Имоти в България - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121258)
 Любов и изневяра (29727)
 Секс и интимност (14366)
 Тинейджърски (21900)
 Семейство (6474)
 Здраве (9601)
 Спорт и красота (4702)
 На работното място (3183)
 Образование (7305)
 В чужбина (1653)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18542)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Имоти в България
преди: 9 години, 4 месеца, прочетена 1937 пъти
Искам да чуя повече мнения за имотния пазар в България. В какво смятате, че е най-добре да се инвестира, кога, как и т. н. Не съм се насочил към определен имот, а просто ми е интересно какво мислите относно имотите в България.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 4 месеца
hash: effff05a67
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Според зависи. Има големи разлики - има имоти в София, има имоти на село.
Основно правило е - не плащайте повече от 20 годишни средни наема за имотите в града и имайте предвид допълнителните разходи - за нотариус, за данък към общината, за посредника, които са към 7 до 10% върху крайната цена и са за сметка на купувача. Ако взимате и заем - лихви???

Не инвестирай в панелен имот, освен ако е в центъра и цената е много добра.
За останалото - сами си решавате.
В момента цените са по-ниски от през лятото специално във Варна и Бургас. Предлагането е и доста добро.
Цените на тристайни апартаменти, къщи са по-изгодни от тези на едностайни и двустайни жилища и заемите са доста добри.
Не купувайте в градове с висока безработица и много празни имоти! Университетските градове винаги ще са атрактивни заради наемите на студентите. Ако сами плащате наем - заслужава си дори панелно жилище, ако нямате за друго, но не и ако цената надвишава 10 годишни наема, защото толкова и ще можете да живеете в това жилище без да инветирате огромни суми.

Инвестицията в имот не винаги е на печалба. Вижте какво се случи с хората, които купиха преди години на страшно високите цени. Рискът е като при всяка инвестиция и дори в момента акциите са по-доходоносни, но като цяло под 400 - 500 евро не могат да паднат цените в големите градове и ако намерите непанелно жилище на тази цена - помислете за покупка. Над 700-800 евро мислете по 10 хиляди пъти преди да купувате
или както казват брокерите на недвижими имоти - МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ, МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ, МЕСТОПОЛОЖЕНИЕ.
Качеството на строителството е второстепенно, ако има имотът хубаво местоположение. Дори най-луксозният дом, ако е на гъза на Географията - забравете.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 8004d682e2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Аз лично не бих инвестирал в жилищни имоти в България най-вече заради ниското качество на строителството. Старото строителство няма още много живот, а новото е под всяка критика. А ако стане някое природно бедствие, всичко отива на вятъра. Най-много да инвестирам в търговско помещение, но само с добро качество и с добро местоположение.

По-скоро бих инвестирал в земи, винаги има търсене и в дългосрочен план винаги си на плюс, дори и да има временен спад.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 4c9f3a2bbe
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Взех магазин 36 квадрата в центъра(София), 20% от мен, 80% кредит от ЦКБ за 15 години. Нарочно толкова дълго, можех за по-кратък срок и на по-големи вноски да изплащам. Месечната ми погасителната вноска е 154Е, наемът, за който го давам - 230Е. Спестил съм прилична сума от заплата и доходи, след 3-4 години ако така вървят нещата ще погася кредита предсрочно и вече като собственик магазинът ще заработва 230Е на месец за мен. А в центъра е трудно да остане без дейност/наемател дълго време. Струва си, но преди да взимате ипотечен кредит от банка смятайте всяко нещо в най-неблагоприятни варианти, не се набутвайте с високи вноски.

За предишното мнение:
Определено не купувайте в градове с висока безработица. Дебел и космат ще си го вкарате. Все пак всичко зависи от местоположение и търговски потенциал. Не се купува евтин имот само защото е евтин, без да се прецени в бъдеще за предназначението му в обстановката. Ако купиш къща за 4000 в някое забутано село кой ще бъде ентусиастът да заживее в нея?
В градовете с университети студенти се намират на килограм, но има други минуси. Дигат купони, заливат стени, хал хабер си нямат да пазят. Ако трябва на 3-4 години да боядисвате стени, сменяте дамаски на мебели, поправяте перални, хладилници и тн, не знам колко на излиза цялото приключение.
Земеделски обработваеми земи има много евтини, знам че някои хора изкарват пари от това, но трябват познания за сектора. Там играчите не са дребни риби.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 64e9f74696
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   София - център и широк център, близо до метростанции, Студентски град и около него, близо до Бизнес парка. Благоевград - център и до ЮЗУ. Варна, Бургас и Пловдив също, но с тях не съм добре запознат. По морските курорти по-скоро за лично ползване.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: effff05a67
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Номер 4 - интересно е, че схемата, по която печелиш пари с магазинчето е подобна на последните две сделки, които сключихме с мъжа ми, но купихме целите сгради в малка пешеходна зона в един от кварталите. По подобен начин като теб правим минимална „печалба“ от наема след плащане на вноска по кредита (към 1500 лв. към 250 кв.м. е всяка от сградите, но имаме и разходи за поддръжка и данъци). След 8 г. най-късно двете сгади ще са се изплатили на 100% от наема и дори да не се качат до тогава наемите, ще имаме над 7000 лв. от наеми само от наеми на месец. Лично сме инвестирали дори по-малко от 15 %. Имаме добър кредитен рейтинг, служител в банката, който е отговорен само за нас и понеже сме изплатили две ипотеки вече редовно, получаваме много изгодни кредити (с лихва под 4%)!
Ако човек има вече собствено жилище, в момента е най-изгодно точно да си купиш подобен имот, но да е на хубаво място. В нашите сгради има банка, заложна къща, магазин за бижута - договорите ни са за 10 г., а едната сграда е годна и за ресторант (като такава е била преди дори), а дори да си тръгнат сегашните наематели - от ресторант ще печелим дори повече.
Сградите са ремонтирани наскоро от предишните собственици, само дребни ремонти правим, но отделяме пари за по-сериозен ремонт. С две думи - след 10 г. дори не ни се налага да работим, ако нещата вървят така.
Сега работим здраво, каквото изхарваме отива в имотчета и дори имаме малка фирма за ремонти вече - с машини, работници и бусче. Целта ни е да си докарваме от наеми чисто над 10 -15 бона месечно.
Винаги смятаме кое ни е по-изгодно - покупка в брой или ипотека и действително варианта, който ти описваш е най-добрият специално за бизнес-имотите. Браво! Само в този дух и сега е момента да се купува - ако намериш подобен имот отново, взимай и не се плаши от по-висока инвестиция и риск! Няма да съжаляваш и печалбите не са високи, но сигурни, а и има какво да продаваш за старини или в спешен случай.

Който няма собствено жилище обаче и живее под наем - първо жилището!

 
  ...


...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: e9e751d99b
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Определенено има какво да научиш тук от тая тема... благодаря спешъл на номер 4 и 6!!!

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 6d8b95c905
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   От автора
Благодаря много за коментарите, наистина са полезни :)

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: e7085e4c50
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   4 и 6, добре звучи това, което описвате. аз опитах подобна схема, точно на същия принцип, но за съжаление не ми се получи планирането. купих магазин / офис в морски курорт с идеята да го даваме под наем, да се изплати ипотеката от наеми. решихме да е бизнес имот точно заради по-малката амортизация.
да, ама точно тогава започна кризата и наемите драстично паднаха, отделно има и свръхпредлагане, търговците са супер критични, искат едва ли не 5 звезди за без пари. 2-3 години стоя празен, после го наеха, но за доста мизерни пари, далеч от първоначалните очаквания.
в крайна сметка го изплатихме предсрочно, макар че по това време мъжът ми остана без работа пак заради кризата. сега капе оттам, но ако можех да се върна, не бих си купила точно там имот. горните коментари са прави - в голям град, на възможно по-централно / комуникативно място му е майката.
Ж43

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: effff05a67
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   ж43, просто не сте улучили момента - плували сте с течението, не срещу течението и сте купили в най-големия бум.
Имот се купува или в най-голямата криза, или когато почва малко или много момент на възход. В момента е така - почва се съживяването и бъдете сигурни, че след 2 г. цените ще са други.
Имаме късмет със съпруга ми да сме икономисти и да виждаме отвъд това, което виждат другите хора. Наблюдаваме пазара от 10 г. и отдавна видяхме балона, чакахме да се спука, да паднат цените 2 г. някъде и преди 2-3 г. започнахме да изкупуваме имоти на изключително атрактивни цени. Успяхме да предпазим дори роднините си от необмислени покупки. Много хора изпаднаха в паника, когато цените минаха 1200 евро на кв.м. и тръгнаха да купуват като луди, трудно задържахме поне най-близките си да не го сторят. Днес същите имоти са по 500-800 евро в зависимост от местоположението.
Ти пишеш за ваканционните имоти да не се купува - точно обратното е случая - сега е моментът или още по-добре - другата зимичка, защото руснаците от 1 г. не купуват, другото лято ще е слабо и като сезон - има имотчета вече първа линия за 400 евро. Когато почнат другите да купуват ще е късно. Ако имахме свободни пари и ВРЕМЕ да търсим, там в момента е супер за инвестиция - зимата се купува в летните курорти, лятото в зимните и след слаб сезон са най-добри цените - т.е. догодина.
Двете ни сгради не са в центъра на София, а в по-отдалечени квартали, но в нещо като пешеходна зона с добри комуникации. Купихме ги от отчаяни собственици, които бяха реализирали огромни загуби. И ние обаче ако бяхме купили като Вас в най-големия балон, няма начин да излезнем на печалба. Спечелихме от ниската цена както и от страхотните условия по кредитите.
При всеки вид инвестиция е така - като видиш, че много хора в един момент правят нещо, не го прави и ти.
Въпреки това не съжалявайте за покупката. Ако бяхте инвестирали в акции, можеше да загубите всичко, а имотът никога не може да стане 0 лв.
След 7-10 г. поне цената ще е стигнала тази, която сте платили, можете да продадете тогава, но и можете да държите като помощ към пенсията, защото наемите едва ли ще са винаги ниски. Ако имате време, самите вие може да отворите магазинче вътре за сезона. Не продавайте обаче на цена под покупната, ако не сте в огромна нужда! Изчакайте!!!

Успех

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: e7085e4c50
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   съгласна напълно, това беше изцяло моя идея и реализация, която не смятам да повтарям:-) е, ако пишеш кога е изгодно да се купува, ще се замисля ;-))
ние нямаме намерение да продаваме, освен ако не се яви наистина изгодно предложение. от парите в банка в момента се губи, а нямаме някакви спешни нужди, така че нека стои, все идва някакъв доход, макар и малък. а и до някое време може някое от децата да го ползва, все може да се използва за нещо.
ваканционен имот не бих купила повече, защото не се използва целогодишно, а 4 месеца в най-добрия случай. вярно, че наемите са по-високи, но все пак като ги разделиш на една година, не е чак толкова доходно, колкото изглежда.
поздрави:-)
Ж43

 
  ...

...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: effff05a67
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   ж 43 - Спокойно, не съжалявай за нищо. Имотът си е имот. Добре, че не сте се набутали с нещо по-голямо, а и мислия, че добър урок сте си взели, а и след 10-20 г. изобщо няма да съжалявате, точно обратното - в търпението му е майката.

Нямаш нужда от някой да ти казва кога е изгодно и кога не - с малко човешка логика и следене на пазарите всеки може да прецени. В момента например купувачът е цар и кредитите стават все по-изгодни. Руснаците изчезват като купувачи, което е важно не само за ваканционните имоти, но и за градовете Варна и Бургас - там например е добре да се купува другата зима. Нека видят продавачите, че няма да продадат и това лято. Зимата като цяло е по-добре да се купуват имоти, особено в студовете. Повечето части купувачи имат време лятото по време на отпуска да се занимават с покупки, зимата е спокойно. Зимата е и най-изгодно да се купи кола, между другото.
Градове като София и Пловдив, Варна, Търново дори и отчасти Благоевград също са добри и заради огромните си университети - практически наемче там цялата година без значение криза или не. В най-големите кризи винаги студентите са били най-добрите наематели. Панелни апартаменти също са много добра инвестиция, но трябва средният наем за района да е такъв, че да се изплаща за 10 г. (при другите апартаменти може и при 15-20 г)

В момента най-изгодни са бизнес имотите, но и тристайни, многостайни апартаменти, къщи - важна е локацията, важно е да има инфраструктура.
Внимание с новите квартали в покрайнините в това отношение - в София вече е ясно, къде ще минава новото метро - последен шанс за покупка по това трасе.
На мен в София ми харесват и квартали като Младостите и Толстой - като цяло тази част на София - подценана е все още, макар че има и доста соленички цени. Има някакъв хип да се живее там, публиката е млада, инфраструктурата е много добра.
Във Варна само в центъра и широк център, в Пловдив Център, близо до университетите.
Асеновград също е интересен, защото ще строят най-после околовръстно, което да свързва по-добре градчето с Пловдив - там няма начин след това имотите да не се вдигнат, но купуване в такива градове, само ако човек сам живее там или работи в Пловдив.
Същото се отнася и за Перник, но е подходящ и като инвестиция! Много подценено градче, а на практика се е сляло със Столицата.

Едностайни, двустайни жилища са най-ликвидни, но най-надценени. Няма смисъл просто - останали са в лоши квартали и на високи цени.
Ж43 - ако имате пари в кеш, вкарайте ги бързо в нещо или поне ги обменете на 50% в долари, за да не носите валутен риск, защото Еврото пак ще се поразклати, а левът е вързан. Нека парите ви са в левове, но не и в Евро. Левът в най-лошият случай можем да го откъснем за 1 ден от Еврото и ще се спаси. МВФ няма да остави България да потъне в това отношение. Малко хора у нас знаят, но финансовата политика още ни я определя МВФ и не се притеснявайте за стабилността на лева, независимо от правителството.
Далеч от швейцарския франк, английска лира и други „екзотики“, освен ако имате нерви.

Харчете си парите! Консумацията днес е по-ценна от консумацията утре. Не пестете от храна, почивки, здраве и образование, от деца - няма имот, който да го залужава това!!!
Инвестициите са само за хора с излишни нерви и пари. Ако имате добър доход, семейно жилище - харчете си парите, правете си деца и бъдете просто щастливи!

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 62e1ed04b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Пълна глупост, според мен, е последния абзац на №12!
В описанат от теб ситуация има доста недъзи:
- ако имаш деца, но едно жилище, къде ще живеят те като пораснат?
- ако имаш добър доход, цял живот ли смяташ, че ще го получаваш, за да нямаш спестени пари и имоти?

 
  ... горе^
преди: 9 години, 3 месеца
hash: effff05a67
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Номер 13, ти нещо шегуваш ли се?

- ако имаш деца, но едно жилище, къде ще живеят те като пораснат?

Като порастнат децата ти, те имат работа и могат да си купят свое жилище, така както ти си купил или пострил едно - всеки си е отговорен за къщичката :) и всеки е отговорен за децата си до 18 г. и ако учат висше им дължи някаква издръжка за това, но тук се простира нашата отговорност за дечицата.

- ако имаш добър доход, цял живот ли смяташ, че ще го получаваш, за да нямаш спестени пари и имоти?
Не пестете от храна, почивки, здраве и образование, от деца - няма имот, който да го залужава това!!!
Определено - не можеш да пестиш от храна, здраве, образование и да се отказваш от децата заради който и да е имот. Ако имаш доход отвъд тези неща - чак тогава идват имотите, в противен случай няма да доживееш до старините, за да се наслаждаваш на имотчетата и няма да имаш деца и внуци, за да им се радват,

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: 62e1ed04b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   От №13
Съгласен съм с втория абзац, но не и с първия.
Това е американския модел, че децата от 18г. да се оправят сами, според мен за България е много трудно това. Много млади българи не искат да имат деца, поради липсата на жилище. В добра ситуация двамата да взимат около 1800лв., заем с ипотека е около 500лв. на месец, а битовите разходи, да не говорим за дете. Аз имам наследствено жилище, с доход от наем съм, живея в жилището на жена ми, с нормална заплата съм, водя скромен живот и пак не ми стигат парите за детето, а как да искат двойките без жилище да имат деца? Съвсем нормално е да осигуриш детето си с едно жилище, няма да изплаща по 500лв. на месец 20г., тук не е Америка.....

 
  ...
преди: 9 години, 3 месеца
hash: effff05a67
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Кой както си го направи, номер 15 - но Неволята е най-добрият учител. И двамата със съпруга ми сме нямали наследства, аз съм от Провинцията - нали се сещаш, че няма да мама и тати, наемчета... екстри. Това за мен е най-добрият начин - на 18 г. и всеки да си знае живота. Вярно - 10 г. къртовски труд, но сега имаме и то в изобилие!

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker