За живота, заемите, лишенията и т.н. или какво да правим? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121552)
 Любов и изневяра (29808)
 Секс и интимност (14408)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18616)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

За живота, заемите, лишенията и т.н. или какво да правим?
преди: 9 години, 11 месеца, прочетена 1796 пъти
Здравейте, аз съм на 27 години. Реших да пиша тук и да споделя моя горчив опит и да се надявам на някой който може би е попадал в тази ситуация и е намерил вариант да излезе от нея.. Преди няколко месеца ми се стовариха ужасно много разходи наведнъж, както предполагам на всеки човек в днешно време.. Първото нещо разбира се което направих беше да се опитам да изтегля кредит, но тук идва и пародията според мен в трудовите взаимоотношения между служителите и шефовете в България. Поради недостатъчен примерно официален доход не може да ти се отпусне необходимата сума или ако ти се внасят осигуровки със закъснения и т. н. И така започна моето ходене по мъките. Първо платих извънредно много пари за такси за разглеждане на документи с поръчител, без поръчител и какво ли не. Бързите кредити хора не са вас повярвайте ми и с това имах горчив опит преди години.. 500 лева теглих, върнах близо 1000 и кусур. Та след като не стана по "нормалния" начин започнах да търся така наречените "посредници", които уж ти помагат да си осигуриш необходимата сума. Еми да ама не.. Може да ме сметнете за доста глупава, но аз лично се опарих бая от тях. Може и да съм глупава де, но когато човек е притиснат търси всякакви варианти. Така наречените "посредници" на които им плащаш предварително (обикновено 100-200 лв) такса и после "ти обещават" парите можете сами да се сетите че просто потъват в дън земя и няма ни вест ни кост от тях.. Доста грозна ситуация. Не съм молила приятели да ми теглят заеми и т. н. защото според мен е глупаво пък и утре може на него да му се наложи да тегли за себе си и тогава да трябва да търси като луд пари, да се вайка, тръшка че ти е помогнал и да си го кажем честно ще е абсолютно прав.

Въпросът ми е следният : Как човек би успял да намери необходимата сума пари, ако няма осигуровки, няма трудов договор и седи в така наречения сив сектор? Трябва да умрем ли какво? Наистина ли няма никакви варианти за хората които в крайна сметка работят, плащат си скапаните данъци, но поради това че нямат официални доходи не могат да изтеглят и една стотинка..? Интересно ми е просто да получа различни мнения по въпроса. Аз съм работила близо година във фирма в която разбрах в последствие че изобщо не ми е внасяла никакви осигуровки и даже има заведени дела срещу нея.. До кога ше е така? ! После защо народа бяга в чужбина.. еми какво да прави тук, това ли е решението? Искам да разбера има ли някой който да е попадал в ситуация като моята и да е успявал да се измъкне и да си осигури сумата която му е трябвала и по какъв точно начин го е направил? Разбира се изключвам заложните къщи, лихварите и т. н. това НЕ Е НАЧИН а доживотно заробване. Плюс това не всеки разполага с вещи които може да заложи. Ще очаквам вашите мнения по въпроса с доста голям интерес!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 11 месеца
hash: cb32a30b80
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Здравей авторке разбирам добре ситуацията ти, но въпросите ти нещо не са свързани.
Разбираш ли, че хората, които си плащат "скапаните данъци", работят на трудов договор, тези които са без договор, данъци не плащат! Няма как човек без трудов договор да твърди, че си плаща скапаните данъци! Когато се мъчиш, чрез липса на трудов договор или чрез подписване на по ниска сума за заплата, да измамиш държавата в повечето случай се оказва, че си мамил само и единствено себе си. Няма как да искаш помощ от държава, която се стараеш да мамиш. Рано или късно измамата се връща при теб и то в увеличен размер, а работодателя ти е най-надалавера.
Не знам за какво ти е кредит, обаче по добре се научи да живееш с доходите които изкарваш. Да съобразяваш разходите си с дохода си. Набуташ ли се веднъж в банкови кредити, колкото и да е ниска лихвата от там трудно се излиза. Не разбирам как си платила "извънредно много пари за такси за разглеждане на документи", като повечето банки работят без такси, а при другите таксата се плаща при одобрение и отпускане на кредита? А и таксите за разглеждане на документи са около 10лв /това ли са извънредно много пари/
Другият начин е човек да се квалифицира и да търси по платена работа, така че да отделя сума пари за дните в които има непредвидени разходи.
Такъв е живота, като малък лишаваш образованието от своето внимание, като порастеш образованите лишават теб от достатъчно средства. Всичко се връща на този свят. Да знаеш че сега като лишаваш държавата от данъци само след 30 години държавата ще лиши теб от пенсия, а точно тогава ще имаш нужда и от лекарства.

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 632da388ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Решение 1 . Бягай в чужбина , събирай и след 5,6 години се върни Решение 2. Почни работа , ако няма такава следвай 1. 3. Ако и двете не помогнат земи се гръмни в главата . 4. Без работа няма пари

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 6978b81b24
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   номер 1 добре е изложил нещата, това е и моето мнение. щом не се водиш по документи на трудов договор, значи не плащаш данъци и не ти се внасят осигуровки. това може да изглежда примамливо на пръв поглед, но както вече си забелязала, е в твой ущърб, особено в дългосрочен план. аз съм теглила на 2 пъти кредит (единият за имот, другия - за енергийна ефективност) и мога да кажа, че такси за разглеждане на документите нямаше, но ако все пак има, наистина ще са минимални.
под "скапаните данъци" вероятно имаш предвид данък върху жилището и данък смет, но те са минимални, освен това отиват в общинския, а не в републиканския бюджет.
цитирам те: " Аз съм работила близо година във фирма в която разбрах в последствие че изобщо не ми е внасяла никакви осигуровки и даже има заведени дела срещу нея.. ". това си можела да го провериш лесно на сайта на НОИ за пенсионните и на НАП за здравните осигуровки. хора, живеем във века на информацията, достъпът е елементарен! щом можете да пишете в сайтове, можете и да направите елементарна справка! и стига сте плюли държавата, в твоя случай не виждам какво ти е виновна - ти не й плащаш, тя на теб - също. ако на запад не внасяш данъци, да не мислиш, че пред банките ще ти постелят червен килим?
на въпроса: важно е да се уточни за каква сума става дума? (тук приемам, че не става дума за глезотия и парите наистина ти трябват)
- ако е малка (макар че това е доста относително понятие) от порядъка на 1000-5000 лв, най-добре потърси назаем от приятели, може и от няколко. Вариантът кредитна карта не ми харесва, лихвите са високи и е подходящ за наистина спешни плащания, които после лесно можеш да покриеш, което не е точно твоят случай
- ако работеше в средна или голяма фирма, има вариант за взаимоспомагателна каса, който при теб отпада
- ако става дума за средна сума (5000-10000) - може би продажба на кола, земеделска земя или някой подобен актив
- за по-голяма сума не виждам вариант освен ипотечен кредит, но като ти чета историята, никак не ти го препоръчвам, защото са дългосрочни, лихвите не са малки и са по-скоро за хора със стабилен доход.

като цяло съветът ми е да се простираш според чергата си, да харчиш не повече отколкото печелиш, да се огледаш за работа на трудов договор, евентуално за допълнителна работа. не си посочила с какво се занимаваш, затова трудно мога да бъда по-конкретна.
Ж42

 
  ... горе^
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 1fef6ee59d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Номер 1, много съдиш. Авторката си каза, че е работила във фирма, която я е измамила с осигуровките. Освен всичко друго понякога изникват спешни ситуации, в които имаш нужда от пари - я за здраве, я близу роднина закъсал...
Колкото до данъците - всеки потребител реално плаща 20% ДДС - това са деайсет процента от доходите ти, които държавата ти взима, а за теб остав един гол...
Авторке, вариантът ти е да търсиш пари от близки или ако имаш нещо - кола или апартамент да продаваш/ипотекираш.
Моят съвет е да пробваш във възможно най-много банки, белким някой се излъже...

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: cb32a30b80
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   №4 няма как работодател да ви измами с осигуровките, закона е такъв че имаш ли подписан трудов договор осигуровките ти се смятат за платени, а работодателя за длъжник.
Ако парите бяха за здраве авторката нямаше да крие, а закъсалия роднина да търси пари от този, който има, а не да кара близките си да теглят заеми.
Че 20% е ДДС е така, но не можеш да наречеш всеки потребител данъкоплатец. ДДС се взема от магазините и затова те, като фирми, се смятат за данъкоплатци, не го носиш ти ДДС на държавата а магазина. Като потребител платил ДДС имаш права колкото чуждестранните туристи те ще имат същите права като теб /правата на потребител/. За голия който ти остава също не съм съгласен, но това е дълга тема. Напирмер магистралата по която пътуваш до хотела на морето, където ще платиш ДДС, я е направила държавата.

 
  ...


...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 65aaf040e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Авторката : Чакайте бе хора, всеки месец отивам на касата и си внасям сумата за ток, вода, парно, телефон и т. н. В следващият момент когато отида да поискам кредит ми се казва " о госпожо имате твърде нисък официален доход и няма как да Ви бъде отпуснат заем".. Е извинявам се.. на мен не ми трябват пари за кола или за дрешки нали сами разбирате! Тук чета почни друга работа.. че аз и сега си работя, просто моя работодател не си прави труда да ме осигурява на това което вземам! Не може всеки да си прави такива своеволия.. СЪЖАЛЯВАМ! Просто ми е любопитно, когато изведнъж ти потрябват пари и не можеш да си изтеглиш от банката какво правим тогава? Гърмим се в главата? Да не мислите че не съм се опитвала да взема от приятели? Ама не се събират току така толкова лесно! Плюс това не е като да теглиш заем от банка, да връщаш всеки месец определена сума и да знаеш че имаш време, тук ако утре ти каже човека че му трябват парите и ти няма откъде да ги вземеш си до там! Гледала съм да бъда лоялна и да си плащам и данъци и такси, но в един момент просто вече вдигам ръце! Бягството в чужбина ли е единствения вариант? ! Ми не мисля, все пак това е държавата в която живея и в която бих искала да остана, а не да бягам насила! И много моля, подигравките ги запазете за някъде другаде.. винаги съм се чудела как може хората да плюят някой който е изпаднал в кофти момент и да му се подиграват за положението при положение, че утре не се знае вие къде ще сте..

 
  ... горе^
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 1c9f79a201
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Дa, добре е обяснил/ a н 1. Извод- бягaй!
Дa aвторке, в чужбинa със сигурностще си по- добре. Дори кaто домaшнa помощницa, ще имaш договор, осигуровки, ще можеш дa живееш без лишения и дa спестявaш. И кaто дойде време зa пенсия, ще имaш достaтъчнa тaкaвa зa един спокоен, не унизителен живот, кaто пенсионерите в Бг, дето след 30-40 год. рaботa, се нaдявaт с пенсиятa, която сa " зaслужили" дa имaт зa хляб и кисело мляко до следвaщaтa.

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: cb32a30b80
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   От №1 до №7 благодаря за разбирането, обаче не мисля, че авторката ще е по добре в чужбина. От лишения до лишения има огромна разлика, разбира се, че и там ще трябва да се лишава от неща, които няма да може да си ги позволи, точно както и тук. В чужбина слугините /домашните помощнички/ не ги отрупват в злато и не ги посрещат с червен килим. Просто трябва да се научи да преценя кога и от какво да се лиши.
Ако е решила да стои в България, нека стои. Ако реши нека и в чужбина да пробва, но винаги трябва да съобразява разходите с доходите си и да се стреми да има нещо заделено за "кофти моменти".
Авторке никой не ти се подиграва, аз лично също имам заем от банка /ипотека за покупка на жилище/, но за да ми го отпуснат също трябваше да отговарям на условията. Също може да ми се случи да имам кофти момент, обаче се старая да планирам. Залъгваш сама себе си, като казваш, че си гледала да бъдеш лоялна, а заедно с работодателя си прикривате осигуровки. Сега пак ще кажеш, че ти вина нямаш, но всъщност ти си подписала договора си на по ниска ставка, вината е твоя.
Не правиш също кой знае колко добро впечатление с изказите си за умиране и гърмене в главата. Ние няма как да ти помогнем с пари, но можем да видим проблема ти от друг ъгъл или да сме имали подобен проблем и да сме се справили и да имаме решението. Ние също сме хора нашите решения не са миродавни, но.... Аз като човек обръщам внимание на проблема ти, а ти ме обвиняваш в подигравателност и се опитваш да заплашваш, не знам, кой със самонараняване.
А за ежемесечното плащане на режийни само можеш да се радваш, че не всички закони в България се спазват. Ако държавата ни беше решила да търси, щеше да те накаже заради това, че харчиш повече от колкото изкарваш, да ти търси да докажеш доходите си и как така по документи вземаш 250лв, а само за сметки плащаш 280лв например.

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 6c09418e20
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

9.   Съгласна съм с н. 1 и с другите. Най-вече човек трябва да живее според правилата и законите и после да има претенции някакви. Най-добре е обаче да се простираш според чергата си. Аз имам и кредитна карта, от която мога теоретично да тегля към 4000 лв., но нарочно съм я ограничила на 2000 лв., колкото да я ползвам като гаранция при наемане на автомобил, но през ум не ми минава да не преведа навреме парите, защото лихвата е 22%.
Въпрос на лична дисциплина е да умееш да се простираш според чергата си. Приятелите ти те познават най-добре и те щом не ти услужват си прави сметката дали ти си от хората, на които по принцип някой ще даде кредит. Хората, които нямаме кредити, плащаме си данъците не сме мнозинството май в тази държава и всеки иска на аванта, а ако няма авантичка се сърди.
Утре Авторката ще се разболее, ние ще я лекуваме, после и пенсия социална ще вземе, но това не е достатачно - тя иска кредити. Е, няма будали да дават кредити на такива хора вече!
Дори да отидеш в чужбина, ти няма да получиш право на кредит.
Хората отиват да работят в чужбина, не за да търсят кредити. Ако мислиш, че е много лесно там, ами на полето има достатачно работа - чао!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 6978b81b24
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   номер 3 съм. авторке, сметките за ток, вода, парно, телефон и др. са точно СМЕТКИ, т. е. плащаш това, което реално си потребила. те НЕ са данъци и нямат никакво отношение към тях! не съпоставяй двете неща, защото нямат нищо общо.
проблемът ти е в това, че си подписала договор на по-ниска сума, отколкото реално получаваш. за това и двамата с работодателя сте еднакво виновни, защото и двете страни сте го подписали. както вече си забелязала обаче, спестяването на осигуровки има освен положителни (спестяваш някой лев) и отрицателни страни. разбери, че това е последица от твоя избор и твоето решение!
и не знам защо мислиш, че ти се подиграваме, аз не забелязах такова нещо. в горния си коментар съм написала някои предложения.
Ж42

 
  ...

...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 65aaf040e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Авторката : Никъде не съм написала, че ме осигуряват на 280 лв, второ не съм поискала пари от приятели иначе съм убедена че не биха ми отказали. Просто ще дойде хубавият момент, когато на тях им потрябват и едно е да връщаш 100 лв, друго е 1000 наведнъж, нали? Мислълта ми относно сметките е че както съумявам грижливо всеки месец да си ги плащам, така съм си излащала и малък кредит и т. н. ВСИЧКО винаги до стотинка! Сметките не се водят на мое име и честно казано не виждам защо държавата, която вие така защитавате има право да осъжда мен за сумата върху която ме осигуряват и че можело да бъдат по-големи като сума от моя официален доход.. те се водят на мой роднина който изобщо не живее в България. Виновна съм по-точно за какво? Че си плащам това което съм изразходила ли? Не ме карайте да се смея моля ви! Вие госпожо, която така обяснявате как "човек не бивало да се простира извън чергата си", вероятно сте омъжена и мъжът Ви ви помага финансово и затова е мнооого лесно да се правят такива изказвания. Сигурно ако и аз имах човек до себе си нямаше да стоят нещата така, но уви за сега нямам. Смятам даже че е похвално предвид че съм на 27 години и живея сама близо 7 години вече, съм успявала криво ляво да се спрявам с живота без да се налага да затъвам в дългове! Другото което е аз работя в малка фирма, всичките ми колеги включително и аз не сме осигурявани на реалните си доходи, това според вас какво значи, че трябва да не си подписваме договорите ли? Малко абсурдно ми се вижда, но както казах, тук явно разговарям с хора, които са добре материално осигурени и няма как да разберат моята ситуация. Ако става за въпрос не търся нито съчувствие, нито пари от вас, по-скоро ме интересуваше някой в моята ситуация дали си е намирал по някакъв заобиколен начин нужните суми. Казвам заобиколен, не нелегален, защото по ОФИЦИАЛНИЯ едва ли ще се справя. Не се заяждам с никого, но прочетох само простотии и как било еди какво си и как трябвало еди какво си да правя.. ОК бе хора, ТРЯБВА ДА СЕ СПАЗВАТ ПРАВИЛА И ЗАКОНИ, съгласна съм напълно с вас! Но прочетох един от коментарите "ходи се гръмни" или "почни работа". Нито ще се гръмна, а към настоящия момент нямам възможност да почна друга работа, нямам намерение и да напускам и търся нещо, защото е малоумно решение!

Номер 9 смятам, че твоите коментари са безумно ограничени честно казано и явно не си вникнала изобщо в историята ми! Както казах кредит не ми трябва за парцалки и дрешки! Ти ако затова си си взела кредитна карта, за да си пазаруваш в молчето, аз нямам намерение да профукам 2 бона ей така и да се чудя какво да правя после 5 години! Ей аман от такива "разбирачи". И да се разболея, няма ТИ госпожичке да ми плащаш лечението не се притеснявай. Не знам защо решихте че съм социално слаба, не съм, просто имам нужда от кредит за възникнали непредвидени и солидни разходи! МОЛЯ ЧЕТЕТЕ ПРЕДИ ДА ГОВОРИТЕ НАИЗУСТ! Не всички хора сме измамници и търсим да прецакаме някой! Някои просто търсим съвети! Понякога точно непознатите хора, биха ти дали по-добър съвет отколкото близките, защото близките винаги са пристрастни, докато напълно непознатите биха ти дали ясна преценка защото не те познават!

 
  ...
преди: 9 години, 11 месеца
hash: 65aaf040e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Доста тъпа ситуация..! Тук няма да срещнеш съчувствие нито съвет! Само храна ще ти сипват, точно защото не те познават! От личен опит ти го казвам

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker