавата гони младите, умните, интелигентните, а храните необразованите цигани? И защо ме е страх да си пусна детето да иде до магазина? Защо родилки и бебета измират, а докторите дори не ги лишават от лекарски права? Защо цяла седмица момчетата бият деца пред училището и полицията знае за това, а се стига до изпадане в кома на невинно дете? Защо под дяволите децата си мислят че имат право да се бият, колят, бесят и да остават безнаказани?

Е ако някой има добри думи за демокрацията, нека ги каже, освен разбира се журналистите. Ако моите родители нямаха нужда от мен аз веднага бих си хванала съпруга и дечицата и бих заминала за чужбина, мисля че е по-добре да съм емигрант там, отколкото гражданин тук.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 74

преди: 12 години, 6 месеца
hash: b351e69670
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей, мила авторке. Живяла съм през комунизма като дете и си спомням, че този банан аз съм го желала от Дядо Коледа, но никога не ми го донесе. Сега племенникът ми се чуди, какво да си пожелае, защото има - телевизор + Playstation3, компютър, трето колело, скоро и собствена стая, телефони... Майка му и баща му не са богати, но са работливи хора, имат си стабилна работа и взимат по 1000 лв. заплата всеки. Лошо ли им е? Безработни никога не са били и никога не са мрънкали, макар че рано направиха дете и се ожениха. Един ден се вдигнаха в големия град и сега си мислят и за второ дете, защото заплатите май са им повечко от 1000 лв., но защо да казват - завистници пълно. Нормално при нашия манталитет. И двамата са със средно специално образование, единият учи задочно дори висше. Всичко постигнаха за точно 10 г. Скоро и свое жилище ще имат. Родени са 1981 г., живеят днес.

Моите родители са и двамата висшсти, работливи хора. През комунизма - разпределения, глупости - никога не успяват да се изнесат от града ни, нали нямат гражданство, дори в ресторант в големия град не ги пуснали. Татко е чакал 12 години за Москвич. 1992 идва писмо, че са го оостроили, човекът караше Пежо вече.
Няма да изпадам в подробности, но над 35 години от живота си моите родители са живяли в комунизма и нищо не са постигнали. За 20 години поне си взеха - 2 коли, няколко телевизора, компютри няколко, цялостно обзавеждане (през комунизма и мебели е нямало), ядат банани и цитрусови плодове с колограми всеки ден, защото са повредени май и не могат да им се наситят. Майка ми дори не работи вече. Чакат внуци. Не успяха да си вземат собствено жилище през прочутия ком.

Както и да е - няма да ви убедя. Няма и как да го направя, защото има една приказка за Моисей, който 40 г. се е лутал през постинята, защото Бог е искал и последния човек, живял в робство да умре.
И в Германия след края на национал-социализма 40 години са чакали, за да умрат нацистите.
И ние трябва да изчакаме просто тези 40 години, за да се изчистим естетвено от израстлите през диктатурата, през плановото стопанство, т. н. „комунизъм“. Някак си все се надявах да стане по-раничко, но трябва и нашето поколение да се изчисти, за да може да имаме нормална страна. Няма, какво да се лъжем. Който е роден преди 1990-1995 е контаминиран малко или много (аз включително)

„Казано е, че демокрацията е най-лошата форма на управление, но не сме открили по-добра. “
It has been said that democracy is the worst form of government except all the others that have been tried.

Уинстън Чърчил

П. П. правете разлика между форма на управление - демокрация/диктатура, и икономически строй - капитализъм/планово стопанство. Комунизмът е просто идиология, зад която се крие комбинацията диктатура+планово стопанство.
Единствените държави в света, които още се наслаждават на тази форма на управление са Северна Корея и Куба, отчасти Боливия. Не мисля, че ще Ви откажат виза.

И сега един немски виц за бананите...

- Как ще познаете, от коя страна на стената е ГДР и от коя е Федералната Република?
- Много лесно - поставяш един банан на Берлинската стена и, от която страна се появи ръка да го сграбчи, това е ГДР.

Има страшно много подигравки за източно-германците. Германия е добър пример - половината е демокрация+пазарно стопанство, половината е била комунизъм. 21 години по-късно и 750 милярда евро повече.... Източна Германия още не може да настигне Западна.
Правете си сметка, кое е по-добре - демокрацията или комунизмът.
Друг пример е Северна Корея vs. Южна Корея - все става дума за един народ, един манталитет, език, ресурси - ВСИЧКО - едните са гладни и бедни, другите са богати и проспериращи.
... за радост България не е разделена на две, но вижте - Северна Корея и Куба ви очакват, а във втората лаптопи няма, но банани - на корем! В първата и банани няма, а и времето не е толкова хубаво.
Успех...
(обадете се, ще ви купя билета за една от тези дестинации, там живее комунизмът, по който блянувате. Радвам се да правя хората щастливи. Виза - дано ви дадат, защото не знам, как ще хранят още едно семейство. Циганите ни ги оставете - те поне претенции нямат, и единият хляб им стига)

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: a78843917c
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Авторке, че демокрацията в Бг не е точно това което си представяхме не е. Но за какво се бореха хората през есента на 1989г знаеш ли? Бореха се затова, че независимо колко умееше взимаше заплата наравно с нищо неумеещия. Бореха се за това, да имаш право свободно да изкажеш мислите си. Бореха се да не чакат по 10 години за автомобил, за да си купиш какъвто и да е домашен уред трябваше да е с връзки помня как татко купи акумулираща печка, помня как на 7 години дядо ме записа в списъка да чакам за нов москвич. Защо си мислиш, че детето ти по време на комунизма щеше да има лаптоп или каквато и да било играчка от чужбина.
Сега какво имаме, да работа няма за всички, има за тези който се справят по-добре, другите да плануват разходите си.
Щом човек няма пари, обяснява на детето си че дядо коледа носи здраве и щастие от това да сме заедно семейството, носи няколко бонбона в чорапчето и толкова, не му се обяснява, че дядо коледа може да донесе всичко което си поискаме, ами ако поиска собствен лунапарк какво правиш. Както си му втълпила на детето, че не може да поиска целия магазин а само една играчка по същия начин обясняваш и другото.
Човешки същества сме, предполага се, че можем да мислим, можем да планираме. Не искам да те обвинявам, но ти например защо след като нямаш пари за играчка на първото роди второ дете. Аз също нямам второ по финансови причини не раждам. Завиждаш на политиците е, защо не стана политик кой ти пречи, не мисли, че на някой му е лесно. Стегни се, заработи си пари, не чакай на 13-то майчинство.
За циганите и престъпността много се изговори, замисли се и се постави на мястото на циганчето което обижда дядо ти ако беше на негово място. То също като твоето дете е родено в Бг, но няма и четвъртина от това което има твоето. Не е виновно, че ние го оставяме то да няма избор, все едно да обвиниш децата от Могилино защо не са се научили да ходят. Циганчето няма собственото топло легло и топла храна а родителите му му обясняват българите не дават големи помощи за да ти купим, точно както ти си обясняваш, че няма 13 майчинство иначе щях да си купя.... Забелязваш ли, че си станала не по различна от ромката. Престъпността е следствие от лошо образование и лошо възпитание. Кой възпита престъпниците, кой не им даде добро образование, ние, нашите съседи, нашите роднини, нашите училища. Докато не осъзнаем, че ние сме виновни и да работим в наша полза няма да се оправи Бг. Докато не осъзнаем, че всичко това е плод на нашето мълчание/мълчаниеето е знак на съгласие/ нашата незаинтересованост.
"Защо родилки и бебета измират, а докторите дори не ги лишават от лекарски права? "- защото си нямаме други лекари, защото не можем да плащаме на по способни, защото не сме им купили модерна апаратура на всички, защото сме ги научили да вземат под масата.
"Защо цяла седмица момчетата бият деца пред училището и полицията знае за това, а се стига до изпадане в кома на невинно дете? "- защо си мислиш, че нараненото дете е толкова невинно, защо не бият теб а него, защо сме позволили побойникът да бъде възпитан по този начин?
Е пак наша е вината нима родителите на "лошото" дете нямат роднини, нямат съседи, нима това дете нямаше учители досега, никой ли от тези хора не забеляза, че това дете отива на зле, не, всеки си мълчеше всеки си подвиваше опашката и бягаше надалеч. Е това е резултата.
Има още много какво да ти кажа но стана много дълго пък и плредполагам по думите ми разбра какво ми е мнението.

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 199501d1d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Българската "демокрация" няма нищо общо с истинската демокрация. Потърси буквалния смисъл на думата и ще разбереш защо комунетата не са допускали и дума да става за нея.
Съвсем малко съм живял по това време и естествено нищо не помня. И се радвам, че е така.

Ale

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 199501d1d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Иначе си права за недоволството си, но не демокрацията е виновна.

Ale

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: b351e69670
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Номер 2 ми даде надежда, че може да трае и по-малко от 40 г. този Преход.
И за политиците си права - като се замисля, предпочитам да ми отрежат двете уши, но да не съм на мястото на Б. Б. или Дянков сега. Те май и заплати не взимат, същото се отнася и до Плевнелиев, доколкото ми е известно.
Заплати взимат служителите на БДЖ, и нафта си взимат, и желязо, и парите на циганите, вместо да им издадат билетче, взимат си мноооого неща, живеят си хората по комунистически. Взимат без да работят. Но взимат от мен и теб, които работим.
Може родителите ми да са били бедни, а през 90-те да е било гадно и гнусно, но точко, както го обясни 2- планираха си хората и все падаше някаква играчка, обувки, дрешка. Дядо Коледа ми донасяше пакетче с един портокал, банан, шоколад, орехчета, корекомско яйце. Родителите ми са нямали нищо за Коледа, била е забранена, а Дядо Мраз им е донасял... мраз и режим на тока и водата. И майка, и татко през комунизма са нямали никакви играчки - само самонаправените от капачки, дърво и отпадаци. Майка и обувки е нямала.

Ако в днешно време си работлив и имаш нещо в главата, ще успееш. През комунизма - ставаш неудобен. Затрили са дядо ми в Белене, само защото е имал „наглостта“ да каже, че се граби в ТКЗС-то и няма да си даде земята на тези хора. Наказанието - 10 години Белене, смърт от недохранване и турбеколоза. Държавата добре се е грижила за хората, дааа... особено за честните и работливите. Гробът е бил безплатен. Далавера е било да се краде, лъже, убива.

 
  ...


...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: d4c9492102
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   от Авторката:
Всъщност аз имам апартамент, работещ съпруг и независимо че работя като сервитьорка изкарвам добри пари. Съвсем съзнателно съм взела решение за второто си дете, както и за първото, просто исках да поразсъждаваме. Яд ме е че ние с нашите данъци храним тези които НЕ ЖЕЛАЯТ да работят и в същото време те са по-добре от нас. Не искам да съм политик, всеки човек иска нещо различно за себе си.
Но има страшно много хора които страдат от тази демокрация, помните ли майката която хранеше бебето си с доматен сок? Това навремето е било невъзможно, да аз съм си добре, но защо всеки гледа само себе си, купих на детето си лап топа, нищо че работих един месец по 16 часа дневно, просто ме е яд, че това не е демокрация, това си е чиста безизходица.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: b351e69670
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Авторке, пак ти казвам - демокрацията е форма на управление, не е социална система, която да храни децата ни на готово.
У нас има безплатни детски кухни, да го е хранила там детето на въпросното доматено бебе. Болни хора има всякакви. Не е на място системата, защото на тези им се взимат децата и готово. Може да си годен да забременееш и родиш, но не всеки е годен за родител и тук съм за по-твърда ръка на изпълнителната власт в нашата демократична страна.
В Германия са ми известни поне 4 случая на уморени от глад деца, никой не е тръгнал да хули демокрацията.

Хули родителите, хули работодателя си, ако щеш, но най-много хули самия себе си, че нямаш образование и трябва да работиш по 16 ч. на ден за един лаптоп. И бъди благодарна, защото ако нямаше демокрация, за тези думи (критика към властта), ти щеше да завършиш в концлагер, а детето ти в дом на хляб и вода.
Слава Богу, демокрацията гарантира правото на мнение и на такива хора. В дискусията се ражда истината, но моля - поне прочетете, какво значи едно понятие, преди да го отхвърляте, защото отричайки демокрацията, вие казвате ДОБРЕ ДОШЛА на диктатурата. А тя нито Вас ще нахрани, нито децата ви.
Не намирам, че страдате от „демокрацията“. Имате и собствено жилище, и дете, и работа, и мъж с работа. Вие сте постигнали американската мечта, какво искате повече?
А, - забравих - диктатура и комунизъм, планова икономика и Тодор Живков да раздава подаръци на мързеливите и крадливите. Ако не сте сред тях, едва ли ще спечелите и от евентуален комунизъм. Е, всеки се променя според условията. Защо не работихте в БДЖ-то, така щеше да има още 20 годинки комунизъм и братско крадене и за Вас?

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: a78843917c
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

8.   №5 аз съм №2 Благодаря за подкрепата дано повече българи вземем да мислим по този начин.
Моят дядо също е бил в белене по същата причина постигнал е нещо /350 декара земя, 80 овце и 6 даначета/ преди комунизма и са искали да му ги вземат за "общото благо" възпротивил се е и лежал 2 години. След като са го пуснали отишъл си е на село, нямал нищо, освен жена и две деца, качил ги на каруцата през 1949год и заминал за града, успял човекът и двор да си купи и къща двуетажна да построй, да има на децата му по етаж. И два москвича да купи. С това исках да ти обясня, че и при комунизма е можело да успееш, иначе нямаше да има едноличен собственик на голяма къща вярно е също, че искал дядо да построй и трети етаж /за себе си/, но не са му позволили за да не забогатява много, ограничаваха собственоста. Не е крал имаше начини да си изкарваш допълнително просто трябваше да си изобретателен и работлив да отбележа бил е с 6 клас образование.
И сега както и винаги във всички времена просто трябва да си изобретателен и работлив, да не обвиняваш другите за свойте несгоди, за да просперираш.

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 9b70839951
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Каквото и да си говорим, положението в БГ е много зле. Не се дължи на демокрацията, а на хората в държавата. И не застъпвам изобщо мнението, че ако си работлив и амбициозен ще успееш в България. Някъде в чужбина със сигурност, но тук - едва ли.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: b351e69670
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   8... дядо ти е доказателство, че с труд може, но даваш и конкретен пример, как ДЪРЖАВАТА ти пречи през комунизма и как въпреки нея е постигнал нещо. Днес, ако изключа бюрокрацията и корупцията (с намаляваща интензивност), не виждам, с какво държавата ми пречи.
Дядо иначе е имал подобно „имане“ на село като твоя, но по-малко късмет. Върнали са го болен от турбеколоза от Белене. Баба ми е работила в ТКЗС-то за 2 лв. на ден да го храни, но той не се е кротнал и станал Никола-Петковист. Следва пак затвор, знаел си е и без това, че е обречен, поне да умре с изправена глава. Починал е 1981 г. Цялото ми семейство е затрито (и чичовците), с изключение на баща ми. Земяата не е върната, защото е отнета с присъди, трябват много разправии. Баба още живее на село. Странното е, че въпреки всичко, отново моето семейство е постигнало най-висок стандарт, другите крали и през кома, и след това, разсипали са ТКЗС-то и пак бедни и прости, децата им - същите, дори и да са отишли в града. Пълна трагедия просто. Най-„успялите“ са внучките на бившия овчар на дядо ми, бивш управител на ТКЗС-то и бивш негов „приватизатор“ - и двете са „богати“ емигрантки в Испания, продавайки телата си. Изобщо доста подобни момичета има от селото. Няма лошо - поне работят момичетата.

Не вярвам в генетиката, но може и да има нещо. Как става така, че наследниците на бедните и 60 години по-късно са на същото ниво (макар, че са крали, крали, яли и лапали), а тези на богатите, които са трепали и крали толкова години, пак са си богати... без връзки дори, защото не сме комунисти, генерали... само с честен труд, учене и предприемчивост.

Много добре го казваш, номер 8

„И сега както и винаги във всички времена просто трябва да си изобретателен и работлив, да не обвиняваш другите за свойте несгоди, за да просперираш. “ Май това е решението!

И все пак - ако живеехме през комунизма действително щяхме да имаме причини да обвиняваме другите за несгодите си - кой иска да живее в диктатура на „пролетарята“ - да го крадат, убиват и затварят. Какво постигане има тогава, то си е борба за оцеляване.

 
  ...

...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: a78843917c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Авторке малко ни обърка, говориш в темата, за бебето си за 13-то майчинство а сега сервитьорка с добри доходи.
Доматеното бебе, не е ли същото това бебе, на което родителите и двамата "НЕ ЖЕЛАЯТ да работят" и се оплакват по телевизийте "ми, на направих бебе, родих го и сега нямам къща и храна за двете си деца"?
Ти за или против мързелуващите и неплануващи бебета, си?
Не разбирам наистина на коя страна си, да ги подпомага държавата "гладните" или не? Да даде ли държавата от твойте данъци жилище на майката на доматеното бебе или и тя като теб да се стегне да си купи?
Какво не й харесваш на демокрацията имаш достатъчно права да учиш, да работиш, да ходиш в чужбина... Работите с мъжът ти и двамата за разлика от други семейства. Ааааа искаш с сервитьорска заплата да си позволяваш повече, еее това никъде по света го няма. И аз искам да ме взимат сутрин за работа с лимузина пред къщи /като Слави/ и аз искам да заведа детето си на луна парк в лондон /като Гала/ ама няма. Просто приемам, че Гала и Слави са по-успели от мен, по-оправни в живота с повече късмет, по-талантливи и така.
От №2

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: b351e69670
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Виж, номер 2, не си права. През комунизмът такива несправедливости като Гала и Слави е нямало, а-а-а, с какво са повече от мен и теб. И ние имаме право на лимозина, на 10 000 лв. заплата и на частен самолет. Демокрацията ни ограби, разби ни здравенцето, нервичките да ги гледаме как онези, несправедливите, карат скъпите коли, ужасна държава е тази, в която има хора като Слави и Гала да ни дразнят. Де да беше по нашето, хубавото време - по едно доносче и гледаш как тези (за какви се мислят) изчезват без кост и вест.
За жалост демокрацията и това ни взе. Като Вуте е добре, само ти остава да му запалиш колата. България - това не е държава, това не е общество, това си е чиста подигравка с народа, който трябва да ходи пеш, докато Слави има лимузина, и джип има този! СЪВСЕМ БЕЗНАКАЗАНО!

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: f57aca84bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Да живее Анархията.

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: a78843917c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   №10 За "честен труд, учене и предприемчивост. " трябва и надежда, надежда за успех, наиситна в Бг надеждата за повечето хора е угаснала. У нас с теб може и да мъждука, но те вече не виждат светлината, лошото е, не само, че не я виждат но и вече не вярват в нея, не вярват, че съществува забравили са я. Знаят само, едно време държавата даваше, но какво е давала и какво забранявала вече не помнят. За 20 години забравиха за какво се бориха родителите им. Поговорката "Учи мама да не работиш" развали поколенията. Те вече са убедени, щом са учили няма нужда да работят, трябва да им се дава шефско място и добра заплата.
А тези който не са учили ги свикна държавата на помощи.
Как да убедиш майката на доматеното бебе, че трябва да работи, да остави бебето на приемни родители докато се пооправи. Как да я убедиш след като държавата и даде апартамент за две години, да не ражда трето с цел да й дадът от жил. фонд апартамент до живот. Как да я убедиш, че за да има жилище трябва да работи и да си купи, като вижда как на цигани в нейното положение държавата строй къщи и им ги раздава. Как да убедиш майки като авторката да не съжаляват майката на доматеното бебе, защото нито те са й направили бебето, нито са й помагали в плануването му, нито за бебе на 6-7 месеца е грешно да се даде зеленчуков сок. Майката на доматеното бебе даде пример, че веднъж е дала доматен сок с надробен хляб, бебето добре изглеждаше, знаете ли как изглежда недохранено бебе. Бебе което може да яде хляб е полезно да пие сок от всякъкъви зеленчуци особенно от селската градина /без нитрати/. Нямала ток е ако аз не си платя тока и аз няма да имам трябва да харчим според това което получаваме за да може да си плащаме тока. Ако ползваше само вечер крушка нямаше да има сметка по голяма от 5лв и щеше да си я плати.

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: a78843917c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Да бе №12 аз №11 не се бях сетила и те са като нас човеци, и те сутрин ходят до тоалетна /друго общо не мога да се сетя/ значи и ние имаме право на джипове на 5 жилища, два тук в Бг София и Варна е добре и три в чужбина за предпочитане Париж Лондон и на плажа на карибите.

 
  ... горе^

...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 9138101688
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   До номер 12 - България е на това положение именно заради хора като теб. Вашето поколение ще изчезне и тогава ще тръгнем напред. Радвам се на младите и работливи хора от предните постове с гордост мога да кажа, че и аз съм като тях. Успеха си дължа на кървава пот и добре, че е нямало "доносници от доброто старо време".

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 8115fe115d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   СОциализмът се разпадна сам самичък. Просто Съвета за Икономическа Взаимопомощ - СИВ, съвсем забуксува накрая и на всички стана ясно, че в Западна Европа стандарта на живот е много по-висок и дори Горбачов мислеше така и той всъщност отприщи стената, която и без това рухваше вече. Той сега живее в Америка, ожени се за американка щом му изтече мандата и замина от Русия.
България за съжаление е малка и българския народ е исторически изстрадал. След освобождението от турско робство започват войните, и след това периода на комунизма изглежда стабилен в сравнение с близкото минало и много хора си мислят за него като за спокойно безгрижно време, но забравят всичката смърт и изтезания и тормоз през комунизма, който си остана скрит и покрит и до ден днешен.
Моят дядо също е бил в Белене, от другата страна - всичкото имущество заграбено от държавата. все пак моите родители са се изучили и са работили честно цял живот. Сего комунистически деца ми завиждат че си имам наследство - на тези някои дето въпреки, че са били комунисти, не им стигнали предимствата да се уредят с каквото им трябва. Ха ха. Това е народ с много лица, разединен от всякъде.
А що се отнася за циганите дето бият дядо - тези хора с в абсолютно непрогледна духовна нищета!!! Духовна нищета, която като епидемия залива цяла България, дори и високата култура е засегната от нея.
Българските цигани, които пристигнаха тук да живеят в нашата британска провинция съвсем не са такива. Те са си най-обикновени хора и дори не казват за себе си, че са цигани и се държат като всички останали граждани.

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 8115fe115d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Времето назад не се връща. Тодор Живков си почина, никой не го е бесил или колил както се случи на много "врагове на строя".

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: f858307f93
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

20.   Напълно съм съгласен с номер 2 и 5, както и със следващите им коментари (то почти само те са водили дискусията).

Аз искам да отговоря само с 1-2 цитата от Атанас Буров - предполагам името ви говори нещо, няма нужда да го коментирам. Бих могъл да кажа същото и аз, но той го е казал по-точно, отколкото аз бих могъл:

"Лъжете се вие комунистите, че ще промените света и хората, че ще има свобода, братство и равенство на земята. Нямало ги е, няма ги и няма да ги има. Хората се раждат неравни - и по социално положение, и по дарби, и по пишки, и по всичко... Как ще бъдат равни? Не могат да бъдат равни. Никога. Човек е създаден да се бори за хляба си, за място под слънцето, за жени, за пари, за обществено положение. Кой ще победи?
По-умният, по-силният, по-храбрият, по-безочливият, по-грубият, по-нахалният. "

"Българинът ще стане велик гражданин на света в деня, когато зареже най-долното си качество - винаги да гледа да мине тънко и да не си плати справедливо за това, което получава. "


Нямам какво да добавя.

Кубрат

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: f858307f93
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

21.   Номер 17, пропуснал/а си мощна порция ирония от страна на номер 12.

Номер 12 е номер 1, 5, 7 и т. н.

Кубрат

 
  ...

...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: dc3b988389
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   След смъртта на Сталин има Априлски пленум - 1956г., на който се взима решение, че в комунистичес ката държава има нужда от своите предани поддръжници и затова те трябва грижовно да бъдат закриляни и отглеждани. Така се появява класата на Привилегированите комунисти. Те имат домашни слуги, носи им се храна у дома - от пиле мляко, а в същото време останалия народ се радва ако успее въобще да си закупи парче луканка или банан. Лагерите още не са затворени - тях ги затвориха много години по-късно.
А през Сталинисткия период комунистите са си устройвали такива изтезания, че Калигула ряпа да яде. И комунисти от това време си устройват изтезания за забавление. Имаше документален филм за преследването на религиозните лица през комунизма - та в някакво село, банда комунисти на местната власт хващат местния поп, от местната църква и го изтезават до смърт, пияни, като накрая му пъхат помпа в задника и надуват докато го пръснат до смърт. Ето това е комунизма. Имаше приятни на режима и неприятни на режима. Бащата на моя съученичка беше поет, нищо повече от литератор и поет. Другарите не харесали светогледа му в неговите произведения и го "изчезнаха". След време съобщиха за смъртта му. Ние бяхме в гимназията тогава - съученичката ми научи истината и същия ден беше пияна от мъка, не мога да ви опиша какъв ужас. Това беше изключително талантлив човек. И дъщеря му също свиреше на пияно много добре и римуваше с бързината на обикновена реч. Но, тогава може някой доносник да те нарече и край - отиваш си от белия свят.
В момента в който каза "баща ми цял живот е бил началник", разбрах, че си комунистка - една от тези, дето се смята привилегирована и над другите. Началник - ей това е комунистическа философия. Да си началник. Какво работиш? Началник.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 3142a4f83f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

23.   Хехе, тука много "демократи" са се навъдили, само че забравиха явно, че точно такива "демократи" таковаха таковата на България след 1989.

И ми е много интересно, защо всички радетели за "демокрация" тук обикалят само около едно и също - как нямало банани и се чакало години за кола преди 1989. Ама я кажете как бяха безплатни и качествени образованието и медицината преди 1989??? Защо сега като ходите на лекар търсите старите "комунистически" лекари, учили преди 1989? Я кажете как съдът си вършеше работата, а сега всеки убиец е оневиняван?? Не пожелавам на никой да се среща със съдебната ни система отблизо. Ами полицията? Я кажете как гордо "демократичната" ни полиция си върши работата спрямо лошата "комунистическа" милиция? Някой от вас няма ли да каже колко луди, убийци, изнасилвачи и просяци имаше по улиците преди 1989? Аз ще ви отговора - 0 (НУЛА). А сега всеки втори е крадец, убиец, изнасилвач и т. н.

А я ми отговорете какво се построи след 1989 - някаква обществена, културна, законодателна или някаква друга структура, сграда?? Не, от 1989 насам само МОЛ-ове се строят, другото се граби и руши, ама явно доста са построили преди 1989 щом още има какво и къде да се граби.

Някой от вас, уважаеми "демократи", ще отговори ли на тези очевидно неудобни вам въпроси?

И ще ви кажа само едно - не съм от БСП, просто гледам обективно на нещата. Не знам колко ви се е струвал лош социализЪма, ама даже и най-върлите "антикомунисти" вече реват че си искат соца - очевидно е че сегашното е в десетки пъти по-зле.

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 10b941c068
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

24.   „Ама я кажете как бяха безплатни и качествени образованието и медицината преди 1989??? “

Затова сме имали (и продължаваме да имаме) най-лошото образование и най-лошото здравеопазване в Европа. През 89-та сме на челно място по детска смъртност, да не говорим, че статистиките са фалшифицирани и безброй са убитите по нашите мръсни и мизерни болници, в които ковиозите са били лепени с лепенки и е нямало ток, какво остава за елементарни медикаменти. Мен са ме изписали на 1-ви ден, нямало е Хумана, за да ме хранят. Нямало е най-елементарни неща.
Питай един човек - „комунистическа болница“ или Токуда? Знаеш отговора, какъв ще е.
А точно старите „светила“ от комунизма рекетират за пари и по болниците, и по университетите. Нямате никакъв морал и ценности - само грабене ви дай.
Образованието е леш. Половината от хорариумът на майка ми е бил история на комунизма - много напред сте го докарали - леш индустрия, никаква научна дейнсто, изобщо ЛЕШ. Това ли сте ни оставили, за което да блянуваме? Мизерии. Да те е срам от хората, които посещават като туристи страната ти - сиви сгради, мръсотия, олюпени фасади, грозни и мръсни болници и университети. В научната дейност сме и сме били номер последен.


„Не пожелавам на никой да се среща със съдебната ни система отблизо. Ами полицията? “

Поне има съдебна система и полиция - майка ми осъди работодателя си и същата съдебна система го накара да я обезщети за несправедливостите си. Полицията съм викала само веднъж - помогнаха ми хората, имах и ПТП - изкараха ме и се погрижиха за мен.
Като малка ме плашиха с милиционерите. И с право. После разбрах, че са затрили половината ми семейство -без съд и присъда. И до днес заплашват малките деца с вашите милицонери, по-възрастните хора шепнат по навик, защото иначе - доносници сте имали навсякъде.

„Я кажете как съдът си вършеше работата, а сега всеки убиец е оневиняван?? “

Има хиляди убити, без съд и присъда. Пускаш просто донос, че Вуте е „имериалист“ и вуте изчезва. Убивали сте наред по лагерите. Имало е и убийци, и изнасилвачи, но е нямало свободни медии. На моята приятелка баща ? е намерен убит като е била бебе /през 80-те/ - покрили са всичко. В кръчмата до нас един застреля 2 човека, но беше военен - нищо. На учителката ми по български мъжът също застрелян - убиец неизвестен, не било убийство, само дето е застрелян човекът - голеееема работа. Най-голямата престъпност в света сме имали, ако се сложат и убитите по Белене и другите лагери на смъртта - най-големият прстъпник е била самата държава, всички са крали под мотото „държавната собственост е ничия собственост“.

„А я ми отговорете какво се построи след 1989 - някаква обществена, културна, законодателна или някаква друга структура, сграда?? “

Всичко, от което не ме е срам да гледам и да показвам на бизнес-партньорите си от чужбина е построено преди 89-та.
Държавата е леш, заради мързел и крадене толкова години. И продължавате да грабите - до скоро ни управляваха комунягите в лицето на тройната ламя, какво построиха?

Иначе-по-добре да не бяхте строили. Само панелки, грозни сгради, разкапващи се след 20 г. Ако не бяхте строили, но оставили на хората собствеността, сега нямаше да сме толкова зле - и като инвраструктура, и като сгради. Слава Богу, в последно време се построиха много нови неща, които да ни радват.

Вие спомняте ли си старата Автогара в София?
С циганите, мръсотиите, бунището? Има ли изобщо база за сравнение?

Това ни оставихте - една разсипана държава-бунище. Каквото се е сторило е в последните гонини ВЪПРЕКИ комунистите, не благодарение на тях.

Казала съм - ако комунягите от БСП дойдат отново на власт, си изнасям бизнеса от тук и се отказвам от българско гражданство. Който избира комунягите, нека си го смучат, моите данъци няма да лапат - стига им живота на родителите ми!

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 3ff2787722
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

25.   Аман от глупости! Истина та е, че и през комунизма и сега сме ЛЕШ. Може да е имало лепенки по апаратурата в болниците преди, но сега докторите са се превърнали в търговски представители на фармацевтичните компании, кое е нормалното? Двата варианта са грешни! Да си затваряме очите, когато в ЕС открито казват, че сме единствената държава в съюза, която има проблем с бедността? Режима на тока през комунизма ли е нормален или е нормално в 21 век хора да не могат да си позволят да използват електричество? Нормални ли са според вас 20% ддс, при положение, че сме в крайно бедни? Баща ми е бил в Бухово, при особен режим по политически причини 2 г и е оцелял. Нормално ли е сега да му дават затова 30 лв отгоре върху пенсията или е подигравка? Аз също имам наследство и добро образование, но това не ме заслепява дотам, че да мисля, че в България може да живее добре. Защото спорите и защитавате една от двете крайности, ще ви кажа, че никоя крайност не е добре - единственият изход е социална държава с работеща икономика и справедливо данъчно облагане.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 3142a4f83f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

26.   Номер 24, ти май си в жестока грешка - първо не съм комунист, на 23 години съм и съм много далеч от политиката, нито в семейството си имам членове на партията. Може да е странно че толкова млад човек коментира соц-а, но на мен ми е достатъчно това което съм видял за да направя разликата. Моето семейство също е пострадало от соц-а - къщата ни в София е била взета през соца, и в замяна сме получили 2 апартамента в панелка. Това обаче не ми пречи да гледам реално и обективно на нещата.

И за да ти отговоря - написала си пълни лъжи и глупости, ама пълни.

Ще започна оттам че нищо не знаеш ти от медицината като цяло, личи ти от километър, така че по-добре не говори какво е било тогава. През соц-а сме били първи В СВЕТА в много дисциплини, едни от първите трансплантации в света са правени у нас още през 60-те, медицината в момента се крепи точно на лекари от соц-а.

Да продължим с образованието - я кажи колко хора бяха неграмотни през соц-а, и колко са сега? Сега са минимум 25 пъти повече. Даже мангалите бяха длъжни да имат 8-и клас през соц-а. Я кажи сега на мангала да върже две грамотни думи, а? По последни изследвания в момента сме последни с Румъния по грамотност в Европа. И това е СЕГА, не тогава.

Викаш имали сме съдебна система, а? Онзи ден оправдаха убиеца от дискотека 'Соло', Стависки уби момче пиян и вкара в кома момиче и получи 3 години условно, да не продължавам с примерите че ми се сере направо, всички сме ги гледали по новините примерите за нашата страхотна съдебна система.

Няма да говоря за полицията - смешни акции "Октопод", "Медузи" и т. н. и какво? Крадците пак си крадат, ето виждаш даже за последния месец изгоряха 50 коли, а причинилите къде са?

А къде отиде културата? Много добре знаеш на колко високо ниво са били театъра, киното, музиката. А сега какво има - чалгафони?

Кажи какво стопанство сме имали, през годините сме били първи износители за Европа на ябълки, грозде, вино, домати. А сега сме принудени да ядем гръцки и турски домати и краставици. СРАМ!!!!

Целенасочено бяха елиминирани всички по-малки градове, хората се принудиха да дойдат в големите градове, и ето го резултата - София стана 2 милиона, аз не познавам вече половината си съседи в блока, наемателите се сменят през седмица. А помня София от едно време - без коли, без тъпканици, без презастрояване.

Хората са постоянно нервни и озлобени - сигурно пак ще кажеш че комунистите са виновни, нищо че ги няма от 22 години???

Преди 1989 България беше за Българите - нямаше бездомни кучета, араби, китайци, негри и всякакви други утайки, които в момента имат много повече права от нас. Мангалите бяха 50 000, сега са над половин милион. Всичко това е на гърба на обикновения човек.

Последното, което ще кажа по темата е един абсолютен и обективен факт - по официални данни на ООН, през 70-те и 80-те години, т. е. годините на зрелия соц, България е била на 27 място в света по стандарт на живот. В момента същото изследване показва че сме на 72-ро???? Не мисля че има нужда от повече коментари.

В крайна сметка всеки с мнението си, тази тема е безкрайна така или иначе!

Късмет на всички!

 
  ...

...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 4683544671
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

27.   Преди промяната по телевизията никога не се съобщаваха проблеми в държавата, а само извън нея. Никога не чухме за престъпност, само че такава не съществува в НРБ. Ха, ха. Толкова вицове имаше по това време за това. Но я те чуят да кажеш нещо - не знаеш кой е доносник - може да е съсед или дори семеен приятел, отиваш незнайно къде и никой не знае къде да те търси.

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 4683544671
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

28.   Онзи ден писаха по вестниците за Мотнана и района, че е най-обезлюденият район в България и най-бедният също в резултат на това, че там всички индустрий, заводи и предприятия са работили за СИВ, и след разпадането на СИВ са банкрутирали, щото такава калпава стока няма кой да ти купи доброволно. След това като няма работа хората са принудени да напуснат дома си и да ходят да търсят работа там където има. Това се случва сега, но е наследство от комунистическата ни икономика. Та затова скъпи деца, знайте и малко история да ви се отворят очите.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 6 месеца
hash: d4c9492102
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

29.   от авторката:
виждам че темата се развива много добре, всъщност мисля точно като 25, и на 27 да отговоря това което съм чувала. Ако по онова време, някой се държи хулигански, го изпращат в другия край на България и му орязват крилете. А сега една група деца в продължение на сидмица тормозят всички останали деца поотделно, полицията знае, училището знае и се стигна до фаталния побой та да отиде една полицейска кола в този район-това нормално ли е?
Не искам да се караме, нито да се обиждаме, просто всеки да изкаже мнението си и уважавом всяко едно мнение.
Благодаря ви.

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 4683544671
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

30.   23, нека ти кажа нещо по въпросите за медицината и строителството.
Преди промяната в България се строяха най-вече панелни блокове. Вътре в тях - малки апартаментчета. Чакаш на опашка, да ти дойде реда и да получиш разрешение от опщината да си закупиш такова. Тези блокове се строяха с евтини материали и бяха планирани с кратък живот, тоест след 30- 40 години да се съборят и да се построят наново. Е, това така и не се случи. Хората и досега си живеят в същите панелки, много от които са в отчаяно състояние и просто се разпадат по шевовете, но за щастие сега има и нови технологий за укрепване на старите сгради та да им се удължи живота. Тези квартали построени изцяло от блокове действат депресивно на човешката психика. Колкото и градинки да правят наоколо, дръвчета да садят, те пак са си клетки за бройлери - сиви, мрачни и клаустрофобични. Сега като им пада мазилката и са прогизнали са ужасна гледка.
Как беше тази песен дето излезе след промяната - " вземи панелката, трабанта и... - развод.

Що се отнася до медиците, те са хора с професия а не членове на партий. Хората искат да се консултират с добър професионалист, човек който си знае работата и е добронамерен и хуманен, а не някой кретен, завършил медицина щото така било модерно и тати имал връзки, но не му пука дали пациента му е човек или говедо. Щото по Тошово време това също го имаше. Иначе същите лекари работеха преди и след 1989.
Имаше си болница за привилегировани комунисти, пълна с добри специалисти избирани и подбирани и платени много по-добре от останалите, и имаше болница за чужденци, където се заплащаше в долари. Останалите лекари най-различни - имаше и много, ама много калпави, дето и проста диагноза не могат да поставят за елементарни неща. Попадала съм на такива не веднъж преди 89, мога да те уверя. Просто смехория.
А и що се отнася за управлениято след 89 - ами то си беше дълго време комунистическо - БСП взе властта за няколко мандата. Забравихте ли 1997 г, правителството на Виденов, когата Станишев баща, каза на плащада пред стачкуващите НЕКА ДОЙДАТ ТАНКОВЕТЕ!!!

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: a78843917c
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

31.   №26 аз №2 като видях, че си на само 23год реших да ти обясня нещо. Какво е демокрация- та демокрацията /по просто/ е да правиш каквото си искаш, стига да не пречиш на другите т. е. да не нарушаваш законите на държавата.
Да ти кажа за медицината, разликата межу медицината сега и при соца е, че в момента е по развита с по големи възможности това не се дължи на политика а на нормалното развитие на науката. При соца лечението беше безплатно за всички, но всички бутаха под масата на доктора кой каквото има, баби от село носеха на докторите пуйки, агнета а тези от града носеха пари, кафе, уиски. Сега е безплатна бързата помощ, не пристига по бързо от колкото при соца и всяко друго лечение се заплаща качеството на лечение е според финансовите възможности на болния. Тези като теб който се сърдят, че не е като соца говори за тях, че нямат пари т. е. са никообразовани или нискоквалифицирани или неоправни т. е. с ниски доходи.
За образованието всеки сам избира дали да учи или не, това което избере ще напътства останалата част от живота му. Учителите през соца бяха много строги имаха право да бият, постригват, събличат дрехите на децата според собствените си убеждения за правилна пострижка облекло и държание. Спомням си как в втори клас ходехме на целодневно училище и спяхме по обед там, мой беден съученик нямаше слипове и държеше да спи по чорапогащник, учителката го накара да свали чорапогащника пред всички в спалното. Учуден ли си, че и тогава имаше бедни или безотговорни родители.
Решенията на съдебната система нямаме право да обсъждаме затова няма да ти говоря за сегашната, просто ще ти кажа, че при соца обвини ли те някой, няма значение дали си го извършил действието или не, лежиш и толкова ако разбира се родителите ти не са от висшето общество. Така, че присъдата пак беше избирателна.
За полицията мога да ти кажа, че тогава може би е била по-добра но само защото имаше много доносници в всеки вход поне един ходеше да казва в полицията какво правят съседите, приятелите, роднините му а и полицайте имаха по-големи права да бият дори да убиват.
Културата млади ми момко и сега я има, има театъри, кино, музика, музей, това дали младите ходят е въпрос на морал не на политика. Моралът у хората не го създават политиците а родителите, точно тези родители който са живели по време на соца им е омръзнало да нямат избор и сега са оставили децата си, сами да направят избор кое да посетят музея или чалготеката.
За селското стопанство- С или без соца селското стопанство се механизира още по време на соца трябват му по малко никоквалифицирани работници. От друга страна всеки млад човек се старае да се квалифицира и сам гледа да избяга в големия град да работи по квалифицирана работа за повече пари.
При соца бяха забранили на младите да се изнасят от село или малък град независимо от високото си образование. Прочети нещо за гражданството по време на соца. Тогава човек не можеше да избира къде да живее, живееше там където се е родил или се омъжваше за гражданин само заради гражданството. Никой целенасочено не е унищожил селата просто махнаха дискриминиращия Соц закон за гражданство.
Точно по време на соца в Бг дойдоха като студенти арабите, китайците, негрите и всякакви други утайки. Виетнамците дойдоха като ниско квалифицирани работници през70-80 те. Не се залъгвай не дойдоха вчера.
Ромите по принцип са народ с голяма популация, преди комунизма са били много по-малко по-комунизма са се увеличили, сега даже не раждат по-толкова колкото по-време на соца, тогава ВСЯКА ромка имаше повече от 4 деца, сега има ромки с едно и две деца.
Не се залъгвай с данните на ООН, те правят проучване чрез сравнение а тогава са ни сравнявали с други мерки. По време на соца колко коли имаше пред бока ви, сега колко семейства познаваш без кола. През 1970 /десет години след излизането на Бг тв-то/ моето семейство бе единственото в махалата с телевизор, идваха комшийки да гледат тв у дома защото не можеха да си купят тв. Сега 2011 какъв процент от твойте познати нямат компютър и GSM при условие, че първите навлязоха 2000 година, нали се сещаш че ти давам пример за период от години при соца и 10години сега. Замисли се от гледна точка на това и тогава ще стигнеш до друг извод.
А той е образованите квалифицираните и находчивите имат по големи възможности. Равенството при соца го нямаше няма го и сега. Раждаме се в различни по богатство и бедност семейства с различни таланти. Образованието до 12 клас е безплатно и само и единствено от нас зависи колко ще се развием. Не става да обвиняваме политиците/демокрацията за това, че сме завършили само основно и метем, затова, че заплатата на метач не стига за компютъри на трите ни деца, нито за петзвезден хотел на морето. Никой не пречи на никого да се образова, естествено е всеки работодател да вземе на работа по-образования да плаща повече на по-образования.
Ниските заплати, високите цени във Бг се дължат на нашето овчедушие не на демокрацията. Когато някой у нас стачкува ние не само, че не го подкрепяме ами го убеждаваме да се откаже и го оставяме да бъде притиснат или излъгън от властимащите.
Не познаваш хората от входа си, ако имаш желание щеше да ги познаваш, щеше да ги подкрепяш, щеше бъдеш близък с тях това е твой избор. Ако ти подходиш приятелски да се запознаеш, да ги поканиш на по кафе/бира повечето няма да ти откажат с другите ще намериш друг подход.
Късмет! И не вярвай на всичко което чуеш, всеки има различна гледна точка и ти си създай твоя, черпи инфо от сигурни източници.

 
  ... горе^

...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: 10edaa36c4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

32.   Авторке, трябва да кажеш точно какво мислиш много ясно. Щото аз съм 27 и не бих седнала да те обиждам, но нямам и добра дума за човек, който плюе на истината и плюе на гроба на жертвите. Ние чакахме комунистите и техните синове и дъщери да се разкаят за миналото и да се извинят. Вместо това те само се преименуваха и продължиха да управляват държавата и да хвърлят прах в очите на хората.

 
  ...
преди: 12 години, 6 месеца
hash: cb796a764d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

33.   Здравейте, нямах време да чета, защото е демокрация - по време на работа се и работи, не пием кафенца... , но много ми харесаха повечето от постовете тук.
Мисля точно като 31. Мога само да допълня, че сега поне образовният, работливият има ШАНС да просперира, да се измъкне от блатото, в което може и да се е родил. Аз самата го постигнах, а идвам от най-бедния възможен край в България, с най-голямата безработица и беднотия. Значи може.
През комунизма моите родители не е могло и до близкия окръжен град да отидат на ресторант. Искали са им гражданство и са ги изгонили. Унизително. Те са образовани и работливи хора, но са нямали никакъв шанс да просперират, защото баща ми идва от семейство „враг на народа“, а майка ми е сирак.
Майка ми е имала за приятелка една много проста, която е била дъщеря на комунист - писала ? е домашните, за да може да ходи у тях и да яде салам, защото иначе не е била виждала салам.

По комунизма тъгуват само тези, които са загубили от пазарната икономика (от демокрацията не виждам да може човек да загуби) - факт е, че мързеливите, необразованите и просто хората с по-малко умствени възможности... и без особени физически такива сега имат по-малко В СРАВНЕНИЕ С ДРУГИТЕ. Това дразни явно. По-добре и Вуте да е зле... въпрос на манталитет.

Майка ми е начална учителка. Разказвала ми е, какви методи са ги карали да прилагат през комунизма спрямо децата. Когато е паднал този режим, тя се е родила. Имала е много наказания, защото НЕ Е БИЛА децата и е била докладвана!
И в най-гладните години - комунистическите на Жан Виденов, майка си беше доволна, защото като падне някое 7 годишно детенце на двора, тя може да го вдигне, да го прегърне и успокои - не е длъжна да го бие и наказва, да го кара да ? вика „другарка“. Дори на „ти“ са ? говорили ученици извън училището. Просто - демокрацията си е демокрация. Предпочитам да ям сухи картофи, изобщо да няма какво да ям, ако ще, но свободата - тя е безценна. Имаш просто избор, можеш да говориш, каквото си искаш, можеш да си събереш куфарите и да отидеш, където си искаш, можеш да четеш книги и да гледаш филми - КАКВИТО СИ ИСКАШ. Но на необразования това явно не е важно - важно е да има на готово или по-точно - да няма за никого, щом за него няма! Е, съжалявам - свърши се с комунизма. СЛАВА, СЛАВА, СЛАВА!
Толкова ме е жал за родителите ми, че не са се родили 20 г. по-късно! Ще гледам да им посладя старините, защото бяха ограбени от тази система, а успяха да ни отгледат, да ни възпитат, да ни изхранят. Може да сме носили кърпени гащи, но са били в свободна страна. Родителите ми през кома и толкова са нямали. Ще гледам сега да живеят добре. С труд и образование много се постига в демократична страна, всеки ден все повече. Благодаря на Господ, че съм се родила на края на този гаден режим, не някъде в средата!

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: beb9455168
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

34.   Към №1: Елементарна пропаганда, звучи като сбъдната мечта от сапунен сериал. Защо се опитваш да убеждаваш хората, че не са живеели по добре? Кажи за едната шепа частници дето бяха против режима? Тия с многото колела, те се оплакваха, че живееха на гърба на народа. Кажи как се купуват тия работи с тия заплати сега? Кажи и колко хора взимат по 1000 лв. При подожните теми се появяват дълги и папагалски коментари на първо място. Голяма работа, че си купили Пежо :Д Френските автомобили са боклуци и това не е нужно да се констатира от специалист. Слугите също имат право да мечтаят, но хубавите коли знаеш кой ги кара.
Не ни купувай билети, няма да е толкова далече.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 826e9bac75
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

35.   Подкрепям напълно н. 1
На н. 34 ще кажа, че родителите ми не само нямаха през ком-а френски автомобил, те нямаха какъвто и да е автомобил, макар че баща ми чакал от 10 г. да му го произведат, обадиха му се 94-та година, че Москвичът му бил готов.
Аз искам все пак да напомня, че „демокрацията“ е вид управление, буквално значи „народно управление“, а не е вид социална система, която да гарантира богат живот на всеки. Ние избираме народните си предствители демократично, имаме гарантирани права според Конституцията, но стандартът на живот ние си го осигуряваме, не някаква диктатура, която да взима заеми за сметка на децата ни, за да хрантути мързеливите си и крадливи граждани.
Хич не ме интересува, колко са крали и са мързелували носталгиците по диктатурата. Тя се саморазпадна, слава Богу и ни даде възможност да израстнем свободни европейци. Днес живея стотици пъти по-добре от родителите си, защото съм образована, работлива и честна, а тези качества през ком-а са ги докарали до просешка тояга.

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: beb9455168
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

36.   Нали знаеш, че няма да убедиш взимащите по 300 лв заплата или безработните, че живеят добре. :) Подхода е лумпенски

 
  ...

...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 23d703b1af
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

37.   Номер 1 си измисля някакви неудобства от миналото. И накрая получи ли го като порасна?

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 826e9bac75
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

38.   н. 1 до 37 - да, когато порастнах имаше вече всичко. Моето дете днес го ограничавам от бананите, защото са калорични, докато ние навремето сме яли хляб със сланина, за да си набавим нужните за деня калории - децата имат iPhone, лаптопи, колелете няколко и вече дори не им знам нещата. Аз носих навремето скъсаните обувки, а дъщеря ми днес си съобразява цвета на обувките с облеклото. Моите обувки бяха лепени по 10 пъти с прома и като стъпиш в някоя локва цял ден стоиш с мокри крака. Днес дъщеря ми може да си позволи да не носи обувки, защото не ? харесвали повече. Разликата е огромна! Преди всички живяхме като героите на „Предай нататък“, а днес им пращаме СМС-и на тези от съжаление. Ако натикаме днешното население на страната в една машина на времето и се върнем 30 г. назад ще се самозапалят всичките, ако намерят бензин де, защото и газ, и бензинът, и токът бяха кът. Днес протестираме, че климатиците ни горели много ток - навремето нямахме климатици, но нямахме и ТОК. С печки с трици сме се топлили и на свещи сме стояли, защото ТОК НЯМАШЕ

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: a78843917c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

39.   До №1, 38
Кого залъгваш с тези си измислици? Децата които не помнят може и да излъжеш, но ние които сме на по 40 помним. Казавш родителите ти били вишисти, не са били безработни, като някой от сегашните родители. Казваш ходила си с скъсани обуща при цена на детски обувки 4-8лв и при работещи родители вишисти. Сега вече убеди нас 40 годишните, че родителите ти са били просто негрижовни родители. Защото ние 40 годишните помним, цена на чаша боза (200ml) - 4 ст. цена на безалкохолно -9ст. (Coca Cola)330ml -15 стотинки, 1kg риба Скумрия- 1, 60лв, 1kg луканка -6лв, цена на яйце -6ст, 1kg маслини - 60 ст, бурканче лютеница, истинска - 53 стотинки,
Това нарочно го отделям! За да го забележат четящите.
1kg банани - 1, 20 лева по празници - с чакане на опашки. В останалото време в показен магазин - цена 2 лв. - без чакане на опашки. Чакахме на опашки за два пъти по ефтин банан не за липсващ.

тетрадка -12ст, билетче за градски транспорт -6ст. Сметките за парно са около 12 лева на месец, за тристаен, като температурата в жилищата се регулира чрез отваряне на прозорците. Билет за кино средно - 0, 25 лв. Цена на електроенергия: 1kWh - 1, 5 ст. /нощна тарифа и 2, 5 ст. /дневна тарифа. Вода 1m - 15 ст.
Ако твойте родители не са ти осигурили да ползваш тези неща, какви вишисти са били? Колко грижовни родители са били? Да през 80десеттте имаше режим на тока, но първо се поинтересувай защо и колко време беше, после го поставяй като минус за целия соц продължил 45 години. Защото аз сега мога по същия начин да ти наплюя демокрацията със нещо продължило 1-2 месеца.
Ние сме били по времето, което описваш и не помня да е имало дете без пари за закуска, дете което не може да си позволи три кифли за по 10ст, сега 1 кифла 80ст-1лв, колко първолачета ходят с 3лв и повече? Ние ходихме на училище 5 клас с по 50ст за автобус, три кифли и сок, сега ако трябва да дадеш на детето си пари за автобус /в двете посоки/ и три кифли и сок 7лв дневно? Колко родители имат тази възможност? Днешното поколение расте гладно и босо, не социалистическото, защото има 12, 4% официална безработица и още толкова неофициална. Сега деца седят на свещи, не защото има режим, а защото родителите не им ситгат заплатите да го платят.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: f64e2fd6fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

40.   Всички деца ли имат изброените лаптопи, техники и всичко? Не гледай света според собствените си възможности. :) Освен това някои хора тогава са яли и варен ориз, но какво да се прави като не са си давали частната собственост. Било им е по изгодно да ядат пържоли пред просяка. "Разликата е огромна! Преди всички живяхме като героите на „Предай нататък“, а днес им пращаме СМС-и на тези от съжаление. " Но защо? :( Всички ли са имали да дават земи на държавата? На мен пък ми казват обратното, че живеели в един мирен и спокоен свят. Миналото не е отживелица момиче, миналото се върти непрекъснато в кръг и се сменя като сезоните. Който харесва яде хляб с месо, който не харесва яде със сланина.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 826e9bac75
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

41.   н 39 - аз цените не знам от тогава, само знам, че нямаше - нищо нямаше. Единият ми родител е висшист (полувисшист, каквото и да значи това). Родила съм се точно в средата на 80те с режими на ток, а и на вода в нашия град, защото не сме на равно и помпите без ток не е имало как да работят.
Преди 1 г. ми признаха нашите, че са ме хранили с кисело мляко и каквото намерили, защото нямало бебешка храна, да не говорим, че масово се е давало мед на бебета и малки деца, за да си набавят калориите, а в меда има бактерии, които могат да доведат до менингит и е абсолютно забранен за бебета и малки деца като термично необработен продукт.
С две думи - оцеляване на печка на трици, с храна от градини и село и борба за живот, вие за обувки ми говорите. Бял хляб със сланина се е яло, за да имаш някаква сила, а днес ревем как да отслабваме по форумите. Нас в училище ни мереха не за затлъстяване, а за ТЕГЛО НАД НОРМАТА. Имало е причини, не мислите ли? Днес всяко второ дете е затлъстяло - от нямане ли е това?
Хубаво, че имаше лепило „Прома“ да си лепим обувките, от които всеки притежаваше 1-2 чифта и износвахме от други деца (братовчеди, братя и сестри).
И не си мислете, че и преди 80те е било по-добре. През 70те и 60те мизерията е била същата, дори повече. Майка ми е полусирак и са живяли трима човека с 80 лв. заплатка на майка ?. Майка ми не е имала и скъсани обувки, а баба ми нарочно си е намерила работа в стол, за да взима в края на деня останалата храна - виж, храна е имало... някаква. Дори родителите ми живеят много по-добре сега, а баба ми взима 220 лв. пенсия, което е два пъти повече от работната ? заплата някога, дори по стойност е повече. Родителите ми до толкова са повредени на тема плод и зеленчук, че като отиват да пазаруват се купуват с килограми и чанти. Имаме си едно складче, в което портокалите са по 50-60 ст. и редовно има най-вкусни плодове и зеленчуци, защото синът на собственика пали камиона всяка събота и неделя и е в Гърция или по селата наоколо, където си набавя стоката - български зеленчук и гръцки плод. Частна инициатива се казва това.
Преди 25 г. за такова деяние щяха да го застрелят на границата да не говорим, че кой частен човек е могъл да притежава камион! Нечувано!
Изобщо като тегля чертата всички хора около мен са по-добре от преди. Дори баба ми се кръсти по цял ден от благодарност, че е доживяла да се нахрани като човек, в болница лежа и я обгрижваха като принцеса (нито лев не платихме). Жената не може да си изхарчи пенсията!
Да, виня НРБ за гадния живот на родителите ми, съсипаната им младост и мизерното ни детство. Аз днес мога да си позволя трето дете, което сме и планирали, докато майка дори второто не е имала как да храни човешки. Поклон пред родителите ни, защото са магьосници - как са ни изгледали, изхранили тези хора не знам. На 50 години си изкарват първия международен паспорт. Жал ми е за това поколение, защото нашата е лесна, защото сме имали съвсем други възможности. И да - демокрация! Всеки може да си отвори склад и да продава плод и зеленчук най-малкото, ако не му харесва може да си излее душата без опасност за живота, дори може с една раничка съвсем легално да замине за чужбина без да го покуси коршум в главата.
Демокрацията е трудна само за хората, които не знаят, какво да правят с живота си и винаги са чакали на държавата и обществото. Е - сори, безплатен обяд няма. Животът си е ваш. И докато ми реват днес хората, че климатиците им хабили много ток, то навремето майка ми с корема е събирала дърва да пали печки, защото ток е нямало, а дори думата „климатик“ не е съществувала. Първата кола баща ми си взе на 42 г., след като беше чакал 20 години да му сглобят „Москвич“. Аз на 42 години сигурно ще съм сменила поне 5 коли, а детето ми 100 компютъра, докато ние тогава само бяхме чували, че имало такова нещо, а за климатиците не знаехме, че съществуват! Да не говорим за лъжите около „Чернобил“ и другите несправедливости и гнусотии. Който иска комунизъм да ходи на остров Куба, в Беларус или Северна Корея. За моето семейство днес е по-добре. Това се отнася и за бабите ми. Тези женици не се оплакват. Сметката за ток на баба ми е 6 лв., разходите на месец са ? 60 лв. и дори да иска не знае, как да си изхарчи останалите пари. Как мислите - ако е имала по-висок стандарт една такава баба преди 89-та, днес да не мислите, че ще харчи 60 лв. на месец, когато получава над 200 лв.? Тези хора са свикнали на скромен, дори мизерен начин на живот - трябва почти насила да ги накараш да си купят да хапнат салам, плодове, защото за тях това е лукс и излишен разход.

 
  ...

...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 8ea83a2992
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

42.   Авторката е поредната Българка, която ви зададе точен и ясен въпрос.

Вие сте тези, които не и дадохте нито един отговор, а само я оплювате по заобиколен път. Имам чувството, че тук пише целия екип от парламентарни избранници от 1989-та до сега. Другия вариант да е, че вие сте тези които са искали да крадат, убиват и прочие в името на мечтания Мерцедес, вила на морето, пет жилища и готини дрешки от Италия.

До Авторката: - Да, напълно те подкрепям. Искам всички Българи да са средна класа и да няма бедни, искам циганите и турците да ди депортират държавните органи за да няма повече стотици хиляди изнасилвание, грабежи и убийства.

Не, не съм расист - вие сте расисти, защото затрихте повече от половината българска нация - аз не съм обрал, изнасилил или убил никой.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 6201264d43
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

43.   41, положителното на демокрацията е, че всеки човек може да си прави каквото иска и да си живее на гърба на другите. Стига с тая пропаганда 5000 реда, че ми ставаш смешен. Определено говориш от някакъв личен комплекс, за който си търсиш виновници от миналото управление. За какви затлъстявания ми говориш? Ти знаеш ли, че в България е пълно със бедни деца и всеки ден гладуват? Не знаеш, защото не ги дават по телевизията, която ти е създала този начин на мислене. Ти не виждаш ли че българина е готов да ходи гладен, ама да си купи дрехи и обувки, абе като цяло от коя планета си? Не виждаш ли, че стари хора заревали, че нямат възможност и те за лекарства. Мякои хора се отказаха от лекарства за сърце, защото искат храна. Или едното или другото! Не мога да разбера, защо гледате средата си и нищо друго не виждате. Ине пращай хората в Куба, защото имам роднини там, казват колко е хубаво, колко е спокойно. Какво ме пращаш там да живея. Ходи ти в Америка, нали харесваш демокрацията. Насираш се само от мисълта за миналото. Какво ми описваш някаква репресия отпреди? Като живеем в свободна държава, в която можеш свободно да си кажеш мнението, дали ти се иска да ти дам един пример за свободно слово и резултата след това? Да видиш как се репресират хора, които търсят социална справедливост и ги нападат, защото не искат да живеят бедно. Преди май не смеехте да пишете много подобни неща. Да не ти залипсва миналото? Чети 39-ти коментар и си води бележки. :)

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 273ce62d06
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

44.   Ето ви едно от обясненията - Защо България затъва и се стопява демогравски заради фалшивата Демокрация.

РодинаБг. ком от 5 г пише за трагичното състояние на българската икономика след идването на демокрацията - изключително ниска производителност на труда, технологично изоставане, слаба скорост, слаба диверсификация, нерентабилно производство, акцент върху трудоемките и нископроизводителни сектори - селско стопанство, туризъм и строителство, липса на каквито и да е модерни високотехнологични производства, загуба на млади конкуретнти "мозъци", че и обикновени млади специалисти и не на последно място - липса на сериозни български банки, които да подпомагат целево българското, а не чуждото производство.

Вчера излезе в публичното пространство изследване на Евростат, в което се оказва, че ние българите най-много работим в рамките на ЕС, а най-малко почиваме. Митът за това, че българинът е станал мързелив, че не се стреми към работа /категорично изключваме циганите, които живеят на гърба на българския труд/, че западнякът е по-работлив от нашего брата, се разбиха на пух и прах. Средната годишна отпуска у нас е 20 дни, като най-висока е във Франция, Германия и Люксембург - по 35 дни. Най-богатите жители на Европа си почиват най-много - повод за сериозен анализ.

Всъщност, българите работят близо 50 /49/ часа на седмица, а най-малко работят французите - около 32 до 33 часа седмично, като това е отдавна договорено между мощните френски синдикати и правителството. /Производителността на труда във Франция е на второ място в Европа след Германия, но основната причина е, че 80 % от електроенергията във Франция се произвежда от АЕЦ, а ние слушаме Запада и затваряме нашите. / Целта е - дори 4-дневна работна седмица, за да няма безработица или тя да е сведена до минимум. Да не говорим за т. нар "обедна почивка - Сиеста", която е Закон в Испания, Гърция, Италия, Португалия, Южна Франция. Лично съм бил свидетел, как по време на товарене на кораб в пристанището на Генуа, едно от най-големите в Европа, в 11, 45 - на секундата - кранист остави във въздуха товара и напусна работното си място. По-късно разбрах от него, че ще го накажат и него, и работодателя му, ако работи по време на сиестата. "Синдикатите следят"- каза човекът.

Основната цел на тази статия е да удари камбаната, че българските правителства след 10 Ноември 1989 /с изключения на патриота Жан Виденов/ направиха българската икономика неефективна, колониална, обслужваща интересите на западните корпорации. Да вземем за пример една от най-разпространените професии - на продавача в търговски магазин, изобщо на работещия в сферата на услугите. Почти никъде - особено в частните обекти в този сектор - не се спазва законното положение за 8-часов работен ден. Мога да посоча десетки магазини и офиси около нашите 2 редакции, в които се работи по 10-12 часа на ден. Отделно в събота, понякога на пълно работно време, а има и такива места, където работят в неделя на половин или дори цял работен ден.

Не коментираме фалшивите 4-часови трудови договори, където в повечето случаи българинът работи не 4 часа, дори не 8, а реално много повече. Не се спирам и на задължителните според Кодекса на труда /КТ/ почивки, при студено или горещо време, при опасни условия за труд и пр.

Не може основната българска професия да е продаването на кебапчета! Нека да изчислим каква е ефективността на един продавач на кебапчета и ще стигнем до извода, че този "среден" български работник трудно би си платил комуналните разходи, да не говорим за семейство, деца, почивка и сериозно учение за децата си. А и какво произвежда, евтина стока - с много време и труд!

Освен това - най-важното - какви стоки продава един "среден" продавач в нормален български магазин? /Да не говорим за МОЛ-овете, където 99 % от стоките са на чужди, западни фирми, уж че били качествени - но от МОЛ във Варна си купих за 69 лв италиански обувки - скапаха се за по-малко от месец и ги хвърлих на боклука. / 80 % стоките са западни, т. е - като клечи пред вратата на магазина 99 % от работното си време през лятото или 99 % нервно блъска-играе по компютъра зимата - българският продавач прави богати западните производители и ограбва българските потребители, т. е - самия себе си.

Основна, равна вина с Правителствата "демократични" има и българският едър бизнес. Не коментирам скъпите лимузини и любовниците, както и корупцията. Бил съм на общо събрание на акционерите на "Соди Солвей", в което шефът на БСКамара Божидар Данев гласува в полза на белгийската фирма, а не на българските работници и акционери! 598 милионера и милиардери в България имат в банките /в България/ повече от 8 млрд Евро - повече от останалите 7, 5 мил българи. Но престъплението № 1 на едрия ни бизнес е, че не внедрява високотехнологични конкурентни производства, а внася чужди стоки и ги продава. Мързеливи са българските чорбаджии, които обвиняват българското образование и бедния и унизен български учител, че не "създава необходимите професии". Ами бъдете така добри, бизнесмени, платете си, ще ги обучат българските учители, които преди демокрацията "създаваха" ученици със знания и професионални умения на второ място в Европа. Сега - заради липса на условия - на предпоследно! Същите учители!

И резултатът - Западът е изкупил всичко, което произвежда ефективно в България, изкупил е на концесия почти всичките ни суровини - ползва евтин български труд, изобщо

Западните фирми и банки изсмукват над 10 млрд Евро годишно от България.

А прословутите "еврофондове" никога не са минавали 2 млрд Евро, като не броим, че вноската на България в ЕС, за да си живеят животеца бюрократите в Брюксел и Страсбург, е над 600 мил Евро, а ще расте докъм 1 млрд Евро.

Добавете и 5 МИЛИАРДА ЕВРО изнасяни от България от златни мини, които са дадени на чужденци.

Демокрацията в България - В момента има, около 300 000 тинейджъра ученици - около 30% от тях са от цигански или турски произход - 210 000 Български деца - Абсолютен Геноцит.

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 0f67cab8dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

45.   Номер 17, говориш за поколението, което се претрепва от работа и получава нищожни заплати в момента! Ако икономиката и развитието зависеха от сегашното поколение, дали сега нямаше да сме като в Бенин? Тогава ти построиха пътя, по който неблагодарните ти крака стъпват. И какви са тия глупости за трудолюбивите млади хора? Трудолюбивите си търсят работа с по две висши, а не ходят в университета да се забавляват, да плащат семестри и накрая родителите им да ги бутат навсякъде с едната хартия. Точно днес е времето, което не те задължава да работиш, което ти позволява да си умреш в бедност. Преди ти намираха работа, че дори и свободно време имаш. Смях и радост по улиците, а сега? Сега сме само за веселби. Преди се стремяхме към истинска демокрация, която не беше удобна на алчните хора. Имаше просперитет, единство и мир, а сега има социално неравенство. Осъзнатите хора знаят, че БСП Не са комунисти. Истинските комунисти в България са били малко, толкова малко, че нямат никакви заслуги за сегашното положение. Какво нямаше тогава? Неграмотни деца, безработни хора, дупки по улиците, замразена строителна дейност.. да продължавам ли? Сега сме №1, защото имаме от всичко. Който не иска да живее с "комунисти", може да си докарва душевните оргазми в САЩ. Нека да живеят там, където се роди идеята за унищожението на най-хуманната идеология в историята на човечеството! И Предварително благодаря на всички, които ще ме пратят в Куба! Не ме пращате на лошо място. Там хората не се оплакват от мизерия, нито от морална деградация! Радвам се на такива държави, които живеят в независимост. Където има капитализъм, трева не никне.

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 53692a2177
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

46.   Номер 45 - хубава пропаганда, то вярно, че поне на това ви научиха ония преди 89. Вярно е, че не са комунисти БСП - всеки знае, че комунизмът е една утопия. БСП са най-големите капиталисти и децата им точно в тази гадна капиталистическа Америка се изучиха.

Поради такива като номер 45 никога няма да се оправим. Те са научени някой друг да им избира какво да работят, какво да ядат, какви дрехи да носят и като станаха промените, номер 45 и неговите набори се оказаха неспособни да се справят с живота си. Затова сега злобеят. Аз ги разбирам и бих им съчувствала ако не бяха толкова слепи за действителността, ами говорят заучени работи.

ОК, хубаво ви е било преди 89, но нали знаете, че целият този розов живот е бил възможен, защото живеехме със заеми. То всичко е много добре назаем, но безплатен обяд няма и идва време, когато трябва да се плащат дълговете.

И сега, номер 45, тъй като вие сте си живели весело и безгрижно толкова години, сега имаме натрупан огромен дълг, който ние, следващите поколения трябва да изплащаме.

Много мило да ни насадите на пачи яйца, ами сега трябва и да ви съчувстваме, че сте бедни. БСП ви откраднаха фонда с пенсиите и си направиха банки, палати и бизнеси, кой е виновен за това? Америка и капиталистите ли? Или ние по-младите поколения?

Айде, свалете розовите очила и се огледайте. Добре дошли в действителността!

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 826e9bac75
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

47.   Подкрепям номер 46

до 45
„Номер 17, говориш за поколението, което се претрепва от работа и получава нищожни заплати в момента! Ако икономиката и развитието зависеха от сегашното поколение, дали сега нямаше да сме като в Бенин? Тогава ти построиха пътя, по който неблагодарните ти крака стъпват. “

Ей това е проблемът, толкова „работехте“, че построихте пътища за босите крака на циганчетата /и то с опастност да потънат в някоя яма/, не за коли. Както каза номер 45 - свикнахте държавата да взима кредити от Парижки и Лондонски клубове и да се моли на СССР за помощи в натура, за да ви хрантути, но като стана напечено, първи гракнахте. Оставихте ни една опоскана, разсипана страна и дори сте достатачно нагли да искате пенсии, след като ви изплатихме кредитите, които ни оставихте. /говоря за днешните хора над 65 г. / По-младите поне се помъчихте да гледате деца през последните 20 г. и това ви е достатачно наказание за глупостите, в които повечето от вас още вярват - все пак сте продукт на диктатурата и нейни жертви - достойни сте само за съжаление. Има и читави от тези поколения, но те отдавна са избягали от глупостта на мнозинството в чужбина.
Хайде, няма да ви остави никой да умрете от глад, но и големи претенции имате /за днешните над 65 г. говоря/. Не сте били яли асфалт. Ами ще се наложи да ядете, драги, защото когато е трябвало да работите, вие сте си пържили задниците по почивните станции на предприятията си и още по-нагло - дори сте си взимали държавна собственост (машини, продукция, строителни материали) за вкъщи. Днес който посегне на държавна и частна собственост поне рискува коршум в задника. При вас си е било народен спорт да крадете държавното. (поговорка от ком. времето „Държавно - значи ничие“)
Моралът ви и ценностите ви са на степен под нулата.
Има един пощенски клон в нашия град само със служителки от това време, всичките вече отдавна трябваше да са пенсионерки, но продължават да тормозят клиентите си /пардон другарите/. Там водя хора, които не си спомнят комунизма да се потопят в „рая“ на това време и да гледат как се е „работило“, ако не дойдат по случайност в една от почивките де (а те са 4 на брой).
Същите остатаци на работен „морал“ се намират достатачно за носталгично настроените в КАТ, ТР и всички държавни институции, но днес поне има някоя и друга млада и нахъсана служителка, с която можеш да се разбереш. Не ми вярвате? Огледайте се, за Бога сред хората на 50 и добронамерено ги попитайте за „работните“ им навици преди 89-та. Ще почнат да ви разказват за един вид Мързелария, в която живот са си живяли - е, сещайте се, защо вие не можете да си живеете „живот“ - тези хора са ви потслали не с червено килимче, а с тръни.

Народ, който не помни миналото си е осъден да го повтаря.

Трябва да направим вече музеи и цели паркове, в които да покажем, колко уродливо е било онова време и общество, поне като тръгнат да говорят днешните 12 годишни, че Тодор Живков е бил добър чичко, да имат мутрата му пред очите си, не Дядо Коледа.
Слава Богу съм родена на самия край, но с радост бих изтрила всичките си спомени от края на 80-те и началото на 90-те. В реалния живот отдавна не споря с червените бабички, чакам ги просто да се изчистят по естествен начин.
Едни 40 г. са трябвали на израелтяните, за да намерят обетованата земя (умре последният роб), ние сме минали 23. Остават ни само 17. Слава Богу, млади сме и имаме енергия да създаваме, защото тези преди нас знаеха само да рушат.
Имаше един извод от шеф на държавен завод в бившето ГДР -
„Знаете ли, кое е по-лошо от мързеливият и неработещ работник?
- „Ами некадърникът, който се къса от работа“

И действително - хубаво, че сте били повечето мързеливи, номер 45, защото ако работехте повече и щетите щяха да са по-големи. Некадърният мързеливец е все пак по-добре от некадърният работливец!
Питайте ги западно германците - те наляха 3000 милярда (това са 3 000 000 000 000 !!!!) марки в бившото ГДР и още се вижда реално разликата, ако си направите труда да пътувате из тези земи. Причината е, че онези са били работливковци и са направили много повече поразии от нашите хора - слава Богу за мързелът им!
По-добре обаче изобщо да не бяха работили, а да се бяха отдали на така любимите им лагери, но по цяла година, за да не бяха строили никакви „пътища“ и „заводи“ - поне по-лесно щеше да ни се строи в днешно време, а и нямаше да са унищожили цялата природа с химикалите си и да ни вкарват в разходи за динамит.
Преди 20 г. през града ни минаваше шарена река - местната фабрика за килими изливаше директно от 30 г. всичко във водата. Днес там децата се къпят лятно време, ходим да ловим риба и си е супер, но още ни трябват към 100 тона динамит за строителните руини, оставени ни като завещание от дедите ни. Дори някои са опасни за живота! Пак разход. Аз не виждам друго, освен заеми и разходи, които да са ни оставили.
Колкото повече време минава, толкова по-нормално почваме да живеем и мислим българите и след 20-30 г. сме просто едни нормални европеици, които протестират срещу опитите на Турция да влезне в ЕС - )
Всяко чудо за 3 дни. Историята изтрива неуспешните опити като комунизма и един ден нашите деца просто ще се ядосват да учат имената и събитията в час по история, но от нас зависи, дали ще им покажем муцуната на истинския Тодор Живков или ще ги оставим да вярват в Дядо Мраз.
Днес все още могат да се видят грозотиите на онова време, но след 1000 кг. динамит и няколко МОЛ-а, жилищни кооперации и магистрали отгоре ще стане трудничко да им се обяснява на малчоганите, че Тодор Живков и Дядо Коледа са две различни лица - първият го е имало действително и по-добре не е било здравословно да го срещнеш.
Каква Куба, номер 45, направо в Северна Корея да се изпратят хора като 45 и поне да не им плащаме пенсиите един ден.
„Където има капитализъм, трева не никне. “ - точно така, там расте райграс, трева ще намериш в Северна Корея, но трябва да побързаш, защото там хората с нетърпение чакат да мине зимата и да почнат да пасат. Без майтап - китайците си правят от общата граница сеира - снимат населението на Северна Корея как пасе трева от глад. ДА ЖИВЕЕ КОМУНИЗМЪТ, ДРУГАРИ!

Да живее българо-съветската дружба между народите!

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 826e9bac75
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

48.   И сега да се посмеем на НЕдемократична тема с лозунги от тогава - нека всеки сам си направи заключенията за ценностите и начин на живот в този „Златен“ ПОЛУвек.

Замърсеното тяло поддържа духа неспокоен
(Надпис в обществена баня)

Хигиенизацията е враг на бактериологическата диверсия.

Въшката е най-опасен враг на Родината. Унищожавайте я.

Мечката се мие, чисти
в потоците сребристи.
Има ли за тебе пречка,
да постъпваш като мечка.
(агитационен плакат за чистотата)

Не слагай чужди тела в устата си!

Събличай се бързо, и други чакат след теб!

Планината е извор на прогресивни идеи.

Дръж маркуча си в изправност!

Обещаваме да намалим стойността на един човеколеглохраноден с 0.02 стотинки.
(Обещание в почивна станция)

Водачи, бъдете осторожни! Секунда невнимание, а после - цял живот мъртъв.

Теляшка бригада за комунистически труд "Н. В. Гогол"

Почин на моряците от кораба "Лом": "Закачи - откачи"

Да покрием навреме младите кобилки.
Във всеки дом добитък.
(Плакат, издаден от "Наука и изкуство")

Другарю, помни, че всяка изгубена минута струва 0.05 стотинки.

Българско значи висококачествено, а тополовградско - отлично.

На партията - вярност, на народа - чиста вода.
(Надпис в служба "Водоснабдяване и канализация")

Човекът е главна фигура в животновъдството.

Да живее българо-съветската дружба между народите!
Да живее международното положение!
(?!?)

Дружбата между хората ражда криле на същите.
Всяка ръка на крак!

Да строим социализма с подръчни средства!

Всеки палет готова продукция - гвоздей в леглото на империалистите.

(Лозунг в консервен завод)
Всяко яйце - бомба, всяка кокошка - летяща крепост срещу агресорите!
(Лозунг в птицеферма)

След глад и мизерия настъпи тежка индустриализация.

25 години народна власт - 25 години цирк.
(Светлинен надпис над купола на цирка)

28 април - празник на улица "Първомайска"!

Цехът за бързи услуги е дело на партията.

Комунизмът е неизбежен.

Повече камъни за народа.
(Надпис в каменна кариера)

Студенти, икономисвайте отпадъците! Те са за вас.
(Лозунг в студентски стол)

Граждани, гответе се за отпадъци!
(Лозунг на кампания за събиране на вторични суровини)

Рейгън - враг номер едно на Тутраканска селищна система!
(Лозунг на входа на град Тутракан)

Да живее 10 септември, ден на народната милиция - единствена опора на народната власт!
(В участък)

С всички сили - пет за четири!
(Петилетката - за четири години)

Всеки кооператор - свиня! Всеки комунист - две!
(Животновъдна кампания)

Повече кожи за Партията!
(Лозунг на кожарска фабрика за 9 септември)

Всеки буркан компот - юмрук в лицето на империализма!
(В консервния завод в Пазарджик)

Всяко кебапче - куршум в сражението срещу световния империализъм!
(В кебапчийница)

Да влезем в комунизма с лъснати обувки!

Да живее СССР - вечният строител на социализма!

Съветските болни - най-здравите болни в света!

Да не оставим нито един пациент да умре без лекарска помощ!
(Лозунг от социалистическа болница)

Да не оставим неодрусана слива в нашето село!
Който не познава Сибир, не познава СССР!
(Лозунг от "Интурист")

Милицията принадлежи на народа и народът принадлежи на милицията.
(Тодор Живков)

Всички комунисти - под земята!
(Лозунг в мина)

Един допуснат брак - беда за целия колектив!
(Лозунг - 1985 година)

Мирният атом - във всеки дом
(в-к Работническо дело 1974 г., по повод откриването на 1 блок на АЕЦ "Козлодуй")
(уви, реализирано на практика единайсет години по-късно...)

Здрав дух в здраво комунистическо тяло!
(Лозунг на стадиона в гр. Несебър)

25 ПОБЕДНИ ГОДИНИ
обикновен локум
(Надпис на опаковки локум)

20 години плодотворна размяна на циркови номера между СССР и България!
(Лозунг в цирка)

Всички луди - на борба за мир!
(Агиттабло в лудница)

Когато ям съм глух и ням!
(Поучителна табела в училищна столова)

Всеки комсомолец - пример за хулиганите!
(Лозунг на заводска ограда)

При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното

Колкото и да работиш, все е малко!
(Комунистически лозунг в казарма)

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 826e9bac75
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

49.   ВОЕННИ БИСЕРИ - ЧАС ПО „НАРОДНО ВОЕННО ОБУЧЕНИЕ“

При това положение куршума пада по прав ъгъл 50-60 градуса...
(преподавател по НВО)

Партизаните газели 9 метра сняг до колене...
(преподавател по НВО)

Византийците нападнали Ахелой и почиващите се разбягали...
(преподавател по НВО)

Hищо не знаете вие. Знаете ли какъв менингит върлуваше през войната? Знаете ли какво е менингит? От него или се умира или се полудява. Аз съм го карал два пъти...
(преподавател по НВО)

Смеете се, смеете се, ама като падне атомната бомба аз ще се смея!
(преподавател по НВО)

- Радиоактивно обеззаразяване на сгради се извършва с воден разтвор на веро в съотношение 1 към 3, тоест 1% веро на 3% вода... (Бурен смях)
- Какво се хилите бе, калпазани?
- А останалите 96%?
-... Добре де, 10% веро на 30% вода...
(преподавател по НВО)

Руснаците са форсирали Дунава с дървени надуваеми лодки

 
  ... горе^
преди: 11 години, 1 месец
hash: 826e9bac75
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

50.   И понеже говорим тук за демокрация vs. диктатура, не можем да подминем и другаря Кадафи

Швейцария: Страна, близка до Либия, но по-неразвита.
(Муамар Кадафи)

Хамбургер: Смес от хлебарки, мишки, жаби и пр., с чиято помощ беше разрушен СССР.
(Муамар Кадафи)

Политика: Изостанала концепция, която прекрати съществуването си в Либия
(Муамар Кадафи)

Либийци: Кадри и специалисти на световно равнище, много търсени по целия свят и предпочитани пред всички други. Но като патриоти те отказват да се продадат като Марадона, дори за по 1000 долара на час.
(Муамар Кадафи)


ИЗВОД - ЛЮБИМИЯТ МИ ЛОЗУНГ Е
„Всички комунисти под земята“
(Надпис в мина)

 
  ...
преди: 11 години, 1 месец
hash: 7aec9f06f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

51.   Имам чувството, че коментари 46 и 47 са писани от един и същ човек - твърде малък е времевият интервал и твърде близък е стилът на писане.

 
  ...

1-50 от 74
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker