Татуси и пиърсинг - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121358)
 Любов и изневяра (29751)
 Секс и интимност (14382)
 Тинейджърски (21905)
 Семейство (6480)
 Здраве (9609)
 Спорт и красота (4704)
 На работното място (3186)
 Образование (7309)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18569)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Татуси и пиърсинг
преди: 11 години, 6 месеца, прочетена 2329 пъти
Здравейте тинейджъри, пише ви една майка за съвет от вас. Дано повече хора да прочетат историята и да ми помогнат със съвет. Синът ми е на 24г. от Пловдив сме и той иска да отвори студио за татуси и пиърсинг. Много е запален по това има по себе си и от двете достатъчно. Помоли ме да му дам пари, за да започне но аз не съм много убедена, че ще успее в тези времена и ще загуби парите. От една страна много искам да му помогна да започне собствен бизнес, но от друга това са всичките ми спестявания, които имам. Става въпрос поне за 10000лв., а това не са малко пари. Моля ви дайте ми съвет и мнение как да постъпя.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 6 месеца
hash: 47b6d4fa32
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравейте, аз съм икономист по призвание и образование, завършила съм в Германия и мисля, че мога да Ви дам добър съвет.

Първо, много е важно синът Ви преди да започне какъвто и да е бизнес да направи бизнес-план. Има достатачно литература и инструкции за това в интернет и в книжарниците. Интересувайте се и Вие. В бизнсе-планът има една много важна част - това е сметката на финансирането и инвестициите. Бизнес-планът ще ви изясни и съотношението между рисковете и шансовете в този вид бизнес, много е важен и за сина Ви, за да си направи добре сметката.
Накарайте го да внесе бизнес-плана си в банките в града Ви и да кандидатства за кредит. Таксите не са високи, при доста банки е и безплатно, но банковите кредит-мениджъри са много добре квалифицирани в оценката на риска. Ако получи положителен отговор от някоя банка, това е положителен сигнал за Вас и аз лично бих му дала парите веднага при по-добри условия от банката.

Второ - имайте доверие и вяра в момчето, особено ако е предприемачески тип, ако е добър в това занятие, отговорен е. Това вие ще кажете.

Трето - доверете се на своя нюх.

Четвърто - преценете риска за самата себе си и бъдете готова да се простите с всичките си пари. Какво би значило това за вас? Ще останете ли без пари за здраве, храна, наем? Ще трябва ли да намалите своя стандарт на живот? Това са въпроси, чиито отговори вие трябва да знаете. Освен това, дори да дадете парите на сина си, изискайте от него лихвата или малко по-ниска, от която му е предложила банката. Вие поемате риск, всеки риск трябва да се обеспечи с лихва. Няма в реалния живот безлихвен кредит. Много е важно за вас и като изпитание за бизнес-модела - ще може ли той да възвърне инвестицията и да даде доход или няма да може. Ако няма да може, защо да се започва такъв бизнес?

Планирането е много важно, но не давайте парите си дори на сина си без бизнес-план. Ако не е достатачно сериозен да седне и да напише такъв, да прочете 2 книги, то как ще може да се справи с бизнеса си - с бюрокрации, счетоводство, вътрешни сметки?

В рамките на 3 години 2/3 от новите фирми фалират. Това е неписан закон в икономиката, такава е статистиката и у нас. Само най-добрите оцеляват. Дългосрочно погледнато всеки бизнес има за цел не да донесе максимални печалби, а да оцелее. Нито повече, нито по-малко. Успешните бизнеси се характеризират с това, че оцеляват.

Аз какво бих направила на Ваше място, идвайки от поколение, за което частното предприемачество и рискът са нещо нормално (повечето млади хора днес не познаваме сигурността, от малки сме израстнали с идеята, че сами сме ковачи на съдбите си, видяли сме хора да преуспяват и фалирват, не сме израстнали с идеята, че хората са били равни, а искаме да използваме своите шансове и сме готови да поемем тотален риск, за да постигнем своите мечти)

Какво бих сторила на ваше място?
Бих изискала бизнес-план от сина си, както и това той да го внесе при банките. Дори да получи отрицателен отговор, аз бих му дала парите.
Защо?
Ами защото вярвам в идеята му на първо място, макар че не го познавам. Не ми трябва пълен бизнес-план, за да си направя сметката като икономист, че добавената стойност в този вид бизнес е мнооого голяма.
Татуировката е нещо, което човек носи до живот. При пирсинг и тату можеш да се заразиш с какво ли не, хората които са готови да направят това с телата си са готови и да платят много, за да получат услугата, която искат. Дори един нелегален, но добър татуировчик взима към 50 лв. на час, това известно ли ви е?
Синът Ви ще има студио, което ще има добър вид навън, ще е чисто, ще има добри уреди за тези пари и постоянен адрес, на които може да бъде намерен. Той може да взима дори едни 60-70 лв. на час и като свободна професия дори може да има висок доход, които да не обложи с данъци. Това са си чисти пари.

Колкото до кризата?
Каква криза, госпожо? В град като Пловдив има хиляди студенти, хиляди млади хора, които са платежоспособни и са готови да платят за подобен вид услуга. Криза има само в определени браншове, но услугите например се развиват много добре. Икономиката ни расте същност, макар че хора като Вас не го усещат. Огледайте се наоколо, посетете някой от МОЛ-овете на града и си направете сметката, че има хора, които имат пари просто, млади хора с добри професии и бизнес, които печелят добре. За разлика от преди, тези млади хора не се женят на 20, а завършват, работят и имат свободни пари за консумиране. Зимният курорт Пампорово е претъпкан например, хората са в криза?
Каква криза?
Грешно се обръщата и към тийнитата, те нямат право да си правят татуси, основните клиенти на сина Ви биха били хора на и над неговата възраст! Има много хора, които си мечтаят за добър татус и дори ходят в чужбина и плащат сума ти пари, защото това е до живот.

Колко голям е рискът Ви?
Рискът ви е загубата на тези 10 хил. лв. Да, знам че това за Вас са много пари, но в действителност това е сума, която вашият син може да изкара и спести за 6 месеца къртовска работа в чужбина да кажем и пак бихте си получили парите, дори и да не успее с проекта си. Не става дума тук за 100 000 лв, за някаква огромна и непосилна сума. Млад човек е синът ви, 10 хил. лв все ще успее да изкара и да ви ги върне. Толкова струва една кола втора ръка, която губи стойност, не печели пари. Така погледнато вие никакъв риск нямате!
Рискът е изцяло за сина ви и той е готов да го поеме.

Ако вярвате в момчето си, дайте му парите и не се бъркайте в бизнеса му, но искайте да ви върне парите точно и както сте се разбрали. Няма нищо по-добро от това родителите ти да вярват в теб, но вие трябва да решите, дали синът ви е достатачно отговорен и е свястно момче.
И браншът, и бизнесът му са много добра идея. Има голям потенциал, които не е разработен и ако успее да се наложи на пазара, може дори да расте и един ден да живее добре и да има цяла верига. Най-богатият българин, които имам честта да познавам е започнал с направата на дървени кухни в гаража си през 90-те. Днес той е милиардер в активи (буквално). Познавам семейство, заложило семейното си жилище, за да смесва евтини шампоани в гаража си. Вие сигурно сте чували за Пловдивската фирма за козметика „Биофреш“?
Днес изнасят успешно в Китай и Русия. От всеки ТИР, който напуска Пловдив печелят 7-цифрена сума, но няма предприемач, който не е поел риска за тотална загуба и действително са били на косъм да останат на улицата.
Риск печели, риск губи...

Е, жал ми е за Вашето поколение, но съм щастлива, че моето поколение има шансовете, които вие нямахте. Който не използва тези шансове, сам си е виновен. Ако вие не дадете парите на момчето си, то ще си намери други източници на финансиране, бъдете сигурна. Истинският предприемач не се отказва толкова лесно!
Желая успех на сина ви и на семейството Ви, както и да решите. Рискът и решението са си изцяло ваши.

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: fa7117205a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   В България няма шанс.... хората са злобни.

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 0d83f127c6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Не всеки който е запален е талантлив. Много е важно как рисува. Сенки, 3д татуси и като цяло самото му име. В България колкото и да е голям 1 град славата на хората които се занимават с татуси бързо се разпространява. Много е важно мястото където ще отвори студиото. Трябва да има голям човеко поток. Добре ще е ако си направи сайт със сники и видео(излиза не повече от 100лв). За начало да търси помощения с добра локация и нисък наем. Сега в кризата наемите паднаха драстично. За евтина и ефективна реклама ми е трудно да се сетя. Да залага на социалните мрежи и от уста на уста. Бързо ще може да възвърне инвестицията си ако е талантлив. Лятото по черноморието може да изкарва много добри пари от пияните туристи. Премислете ги нещата.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 6 месеца
hash: bc1a13d33f
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Живея в сравнително малък град, в който има около 5-6 студия за татуировки и пиърсинг, а сигурно още 10 пъти по толкова хора, които имат машини за целта и си работят у тях. Един от най-добрите в града преди около година отвори студио във Варна, понеже му се наложи да замине за там - не, че тук нямаше работа, напротив - за да ти направи татус, се записваше предварително час и се чакаше около 2-3-4 седмици. Но си струваше, защото човекът беше уникален! Сега доколкото чувам е много търсен и във Варна. Риск винаги има, във всяко нещо. Пловдив е голям град, много хора. Татуировките за един за мода, която отминава, но за друг са начин да изрази себе си. Както има хора, които никога няма да си направят, така има и такива, които си правят първа, втора, пета. С пиърсинга е същото. С времето синът ви ще се наложи само и единствено, ако е много добър и може да бъде конкуренция. Ако не - по добре да си стои у вас и да рисува приятелите си. А между другото като за начало това не е никак лоша идея. Инвестирайте някаква сума в необходимите машини и неща, които му трябват и нека си работи у вас. От приятели, познати все ще му се разнесе името, ако е наистина добър и след време ще може да е по-уверен и да има и собствени средства, с които да отвори студио.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker