Толкова ли е лошо да се игнорират празниците? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121532)
 Любов и изневяра (29802)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21915)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3193)
 Образование (7319)
 В чужбина (1658)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18607)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Толкова ли е лошо да се игнорират празниците?
преди: 11 години, 2 месеца, прочетена 1948 пъти
Нашите не ми дават да ям яйцата преди Великден. Питам какво ще стане ако изям едно и отговорът, който получих беше, че ще стана по-прост от това.
Аз не съм вярващ и за мен това е ден като всички останали. Не са ми нужни празници като Нова година и рождения ми ден. Това, което правим на тях, може да го правим всеки ден. Знам, че за много хора това е добър повод, но на мен ми е все едно.
Според вас редно ли е да ме обиждат така, ако не спазвам традициите?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 години, 2 месеца
hash: 19fe237dfc
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Традициите са за тъпите, които се страхуват да се отличат от тълпите и сякаш приобщавайки се към нещо или някого чувтват фалшива сигурност и принадлежност към стадото.
Празниците би трябвало да са повод и време за равносметка, за оставане насаме със себе си, за осмислянето и търсене на своето място в контекста на даден празник.
Какво общо имат боядисаните яйца и фалшивите боядисани козунаци със смъртта на Христос, може ли някой да ми обясни?
Вместо да си дадем сметка къде сме в цялата схема и изобщо заслужавало ли си е да умре за такива като нас ние се втурваме през глава към бизнес-църквите, за да поблеем със стадото.
Изобщо всички наши празници са свързани неизменно с тъпчене на дебелото черво и гърмене на пиратки, което издава една камара лоши неща, за които сега не искам да говоря и да помрачавам нечии велики и значими яйчно-козуначени празници.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: d65d5127eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Не очаквах, че ще срещна такава тема, но уви! Еми и аз не съм от най-вярващите, но поне от някакво уважение можеш да спазваш традициите.. разбирам да си родена в друга страна и да ти е безразлично всичко, това тук... рождения си ден, ако искаш го пропусни, твой избор, но Великден е много светъл празник, както и други и те съветвам даже да се поинтересуваш малко повече за тях и да прочетеш нещо за обща култура! :)

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 8f9d123ca7
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Не е редно да те обиждат. Всеки има право на избор и ти като свободен човек също. Имаш право сам да решаваш дали да спазваш традициите или не, въпреки че според мен Великден е много хубав христиански празник, както и много други български празници са хубави, с интересни традици, но в крайна сметка всеки има право да върши това, което пожелае.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 596dd4a4d2
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Имаше време когато за мен празниците бяха нещо специално.
И не толкова за храната и пиенето които чак артисваха, подаръците и прочие. Но по важното беше че цялото семейство се събирахме эаедно, веселяхме се така. Сега няма как да стане, но дори и да се случи няма да е както преди.
Миналата година на празниците и на рожденният си ден бях на работа. И честно казано така беше по-добре.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 54e563895f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Не е лошо да не си вярващ и да не одобряваш традиция или празник, лошо е да не приемаш вярването на другите. В случая, майка ти е вярваща и иска да си спазва традициите и според нея да изядеш сега едно яйце е грях. Уважавай нейното мнение, нищо че и тя очевидно не уважава твоето. Аз също предпочитам да игнорирам подобни празници, но семейството ми е вярващо и "празнувам" с тях.

 
  ...


...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: d4d64cc488
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   На мен празниците са ми когато имам пари

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 509f46dde7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

9.   Гледай сега, докато живееш в тяхната къща, е редно да уважаваш традициите им. После като се изнесеш, уважавай и практикувай каквото искаш. Но докато си при родителите си е редно да уважаваш техните разбирания, понеже все пак си под техния покрив и ядеш на тяхната трапеза. Просто е неуважително иначе. А на теб ще ти стане ли нещо да си свариш яйце и да си го изядеш, защо е нужно да ядеш великденските?

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 0a934a3695
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Да според мен е редно. И какво като не си вярващ никой не пита. Българин ли си? Да значи празниците се спазват. Да не мислиш, че мюсюлманите са по-добре. Не се занимавай с глупости българин си и точка. Традициите се спазват. Не му трябвало рожден ден ми тогава да не си се раждал. Най-обидната история, която за сега съм чела в този сайт.

Само да кажа сайта си е прекрасен, но тази история ме обиди много не го приемайте по грешно.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: f05c7a55b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Прав си, че можеш да го правиш всеки ден, ако бюджетът ти го позволява. Но празниците сами по себе си са важни заради друго нещо - не толкова заради боядисването на яйца или черпенето и пиенето с компания, нито пък валентинките на 14-ти февруари, нито заради раздаването на подаръци и украсяването на елхи на Коледа. Празникът е почитане на една традиция, уважаване на чуждата вяра (както е с Възкресението на Христос) и дори прекарване на време с приятели. Традицията включва всички подробности - дори и точната дата. Това е един жест към другите. Ако ти не изпитваш потребност от нещо, замисли се дали друг твой познат и дори роднина не мисли различно и би се почувствал неприятно, ако ти решиш да не празнуваш на този ден. Е, защо да не го зарадваш с нещо толкова малко, но лесно за изпълнение? Не може всичко в живота ни да се върти около нас самите. А ще се съгласиш с мен, че нищо няма да ти стане, ако направиш това заради някой друг. Само ще се нацупиш временно, че не си "катурнал традициите", но няма да получиш постоянен физически или психически дефект от това, нали? Нищо не печелиш, но и нищо не губиш. Но животът никога не е бил само материална печалба - най-хубавото е невидимо за очите, а само за сърцето.

 
  ... горе^
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 4b3a437818
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Виждали ли сте изражението на чужденец, който за пръв път стъпва в България и за пръв път вижда на живо дърво, окичено с мартеници, например? Щото аз съм виждал - първата им реакция е да извадят фотоапарата, а после да ме залеят с въпроси. Задават въпроси и за всеки по-интересен обект - защо Х и У при Рилския манастир, защо това, онова, трето, пето.

Културата ни е адски богата, интересна и уникална. Колкото и да бягаме, каквито и гражданства да придобием, не можем да променим българските си корени, пък ако ще да се откажем от българско гражданство. Тази българщина е част от нашата същност. Ако не знаем своите корени, накъде сме тръгнали?

Яйцата и червеният цвят съдържат огромен символизъм спрямо Христос. Нека невежите отворят книжки и да се образоват. Достатъчно е дори да отворят Гугъл.

Аз лично не спазвам традицията. Ядох боядисани яйца и козунак още на разпети Петък. Но съществува огромна разлика между неспазване на традиция поради незнание и неспазване поради липса на религиозност.

Не съм християнин, но съм 100% българин.

 
  ...

...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: db675f14f3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   От автора:

Не само, че не съм религиозен, ами и за мен няма нито българи, нито турци, нито японци, нито американци, нито индианци... Има само хора. :)

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: 20163c23f1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Не е редно да те обиждат така. Но след като празникът е техен трябва да се съобразиш с техните условия. Едва ли ще ти коства нещо. :)

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker