Дайте идеи! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121281)
 Любов и изневяра (29732)
 Секс и интимност (14370)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6474)
 Здраве (9603)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3182)
 Образование (7306)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18551)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Дайте идеи!
преди: 11 години, 9 месеца, прочетена 1803 пъти
Здравейте, надявам се на съвет от вас, защото имате опит. Ще ви опиша ситуацията за да сте наясно.
Семейна съм и живеем в среден провинциален град в България, на по 32 години сме с дете на 8г. Със средно образование сме. Работя за /чисти/ 350лв, а мъжът ми скоро ще остане без работа. Имаме жилищен заем по 630лв на месец, който вече 8, 5 години изплащаме, остават още 6, 5 години, успяхме да отложим вноските за три месеца. Мъжът ми работи в фирма за поставяне на климатици на 700лв заплата, иска да напуска заради неизплатени заплати, фирмата нямала пари, вече трети месец му дават само 400лв, но както и да е. Нямаме помощ от родители, ако е важно. Към въпроса.

Мъжът ми иска да замине да си пробва късмета в чужбина, би бил доволен на 50-60 евро на ден, да работи каквото и да е, където и да е, само да има осигурено легло вечер. Аз ме е страх да не се нагърбим с още заеми на вятъра, защото той не знае почти никакви езици и заради това вероятността да го излъжат е голяма. Нямаме приятели в чужбина и няма кой да му помогне там. Какво ще кажете да пробва ли и къде? Чували сме за предприятията за обработка на месо или по строежи, той работи добре с машини, разбира от чертежи, където е работил досега все много бързо майстор на фирмата е ставал, да си го похваля много е работлив.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 9 месеца
hash: 33308da9fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Намирате се в ужасна ситуация! Най-напред потърсете начин да разсрочите кредита за повече години, но с по-малка вноска на месец. Това е много важно! Потърсете купувачи за апартамента си, може да звучи жестоко, но по-добре човек да е сит, децата му да имат храна и облекло от това да се шири в собствен апартамент. Ако градът ви е университетски - дайте жилището под наем на студенти, а вие заживейте временно при роднини/под наем в по-малко жилище.
Най-добре е обаче, ако мъжът ти напусне града и сам си потърси късметът в София. Не мислете за чужбина, ако нямате човек, който да ви насочи, да го хване в началото за ръчичката буквално. И твоята заплатка е малка. Ако той успее да се закачи в Столицата, ще можете да се преместите всички там, а апартамента да заключите, да дадете под наем.

По принцип търсете начин да се оттървете от този апартамент, няма бъдеще в малките български градове, няма смисъл да се остава там, ако няма помощ и от старите, хубава работа.

И още един въпрос (интересно ми е) - как така сте се набутали с такъв заем, при който ви остават 400 лв. месечно за живот (трима човека)? Как сте успявали до сега да свързвате двата края и заслужаваше ли си цялото мизеруване за този апартамент?
От какво толкова ви е страх - на банката е почти невъзможно да ви вземе апартамента, извийте им ръчичките, преговорете лихвата и вноските!!!
Горе главата, щом сте могли до сега, и сега ще се справите.
Нека за начало мъжът ти не ходи в чужбина, особено ако това означава още кредити. Мисля, че в София, ако остискате раздялата, той може да изкарва поне 1000-1500 лв. Много фирми осигурява и спане, но една стая там е не повече от 200 лв., ако остиска задника, може да спести към 1000 лв. на месец, с които да живеете и да плащате закрепостяването си.

Иначе, в чужбина къде ще ги изкара тези 60 евро на ден? За 30 дни вашите очаквания са за чисти парици 2400 евро!!!!
Нормалното заплащане на нискоквалифицираните работници е към 3. 5 - 7 евро на час. В Англия плащат към 5. 6 паунда на час
Успех все пак.

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 33308da9fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   ..., а и забравих да допълня - ако ще взимате кредит, за да се разходи мъжът ти из Европа, нека си спести ходенето до Испания - 25 % безработица се чакат през 2013, актуално са 22%. Гърция също не си заслужава разходката, освен за почивка, разбира се.
Успех

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: b94abd0d99
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   От авторката
№1, 2 Благодаря за коментарите ти, но не ми помагаш имам конкретен въпрос " Какво ще кажете да пробва ли и къде? " на който не отговаряш. Не мога да разбера целта на коментара ти е да ме стъпчеш, че сме нискоквалифицирани работници ли или да ме направиш софиянка под наем? Бургас си го харесвам като град и не мисля да се местя.
От неквалифициран за 3 евра до нискоквалифициран работник за 5-7евра на час май разлика не правиш, за теб хигиенист и майстор е едно и също.

П. П Не се надявам мъжа ми да работи 24 часа в денонощие седем дни в седмицата.
Според мен 6 по 3 прави 18, но щом ти висококвалифицираният казваш, че е 24 може да си прав. Трябва да пренапишат учебниците по математика по твоите правила.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 9 месеца
hash: f4840e954d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Според мен не е хубаво да рискува. Вероятността да го излъжат е повече от голяма.
Нека потърси тук в България.

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 33308da9fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Авторке, живеете в доста голям град, не разбирам, защо не можете да се справите, заплатките са ви такива, каквито получават близките ми в град с 10 пъти! по-малко жители и наеми от 100-150 лв. за тристаен апартамент, цена/кв.м от 350 евро.
Иначе, оправяйте се.
„От неквалифициран за 3 евра до нискоквалифициран работник за 5-7евра на час май разлика не правиш“

Правя аз разлика, но зависи много в коя държава, дори в кой регион ще работиш. За една и съща работа и при една и съща квалификация можеш да взимаш 3 евро, може и 7 да взимаш. Във Великобритания има мин. работна заплата и там по-малко от 5. 6 паунда нето няма да плащат, но въпросът е, че няма вече работа, а и от 01. 01. 2012 затвориха пазара на труда за българи и румънци.

Правилно иначе - 1800 евро са претенциите ви, не 2400. Моя грешка, аз грешките си признавам за разлика от други, свръхгорди хора. Ами успех тогава, дано намерите такава ниско квалифицирана работа за съпруга си в чужбина.
Аз мога само да ви посъветвам да не я търсите в Италия, Испания, Гърция, Ирландия, Великобритания. В тях и без това не приемат повече български работници. Но успех все пак в намирането на нов кредит, за да замине човекът.
Съжалявам, че те обидих. Не предположих, че има хора в голям град с подобни заплати, мислих, че сте от Велико Търново или подобен град.

„От неквалифициран за 3 евра до нискоквалифициран работник за 5-7евра на час май разлика не правиш, за теб хигиенист и майстор е едно и също. “

Не са едно и също, стига мъжът ти да притежава диплома за майстор, издадена от някоя браншова организация. Ако е майстор по фризьорство например или майстор-готвач може да си хване и 10-20 евро на час, но като „майстор“ в смисъл „общ работник“ заплащането е като при хигиенистите.
Няма лошо - едни 1000 евро може да си хване, ще му остават накрая към 600 евро да ви праща, но това не вярвам да стига на жена като теб, която има претенции и собствено жилище и е под достойнството ? да живее под наем в град като София, когато има „собствено“ жилище в най-големият град в България - Бургас.

Оправяйте се, но аз познавам хора на село, които взимат по-големи заплатки при арендаторите от вас и най-вече имат работа и редовно им плащат, нямат кредити и претенции.
Може би лош съвет ви дадох - преместете се на село, когато банката ви вземе апартамента.
Лакомо дупе, кръв сере!

 
  ...


...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 33308da9fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   А и между другото, горда жена като теб - математик, би следвало да се интересува, относно процедурата за некоректните платци на ипотеки в страната. Нали си „собственик“ на „собствено жилище“, на теб тези неща са ти известни...

Първо банката ти предлага да потърси купувач на пазарни цени за апартамента. Ако се съгласиш ставаш клиент „на доброволна продажба“ и банката се свързва с агенции за недвижими имоти и сама търси сред клиентите си възможен платежоспособен клиент. Ако пазарната цена е по-висока от остатъка от кредита, банката ви дава горницата кеш. Имате няколко хиляди кеш и официално сте си платили кредита, което ще ви даде право на следващи кредити в бъдеще.

Ако не се съгласите, банката се обажда на съдя-изпълнител. Той описва имуществото ви и констатира, че с продажбата му не можете да покриете ипотеката.
Започва се с процедурата за принудителна продажба на жилището. Началната цена, която обявяват в съда е първо 75% от покупната, ако не се появи кандидат се слиза със стъпка от 10%.
Когато цената стане 20 % от покупната, самата банка купува жилището от съдя-изпълнителя и става пълноправен собственик на жилището. Банката пуска на пазара тези жилища на много, ама много ниска цена, продава си и ЧУДО - връща си кредита ЛИХВИТЕ и е доволна, сита и щастлива.

Банката НИКОГА не губи.

Какво имаш ти - ами поне нямаш кредит. Никога повече в живота ти няма да получиш кредит от банкова институция. Непретенциозните хора ХУ, които са спестявали и броили стотинките ще се ширят в жилището ти, а ти ще си под наем или на село и пак ще си по-добре от сега - с разполагаем доход под 400 лв. за 3-ма души.
За теб да имаш собствен апартамент е по-важно от това да осигуриш добър живот за детето си и спокойствие за съпруга си. Готова си да го пратиш като общ работник някъде сам да работи за няколко евро, вместо да си търси работа по специалността, която му доставя удоволствие и в която е добър. Мога да се обзаложа, че преди всичко твоя е била инициативата да се закупи този апартамент, които не можете да си позволите, никога не сте могли и никога няма да можете, ако мъжът ти не се жертва и стане роб в следващите годинки без да може да вижда детенцето си, близки и семейство.
Сега няма спасение.
Искаше идеи - дадох ти, не си доволна.

Истината е, че семейството ти е в безисходица. Идва новата учебна година и не ми се мисли, как детенцето ти ще прекрачи училищния праг. Ти си жена с болни амбиции и гордост, но без покритие. Не вярвам и мъжът ти да намира подкрепа в теб и най-добре действително да се чупи някъде в чужбина, поне да е на спокойствие, а ти да си имаш апартаментчето. Пука ли ти, че детето ти ще расте без баща.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 9 месеца
hash: b94abd0d99
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Благодаря на №4
№ 1, 2, 5, 6 моля не ми пиши повече ако продължаваш да се дразниш, няма смисъл. Идеята ми не е да се карам с теб, ти търсиш с кого да се скараш.
Първо не продавам съпруга си а казах ТОЙ ИСКА а мен ме е страх да го пусна.
Второ когато ти попадне жилище на половин цена и ти ще го купиш. Особено ако нямаш жилище и заплатите тогава позволяваха да плащаме, първите две години вноските бяха470-480лв. Заплатите 2007 година ни бяха на мен 600лв на мъжа ми 1100-1600лв и 540лв кредит беше поносима сума. Вярно, че лихвите по заемите после се увеличиха от 7% на 12%, но жилището също повиши цената си. Когато 2003 година го купувахме струваше 70 хил а го платихме 40хил, теглихме 50 за 10хил ремонт направихме, подписахме с банката ипотека на 6, 9%. Сега то струва 90 хил., ако тръгнем да го продаваме, защото района около нас го облагородиха.
Бургас е средно голям град както съм писала в темата и заплатите от една година са такива, ти в Авганистан ли живееш погледни в джобса няма нискоквалифициран труд над 700лв /нето/ в момента в Бургас.
Виждам, че като сме със средно образование ни мислиш за тъпаци, но всеки колкото пари са имали родителите му, толкова е учил. Аз съм останала без майка на 17 години и се омъжих на 23. Виждам, че много хора с висше са по тъпи.
Спри да обсъждаш жилището ми, мястото ми на живеене, банковите кредити и лихви, размера на любовта в семейството ми, раждаемостта в семейството ми, личната ми професионална квалификация, дори заплатата ми, ако имаш нещо по темата само тогава пиши.

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 33308da9fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Виж, съжалявам за това, че си загубила родителите си и т. н., но не си мисли, че хората с родители сме получили материално погледнато нещо повече. Напротив - сами сме се издържали като студенти, но когато остареят и се разболеят, ние ще трябва да ги гледаме. И с децата няма как да помогнат, защото трябва да работят до 67 г. И при все - ужасно е без родители, съболезнования!
Яд ме е иначе на твоето семейство, защото сте станали поредните обикновенни българи, жертва на „простите“ висшисти от банката.
Прочети си последния коментар - още си вярваш първо, че си купила жилище на половин цена. Няма нищо на половин цена. Банката така ви е забаламосана, че си е направила дебела и предебела печалбичка.
Трябвало е да се консултирате с някой „прост“ икономист, който да прочете договора, да ви изчисли лихвите, да ви каже, какво значи това и в какъв филм се вкарвате на тези годинки.

Иначе, да си със средно образование не е причина да се оправдаваш тук. 78 % от българите са именно невисшисти (средно и основно образование) и това не значи, че са прости и неквалифицирани, както и не значи, че трябва да сочат с пръст висшистите като такива. Смешно е просто. И не е вярно, че само богатите учат висше. Повечето в университета бяхме деца на бедни родители, които материално не са ни помагали ама изобщо. Могла си да завършиш висше теоретично, дори такси и общежитие нямаше да плащаш, и стипендия има за сираците, прости си избрала да имаш свое жилище и семейство. Лошо няма, стои зад избора си и бъди горда с него, но не се излагай като се сравняваш с хората с по-висока степен на образование. (включвам и хората със занаят тук - майсторите по различните професии, калфите и т.н.).

Съветвам те чисто човешки да не караш мъжа си да ходи в чужбина, защото малко семейства са преживяли това, повечето се развеждат и се отчуждават с годините. Много чести са и изневярата, ревността, а и детето ти има нужда от баща. Ако мъжът ти иска да заминава, не го спирай, но нека сам намари парите за това. Не виждам, как можете да вземете още кредити, идва училище, идват големите разходи.

Общо взето - аз като проста висшистка бих продала веднага апартамента, ако ще да е на половин цена. С парите бих си покрила кредитите, останалите бих запазила за черни дни. Бих се пренесла под наем в по-малко жилище. В това време мъжът ми може да си потърси работа в града, но ако не си намери или парите са твърде малко - бих си казала - какво пък, нямаме какво да губим. Мъжът ми първо отива я в София, я в чужбина (щом ви е такъв мерак) и си намира работа и квартира. Следваме ние с детето. При всички положения така ще имаме много по-висок стандарт на живот за себе си и за детенцето, но да - няма да имаме „собствено“ жилище.

Който ви е продал жилище и ви е дал кредит е за мен престъпник. Вие сте били страшно млади, имали сте сигурно малко бебе - просто някой е решил да прави пари на ваш гръб и е нямал никакъв морал, гледал е да си продаде кредита и жилището!

„ Когато 2003 година го купувахме струваше 70 хил а го платихме 40хил, теглихме 50 за 10хил ремонт направихме, подписахме с банката ипотека на 6, 9%. Сега то струва 90 хил., ако тръгнем да го продаваме, защото района около нас го облагородиха. “

Безплатен обяд няма иначе, няма жилища на половин цена (!!!! ) и банката винаги е на дебела печалба. Това трябва да е ясно и на всеки среднист.
На 23-25 годинки сте имали кредит, равняващ се на семейният ви доход (ако приемем, че е бил 2 000 лв. ) за цели 25 месеца - това са над 2 год!
За сравнение - Гърция фалирва, а има кредити, в размер на продукта ? за 13 месеца.
Дори смятам тук лихвите, защото погледни си ти и в таблиците от банката - каква е цената на кредита ти?

(можиш да я изчислиш и сама по следния начин

Лихви по банков кредит
Формулата за анюитетни вноски:
P = i*A / [1- (1 i)^-N]
Където
P- вноска за периода
i - лихва за периода (ако се смята за месеци разделя се годишната лихва на 12)
А - първоначалната сума на заем
N - брой периоди
По-лесният начин:
В Excel меню File се избира new, след това от new from template се избира General templates - spreadsheet solutions- Loan Amortisation. Попълват се клетките и се получава отговора. )

... или просто изискай от кредитния си мениджър да ти изчисли цената на кредита ти за всичките години в миналото и за в бъдеще. Не 90 хил., а много повече дори сте изръсили на банката за апарамент на стойност 40 хил.!!!

Направили сте грешка, не е късно да я поправите. Опитай се между другото да продадеш апартамента си за 90 бона - няма да успееш. Хайде - на шега просто го обяви на тази цена и да видим, дали ще има желаещ.

Просто живееш в свои си свят и животът има да те чука, за да порастнеш. Всеки може да направи грешка и да бъде използван от измамници, но който не осъзнае тази грешка е осъден да я повтори.

Жал ми е за вас, за детенцето ви, защото малко семейства преживяват подобно изпитание.
Няма да пиша повече, те и другите не ти пишат, защото какво могат да ти пишат - каквото човек си надроби, това си сърба.
За съжаление ли сте?
Определено НЕ!
Имате все пак някакви спестявания под формата на този апартамент, а други хора и това нямат. Ако се мобилизирате, ще може да се измъкнете. Ако не сте единни, ще потънете.

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: b94abd0d99
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Да бе сама се издържала като студент, какво студентски кредит ли тегли или живееше при мама и тате, те плащаха тока и храната, бъркаш в хладилника и ядеш. Ако ми кажеш, че си плащала средно 150лв квартира 150лв сметки 300лв храна и средно по 100лв на месец семестриална такса, около 100лв на месец за дрехи, обувки и кафе /заведение/ по 50 лв на месец за учебни помагала и около 100лв транспортни, ще се гръмна, това са най-малкото нужно и е 950лв месечно. Ако ти на 18 първото ти работно място със средно образование е било 950лв нето и не е било уредено с връзки и ми го докажеш ще се гръмна честно слагам си пистолета на слепоочието.
Позна, че съм математик завършила съм математическата гимназия с диплом 5, 50. Мога сама да си изчисля лихвите и както преди така и сега мисля, че никога един среднист, не може да събере пари за жилище накуп затова има банки. Как съм се набутала според теб? като вече 8, 5 години живеея в жилище, в което ще живея още 6, 5 години, ще платя с 10 000 по висока от сегашната му цена и ще стане мое ли? Ако събереш наемите, който бих платила за равностойно жилище за 15 години щяха да са много повече от 10 000лв "умната ми висшистка тя".
Смятам, че си луда и се чудя как са ти дали висше. Ако го продам сега на половин цена за 45 000лв и върна кредита, който в момента е останал около 29 000 и заплатя наказателната лихва от 4% отгоре т. е. над 30000лв ще ми останат под 15 000лв за черни дни с който няма да покрия и 5 години наем.
А сега си позволи и да ме разведеш само защото попитах рентабилно ли е да пусна ли мъжа ми в чужбина като не знае език. Колко мъже работят в чужбина ако всички са се развели можеш да ме предупреждаваш, но като не знаеш семейните ми отношения, не ме развеждай.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker