Притежание на хладни оръжия? Кой е правият в случая? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121207)
 Любов и изневяра (29709)
 Секс и интимност (14359)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6473)
 Здраве (9601)
 Спорт и красота (4700)
 На работното място (3177)
 Образование (7303)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18526)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Притежание на хладни оръжия? Кой е правият в случая?
преди: 9 години, 4 месеца, прочетена 4415 пъти
Здравейте,

с чичо ми спорихме за притежанието и носенето на хладни оръжия. Според него ако бъда хванат с такова могат да ми го вземат и да ме задържат за "притежание на опасно оръжие". Той работи като охрана на някаква фирма и твърде, че познава закона и е прав. Според мен тук греши.

Доколкото знам, нямат право да ми вземат "оръжието", още по-малко да ме задържат, при положение, че не го размахвам и е прибрано. Доколкото знам, закон срещу хладните оръжия няма в България. Единственото ограничение за което знам, е това че ако е нож, острието не бива да е повече от 10 см.

Лично аз, винаги имам в себе си това, което се счита за хладно оръжие - ножове, метални боксове, палки - всички, от които се продават съвсем свободно и са съвсем легални за носене / притежание. Нося ги за самозащита - живеем в България все пак. Не искам да изказвам дълги тези относно това защо трябва и защо не трябва да се носят такива неща и колко опасни са те. Предпочитам да си ги нося, когато не ми трябват, отколкото да ми потрябват и да не ги нося.

Колкото до ножчета, боксове, палки, спрейове, газови пистолети, електрошокове и други - доколкото знам нямат право да ти ги конфискуват, още по-малко да те задържат, просто защото са в теб, стига да не ги вадиш на публично място.

Според вас кой е прав - аз или чичо ми? Имат ли право да ме задържат просто за носенето и притежанието на хладно оръжие, при положение, че никому не вредя с него? Живеем в свободна "държава". Моля, който е запознат да пусне коментар тук :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 4 месеца
hash: ff0be5e68f
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

1.   „Нося ги за самозащита - живеем в България все пак. “

Мисля, че тук грешиш. Не ти знам начина на живот, но аз съм жена и не нося такива неща. Във всеки курс за самозащита ще ти кажат, че тези „оръжия“ са безполезни. В момента, в който изкараш оръжие, ти не знаеш другият какво ще изкара. За газовия пистолет се отнася същото - другият няма да изкара изобщо пистолет, но като види, че ти имаш и може и истинско оръжие да носи.
Какво рискуваш? Да те изнасилят ли -) А с тези оръжия само белята ще си докараш, най-лошото е да те убият заради едното нищо или ти да убиеш някого и после да лежиш 15 г. по затворите, защото могат да ти препишат умисъл само, защото си ги носил със себе си - ти си взел в предвид, че ще убиваш с това оръжие и не е като да си го намерил на улицата в момент на самоотбрана. С две думи - дори да се защитиш, ти ще нарушиш закона, ако другият е нямал нож и тем подобни - винаги самозащитата трябва да е съизмерима със заплахата. Ако пък покажеш ножа, другият ако има 50 см. нож - какво ти помага?
И в двете ситуации твоите играчки ти правят лоша услуга
Просто не носи важни и ценни неща със себе си, внимавай къде ходиш и с кого.
Единствено спреят е ОК - прилича на дезедорант и не провоцира никого не причинява трайни някакви проблеми отблъсква нападателя.
Всичко останало само ще ти отвори беля, да не говорим, че действително са забранени тези неща в дискотеки, в ресторанти, на обществени места (институции), кино и тем подобни и дори охраната на всеки МОЛ може да ти ги вземе, защото на стената си има изписани условия и ред, собственикът на МОЛ-а има право в своята сграда да прави такива неща и дори да ти забрани завинаги да влизаш вътре.
Не се намираме в САЩ все пак, у нас не е прието да се носят такива глупости от нормални люде.
ж31

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: dbbcfe83ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

2.   Точно зaщото е " свободнa " държaвa, всеки имa прaвото дa ходи свободно, без дa се притеснявa, че някой нaоколо се е " зaредил " с ножове, пaлки и тем подобни глупост. Нож с острие йaд 4 см. се смятa зa хлaдно оръжие и щом го носиш, дори без дa го рaзвявaш кaто бaйряк, знaчи имaш нaмерението в някaкъв комент дa го използвaш. Дa, ще то го конфискувaт и дa - подсъдимо е! Особено aко те види някой, който добре познaвa зaконa.
Примерно случaйно мярвaм " оръжиятa ти", звъня веднaгa в полициятa и рaзигрaвaм силен стрес, в последствие съпроводен с тежкa депресия. Съди те веднъж държaвaтa, зa носене нa хлaдно оръжие в нaселено място, после aз зa оричинените ми емоционaлни щети от гледкaтa. Плaщaш ми еднa хубaвa почивкa и aз си изкaрвaм стрaхотно и се нaдявaм, кaто се върнa дa срещнa друг подобен, зa следвaщи мои лични рaзходи:)
Знaеш ли, където живея, еднa възрaстнa двойкa осъдихa момче, че е форсирaло колaтa нa кръстовище, сaмо искaше дa чуе звукa нa моторa, пробвaше зa дa я купи. Е, не можa дa си купи колa, трябвaше дa плaщa нa двойкaтa зa приченият стрес.
В Бългaрия винaги е вaжaл зaконa зa хлaдни оръжия. Aко искaш сaмо дa можеш дa се зaщитиш, по- добре тренирaй нещо. A инaче aко държиш дa си носиш тaкъв вид " подкрепa ", тук млaдежи измислихa един номер с вилицa. Режaт средните зъби и остaвят крaйните двa. Дори и дa ги спре полиция, кaзвaт че им е зa пикник, купон в пaркa или нещо от сортa. Тaкa или инaче, не ги зaдържaт зa носене нa вилицa, нaй- много дa я изземaт. Но винaги можеш дa твърдиш, че е зa дa ядеш с нея. Докaто зa нож и боксове, зaключението винaги е едно и не можеш дa докaжеш нa голa думa друго.
Вуйчо ти имa прaво, ти- не. В интернет също можеш дa видиш зaконите зa носене нa хлaдно оръжия.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: e9a358a4ae
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   Доколкото знам, наистина в Бг няма закон за хладните оръжия. Съответно няма повод, по който да ти забранят да носиш в себе си. И все пак на обществени места е забранено. Примерно ако влезеш в банка или държавна институция с нож, вероятно ще имаш проблеми с охраната. Естествено ако заплашваш някого с него или го развяваш, пак могат да те арестуват. Само че тогава е по друг закон, който няма толкова пряка връзка със самото хладно оръжие.

А иначе и аз като номер 1 смятам, че това по-скоро би ти навлекло неприятности, отколкото да те предпази от нещо. Защото в такъв момент наистина не знаеш отсрещния как ще реагира и може да използва ножа срещу теб. А и ти самия няма да си подготвен и ще ти трябва много време да извадиш ножа, а през това време той може да ти го изрита или направо да се озлоби още повече и да те смели от бой, докато го извадиш. А и дори и да успееш да се защитиш, може да влезеш в пандиза за доста врем и да си съсипеш живота. После няма да можеш да работиш и т. н. и ще се принудиш да тръгнеш по други пътища. Абе не е пега работа това нещо.

Според мен едно спрейче е предостатъчно. Най-малкото не можеш да го убиеш, но пак можеш да се защитиш.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 80be1520be
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Провери не само законите на държавата, а и наредбите на общината. Например в Бургас има такава наредба.
Чак за задържане няма да те задържат, но са с правото си да те го отнемат и да те накарат да пишеш обяснение, къде го носиш и с каква цел.
Лично мен ме хванаха полицай в Бургас с касапски нож около 40см острие и въпреки, че съм лелка над 45г, ме накараха да напиша обяснение, защо се разкарвам по улицата пред съда с този нож в обикновен найлонов плик. Писах обяснение, че работя в кухня и нося ножа на точилар, а моя беше грешката, че торбата беше полу прозрачна. Върнаха ми ножа като обещах, че ще внимавам друг път да е прикрит в непрозрачна опаковка.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 4a92744a74
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Автор:

Благодаря за коментарите.

Разбирам, че повечето хора са против носенето на такива неща, но разликата между "оръжие" и "хладно оръжие" е голяма. По принцип наблягам на телескопични палки, рядко на ножчета и боксове. Нямам намерение да убивам никого с тях!

(Моята палка когато се отвори, достига около 50 сантиметра. Около 20 сантиметра е прибрана)

В днешно време ТРЯБВА да можеш да се защитаваш по някакъв начин и да си готов за всяка ситуация. Никога не знаеш кога ти да си жертвата. "Това няма как да се случи на мен", си казват някой хора. Никой от нищо не е застрахован.

Нападения, пребивания, грабежи, изнасилвания, отвличания, убийства, тероризъм. Това е нещо напълно естествено в нашето съвремие... особено ако живееш в "държава" като нашата. Престъпността единствено нараства (особено циганската).

(За протокола, престъпниците обикновено работят на групички и набелязват видимо слаби и уязвими жертви, като жени, деца, възрастни хора и сами хора, които не биха могли да се защитят в ситуацията... какво става след това зависи от престъпниците и техните намерения)

Ровил съм се страшно много по темата за притежанието и носенето на хладни оръжия и винаги съм стигал до извода, че закони против тях няма в България.

 
  ...


...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: ff0be5e68f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Авторе, носи палката, ако те кара да се чувстваш добре, но по твоята теория и без това не си сред жертвите -нито си баба, нито жена.
Аз съм майка с малки деца и никога не съм била жертва на обир, обратното - забравяла съм си чантата в Ботаническата градина да кажем и хората са ми я оставяли на Касата. Имам само позитивен опит, но все пак внимавам - не нося скъпи неща, повече от стотина лв. в брой, пътувам си с личнния автомобил и не излизам по нощите сама.
Живяла съм преди на Запад и там е в пъти по-страшно, но на мен нищо не ми се е случвало, най-вече, защото не ходя по нощите и не се мъкна със странни хора, а винаги в градски транспорт чантата се държи много здраво. Имам и винаги странни чанти, в които нищо не се намира, но те и без това ще дръпнат чаната и няма какво да сторя. Ако тръгне някой да ме обира - да обира. Ще намери лична карта, банкови карти, стари смартфони и тем подобни глупости, но няма да излезне на кярче, а аз няма да лежа, че съм ударила някакъв ром. Баба ми живее в Северозапада - когато са идвали да я обират, просто се е скрила - какво са взели - едно шиле и сега и толкоз няма. Когато се заяждаш, тогава те бият и си имаш проблеми, но хайде - носи си палките, теб и без това няма кой да те закача, но за ножове не си помисляй, че ако случайно нещо стане ще лежиш. Идеята с вилицата е оригинална!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 4a92744a74
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

7.   Автор:

Прочетох законът за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия - всичке членове. Отне ми дълго време да разбера, че терминът "хладно оръжие" не беше споменат нито веднъж. Както името гласи, беше главно за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия - нито дума относно хладните оръжия.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 712aa23eb7
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

8.   Имаш право да носиш нож, пистолет и каквото още искаш на обществени места, стига да не носиш оръжието открито. Ако си купя нож от магазина, как да го пренеса до вкъщи, ако не го нося в себе си? ! Все още не са измислили телепортатори, така че имам право да си го нося. Ето и госпожата отгоре си го е носила на точилар. Как да го занесе, ако не в себе си? Ножовете не са оръжия, а инструменти. Все едно някой да те пита защо носиш тази отвертка, този чук или тази ножовка. Оръжията не убиват хора. Хората убиват хора. Всеки предмет може да се превърне в оръжие, ако даден човек реши да убива. С връзки за обувки може да се удуши човек. Тогава да забранят обувките с връзки ли?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker