Започване на бизнес - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121169)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9597)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18515)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Започване на бизнес
преди: 8 години, 9 месеца, прочетена 2101 пъти
Здравейте, на 25 години съм от Варна. Разполагам с 2 декара земя в периферията на града. (близо до МЕТРО) Навремето там имахме лозя, но от може би 10 години никой не се занимава с тях и са доста запуснати. Все пак имам желание да се занимавам с малък бизнес и с оглед на земята, с която разполагам, се ориентирам в тази посока. Проблемът е там, че нямам абсолютно никакви познания в тази област. Заради това бих се радвал, ако някой сподели своето мнение - какво според вас най - добре би потръгнало в този географски район, каква първоначална инвестиция горе долу е необходима, изобщо всичко, което мислите, че би било от полза. Като дете си спомням, че имаше Орех, картофи, ягоди, сливи, домати, даже и бадеми. Понеже не съм запознат с отглеждането на посочените, се чудя към кое ще е най - добре да се ориентирам с оглед на това - какво се търси най - много на пазара и какви грижи изискват за обработката им. Също така ми е интересно и евентуалния размер на инвестицията, понеже доколкото знам не мога да кандидатствам по европрограми заради малката площ на обработваемата ми земя.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 9 месеца
hash: 4ec6fdb2a9
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   2 дка е доста малко. За фамилна градина стига, но за търговска цел просто не си представям какво може да отглеждаш.
Орехите са добра идея но ще трябва да почакаш поне десетина години докато дърветата започнат да дават плод. Лешниците също са доста вървежни на последък, освен това се развиват по бързо, да кажем че на петата година ще имаш продукция, но пак ако искаш да изкарваш някакви пари ще трябват минимум 10 дка.
На тоя имот можеш да си организираш един пчелин с макс 50 - 60 кошера, като естествено преди това съобразиш даали ще има достатъчно паша за пчелите.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 3896a6de77
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Не съм експерт в земеделието но мисля че идеята въобще не е добра. Два декара са доста малко за бизнес. За толкова малко не си заслужава да се вземе каквато и да е било машина а без машини означава -ръчен труд а това означава висока себестойност на продукцията и малка печалба. За допълнителен доход също не става защото няма да си там и някой може да обере продукцията.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: e1d08f9336
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Аз се занимавам любителски със земеделие (не като бизнес, повече като хоби), но основно с търговия с мебели.

Значи ако говорим за земеделие, 2 дка е смешна площ. От тях каквото и да гледаш, повече от 1000 лв на година трудно ще изкараш. Даже 1000 лв ти говоря при оптимални условия. А е твърде вероятно и да не си избиеш разходите.

По принцип земеделието не е сложно, трябва ти само консултация с агроном. Ще ти направи изследване на почвата и ще ти каже за кое е най-подходяща. Така е по-добре, отколкото да се питаш какво върви на пазара. Ще ти обяси и кое как се гледа. А и в нета и литературата има предостатъчно информация, не е сложно.

При земеделието пазара е коренно различен всяка година, защото е пряко зависим от климатичните условия, а те всяка година са различни в различните райони.

Така че това е доста динамичен и непредвидим сектор. Зависим от много фактори, над които нямаш власт. Така че можеш и да си много назад, както и много напред, но като цяло това е неблагодарен занаят и доста трудоемък. Този труд не прилича на никой друг е доста тежък.

а когато говорим за 2 дка, просто не си заслужава инвестицията, защото не можеш да реализираш достатъчно печалба, за да си избиеш разходите.

А ако нямаш и бизнес опит задачата става доста трудна.

Според мен трябва да се насочиш към друг бранш. Ако земята е с лице към път, можеш да пробваш заведение, бензиностанция.

Иначе ако държиш на земеделие поне гледай да е нещо с по-висока доходност като билки, подправки и т. н. Например арония, бъз, чубрица, магданоз, целина и подобни. Там пазара е по-малък, но пък надценката е по-висока и а по-малки площи са по-подходящи.

Може и калифорнийски червей да пробваш, но там вече пазара се насити доста и ще е трудно.

Иначе орехи, бадеми също е доходносно, но там недостатъка е, че се инвестира много дълъг период, докато започнат приходите. Сматяй, че чак след 3-5 г. ще започнат НЯКАКВИ приходи, а през това време само ще блъскаш и наливаш кинти.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 9 месеца
hash: 3df725cda3
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Здравей. Пиша като млад агроном.
Първо без лични познания не може. Освен, ако не ги дадеш под аренда и някой специалист да ги работи в преносен смисъл разбира се. С два дка според мен е най-изгодно да инвестираш в производство на зеленчуци в оранжерии. Разбира се можеш да избереш овощна градина. И двете са трудоемки и изискват четене. Всяка култура има различни параметри на отглеждане. Има много книги или статии в интернет. Проблемът обаче е, че ви трябва вода за напояване, която трябва да решите как да си набавите икономично.
Сега ще се опитам най-абстрактно да обясня за необходимите практики по ред.
1) почистване на площата - от храсти, големи камани, боклук.
2) унищожаване на всички дивите плевели с подходящи хербециди.
3) няколко обработки на почвата, в това число за заораване на плевелните остатъци, за подобряване на физичните й качества (трябва да се преведе в рохкаво състояние, за да може успешно да се осъществяват всички микробиологични процеси, да прониква вода и кислород, да се развиват корените успешно.
4) оптимално торене ( с правилно съотношение на химическите елементи) и спазване на сеитбените срокове за време.
5) Борба с вредителите - осъществява се освен с различни пестициди, но и със спазването на всички профилактични норми, със добър и задължителен сеитбо обород - на едно поле културите се редуват всяка година съобразно биологичните им изисквания.

Като цяло всичко, което изписах е само един увод, предговор.

 
  ...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: bc5e0ec586
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Бизнесът със земеделие не е за дребни производители. Не си харчи парите за земеделие, насочи се към нещо по-доходоносно за сам човек.

 
  ...


...
преди: 8 години, 9 месеца
hash: fadbe4e432
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Е брат, ти искаш някой да ти проучи пазара и ти само да ги засееш нещата. Не става така - ти трябва да си този, който да се интересува кое е най-търсено, на каква цена, как се отглежда, как се обработва и тн. Освен това 2 декара не са много, може би е по-добре да се замислиш за друг вид инвестиция, ако търсиш нещо по-крупно. Иначе за малък бизнес тип "семейна ферма" е ок, може би е по-ок с животни - мляко и тн.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker