Богатството - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121550)
 Любов и изневяра (29808)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18615)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Богатството
преди: 9 години, 5 месеца, прочетена 1106 пъти
Тълковният речник в първите три значения го определя като: 1. Голямо количество материални блага и пари, които някой притежава 2. Материални блага, нещо, което някой притежава 3. Природни блага, условия, гори, рудни залежи и др.
Но дали богатството е само свързано с материалната природа?
Дали е случайно, че думата на български се пише като Бог-атство?
Не може ли човек да бъде богат на добродтели, здраве, деца? Да е богат на красиви чувства и светли мисли?
Богат на знания; Богат с приятели; Богат на способности; Богат с любовта на хората около него; Богат на идеали и принципи; Богат с радостта и връзката си с Бога всеки ден?
Що е богатство според вас?
Вие богати хора ли сте?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 5 месеца
hash: ae51e97401
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Всичко това, което си описал и материалното, и нематериалното, но само децата не приемам като богатство, защото тях не можем да ги притежаваме. Аз ценя повече нематериалните неща - семейно щастие, ЛЮБОВ, уважение, да се чувстваш добре, да имаш време и тем подобни..., но това не значи, че материалните неща не са богатство - човек е материален с тялото си и е глупаво да отричаме, че материалните неща не ни доставят удоволствие, а ако ги няма да покрием най-елементарните си нужди, липсата ни прави нещастни.
Достоевски във „Война и мир“ най-добре е проследил израждането на личността от алчност, но и нейното израждане в крайната бедност.
Според мен човек е щастлив, когато е богат на нематериални неща, както ти ги описа сигурност и време, внимание и уважение, но трябва да има и достатачно и малко повече от достатачното от материалните неща, за да е щастлив - не само храна, дрехи, подслон, но и малко пари за почивка да кажем, за хоби, за някаква глезорийка чат-пат

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: e9bdfa877e
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Това сме го коментирали тук преди доста време тук. Етимологията на думите го показва достатъчно добре. Забрави за Тълковния речник - съдържанието му е изкривено от социалистическите времена.

БОГат - човек, който е изпълнен с БОГ: благ, щедър, благосклонен, отзивчив.

БЕДен - човек, чийто живот е изпълнен с БЕДи: все нещо не му достига (дори и то да е предостатъчно), все някой му е виновен за нещо, все нещо му куца...

Това са психически състояния! Ако някой в България се смята за беден (в материален план), да изгледа в тубата някое филмче за Сомалия, Гана или Нигерия - ще осъзнае, че всъщност е едно абсолютно мрънкало, оплаквач и нещастник.

 
  ...
преди: 9 години, 5 месеца
hash: a938e95931
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Цититрам ти откъс от книга:

Егото е склонно да приравнява имането с Битието: аз имам, следователно аз съм. И колкото повече имам, толкова повече съм. Егото живее чрез сравненията. Това, как другите гледат на теб, се превръща в как ти гледаш на себе си. Ако всеки живее в свое собствено имение и всеки е богат, имението и богатството ви вече няма да бъдат в състояние да увеличават усещането ви за аз. В такъв случай можете да се оттеглите в простичка колиба, да се откажете от богатството си и да възстановите идентичността си, като започнете да гледате на себе си, и другите да гледат на вас, като на по-духовни от тях. Това, как гледат на вас другите, се превръща в огледало, което ви казва какви сте и кои сте. Усещането на егото за вашата ценност в повечето случаи е свързано с ценността, която имате в очите на другите. Нуждаете се от другите, за да ви дадат усещане за аза ви, и ако живеете в култура, която до голяма степен приравнява вашата ценност с това, колко и какво притежавате, ако не можете да прозрете отвъд тази колективна заблуда, ще бъдете осъдени да преследвате неща през целия си живот, водени от напразната надежда да откриете в тях ценността и целостта на усещането ви за аз.
Как да се освободите от привързаността към нещата? Не се и опитвайте. Не е възможно. Привързаността към нещата сама изчезва, когато престанете да откривате себе си в тях. Междувременно просто съзнавайте, че сте привързани към неща. Понякога е възможно да не знаете, че сте привързани, т. е. отъждествени с нещо, докато не го загубите или не изпитате страх, че ще го загубите. И ако при това положение се разстроите, разтревожите и т. н., значи сте привързани към съответното нещо. Ако осъзнавате, че сте отъждествени с нещо, отъждествяването престава да бъде пълно, цялостно. „Аз съм осъзнатостта, която осъзнава, че е налице привързаност“. Това е началото на преобразуването на съзнанието

 
  ... горе^
преди: 9 години, 5 месеца
hash: 992e884cb8
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Богатство е всичко, което не го лови ни мухал ни плесен, нито някой може да ти го открадне.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker