Труден избор - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121189)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7302)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18521)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Труден избор
преди: 10 години, 4 месеца, прочетена 2073 пъти
Здравейте!

20-годишна студентка съм, уча икономика в УНСС, втори курс.
Откакто съм влязла там.. все си мисля, че това, което уча не е за мен. Справям се изключително добре по изпити и т. н., но не мисля, че тази материя генерира голям интерес в мен. Винаги съм си се представяла някаква делова дама, с костюм, прекрасна и независима, ходеща по важни бизнес срещи, владееща няколко езика.. абе схванахте.
Истината обаче е, че сякаш винаги съм искала да уча нещо свързано с медицината. Спря ме страхът, че няма да успея да вляза в Медицинския, таксите за семестрите, парите, които трябваше да бъдат отделени за уроците и всичко нужно, за да бъда приета...
И така... сега.. след 2 години пилеене на пари в София, аз се питам ЗА КАКВО??? Имам чувството, че всичко, което нашите ми дават.. аз просто не го оползотворявам. Не се чувствам напълно щастлива в това УНСС! Живея на гърба на нашите, уж за да ме изучат и т. н., но аз все още не виждам смисъл в това, с което се занимавам. УНСС не ме изстисква до край. Почнах стаж, който всъщност завърших вече, ходих по какви ли не бизнес форуми и не знам си още какви семинари, записах се на езиков курс, но пак не се чувствам пълноценна. Имам чувството, че давам времето си и парите на нашите на вятъра!
Иска ми се да кажа КРАЙ, да завърша втори курс, след това една година в родния град за подготовка за изпити, после кандидатстване и право в Медицинския. НО изпитвам огромен страх. Ами и ако там не ми хареса? Да рискувам ли? Вие бихте ли го направили? Хората, с които сега съм заобградена, приятелите ми от групата в университета са страхотни, амбициозни млади хора! Не са някакви разхайтени нехранимайковци, каквито всъщност аз смятам, че масово преобладават в това висше учебно заведение. Как да се отделя от тях, ще срещна ли такива в новия университет?
Има и дисциплини, които ми харесват като макрото, финансите, но все си мисля, че не е достатъчно.. Казвали са ми, че като не ти е достатъчно това, което университетът ти дава и това, което изисква от теб, ами натягай се повече, чети допълнително.. Пробвала съм, ама като не ми е интересно, не се получава.
Още от 8 клас (може би и по рано), гледах документални предавания за хора с увреждания, операции или предавания като Embarassing Bodies, Embarassing Ilnesses, My shocking story и т. н. И ги гледам с интерес!
Ако съм сигурна, че от мен ще стане добър лекар, ще зарежа всичко още сега. Но никой и нищо не може да ми даде тази сигурност.
Чувствам се адски затъпяла покрай това УНСС, не се чувствам цяла.. Ту си мисля, че съм намерила себе си там, ту прочета нещо по физика, химия, биология (някоя случайно попаднала статия) и полудявам, че не уча медицинска физика ами се занимавам с няква тъпа графика с 2 пресечени чертички или уча по 2-3 дена за изпити и ги вземам с отличен.. И накрая не се чувствам удовлетворена, защото в крайна сметка осъзнавам, че вместо да съм натрупала някакви знания, аз едно, че не обогатявам общата си култура(каквато твърдя, че имах в гимназията), ами се чувствам тъпа.
Просто имам чувството, че имам потенциал, който пропилявам. Но ме е страх да се захвана с това, което мисля, че би ми допаднало и от което бих останала доволна. Ами ако не се справя? Ами ако не ме приемат? Ами ако НЕ ми ХАРЕСА? Страх ме е, защото вече веднъж съм направила избора си и на моменти считам, че съм сгрешила. Страх ме е да не би да направя същата грешка отново. Страх ме е, защото всички инвестиции в мен отиват на вятъра. Как да съобщя на майка си, че всичко, което е направила за мен до сега е напразно и че ще поискам 2-3 пъти повече отколкото ми е давала досега. Много от вас може би ще кажат... "ами работи докато учиш", но аз не мисля, че ако ще уча за лекар, ще имам време и за работа.
Объркана съм! и страхът е нещото, което описва състоянието ми в момента.
Приемам всякакви съвети, нападки, мнения...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 4 месеца
hash: 0198ba3608
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Поне си се усетила на време. Много икономисти. Майка ми работи като рекрютер и ме пита какво да ги прави. Всички и кандидастват на обявите ( обяви за инжинери) което показва че те си мятат Си-Ви-тата без да гледат/четат въобще. Добре си се усетила. Седни и си помисли какво точно искаш! Но в унсс може да вземеш тъпията и да бягаш някаде, трябва да разучиш нещо за магистртура но те съветвам да не е икономическо защото сте ужасно много =)

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: fcd60def30
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Поговори с вашите, обясни им как се чувстваш. Обсъдете го! Няма от какво да се притесняваш.

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 15ad40fbae
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Трябвало е да си задаваш тези въпрости, преди да кандидатстваш. Както и да е, минало, заминало... Ами при положение, че вече си изкарала 2 г. и ти остават само още 2 не мисля, че е разумно на този етап да се отказваш. Ти вече си минала половината път, завърши си, то няма да ти е излишно. Пък после мисли някакви варианти - учи второ висше/магистратура, свързана по някакъв начин с медицината. Може да си намериш богат приятел, който да те издържа, докато учиш (майтап :) или в свободното си време да продаваш в ибей и да изкарваш няколй лев, хем ще придобиеш и други изключително ценни умения. Между другото с две висши и тези умения, можеш да постигнеш чудеса в живота си, стига да се сетиш как. Да ти подскажа, че ако чакаш някой да те оцени и да те покани да работиш, ще си тъпчеш на едно място цял живот. Трябва сама да си го направиш за себе си, а не да си зависима от шефове. Все ще се измисли нещо, когато има желание, има и начин. Ти очевидно имаш желание, макар да има неща, които те спират.

Така че според мен на първо време довърши започнатото, а после следвай мечтите си. Начини има винаги, не се заблуждавай, просто трябва да помислиш и ще се сетиш. Задавай си въпроси постоянно, но не за да се тормозиш, а за да провокираш ума си, той винаги има решение, но трябва да го побутваш от време на време. Вярвам, че ще намериш решение. Успех!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 70ef7535ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Първо, въпросите, които си задаваш, бъди сигурна, са въпроси, които почти всеки студент си е задавал. Не се самообвинявай, а действай разумно. Разумно според мен значи да си завършиш тази специалност, след което да запишеш втората. Ако причината да не си обмислила този ход, е защото смяташ, че това е изгубено време, веднага бих те оборила с това, че ако прекъснеш сега, ще си изгубила 2 години без документ. Другият вариант, ще са още 2 'изгубени' години по текущата специалност, но с документ.
Също така, ако те притеснява факта, че в крайна сметка ще си учила около 10 години общо от двете висши, не мисля, че това е основателно притеснение, ако това, което учиш ти се отдава и действително си мотивирана да бъдеш добър специалист. И в крайна сметка, ще го работиш това нещо цял живот, и щом е това, което искаш, какво като си учила повече?
Всъщност защо не помислиш малко по-обширно? Не е задължително да учиш медицина, можеш да запишеш някоя специалност, която има общо с медицината и е по-малко години. Например като си завършиш сегашното, можеш да се ориентираш към специалности, които предлагат в чуждестранни университети, приемът в чужбина дори не изисква да държиш изпити по съответните предмети. А в чужбина не само медицината ти носи перспектива и добри пари. Естествено има куп други трудности, но като човек вече с едно образование, мисля, че ще ти е по-лесно да се справиш. Говоря на базата на хора, които познавам, и то, успешни студенти, които не от първия път са открили това, което е за тях, а сега учат нещо, в което са добри.
Но най-важното е да имаш сигурност, дори да не е мечтаното нещо, мисля, че е по-добре първо да си вземеш дипломата и да имаш нещо зад гърба си, щом си решила да поемаш риск. Успех!

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 0d95e4ca68
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Можеш да се прехвърлиш задочно и да изкараш така последните 2 години(няма да е особено трудно), докато през това време се подготвяш за МУ и паралелно с това работиш. Така имаш 2 години да спестиш малко пари и да научиш необходимото за приема. Когато станеш лекар, перспективите за израстване ще са ти по добри с въпросната диплома за икономика. Защото има обикновени лекари, но има и такива, които са завеждащи на цели отделения.

 
  ...


...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 5afdc998cf
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Защо не пробваш да работиш, докато учиш в УНСС? Може да се почувстваш по-удовлетворена. Нормално е да имаш колебания. Аз също съм на 20 и уча право, но все ме влече към психологията и се чудя дали не съм сбъркала, но как да знаем какво искаме да работим, при положение, че не сме го работили досега? Аз лично си заставам зад избора за правото, поради същите причини със средствата и усилията.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 4 месеца
hash: d593199461
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Изглеждаш умно момиче и достатъчно интелигентно, за да направиш свой избор, а не да се водиш от мнения на непознати хора.
М 22

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: a821a9bf51
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   На твоята възраст съм, уча в чужбина от 5 месеца. Уча за ел. инженер. Не е късно да смениш специалността. Аз 2 години се чудих какво да запиша и накрая се спрях на това което ми харесва най-много. относно това дали ще работиш-по-добре потърси работа! Никой не е длъжен да те издържа! Но ако знаеш че медицината е твоето нещо , давай. Човек трябва да си следва мечтите!

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 6e2de4ba15
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   поред мен си завърши това ,което вече си започнала.Остават ти година и половина,нали?Не ти пречи да го имаш.Все пак си вложила труд до сега.Изкарай го.Нямаш загуба от това,а и може да ти е в полза и за в бъдеще.
А и не се знае дали там ще те приемат.Да не стане -нито това завършено,нито за другото-приета.И накрая нищо.

Аз познавам зъболекари завършили също икономика.

А през това време се огледай и виж каквото си решила и си направи сметката какво и как точно да се подготвиш за приемните изпитити по медицина .
Но имай на предвид,че медицината е много по-тежка специалност от икономиката и не можеш да я учиш между другото ,има и много практика в болницата.
Говори и с вашите, обясни им всичко това.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 4 месеца
hash: c623897d41
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Ама мило, като спреш сега нали повече ще ги разочароваш вашите. Направи нещо добро за себе си и не се коси, че сега си на техните разходи, а им бъди просто благодарна, че не се те оставили да се оправяш адски сама с всичко. Ако бачкаш по 8 часа и бягаш от лекции и не можеш да се наспиваш по-добре ли ще е. А не е казано, че като го завършиш ще работиш точно по специалността. Но знай, че каквото и да решиш това са твоите млади години и не ги пропилявай в съмнения, несигурност и не се обвинявай за това чии пари харчиш. Вярвам че си скромна и ги инвестираш само в учене. Щом имаш амбиции това е добре...

 
  ...

...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 8a69a179a3
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Автор:
Благодаря на всички за коментарите. Много от вас ме съветват да завърша бакалавър по това, което уча сега, но ако взема степен по някаква специалност след това няма да мога да съм държавна поръчка, а се досещате, че ако съм платено медицина, ще ми излизат по хиляди семестъра...

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: a0457d5c00
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Никога не е късно да започнеш нещо ново, обаче моят съвет е, почнала си-завърши го. И после пробвай медицина или каквото друго искаш. Защото ако нещо стане и не те приемат медицина поне ще имаш едно образование зад гърба си, с което да си намериш работа. Вече си 2 курс, ей сега ще минат още две години и ще завършиш бакалавър. Пък после имаш избор какво да правиш. А и я си представи, че изведнъж се окаже, че и медицината не е твоята специалност? Какво тогава? Ще имаш така няколко започнати и недовършени образования, а на практика ще си с диплома за средно. Защото ти можеш и да си обясняваш как си учила това и онова, ама без диплома работа няма.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker