Незаконно ли е и какво мога да направя? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121321)
 Любов и изневяра (29739)
 Секс и интимност (14379)
 Тинейджърски (21902)
 Семейство (6479)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3184)
 Образование (7307)
 В чужбина (1656)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18561)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Незаконно ли е и какво мога да направя?
преди: 8 години, 10 месеца, прочетена 1344 пъти
Здравейте,
Наскоро си смених телефона и съм с нов телефонен номер. Давал съм го на най близките си хора и по никакви фирми и сайтове. Преди по малко от седмица обаче имах проблеми с компютъра и го занесох на сервиз. Там ми поискаха телефонен номер за да се обадят като е готов и аз им го дадох. Няколко дни по късно следобедният ми сън е нарушен от обаждане от София с цел да ми предложат оферта за кредитна карта.
Не знам как става с телефоните но зНам за имейли и знам колко ценни могат да бъдат и как се продават в интернет с цел да рекламираш продикта си по тях. Знам че се правят подобни шашми и с телефони. Събират се и се продават на маркетингови компании. Каква е вероятността моите подозрителни техници да събират телефони и да изкарват някой допълнителен лев продавайки телефонни номера на някои подобни компании. Това не е ли незаконно? Това са мой лични данни които са един вид откраднати. Но съм им дал разрешеноето да се дават камоли продават. С кой знае колко фирми работи тази компания и колко май различни рекламни обаждания ще получавам.

Моля да не ми се явява някой с конспирацията че телефонните оператори продават телефоните защото е смешно. Никога не съм имал такива обаждания преди на никой оператор. Благодаря.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 10 месеца
hash: aadbcea680
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ами едва ли тези техници са ти продали телефона - не си заслужава просто за 1-2 номерца, а има хакери и хора от телекомуникационните компании, които продават например 10 000 номера и дори 100 000 номера на пакет. 1-2 номерца не са работа. И на мен ми се обаждаха, но като няколко пъти ги отхвърлиш, спират.
Аз не вдигам на такива номера.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: a7f4d44b37
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   И аз като 1 мисля, че едва ли техниците нарочно са тръгнали да го дават на агенция. По-скоро може тяхната база данни да е хакната и агенцията да вижда всички регистрирани хора за ремонт, знам ли?

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 1fc095797d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Авторе първо прочети ЗЗЛД. Телефоният ти номер не е "лични данни" докато не знаят на кого точно се обаждат не знаят ЕГН-то ти. Те не знаят лични данни за теб дори да знаят фамилията и телефонният ти номер.
Лични данни са онези чрез които можете да бъдете идентифициран/а по безспорен начин. На кратко – лични данни представлява всяка една информация, която може да доведе до моето разпознаване/идентифициране. Това включва абсолютно всичко, което може да доведе до моята физическа, психологическа, икономическа, социална и културна самоличност. Адресът, на който живея например, също е информация, която представлява лични данни, както и IP-то на компютъра ми. Документите, свързани с получено образование, натрупан трудов стаж или такива, касаещи здравословното ми състояние отново са вид лични данни. Като ЕГН или номер на лична карта, или такива които разкриват етнически произход, сексуална ориентация или политическа принадлежност.
Работата е там че за да осъдиш някой за злоупотреба с личните ти данни, то той трябва да е дал на трето лице телефонният ти номер заедно с трите ти имена и адреса. Само по телефонен номер няма как да бъдеш идентифициран, разбираш ли.
Разликата е там че ако ти кажа че "един човек е циганин" това не е лични данни, но ако ти кажа че "на улица еди коя си, в къща с номер еди кой си живее циганин който се казва Хасан Мюмюн Петров" е тогава е разпространение на лични данни.
Нали се сещаш за репортажите по телевизиите, те винаги съобщават само името и фамилията на човека макар че го снимат на собствения му адрес. Ако само с име и фамилия и разкритие на адреса чрез видео материал можеше да се нарече разпространение на лични данни, телевизиите щяха да работят само за обезщетения.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 10 месеца
hash: 793b360d53
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Не вярвам техниците да са ти дали номера, по-скоро тези фирми си имат други начини да се сдобият с номерата на хората. Предполагам имаш банкова сметка, нали? Е, като си откриват сметка си даваш личните данни, вкл. и телефонния номер. Е, ти може и да не помниш, но те ти имат данните и са решили, че е време да се опитат да те зарибят с някоя карта. Ние дори не осъзнаваме колко често си даваме номерата с повод и без повод. Така, че не се тревожи, просто им заяви, че не проявяваш интерес и толкова.

 
  ...
преди: 8 години, 10 месеца
hash: cdcd0526f0
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Много малко вероятно да са техниците. Виж какво пише на листчето което си попълнил. Много по-вероятно е телефонната ти компания да е продала номера ти. Или банката ти. Не е незаконно ако не е изрично написано в договора че няма да го правят. А може и да са избрали номера ти като са генерирали случайни номера. Просто блокирай телефонните номера. Също така ако те безпокоят редовно късно вечер може да искаш от тел. компания да ги блокира след като поне веднъж им кажеш да не се обаждат повече. Питай откъде имат номера ти.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker