Малко политика и история - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121201)
 Любов и изневяра (29709)
 Секс и интимност (14359)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6473)
 Здраве (9601)
 Спорт и красота (4700)
 На работното място (3177)
 Образование (7303)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18526)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Малко политика и история
преди: 9 години, 2 месеца, прочетена 1146 пъти
Любопитен съм към историята и често се ровя в разни исторически форуми, от които черпя немалко информация. Четейки, попаднах на този пасаж -"Падането на Ромейската империя, България, Сърбия и пр. под властта на турците се привижда на мнозина като завоевателна война, проведена от една мощна империя ­ Османската ­ срещу православните държави в Югоизточна Европа. Вярно е обратното. Всъщност могъщата Османска империя се ражда от политическия разпад у балканските православни държави. Порочното управление на тези държави (униатство и братоубийство) отчуждава народите от управниците и създава управленски вакуум. Случва се, че османлиите са най-близката държавица. Тя запълва този вакуум и се превръща в империя именно благодарение на балканските си завоевания, без които щеше да остане периферно историческо явление, особено след като Тимур разгромява османците в битката при Анкара през 1402г. "

Сравнявайки онова време, когато балканските православни християнски държави са били в политическа криза, породена от тогавашните политици и народното отчуждение от тях, създава условията на една малка и мижава мюсюлманска държавица, от периферията, да се възползва от този политически вакуум и поединично да погълне християнските. Т. е., възползвали са се от кризата на християнските държави. Мюсюлманите без много сила, просто са се възползвали от моментната слабост на християнските държави.

Сега не виждате ли подобно явление? Сега Балканите отново са в криза, България е в още по голяма, политиците са неадекватни да се справят, народа е напълно отчужден и разделен. Както в миналото, така и сега, малка група от мюсюлмани се възползват от моментният политически вакуум и узурпираха властта, както навремето Османлиите са се възползвали. На същият принцип се действа и в Близкият изток. Как се роди ИД, пак върху политическата криза на арабските държави. Създаде ли се вакуум, веднага някой се възползва от това. Лошото е, че в България продължава да се създава политически вакуум и тя се запълва все повече с мюсюлманско влияние. Ако не се вземат сериозни мерки, историята ни може да се повтори. Затова историята трябва да се припомня на подрастващите, за да не я повторят. Моля, споделете мнения, ако модераторите ми пуснат темата. Благодаря за вниманието!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 2 месеца
hash: 58b91a4214
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Много бъркаш за Османската империя. Първо - това не е била някаква малка съседна на нас държавица, а те набират страшна сила много преди да стъпят по нашите земи - имат достъп и до нови технологии от Азия и до знанието на арабските учени, нов фанатизъм и религия - ОБЕДИНЕНИ и с ХАРИЗМАТИЧЕН ВОДАЧ. Така и успяват да завладеят Констатинопол все пак и стигат чак до ВИЕНА, което значи, че са успели да завладеят и полови Австро-Унгария, но там са ударили на камък и не защото те са били по-сплотени от нас, просто защото и нас е имало съпротива и сме занимавали ордите.
Не си представяй падането на Балканите под Османско робство като нещо, което се случва за една година окончателно.
Непрекъснато е имало съпротива, отделни феодали са се противили и не си мисли, че е било кой-знае колко централизирано всичко и от Истамбул се е управлявало всичко.
Няма такова нещо и дори по Черноморието е имало свободни пиратски градове, в Родопите и Балакна до последно свободни малки владения, в Сърбия, Черна гора и тем подобни - непрекъснато проблеми и като цяло нито религията си, нито езика си успяват да наложат - сещаш се, че това нямаше как да стане, ако са били велика и централизирана държава.

НО това е минало. Днес ТЕХНИЧЕСКИ и като капитал НЕмюсюлманският свят не само не е в упадък, но и притежава всички ресурси. ИС не могат един Калашников да сглобят, не знаят таблицата за умножение...
България изобщо не е в упадък. За 10 г. средният доход се е увеличил с 250%, производителността е двойна. Балканите били в упадък - чудим се коя магистрала да построим първо, кой лъч на метрото да пуснем първо и се караме за това какъв цвят плочки ще имаме в центъра или в Гърция - минималният доход дали да е 600 евро или 580. Ей това са ни проблемите - на мюсюлманите проблемите са им кой кого първо да изтреби с предоставените усложливо от САЩ оръжия. Една атомна бомба и ги няма. Дори няма с какво да отвърнат. Единствено Пакистан имат някакво оръжие, но и те са светска държава и под контрола на САЩ...С две думи - не става дума дори за мюсюлмани срещу християни, а за ислиамисти срещу всички (включително азиатските държави, светските мюсюлмански държави и тем подонбни), а винаги знаем какво се случва като едни луди тръгнат срещу цялото човечество -нямат шанс. Балканите са само една точка на картата, но добрата новина е, че сме от добрата страна и в крайна сметка имаме общ враг.

НИКОГА в историята примитивното малцинство не е успявало да пороби технически по-развитото и богато МНОЗИНСТВО. Не гледай на Балканите като отделно нещо. Живеем в ГЛОБАЛЕН свят - дали ще нападнат нас или Москва, Лондон, Париж, Ню Йорк няма вече значение - удърът ще е окончателен и ужасен, но те се самоизбиват ....усложливо с оръжия made in USA, USSR ...от тях ли да ме е страх?

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: d864e8b2bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Мисля че автора е прав, а №1 греши.
Първо за да натиснеш спусъка не е нужно, нито да произведеш оръжието, нито да знаеш таблицата за умножение. Макар че дали знаят, или незнаят нещо, е спорен въпрос.

Не може да оборваш факти за началото на настъпването на Османската Империя в Европа с факти, които са били 2-3 века по късно и достигането на Виена.

Исторически причината за раждането на османска империя са кръстоносните походи, родното място на османската империя е Месопотамия и околността. Там се е навъдила за първи път омразата срещу християните населяващи Европа.


И е вярно, че днешните политици не могат да накарат достатъчно народ от балканите да грабне оръжия срещу когото и да било, дори срещу ислямисти. Колко българи биха хванали оръжие, колко жени биха се справили с изхранването на деца, докато мъжете им са на фронта?
Истината е че младото население на България е неспособно и незаинтересовано, повечето въобще дори не им пука кой ще управлява и каква религия ще има той. Вижте колко хора от 18 до 40г гласуват в България, пука ли им колко на брой депутати на ДПС ще има в парламента благодарение на тяхното не гласуване?
Колко млади български жени могат да се грижат сами за ниви и зеленчуко производство за да хранят децата си сами? Повечето семейства се изхранват с финансови доходи изкарани от мъжа и дори не знаят как да произведат храна сами.

Така че според мен заплахата е голяма и трябва да се стегнем, докато все още не са ни казали шах-мат.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 58b91a4214
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   н2, какви хора те гонят? Днес става дума за техника, а и като си непосредствено заплашен да видим дали няма да вземеш оръжието. Едно е да не ходиш да гласуваш, защото е хубаво времето, друго е пред вратата ти да чака някакъв луд, който го знаеш предварително, че ще те очисти.
ИС трябва да мине през Турция първо, за да дойде у нас и в момента, в който изобщо се усети това нещо, идват самолетоносачите и на САЩ, но и на Русия и преди ти да си заредиш Калашника, онези ще са очистени.

И стига с тази Османска империя. Времената са съвсем други. Навремето един феодален режим се е сменил с друг и на хората може би не им е дремало дали ще ги управлява Мустафа или някиой византиец, но днес живеем в ГЛОБАЛЕН свят, изградили сме си много добър начин на живот, сигурност, ГЛОБАЛНИ СМЕ.. Навремето само за Освобождението са умряли 35 хиляди българи при Априлското и 70 000 българи при самите борби, което да не мислиш, че го е очаквал някой - все мирни хора са били. После при Балканските войни и Световните хияди са се били и са умирали - въпрос на нужда е мобилизацията. В момента просто няма нужда и не си мислете, че нямаме способности в населението да се бием, ако се наложи.

Ти тръгни да застрашиш България и само гледай какво ще се случи - и НАТО ще скочи, но и Русия, както и ние самите и дори Сърбия и други подобни страни ще направят всичко възможно тези ненормалници да влезнат в Европа, а това че в момента ги оставят да се самоубиват един друг мюсюлмани срещу мюсюлмани може би е политика, които ние не разбираме.
Дори Китай се въоръжават - да не мислите, че го правят, за да се бият с НАТО или Русия.
Ти тръгни срещу целият свят и само гледай какво ще ти се случи.
Хитлер, немците, които са били ТЕХНИЧЕСКИ превъзхождащи другите, ДИСЦИПЛИНИРАНИ, обучени хора не са успели да завладеят света, Наполеон не е успял, та тези ненормалници ли? Те са група аборигени в пустинята.
Те дори самолет не могат да „карат“ камо ли да построят - пак ви казвам - една атомна бомба и ще духат супата. Няма с какво да отговорят и дори страни като Иран и Пакистан първи ще им пратят бомбицата, но дори не се налага - ако е искал Светът да им е пратил 10 бомбандировача и да ги е изтребил, но едно е да се трепят кюрди с тези животни, друго е да стъпят в Европа (на Балканите) - в този момент ще гризнат здраво дръвцето, защото за разлика от Средновековието, днес имаме САЩ, Китай, РУсия. НАТО и като цяло Светът може да реагира и да ги изчисти. Да не забравяме, че дори доларите на Саудитска Арабия са от Света - ако се наложи и на тях една бомба и пак няма с какво да отговорят, а Иран и Пакистан първи ще се радват да пуснат такава бомба, а това са единствените мюсюлмански страни с атомна бомба.
Преди може би е било регионален конфликт някой да нападне България, но днес е глобален конфликт -нападаш ЕС и НАТО, нападаш славянска православна страна (РУСИЯ), нападаш съвременната цивилизация (Китай, Япония). То няма дори да се стигне до мобилизация у нас, защото ще ги унищожат още в Турция и ако трябва Турция с тях.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: d864e8b2bb
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Теб №3 те гони нещо! Не стана ясно за какви "хора" говориш, като в моя коментар дори думата "хора" е използвана точно веднъж, и то във връзка с избори.
Като са непосредствено заплашени младите българи, по вероятно е да сложат фереджето или чалмата и да викат "аллах е велик".
А ако дойдат самолетоносачите, бомби ще паднат на тази територия върху нашите домове, и наше мирно население, това премислили ли го?
Мислиш че на НАТО и на Русия им пука за България? Колкото сега им пука за Украйна, толкова и за нас им пука.

Разчети само смисъла на изречението си:
" както и ние самите и дори Сърбия и други подобни страни ще направят всичко възможно тези ненормалници да влезнат в Европа"


Не забравяй че сме периферията на ЕС, те с удоволствие биха ни загубили стига да не пострадат самите те. Ако се води война за Европа тя ще е на наша територия, нашите домове ще паднат, нашето население ще пострада най-много, защото сме периферия на християнска територия, ние сме буферната зона.

А и не мисля, че ако стане нещо /всичко е само предполагаемо/, ще стане по описания от теб начин с открито нападение от към Турция с наближаващи армии и тем подобни. Те вече са навлезли дълбоко в Европа, като уж икономически или политически емигранти и чакат нареждане, докато раждат деца и правят дюнери. В България никой не знае точната бройка на мюсюлманско население. Не говоря за нашите си мирни турци по селата сеещи тютюн, а за радикализираните цигани и граждани родом от арабски държави. Виждаме само броя на джамиите и знаем, че като процентно съотношение площ/брой джамии сме на първо място в християнските държави.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 5f1f66a518
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Ще споделя моите мисли по темата история въобще, моля за критично и снизходително четене.
Историята представлява 1. извори 2. разкази на съвременици 3. предания
Това е просто информация. А самата действителност каква е била всъщност мисля че е трудно, ако не и невъзмовно да се узнае. Т. е. тук идва въображението. Въображението пък на отделния индивид е крайно незадоволително средство за разбиране на истината. И от известно време си мисля, че е невалидно това - бъдещите поколения по добре ще отсъдят...
Помислих си - напротив - миналите поколения какво биха казали за нас? Всъщност те ще отсъдят за нас... Който сега дръзко говори, знае ли нещо изобщо? Освен нчкакви "факти", т. е. изречения, които се слагат в нчкакъв контекст за да обслужат нещо си в самия "историк" или в групата "историци". Резултата е написване на текст, който вече не е изворите, нито разказите... а е "история". И интересното е, че тя пък се свързва с други текстове - теории, като теорията за еволюцията...
На мен ми е интересно да прочета нещо от хората живели от 10 до 15 век в българия например които не са можели да пишат. Разбира се няма да стане, но къде в "историята" е включена цялата тази вселена, която мен лично ми се струва много по важна и даве актуална.
Конкретно по въпроса. Естествено е да отслабне всичко в което има лъжа и име без съдържание. "Държавата", "народа", Този или онзи "вожд", "великан". Естествено че не е вечно.
Даже самото "знание" е нищо. А някой мове временно за нещо да си го използва.
В случая - за да "образоваш" "народа", за да оставиш "име". А всъщност само ти си знаеш какво точно целиш. Накрая остават "имена" - професор, изтъкнат деец... Къде да прочетем историята за да я коментираме?
Държавата отслабнала - ако хората я правят ще отслабне естествено. Но всъщност никога не е отслабвала и нчма да отслабне. Но си има закони. Без значение имената които хората слагат. и границите. Не мисля че има смисъл да се говори за история без милиардите които не са могли да пишат а са много по важни и добри граждани.

 
  ...


...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 8ad6cf5d90
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Ужасно е наивно да се мисли че някой ще ни спаси от ислямската инвазия. Ислямският тероризъм е оръжие на САЩ срещу Европа и Русия и повод за отнемане на граждански права от собствените си граждани и оправдание за огромните военни бюджети от които шепа хора изкарват милиарди за сметка на всички останали. Кои са ислямистите?
В средата на юли един от големите американски контраразузнавачи, ветеранът на ЦРУ Пол Редмънд изненадващо подаде оставка. Разследваше по какъв начин Осама бин Ладен и Саддам Хюсеин са използвали пиратски компютърен софтуер, известен като Promis, с който са имали достъп до най-подсигурените шпионски мрежи в света. Заради това Редмънд е започнал да изучава документите, свързани с използването на Promis от Осама и Саддам, и тяхната връзка с бившия президент Буш-старши, бащата на сегашния президент Буш-младши.

На тези събития и личности, и връзката им с Promis се спряхме преди години в “Строго секретно”. По онова време бяхме единственото печатно издание в света, което се опита да систематизира тази материя.

Сега има нови въпросителни. Защо висш служител на ЦРУ подава оставка във връзка с Promis и с четириъгълника бин Ладен - ЦРУ - Саддам - Буш-старши, към който постепенно бяха присъединени и други лица от най-дълбоките кулиси на световния шпионаж. Защо някой се опитва да реанимира тази история? За да я използва за унищожителна атака? Срещу кого? Дали целта е Буш-старши или Буш-младши? Защото тези разкрития наистина имат огромна унищожителна сила.

Нещо мирише.

Само няколко часа след като Редмънд напусна, президентът Буш съобщи, че обещава 25 милиона долара за главата на Саддам, “жив или мъртъв”. Същото се отнасяше и за бин Ладен.

Според достоверна информация, софтуерът на Promis е стигнал до Саддам Хюсеин по времето, когато Буш-старши беше президент на САЩ и когато връзките им бяха доста тесни. Документите, потвърждаващи това, са били в Барзан Ал Такрити, братовчедът на Саддам, когато френското разузнаване DGSE в началото на годината е заснело като е посещавал няколко банки в Женева. Сега Такрити е в ръцете на американците.

Редмънд беше легендарен “ловец на шпиони” в ЦРУ. Той разследваше как Робърт Хансен - заловеният висш служител на ФБР и дългогодишен шпионин на СССР, е предал на руснаците Promis срещу 2 милиона долара. Според Редмънд с Promis се е сдобил, по един или друг начин, и Осама бин Ладен.

Но да започнем движението в този невероятен лабиринт. В няколко броя на “Строго секретно” ще проследим няколко основни и паралелни линии. Анализът изисква повишено внимание. Така се работи в тези среди и с тази материя.

Когато бин Ладен беше Тим Осман

Всички видеофилми или фотографии на бин Ладен след събитията от 11 септември сочеха, че става дума за неуспешни фалшификати. Това не беше Осама бин Ладен или поне онзи, когото американците до 11 септември представяха, че е най-опасният терорист в света. А те знаеха кой е той, защото именно ЦРУ го беше създало. Няколко месеца преди 11 септември френското разузнаване съобщи, че врагът № 1 на САЩ е постъпил за лечение на бъбречна недостатъчност в... Американската болница в Дубай. Това е станало между 4 и 14 юли 2001 г., т. е. преди атаките в Ню Йорк и Вашингтон. Осама е пристигнал от Пакистан, придружаван от личен лекар, от още един човек, който би могъл да е известният египтянин Айман Ал-Зауахари, 4-ма бодигардове и една сестра. На всеки етаж на Американската болница в Дубай има по два VIP-апартамента. Осама е бил настанен в един от тях в Департамента по урология като е бил лекуван от д-р Тери Калауей, специалист по бъбреци. Няколко месеца по-късно Калауей не поиска да отговаря на никакви въпроси.

Озадачаващите неща бяха повече. Още от 1998 г. информацията за Осама започна да се множи, което можеше да означава и начало на информационната подготовка на световната общественост за събитията от 11 септември.

Осама беше изваден от нафталина. Но през март 2000 г. от Хонг Конг се появи спекулация за здравето на бин Ладен и че заради сериозни проблеми неговите дни са преброени - “бъбречна инфекция, която е стигнала до черния дроб и изисква специално лечение”. Тогава се предполагаше, че Осама трябва да има мобилен апарат за диализа, което може да означава, че той е умрял още през 2000 г., и онова, което се е разигравало в Американската болница в Дубай през лятото на 2001 г. е било постановка за наивници с организирано изтичане на информация чрез... френското разузнаване. През 10-те дни, когато Осама е бил в болницата в Дубай, той е бил посетен от членове на неговото семейство и от други хора. Между тях е бил и местният резидент на ЦРУ. Няколко дни по-късно той се е похвалил, че е посетил бин Ладен в болницата. На 15 юли офицерът от ЦРУ е бил отзован в САЩ, само един ден след отпътуването на Осама обратно за Пакистан. Едва ли има служител на ЦРУ, който ще е толкова глупав публично да влиза в тази болница и след това да се хвали кого е видял. И защо един ден след връщането на Осама в Пакистан, той е бил отзован в САЩ? Това е или фалшификация, или истина, като парадоксално и двете версии доказват, че Осама е най-голямата лъжа на XXI век. Може да е умрял още през 1998 г., когато му приписаха взривяването на американските посолства в Найроби (Кения) и Дар ес Салаам (Танзания), през 2000 г. или през 2001 г. Но едно е сигурно - Осама бин Ладен отдавна не е сред живите.

Връзките му с ЦРУ бяха още от 1979 г., когато в Истанбул започна да набира доброволци от арабско-мюсюлманския свят за съпротивата срещу Съветската армия в Афганистан.

През 1986 г. шефът на ЦРУ Уилям Кейси започна да ескалира войната срещу СССР. Той убеди Конгреса на САЩ да снабди муджахедините с американските ракети Стингер за сваляне на съветските самолети и да бъдат изпратени американски съветници за обучение на афганистанските партизани. ЦРУ, заедно с английската MI-6 и пакистанската ISI, започнаха атаки и в Таджикистан и Узбекистан. На трето място ЦРУ подкрепи инициативата на ISI за вербуване на радикални мюсюлмани от целия свят, които идваха в Афганистан, за да се бият заедно с муджахедините.

Сред чужденците беше и студентът от Саудитска Арабия Осама бин Ладен, син на строителния магнат Мохамед Бин Ладен, който беше приятел на покойния саудитски крал Файсал и чиято фирма стана богата благодарение на възложените му от краля контракти за разширяване на светите джамии в Мекка и Медина.

Пакистанците отдавна настояваха пред принц Турки бин Файсал - шеф на разузнавателната служба на Саудитска Арабия, да прати някой принц от кралското семейство да води саудитския контингент в Афганистан, за да потвърди привързаността на Риад към Джихада. Никой от принцовете не бързаше обаче да се появи в Афганистан. Бин Ладен, въпреки че не беше от кралското семейство, беше достатъчно близък до него и достатъчно богат, за да застане начело на саудитския контингент.

Първото му пътуване в Пешавар беше през 1980 г. През 1982 г. се премести там. През 1986 г. участваше в изграждането на подземния комплекс от тунели, финансиран от ЦРУ, известен като Тора Бора.

... През късната пролет на същата 1986 г. двама американци пътуваха за хотел Hilton в Sherman Oaks в Калифорния, за да се срещнат с представители на муджахедините.

Единият от тях беше Тед Гундерсон, който имаше зад себе си кариера във ФБР и беше нещо като контрольор на специалните агенти през 60-те години. Той беше и контрактен агент на ЦРУ, взимайки участие в негови операции или на Националната агенция за сигурност (NSA).

Вторият човек беше Майкъл Риконоскюто, чиято задача беше да обсъди помощта за муджахедините с Man Portable Air Defense Systems - т. е. стингерите. Ако Конгресът се съгласеше с техния износ, Риконоскюто можеше да модифицира електрониката им така, че да се насочват само към съветските самолети и да разпознават самолетите на САЩ и НАТО.

Риконоскюто и Гундерсон пътуваха за хотела, за да се срещнат с представители на муджахедините и да обсъдят техните нужди от оръжия. Единият “муджахедин” се наричаше “Ралф Олберг”. Името на вторият беше “Тим Осман”.

“Ралф Олберг” всъщност беше американски бизнесмен, водеща фигура в доставката на оръжия и технологии за муджахедините. Той работеше с отдела за Афганистан на Държавния департамент, но действаше предимно чрез фирма за прикритие на ЦРУ със странното име Management Sciences for Health.

Вторият мъж беше 27-годишният саудитец “Тим Осман”, чието истинско име беше... Осама бин Ладен.

Тим Осман беше псевдонимът, който му дадоха при вербовката от ЦРУ. Използваше го за пътуванията в САЩ, за посещенията на американските военни бази и при разговорите за оръжия.

Гундерсон и Риконоскюто не бяха благотворители. Те имаха условия и някои лоши новини. Муджахедините трябваше да изпробват нови американски оръжия и да върнат докладите със снимки. Може би именно тогава Осама бин Ладен беше оборудван с Promis. Има основания да се предполага, че Осама бин Ладен и “Ралф Олбрег” бяха приети в Белия дом.

През 1999 г. Риконоскюто беше арестуван една седмица след като даде показания за споменатия шпионски софтуер Promis на фирмата INSLAW. Изкараха го с “нарушена психика”. Вероятно ставаше дума за елиминиране на онези, които знаеха, че войната срещу Осама бин Ладен е измама и които можеха да опровергаят твърденията на ЦРУ, че след 1990 г. не са имали никакви контакти с Осама.

Но през 1998 г., само няколко седмици преди взривяването на американските посолства в Кения и Танзания, споменатият принц Турки - шеф на разузнаването на Саудитска Арабия, посети Кандахар. Няколко дни след това 400 напълно нови камиона пристигнаха в Кандахар за талибаните.

34 дни преди атаката срещу посолствата, която беше на 7 август 1998 г., Риконоскюто съобщи от затвора на ФБР, че в близко време те ще бъдат взривени. Два дни преди атаката той поиска от Bureau of Prisons (Бюрото за затворите) в Колеман (Флорида) да му позволят да се обади и да предупреди някои африкански официални лица. Отказаха му, защото в офиса на ФБР в Маями вероятно знаеха, че ще има атака срещу посолствата на САЩ в Африка и искаха тази атака да бъде осъществена.

Режисьорите бяха вътре в САЩ. Тим Осман, т. е. Осама бин Ладен, беше използван за техните цели.

Какво беше Promis

Историята с Promis започна обаче много по-рано и беше свързана с името на Дани Касоларо. Неговият труп беше намерен в банята на стаята му в “Шератон” в Мартинсбург в Западна Вирджиния сутринта на 11 август 1991 г. На китките му имаше 13 нареза, ваната беше пълна с кръв. Полицията набързо констатира, че става дума за самоубийство и тялото беше кремирано преди пристигането на близките.

Но за тях, неговите приятели и онези, които знаеха с какво се занимава детективът на частна практика Дани Касоларо, беше ясно, че това е убийство, за предотвратяване на разкритията, които той наричаше “Октоподът”.

Елементите от кръстословицата започваха да се появяват все по-релефно. Ставаше дума за един от най-големите криминални пъзели в историята на САЩ - аферата с банката BCCI, още по-голямата афера Иран-Контра, така наречения October Surprise (Октомврийска изненада) и преди всичко за Promis, Осама бин Ладен, Буш-старши и Саддам Хюсеин. Присъстваха още Робърт Максуел, Моссад, арестуваният в САЩ израелски агент Джонатан Полард, убитият съветник на Клинтън - Винс Фостър, Хилъри Клинтън и т. н.

Смъртта на Дани остави много въпроси. Повече от година преди смъртта си той разкриваше тайните на Октопода - банда от престъпници, “които чрез своята международна кабала наводняват Земята с оръжия, убийства, наркотици и мръсни пари срещу тайните на Храма”. Според Дани, Октоподът не беше секретна организация, а група от хора, които участваха в престъпни операции за печалба. Това не беше мафия, а мрежа, обхващаща САЩ и света като октопод.

Банката BCCI беше едно от пипалата, October Surprise - второ, Иран-Контра - трето. INSLAW - четвърто, Promis - пето, Осама - шесто, Саддам - седмо и т. н.

Всичко започна именно с INSLAW. Това беше малка компютърна компания, притежавана от Бил и Нанси Хамилтън, които през 1982 г. подписаха договор за 10 милиона долара с Департамента на правосъдието на САЩ за инсталирането на техния софтуер Promis в офисите на 42 прокурори и съдии на САЩ. INSLAW тегли кредит. Но Департаментът отказа да му плати и фирмата фалира.

По същото време Ърл Брайън, който беше приятел на генералния прокурор Едуин Мийс, контролираше конкурентна компютърна фирма Hadron. Брайън имаше връзки с ЦРУ и израелския Моссад. По-рано Hadron се опита да купи Promis от INSLAW, но те отказаха. Ликвидирането на INSLAW откри възможността Hadron да получи софтуера. Той стигна и до Националната агенция за сигурност на САЩ (NSA), която я приложи за проникване в стотици банки по света и в чуждите разузнавания. Истината обаче беше, че софтуерът беше подарен на Брайън като заплащане за уреждането на сделката “оръжие срещу заложници” през 1980 г. по време на президентската компания Рейгън-Буш срещу Картър, и представителите на иранския аятолах Хомейни.

Брайън продаде софтуера на разузнаванията на Израел, Йордания, Ирак, Канада, Южна Корея, Либия, Англия, Германия, Франция, Австралия, Тайланд, Чили, Гватемала, Бразилия и най-вероятно на СССР.

Но заложеният капан беше страшен. С помощта на Promis, Националната агенция за сигурност на САЩ можеше да проникне в компютъризираните разузнавателни файлове на всички държави.

Различни версии на софтуера бяха инсталирани и в стотици банки по света включително в Световната банка, Международния валутен фонд и банката на ЦРУ - BCCI.

Прослушването на телефоните на Дани показа, че той е разговарял много часове със споменатия Майкъл Риконоскюто. По онова време Риконоскюто беше на 44 години и почти нищо не му беше останало от гениалното детство. Обвиниха го в наркотици една седмица след като той подписа клетвена декларация, в която описваше ролята си в модифицирането на програмата Promis и предаването й на Брайън. Риконоскюто твърдеше, че е взимал участие в разработката на оръжие, финансирано от ЦРУ и корпорацията Wackenhut в индианския резерват Кабазон (в южна Калифорния).

По-важното в случая беше, че Wackenhut е известна със своето участие в суперсекретната база в Дулси (Ню Мексико) намираща се също в индианския резерват Джикарила. Според публикации, включително и в “Строго секретно”, подземната база до Дулси е свързана с Департамента по енергетиката на САЩ, с корпорацията Rand, с лабораториите в Лос Аламос, с така наречената група Majestic 12, и с други военно-промишлени организации.

Оръжията, в чиято разработка участваше Риконоскюто, бяха в рамките на операция, свързана с Park-o-Meter (РОМ). Риконоскюто твърдеше, че тези оръжия са предназначени за контрите в Никарагуа и са били возени в транспортните самолети С-130. В “Строго секретно” преди години публикувахме получените лично от пилота за специални поръчки Чип Тейтъм показания, описващи подробно тази операция до и от летището в градчето Мена, в щата Арканзас, по времето, когато там губернатор беше Бил Клинтън. Риконоскюто контролираше и трансфера на технологично оборудване, в това число на компютърен софтуер. Вероятно ставаше дума именно за Promis, с която беше открито пране на огромни пари от операцията в Мена чрез банки в Арканзас с покровителството на Клинтън.

Риконоскюто разкри, че РОМ получи първия си заем в Арканзас от Arkansas Development Finance Authority (ADFA) за 2, 75 милиона долара.

През декември 1993 г. ФБР възобнови разследването на обстоятелствата около смъртта на Дани Касоларо, както и на скандала с INSLAW. Това беше възложено на тогавашния помощник-генерален прокурор Уебстър Хабъл. Но той имаше роднинска връзка със собственика на кампанията РОМ. Един месец по-късно Хабъл беше освободен, а РОМ си призна, че е работила по поръчка на Пентагона и че е била финансирана от ADFA от Арканзас с личното покровителство на Клинтън.

На това вероятно се дължеше и яростната съпротива на Клинтън срещу разследването на наркотрафика около Мена и неговите опити аферата да бъде насочена предимно към скандала с INSLAW.

След това започна да прониква и закономерна информация за десетки смъртни случаи...

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 8b96e58c82
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   5, даваш интересна информация, но тя е по скоро за документален роман, много е обемиста за подобен форум. Прочетох я с интерес, но надали много други, ще направят това. А и темата е по друга. На много хора е ясно кой разпалва днес враждите, достатъчно е да следи събитията които се случват по света и у нас. Това което се случва в настоящето, ще стане история за бъдещето. Настоящето го виждаме и усещаме, по интересно е да научим за миналото и как то е повлияло за развитието на живота до днес, за да не повторим събитията. Вероятно много са го прочели, това което искам да покажа, но допускам, че има и подрастващи млади, които не са го чели. Бих искал, младите да го прочетат, защото бъдещето е тяхно и трябва да се погрижат за него. Имам чувството, че българите са прекалено пасивни и неглижират действителността. По долу представям размисли на форумци, коментиращи на исторически теми, в случая темата е падането на Византия под Османско владичество. Личи си, че са чели доста литература за онова време и са вещи по темата, затова си позволих, дословно да представя тяхните тълкувания. Моля да ме извинят! Във форума те са с псевдоними и затова си позволявам да ги представя в този сайт. Всеизвестно е, че след превземането на Константинопол, започва укрепването и оформянето на Османската империя.


"Без да оспорвам кой и да било тук, в интерес на истината византийците първи усещат какъв таралеж са си вкарали в гащите(както е известно, първи са ползвали услугите на османлиите в боричканията си и така са им дали възможност хубавичко да огледат и точно да преценят и схванат ситуацията на Балканите! ). Вярно е, че първи византийците са се опитали да отворят очите на българи и сърби с предложение за съвместни действия... те, чисто и просто, по-рано от другите са разбрали, че макар и по-малоброен тоя нашественик не е като другите нашественици преди това! Но пратениците на Кантакузин (доколкото си спомням, трябва да погледна в Хрониките) са били подиграни, напсувани на майка и от българи и от сърби, и изгонени. През ХІІв. османлиите са били малочислена орда и точно тая малобройност е заблуждавала, че с лекота ще се справят с нея. Според италиански хронисти, и аз споделям това мнение, българите носят основната вина за последвалите събития на Балканите, защото по онова време българите си остават единствената сила тук, способна да противодейства успешно на нашественика... въпреки, че България е била разделена на 4. За сравнение: Византия е била вече блед спомен от величието си(разделена на доста повече (7-8)парченца от България), Сърбия е била разбита на около 16-17 воеводства или княжества, всичките воюващи помежду си. Но, така или иначе, България (или по-точно, Българиите! ) е била с най-голям мобилизационен потенциал от всички останали, за да противодейства ефективно на османлиите (а те съставят огромна армия, едва през ХVв. след като започват вече да експлоатират ресурсите на завладените териториии и народи). Но, както се казва, никой не може да ти направи това, което сам си направиш!
Трябва да ти призная, че колкото и да не ми се искаше, да напомням пряката вина на българи и сърби за идването на османците на балканите, то съм абсолютно съгласен с написаното от теб!
В допълнение и подкрепа на написаното искам да предложа хронологията на завладяването на Балканите от османците, която ни е позната на всички :

Първи османски военен поход в Европа - 1345
Битката при Чирмен - 1371
Първа битката при Косово поле - 1389 (втора - 1448)
Падането на София - 1385
Първа обсада на Константинопол - 1391-1398
Падането на Търново - 1393
Падането на Видин - 1396 (1397)
Падането на Константинопол - 1453
Окончателно завладяване на Сърбия - 1459
Завладяване на Атинското и Пелопонеското (Морейското) деспотство (херцогство) - 1456 и 1460
Покоряване на Трапезундската империя - 1461
Завладяване на Босна - 1463
Покоряване на албанците - 1468
Завладяване на Черна гора - 1499.

От първия османски военен поход в Европа през 1345г. до първата обсада през 1391г. и падането на Константинопол през 1453г. е изминал цял век и малко, но това не е помогнало на никой да вземе предвид надвисналата вече опасност.
Въпреки че битките продължават и след 1453 г., може да се приеме, че със завладяването на Константинопол османците налагат господството си на Балканите. От друга страна това последно събитие е и най-коментираното, така че може да се допусне, че то задава модела за представяне на завладяването на другите важни християнски градове от османците. Може да се очаква, че представянето на падането на Търново в някаква степен ще следва същия модел; не е изключено завладяването на Константинопол само по себе си да се възприема от българите като важното и за тях събитие.

Трудно е да си признаем, че носим основната вина за завладяването на Балканите от османлиите(според италиански хронист, "България била най-могъщата империя по това време и в тази част на Европа! ) Но, колкото и да ни е трудно, трябва да го направим, за да се научим от историята на ЕДИНЕНИЕ пред общата опасност или цел.
Падането на Константинопол е най-детайлно обсъжданото и коментирано събитие, но не поради някакво си гениално военно постижение (дори е срамно, че срещу малко над 7000 защитници, османлиите противопоставят многократно по-голяма армия и пак не успяват да превземат града за по-малко от семица... поне аз бих се срамувал от споменаването на подобен факт! ), а поради огромното политическо, икономическо и социално отражение в/у целия тогавашен европейски свят. Само един факт да посочим е напълно достатъчно да разберем за какво иде реч: По-голямата част от учения елит (ако не и целият! ) на Балканите емигрира в Западна Европа и с идеите си катализира родилния процес на Куатроченто в Италия, а от там и в цяла Европа! Ето защо, падането на Константинопол като дотогавашен център на науката, образованието и културата, означава не просто падането на един голям град (ако става въпрос, Плиска-Абоба е била по-голяма от Константинопол), а умирането на един важен за тогавашното човечество център на човешкия дух. Както знаеш, по същото време във всички области на живота в останалата част на Европа са господствали църковните канони и догми, светското образование е било почти задушено, невежеството се е проповядвало, пропагандирало и славело, като най-висша християнска добродетел. А в Константинопол науката и културата са процъфтявали... до падането му под османска власт. И аз не зная, доколко обсадата на Констнтинопол е послужила като модел за превземането на други християнски градове от османлиите, но че покоряването на българите е послужило като модел за покоряването на други народи от османлиите е сигурно. За първи път, при обсадата но Търново на османлиите им дошло на ум, че обезглавяването на една нация е като избиеш аристокрацията й. Същото по-късно прилагат и в Молдова(след което молдовците превили вратове), и в Сърбия, а може да се предполага, че и при покоряването на други народи.

Ето кое подкрепям напълно и дори го има в по-разводнен вид в по-горните ми постове!
Не че е панацея, но единението е било необходимо в това време, но в крайна сметка, май гордостта на владетелите и техните междуособици са им отнели вниманието и енергията, което е намалило възможността за единодействие срещу османците много преди да стъпят трайно на балканите!
Не ми е приятно да го призная, но е факт!

Да, така е. Това е факт! И бих продължил: междуособиците са резултат от надменност/горделивост(византийците в ония времена са казвали:"Надменен като българин" и "Българска надменност"), алчност, суета и ослепязащ себичен егоизъм. "

От автора:- не страдаме ли от същите ни "ДОБРОДЕТЕЛИ" и сега, точно това разединение и пасивност ще ни стъжни живота.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 70e8368d2f
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

8.   Сравнявайки онова време, когато балканските православни християнски държави....
Всяка една от тези държави е била отделен суверенитет и не би се отнесла по-мило от османците със която и да е от съседките, стига да е имала възможността за пълно завладяване. Та през 681 (или 680, или каквото им скимне в БАН) не сме ли направели същото и ние. Нима мислиш, че Аспарух нямаше да изколи всеки един ромей, ако това е щяло да му осигури контрол над тези територии?
И някой забрави да посочи и употребата на ОРЪДИЯ. Та със 7000 защитника, Константинол е бил добре и срещу стохилядна армия. Когато една орда не завладява нищо, свърши ? храната, водачите и нямат финансите да подкрепят войниците ?, то тази орда би се разпаднала сравнително бързо. Константинопол е имал най-добрата защитна стена в средновековието. Все пак града е оцелял над 1000 години, без да бъде превзет от чужда сила. Та ние сме се опитвали многократно, дори и с множество военни успехи, само да завършим с това, да си драскаме имената по стените на града, защото е нямало обсадна техника, която е била в състояние да ги събори. В годините на феодализма е било така - Кой ще издържи повече? Обсадения или обсаждащия? Но турците променят корено играта. Във едно феодално общество е много по-трудно и бавно, да събереш голяма армия, отколкото в една новосъздадена степна империя, каквато е била османската в този период. Но нашествията са били трудни и доста рядко успешни, именно поради големите замъци, пазени от техните непревземаеми стени.
А идването на нова сила и промяна на статуквото, в преренесансовия свят е точно толкова естествено, колкото и смяната на сезоните.

 
  ...
преди: 3 години, 5 месеца
hash: 51dc2ccf39
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   За ЦРУ ще напиша, я провери кой ги финансира.
Ще дам жокер, не са на американския бюджет.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker