Етажна собственост - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121185)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18520)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Етажна собственост
преди: 9 години, 1 месец, прочетена 1669 пъти
Хора, приятели, имам нужда от вашата помощ.
Живея в кооперация на 4 етажа, с по 3 апартамента на етаж.
проблема е че входа е мизерия, никой не хае за нищо.
мета го от време на време, чистя го, мия тераси и т. н. защото не обичам мизерията.
проблема е там, че когато се опитаме да направим събрание, никой не иска да дава пари за нищо, зградата е на чудно място на пъпа на София.
Но се руши, до преди време миех и чистих, бърша стъкла, мия входа всичко си купувам с собствени матерляни, пари не искам от никой че никой не дава.
Но вече ми омръзна, мизерия мизерия, а не мога да живея така, купих книга опитах да накарам това прокажено племе да се регистрираме в нея, и всеки да си поеме отговорносите, е да ама не всеки говори каквото му е угодно, а неможе така, закона за етажната собственност е толкова добре написан, но пусти кумонисти не става само са свикнали да взимат но без да дават а не мога да живея така, всичко се разпада с всеки изминал ден!!!!
Омръзна ми да поемам ангажименти за всичко да правя всичко, и да ме подминават като все едно съм нищо, не искам почисти и БРАВо, искам да се осетят че това техните родители са го направили за тях, и малко или много някой трябва да се грижи за това което му е наследство, но ми писна всичко а да правя да слушам само Добре че е той иначе ще падне блока. Искам тези вампири да разберат че това освен мое е и тяхно, и да си плащат тока водата и чистачката, че ми писна да им мета, да им мия прозорците, и тн, да факт никой не ме кара израснал съм в тази кооперация но вече това ме дразни жестоко. като дете не ми правеше впечатление но сега откачам, .
Моля ви дайте съвет как да се регистрираме по етажната собственост, и всеки или да си плаща, или да си носи последствията, че аман от такива комшии. Ще съм благодарен за всеки ценен съвет който получа, купих им книга-етажна собственост, разпечатах какво ли не, ма тия говеда не вдяват а така не се живее, само са свикнали да взимат без да дават, а така не става, закона е равен пред всички без значение семейно положение статос заплата, като не им изнася има старчески домове, никой не е длъжен да страда заради тях, пробема основния е че никой не вижда това което се прави а всеки търси кусури и всеки си гледа изгодата е да ама така не става, хем искат да са европейци хем се правят на пишман тарикати, моля ви дайте решение как да ги вкарам в домовата книга след това всичко е много лесно, не искаш да плащаш жалба до съдия изпълните, след като има решение от 70% от блока запор на пенсии заплати, това е лесната част трудната е как да ги вкарам в ред и да се научат че след като изпознват нещо трябва да го подържат....

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 1 месец
hash: f1b8fa11c0
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Закона който урежда тези отношения се казва ЗУЕС. Прочетете го ако имате време! Регистрацията като етажна собственост в кметството е задължителна, но проблема е безхаберието на съсобствениците. Ако не се съберете най-малко 33% от собствениците, не можете да вземете никакви решения. Има и множество подробности, които трябва да се спазят. Описани са в закона за управление на етажна собственост. Общата работа е така. Зависим си от всички и има доза късмет.

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 6cfcea308a
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Съжалявам, но май нямаш никакви права, от гледна точка на това, че теб никой не те е избирал за домоуправител. Сигурно е гадно и неприятно да имаш безотговорни съседи, но надали с думи като "прокажено племе, пусти кОмонисти, вампири, говеда, пишман тарикати" ще постигнеш успех. Добри отношения се постигат с добри думи и добро отношение, като наречеш някого с обидна дума надали той ще откликне на твоя молба колкото и хубава и правилна да е тя. Ти си собственик на 1/12 от входа и си равноправен с другите собственици, ти си човека който има проблем с чистотата във входа те проблем с това нямат, ти си малцинството в случая, затова и се налага да се съобразяваш с мнението на мнозинството. Ако само ти си единствения който се грижи за всичко, като съвет към теб остави и ти всичко, дори ако не можеш да траеш се изнеси за два-три месеца при приятел или на квартира, ей така, или да затънат в мрак и нечистотия, или да се научат.

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 4d5e641cba
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Остави хората намира бе натегач ! Как ще събереш 70 % мнозинство като всички са против ? Знаеш ли колко лесно ще се разправят с теб ? Веднъж като ти запалят вратата и ти натрошат прозорците ще мирясаш. Гледай си на тебе да ти е чисто в твоя апартамент и не се занимавай да оправяш света. Или като не ти изнася го продай, купи си къща и я поддържай като музей.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 1 месец
hash: 8001f8351d
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   3 докато има такива с плоско мислене като, теб няма да се оправим никога, не знам дали някой ще му запали вратата, ама ако си имам комшия като теб ще те бия всеки ден докато се вразумиш, такива като теб да си отиват по бързо, че заради това сме на това дередже.

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 50303a2dce
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Блага дума врати отваря. Автора се държи като кретен, обижда съседите си, а иска съдействие и разбиране. Ако той е добре платен, как да се отзове някой безработен, който няма какво да яде? Като е толкова загрижен, може с блага дума да ги организира, кой с каквото може да се включи в почистването. По паралиите могат да закупят препаратите и необходимите пособия, а онези които нямат пари, могат да се включат с доброволен труд и те да почистят стълбището. Така всички ще са доволни и целта постигната, ще живеят на чисто. Стигне ли се до закони, нищо няма да постигнат, само ще си късат нервите. Автора щом е такъв отворко, да прецени кой с какво може и иска да помогне и да действа с добро, иначе да изпълни съвета на №3, а именно, като не му е удобно в блока, купува си самостоятелно жилище и си го прави както иска. Затова богатите си купуват къщи, а не се навират в панелки.

 
  ...


...
преди: 9 години, 1 месец
hash: b8156ba232
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Здравей! Възмутен съм от написаното на номер 3 и го игнорирай! Особено за думата „натегач“. Пълни глупости. Пред кого се натягаш? Пред непукистите съседи? Аз живея в доста по-голям блок и имаме асансьор. Апартаментите са 4 пъти повече от вашите и съответно мизерията е в пъти повече. Правенето на покрив и скъпи ремонти на асансьора са кошмар. И аз като теб се опитвам сам нещо да направя и след много мъки, има значителен напредък. Закърпване и боядисване на стълби и коридори. Това са само част от нещата, които съм направил. Сам. Също като теб ме вбесява непукизма на всички останали. Година след боядисването на стълбите, вече са омазани и оакани. Като са видели, че правиш сам нещо, комшиите ти ще те приемат за даденост, както мен. Зад гърба ми сигурно казват: „Оня откачения пак нещо прави“. И за теб така говорят, но да не ти пука. Тази дива цивилизация се държи все още на луди като нас, колкото и малко да са. Не, не се имам за нещо по-горе от другите, но ме е яд, как преди всички казваха, че ги е срам да им идват гости, заради мизерията, а сега същите тези я правят отново. И вече има изкъртено на прясно боядисаното. Аз също не знам как да ги принудя да пазят и да плащат. Започнах вече да се уморявам с глава да разбивам бетон. От две години организираме почистване около блока. На първата година, бяхме само 4 човека, а на втората 6. Има напредък. Дано тази година да сме 7.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 1 месец
hash: 6cfcea308a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Аз съм №2 реших да ти отговоря на точния въпрос "как става регистрацията на етажна собственост".
Тъй като нямате избран управител, което е трябвало, да се случи отдавна, първото събрание се прави така:
1. Правят се покани за събрание свикано от собствениците на поне 20% от общото имущество. Ако при вас имотите са с равна квадратура означава, че желанието на собствениците на 3 апартамента са достатъчни да свикате събрание. Правят се покани до всеки собственик от името на тези собственици на три апартамента.
2. Поканите се раздават срещу разписка "получена покана" на всеки от собствениците или негов пълнолетен представител.
3. В поканите се описва часът, мястото и дневният ред на събранието, като първа точка е добре да запишете избиране на управител, касиер и контрольор.
една вметка /при нас правихме 4 събрания по въпроса "управител" и нямахме никакъв успех, защото никой от входа не иска да поема отговорност и то безплатно, и същевременно никой не иска да плаща за заплата на нает външен човек, който да заеме позицията управител/ Първата работа на управителя, след като регистрира етажната собственост в общината е да сключи на името на етажната собственост договори с ЧЕЗ и ВИК за общите части. Партидата се води "Стълби", "Асансьор" и се плаща от всички собственици на калпак или на жилище, както се разберете.
4. Като втора точка е добре да попълните, домова книга. И главно запиши само подобни точки, които да не плашат първоначално на първото събрание собствениците, тоест уж всичко е само фиктивно и безплатно за тях, без да изискваш да плащат още на първото събрание за чистачка или ток.
5. На самото събрание проверявате дали има кворум от 67% от собствениците, при вас собствениците на 9 от апартаментите и ако няма изчаквате 1 час и т. н. по ЗУЕС, задължително направете протокол с колко гласа е избран или неизбран управителя и т. н.
Съвет: На самото събрание се дръж уважително към съседите, поне докато не изберете управител, който да има правно основание да изисква от съседите това, което ти искаш, тоест пари за ток, чистачка и поддръжка. Той управителя като поеме длъжността вече ще ги накара да плащат, ти на първото събрание за пари не говори.

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: e4ec38fa59
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Автора съм: Благодаря ви за коментарите, ще взема всеки ваш съвет под внимание.
Номер 6 най много благодаря на теб, за това не се бях сетил, че като няма пари може да помага с собствен труд, свикал съм събрание, от повечето комшии проблеми няма, - има само с едни на първия етаж, който имат студио но си изместиха входа вънеш, в закона за етажната собственност пише: че ако си с вътрешен вход и клиентите позват входа се плаща Х 3 от служителите, а ако е с вънешен само с по един, те почната да се обесняват е не ползват входа, и че нямали да плащат повече от 1 човек, та и те са малко проблеми, но утре имам среща с адвокат, точно по тази тема, за което ще си платя чиино 50лв но по добре да ги дам тези пари от мен и да се опитам да изчезне тази мизерия от колкото да живея така, има само 3 ма който са пенсионери, предложих им като не искат да плащат поне да чистят те категорично отказаха, сега идва въпроса тези който нито изкат да чистят нито да плащат какво да ги правя, някой с повече опит да предложи нещо?

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 6cfcea308a
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Авторе а на тези които не искат да плащат каза ли им долу горе за каква месечна сума става въпрос? Входът ви е малък, следователно и сметките би трябвало да са ниски. За 4 етажа общо всичко сигурно излиза 40лв месечно, ти каза ли им че става въпрос за 3-4лв на жилище? Грубо сметнато 25лв чистачка, да идва два пъти седмично примерно, 5лв препарати, 10лв ток за крушките. В нашия 8 етажен вход на чистачката плащаме 40лв и тя мете всеки делничен ден и мие веднъж в седмицата, тока ни е 50лв имаме и такса асансьор и събираме по 3лв на калпак за да има остатък и за смяна на нови крушки и т. н. Остави ги те да решат сумата на жилище ли да се разделя, на калпак ли? Може би не са съгласни защото си мислят че става въпрос за много пари?

 
  ... горе^
преди: 9 години, 1 месец
hash: e4ec38fa59
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Казах им, но не искат да дават много им били, кое му е многото 5лв на апартамент 10 лв за общи ремонти не знам (покрив не е правен 25г тече тука там като падне ще ги питам тогава)

 
  ...

...
преди: 9 години, 1 месец
hash: 6cfcea308a
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Е авторе започнал си с голяма сума от 15лв на жилище, за теб 15лв не са много, за мен също, но за бабичка с 150лв пенсия са си 10% от дохода. Предложи първо парите да са по малко и не бързай за 10 месеца да събираш пари за ремонт, който не е правен 25 лета и който изглежда само ти смяташ за наложащ. Аз живея в 8 етажен блок и даваме от нашето жилище 10лв месечно, а 8 етажа имат много по обширни общи части, не се изхвърляй толкова от началото, първо ги научи да дават по 5-7лв на жилище, поне 1 година, чак тогава поискай повече.
Първоначално проблема ти беше чистачката, сега обаче искаш за година, година и половина да събереш толкова пари, че решиш всички проблеми на входа ви, ама от веднъж не става. Защо не им каза направо да дадат по 500лв наведнъж и да не ги занимаваш 2-3 години? То за 3 години горе долу толкова им излиза сметката да са ти съседи! 15лв по 36 месеца са 540лв на апартамент.

 
  ...
преди: 9 години, 1 месец
hash: e4ec38fa59
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

13.   Не съм се изказал правилно аз исках по 5лв за лице над 18г , също така предложих за деца до 6 години безплатно и за лица до 18г на половина. А за ремонта на покрива се вдигнаха другите комшии но аз ги подкрепям. Оказа се че на единия съсед сина е адвокат, и човека обясни че по точки в закона, ако по голямата част са съгласни за дадено нещо , а другите не са - примерно не иска да плаща, се прави подписка от входа, тя се носи при частен съдебен изпълнител , той го осъжда, взима си му там от пенсията като не иска да плаща плаща разноските по делото, и всичко е точно. А колкото до пенсионерите е нали имат деца и внуци дето ги чакат да умрат че да им вземат апартамента, както е в повечето случай ми като не може пенсионера да си плати 5лв кандидатите за апартамента да ги плащат, ако не им отърва за какво са тия старчески домове , хем не искат да плащат хем родителите нека им тънат в мизерия е умно няма що.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 1 месец
hash: e4ec38fa59
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Ха пенсионер с 150лв пенсия, ми че кой го е карал да бяга по тъча и да работи като нещо за което не се изискват никакви усилия, дядо е бил цял живот е бил първа категория блъзкал е като луд ма са си взима 600лв на месец, бабата и тя взима 280лв. Ама хората са трудолюбиви, а тия с мизерните песнии да са си дали сметка на времето кои какво ще работи и колко ще взима, като са искали лека работа на им малка пенсия заслужена при това Значи едни могат да блъскат като волове други не ми кой каквото си е посял това ще си сърба

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker