Една притеснена майка търси мнение - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121169)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Една притеснена майка търси мнение
преди: 11 години, 9 месеца, прочетена 2624 пъти
Дъщеря ми е на 18 години, единствено дете ни е. Ще бъде дванадесети клас сега. Още от 14-годишна си изкарва джобни сама. От осми или девети клас получава стипендия, 21 лева. Участва в разни конкурси и там печели разни награди, включително и пари. През лятото ходи да помага на едни приятели на сестра ми. Миналата година пък си намери работа пак тук в интернет, започна да пише статии - не знам къде ги публикуват, но са на английски. Бях много скептична за това, мислех че ще си провали успеха в училище, но тя се справи и си завърши както винаги с отличен.
4 месеца преди да навърши 18, ни предложиха на мен и на баща й работа в чужбина. По специалността ни, ние сме в един бранш. Мислехме, мислехме - решихме да заминем, а малката я оставихме в България. Разумно дете, подкрепи ни и тя, оправя се сама много добре, но сега ми сервира, че си е намерила работа като продавачка. Уговорила се вече с шефа, щели да наместят смените така че да не отсъства от училище, но мен ме притеснява, че й предстоят изпити и няма да има време да се подготви. Нямам повод да не й се доверя, винаги е била оправна и се е справяла, но както и да го въртя - нанагорно ще й дойде. Работа по 6 часа на денонощие, без почивен ден, 5 дена в седмица по 6 часа в училище, писане на статии /каза, че няма да прекъсва с тях, харесвало й, а й отнема поне по 5-6 часа седмично/, има и домакинска работа, трябва да плаща сметки, тоест да се реди на опашки. Кога по-скоро ще учи? Аз не разбирам, а тя казва, че ще се справи.
Отгоре на това не се нуждае от тези пари. Ние с баща й не работим само за себе си, естествено, че й пращаме пари и мисля че предостатъчно, за да не й се налага да си мръдне пръстчето.
Искам да я подкрепя, няма защо да не й се доверя, но просто сърцето ми е свито. Дори да успее с всичките тези неща, то тя ще се поболее, ще се изтощи до краен предел. Не мога да й забраня, пълнолетна си е, има право да работи колкото си иска и когато си поиска. Но като майка не мога да не се притесня.
Съпругът ми е много разярен, не може да си намери място. Аз не искам да подхождам така, не искам да й се караме, а да усеща, че сме до нея. Достатъчно е това, че я оставихме сама на тези години.
Имам нужда да чуя мнение на чужди за нас хора. Кажете ми, правилно ли ще е да й поддържам желанието да работи И като продавачка? Или е по-добре да се опитам да я разубедя? Не знам дали ще успея, но все още не е късно да опитам, не е подписвала никакъв договор за сега, а и ще почва чак на двадесети септември, така че имам 2 седмици на разположение.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 9 месеца
hash: cef0cefe69
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Мисля, че дъщеря ви от малка е израснала с натякване за парите и властта, която имате над нея (храним те, обличаме те, ще слушаш), знам ли - има свръхидея някаква, че трябва да печели свои си пари. Вече е голяма, пълнолетна е. Как ще се готви обаче за матури и за кандидатстудентски?
Можете да се споразумеете с нея например да ? плащате заплатата от магазина на нейна сметка. Вие я назначавате на работа, но ? определяте някакви курсове за подготовка за университет, които тя трябва да посещава, както и ? казвате, че ще ? плащате за домакинската работа.
Колкото до реденето по опашки за сметките - не е необходимо! Има едно нещо, което съществува от десетилетия и се нарича „Наложен платеж“. Аз не се занимавам с нищо, точно до стотинката на определена дата ми се теглят от сметките паричките, до сега грешка не е ставала.
Дъщеря ви е странен човек така или иначе. По една или друга причина иска да е независима от вас и май иска да няма много общо с вас. Възможно е да се чувтва неразбрана и необичана. Все пак тя стои като зарязана сама, докато вие сте поели нанякъде. Това, че сте я били питали е направо смешно - как е трябвало да ви отговори? Така просто сте си осигурили чиста съвст и сте прехвърлили част от отговорността към нея. Но нима не е това правило във вашето семейство? Прехвърляли ли сте ? отговорности за други решения, които са били ваши?
Може би е решила, че има правото и тя да взима решения за живота си. Можете да бъдете горди с такава дъщеря, но бъдете сигурни - ще поеме много рано по своя си път и не се надявайте на задружни семейни вечери по празниците. Може да забрави и да ви се обажда с времето. Един ден ще ви каже, какво действително мисли за вас и вашето семейство. Вие си знаете, но е очевадно, че тя и парите ви не иска повече. Може би не парите и оценките са били важни за нея, а топлото отношение и безУСЛОВНАТА любов на родителите ?. Някак си имам чувството, че ако дъщеря ви престане да снася шестичките, тя ще е по-малко ваша дъщеря. Кой знае, може пък да е решила да стане продавачка. Какво - ще се откажете ли от нея?

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 88b87d352e
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Довери и се, явно иска да опита. Може би събира пари за университет, или нещо такова. Може би иска да замине за чужбина и не желае да увисва само на вас, знае ли се, всичко може да е. Кажи и да работи, ако иска, все пак е достатъчно голяма и пред закона сама си решава. Обаче е изключително важно да и споделите притесненията си и да я съветвате, ако нещо не е како трябва, ако е много изнервена или претоварена, да напусне работата и да не се тревожи за парите. Просто поговорете сериозно с нея, кажете и, че решението е нейно, но като майка се притеснявате.

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 1f74317a41
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Здравей авторке ще ти пиша като майка на тинейджър.
Първо я питай, защо иска да работи, каква е причината? Щом й давате достатъчно пари значи парите не са причина. Интересувай се защо, но не я задължавай да ти даде отговор. Тя е пълнолетна и е с правото си сама да взема решения. Говори с нея като приятел не като заповедник.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 9 месеца
hash: c4c720bcf9
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Вашата дъщеря и детето мечта за много хора. Бих казала, че моята майка би се гордяла ако аз бях като нея. Не може да си представите какви други семейства има и колко деца в днешна време не знаят какво искат, не работят и плюс това не изкарват отличен успех, като дъщеря ви въпреки, че си нямат работа и прекарват живота си едва ли не безцелно. Би трябвало да се радвате, че дъщеря ви има цел в живота и се бори за нея. А и плюс това тя иска да работи като продавачка все пак и може докато няма клиенти в магазина да чете за училище. Моето мнение е, че просто няма за какво толкова да се притеснявате.

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 2199202b59
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Не съм съгласна с коментара на номер 1, аз съм на 26 години и също като дъщеря Ви започнах от малка да си изкарвам парите сама - отначало само джобните, а след като навърших 18 почти не ми се е налагало да искам пари от нашите за нищо, като давах пари за сметките, понеже живеех при тях. И те никога не са ме натискали да имам високи оценки, сама на себе си исках да докажа, че мога да се справя да работя и да уча и да изкарвам отлични оценки. Родителите ми бяха твърдо против да работя каквото и да било, но на 16 все пак започнах официално работа в едно заведение, много ми се сърдиха, защото си мислеха, че няма да уча в университет, но аз кандидатствах, приеха ме задочно и първите 3 години работих на две места, защото не исках те да ми дават пари, после останах само на едното място.

Не съм го правила, защото съм се чувствала недооценена или необичана достатъчно от родителите си, просто не исках да съм финансово зависима от тях, а те никога не са отказвали да ми дават пари, дори настояваха, а аз ги връщах. Може би съм постъпвала глупаво, обиждала съм ги така, но мисля, че благодарение на това, че съм започнала да се грижа от рано сама за себе си, сега съм организирана. Не съм искала да доказвам нищо на родителите си, а само на себе си.

А всъщност за едно нещо съм съгласна с номер 1 - не желая да участвам в семейни събирания, имам алергия направо. Затова не се притеснявайте, просто поговорете пак с нея и и кажете, че нямате нищо против да работи, но желаете да продължи образованието си след гимназията и се страхувате да не би работата да и попречи. А относно това, че е ядосана, сърдита и т. н. от Вашето заминаване - не мисля, че е така. Освен ако по някакъв начин е решила, че не искате да заминавате, но го правите заради нея и затова да иска да работи все повече и повече, за да не Ви е в тежест - поговорете и за това - Вие сте майка - питайте директно и по очите ще познаете дали е така. Успех!

 
  ...


...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 2aba170085
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Номер 1, абсолютно, на 100% съм съгласна с теб! Много точни психологически определения си дал/а... всъщност казвам го, защото знам, че е така... самата аз съм като дъщерята на авторката

 
  ... горе^
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 281bf830ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Имате перфектното дете ( всъщност тя вече не е дете ) така че я оставете да прави каквото е решила, ако работата и пречи сама ще се откаже от нея.

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: a6932f91c2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Имате уникална дъщеря, която в днешно време може да се срещне 1 на 1 000 000 и пак сте недоволни. Днешните младежи ги мързи да гледат, да отиде да работи, ако може цял ден ще спи, а вечер и нощем ще е на дискотеки.
Лошото обаче е, че както сте тръгнали да и натяквате, да я припирате, хем ще ви намрази, хем няма да чуете повече за нея. Не предавайте болните неизпълнени амбиции на детето си, , защото ще съжалявате много, това е едно от нещата, които не могат да се поправят после.

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: cef0cefe69
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Номер 8, не бързай със заключението. Родителите са в чужбина и не могат да знаят, къде ще бъде дъщеря им в тези 6 ч. „продаване“, както и не знаят много-много, какво прави в мрежата. Аз лично винаги съм била отличничка, пълна отличничка, взимах стипендия и родителите ми се доверяваха, но добре, че не знаеха, какви ги вършех, когато „учих в библиотеката“. Родителите ми също имаха големите претенции, но нито бяха постигнали нещо в живота, нито знаеха, как да ме посъветват, но претенции големи. И така - пред тях винаги съм била света вода ненапита, но иначе... Което не ми попречи в живота де, днес изкарвам повече пари от тях двамата заедно, умножено по четири. Глезя си ги по всевъзможни начини (в момента са на почивчица), успехът действително дава голяма свобода и хората са готови да приемат много повече неща, които вършиш. Сигурна съм, че госпижицата си има интересен живот, за които родителите не могат и да си представят. Ще успее това момиче, защото е нахъсано да е независимо от тях. Аз лично отсивирх моите веднага, щом си хванах дипломата от гимназията.
... повярвай ми, повечето родители имат много повече от някое нормално дете, отколкото от такива като нас. Поне разните му мамини дъщерички и синковци ще са им до задниците, моите родители ме виждат 2-3 пъти в годината.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 9 месеца
hash: e5d29bb9f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Като има желание да работи, оставете я да работи! Какво се филмирате толкова? !!!! Щяла да се поболее, щяла да се изтощи до краен предел...

Абе госпожо, вие знаете ли значението на тези думи? Да се изтощи до краен предел? Ами тютюнопроизводителите и разните други земеделци какво да кажат? Те стават сутринта в 3 часа, отиват по нивите и се трудят до 8-9, след което веднага отиват на другата работа. Познавам хора, които буквално се скапват от работа-целогодишно работят и земеделие, и редовно си имат друга работа, не могат дъх да си поемат и плюс това готвят, чистят, че даже и децата си гледат. Вие какво се оплаквате?

Дъщеря ви е достатъчно голяма да прецени сама с какво може да се справи и с какво не. Разбираемо е, че си я щадите, но не я глезете! Щом тя сама има желание, значи ще се справи. Казвате, че е отличничка-в такъв случай матурите няма да и са трудни. А и дори да не ги вземе с отлични оценки, какво? Ще ви разочарова ли?
Достатъчно много е показала с това, че има желание да работи и да се справя с живота. Вече е пълнолетна, има право да избира какво да прави с живота си. Щом е решила така, уважете решението и и не се тревожете за неща, за които трябва да се радвате!

 
  ...

...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 0991e1ebe3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Според мен няма нищо обезспокоително в случая. Просто тя иска да е самостоятелна и независима. Приемете го от хубавата страна-детето ви е трудолюбиво, упорито и умно. Ако види, че не успее да съчетава едновременно работа, учене и странични занимания, вярвам, че сама ще напусне работа.
Нека има опит, да види как се изкарват парите и да има уважение към тях.

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: bcb484d3bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Според мен дъщеря ви е амбициозен млад човек, тя желае да е самостоятелна и независима. Такива хора успяват в живота, не я спирайте по-добре я подкрепете. Тя е пълнолетна и може сама да решава, не и е нужно вашето одобрение. Радвайте се че споделя с вас, подкрепяите я в решенията и.
трии1/2

 
  ... горе^
преди: 11 години, 9 месеца
hash: df4ca9276f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Имате страхотна дъщеря!
Не я спирайте!, аз съм сигурен, че ще се справи на изпитите! 100%!

а щом работи в интерент - супер, но не знае ли, че може да плаща всички сметки през интерент? аз плащам ток, вода, телефон, кредит през интернет - плащането на тези сметки ми отнемат 20 секинди :)
дъщеря ви сигурно знае за epay.bg - много удобна българск аплатформа чрез която може да получава,изпраща пари, и да плаща всякакви сметки.

Довере й се! Тя ще се справи и ще има самочувствие!
Може само да се редвате, че имате такава дъщеря!

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 28703eff50
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Според мен е похвално това, което тя прави! Детето иска да е самостоятелно, не иска да разчита изцяло на 100% на вас. Знаеш ли колко хора има, които не хващат работа до 30 годишна възраст. Наистина е чудесно това, че има желание да се справя сама.
От това, което описваш оставам с впечатление, че наистина е много оправна и самостоятелна. Няма причина да се притесняваш. Щом е казала, че ще се справи с всички-значи е така.

 
  ...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: e8e1edc65f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Авторката:
Благодаря ви за всички коментари. В заключение, естествено, ще поговоря с нея, но ще я подкрепя и ще успокоя съпруга си.
Не виждам причина да описвам начините ми на възпитание, нито отношенията ни с нея, нито като цяло семейната ни история, тоест няма да се оправдавам и да описвам перфектното семейство. Не сме идеалните родители. Има ли такива?
Благодаря ви за похвалите към дъщеря ми. Уверявам ви, че и аз се гордея с нея и с нейните постижения и я оценявам като личност. Но ми се струва нормално да искам за нея един хубав живот. Като майка не искам на детето ми да му е трудно, а тази работа е допълнителен ангажимент, който може да се избегне. От тази гледна точка... просто не искам да се тормози. Но сте и прави, че ако й дотежи прекалено, ще се откаже.
Благодаря отново на коментиралите. Не разбрах защо бяха необходими психологическите оценки, но важното е че все пак отговорихте на двоумението ми.
Желая ви спокоен живот!

 
  ... горе^

...
преди: 11 години, 9 месеца
hash: 7c2ac5f331
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Извинявай за въпроса, но може ли да ми кажеш кой е този сайт, в който дъщеря ти пише статии?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker