Помощ за избор на кола - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121346)
 Любов и изневяра (29746)
 Секс и интимност (14381)
 Тинейджърски (21903)
 Семейство (6479)
 Здраве (9608)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3186)
 Образование (7308)
 В чужбина (1656)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18564)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Помощ за избор на кола
преди: 8 години, 8 месеца, прочетена 1311 пъти
Здравейте всички! Оглеждам се за кола и бих искал да ме посъветвате за самия избор, а не толкова за марката, смисъл, километри, дизел или бензин и пр. Бих искал и някой да ми разясни какво да гледам, като отида на огледа на живо. Знам, че седалките и волана издават най-добре колко са "реални" километрите, но съм сигурен, че има и други неща, на които да се обърне внимание.
Иначе бих бил благодарен, ако някой ми предложи някоя марка и съответен модел, двигател и др. Като цяло искам да не е над 5000 лв, да е с четири врати, на не повече от 130 000 км и да не е с по-малко от 75 к. с., защото просто тези с по-малко нямат душа. Също така предпочитам да не е френска и да е след 2004, най-много 2003.

Спрял съм се на Opel Corsa, Opel Vectra, Opel Astra, Ford Fusion, Ford Focus, Alfa Romeo 147, Fiat Stilo, Honda Civic, Nissan Almera, Toyota Corolla, Seat Cordoba и Mazda 3.

Предпочитам, ако някой ми предлага марка и модел, да има реален опит със съответната кола.

Благодаря предварително! :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 7 месеца
hash: 2544c1bc08
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   “Като цяло искам да не е над 5000 лв, да е с четири врати, на не повече от 130 000 “

Такава кола освен малък Хюндай няма! У нас не гледай километража - манипулиран е, а гледай за износвания в каросерията - ако кормило, педали, скоростен лост, седалки са изтъркани - колата има над 250 000 км.
От изброените марки забрави за Форд и Опел - те са за каране 3-5 години, Honda Civic, Nissan Almera, Toyota Corolla, Seat Cordoba и Mazda 3. са ОК, НО не за тези пари - бръкни се още с 2 бона и си купи нормална кола от нормални хора. Не купувай от турци и араби „частни лица“. Настоявай да отведеш колата в избран от теб сервиз ПРЕДИ покупката.
Сеат е ОК, но не забравяй VW и Шкода - те са от един и същи производител в крайна сметка, а за малко пари Шкода ще ти даде най-доброто в този клас.
Гледай конкретната кола. Хубаво е, че имаш голям избор от марки и модели - намери нещо конкретно от тези марки и виж коя кола ще избереш. За стара кола гледай и колко скъпи са частите - това е много важно като за японските коли обикновено частите са сравнително скъпи.
Успех в търсенето и вземи човек, който разбира с теб. Не бързай с покупката, а виж поне 3-4 коли по-обстойно.
Много от обявите са фалшиви. Най-добър опит имаме с търсене на търговци от интернет и отиване на място или отиваш на място с много търговци един до друг и обикаляш с експерта си докато намерите нещо читаво, но определено подготви поне 1-2 бона отгоре за резерва, защото за 5 бона е трудно да намериш читава кола и тези 1-2 бона ще ги дадеш за сервизи и по ядове. ПАЗАРИ СЕ ЖЕСТОКО - опитай се да вземеш кола, обявена за 6500 лв. например за около 5500 лв. - най-много се блазнят като размяташ парите кеш пред носовете им и подчертаеш, че веднага даваш парите и веднага купуваш. Ако не се съгласи, тръгваш да си ходиш дори да искаш точно тази кола - най-вероятно ще те спрат, а и после можеш да се върнеш и да я купиш на по-високата цена, но те съветвам ако не се хванат да се върнеш и предложиш 5800 лв. да кажем, но никога не купувай на обявената цена! Пазари се поне за джанти, гуми отгоре, ремъци и други неща, но не плащай без да вземеш екстри отгоре. Пазарът е наводнен!

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 5fd16ea9b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Това за 130-те хил. км просто го забрави. Повярвай ми, няма как да си купиш за 5 хил. лв кола на реални 130 000 км. Гарантирам ти, че всички коли в автокъщите са с манипулиран километраж.

Само влез в немско мобиле да видиш, че за подобни цени коли под 300 хил. няма. Там понеже има реален конктрол и не се манипулират. Е, как става там всички да са на 300-400 хил. и изведнъж тук всички стават на 130 хил.?

Значи един средно статистически западняк кара минимум 20 000 км на година, ама минимум. Ако колата е на 10 г. забарави да е на по-малко от 200-300 000. А да не говорим, ако на примерно на 13. Такива са на 300-400 000.

Освен това километрите не са толквоа сигурен индикатор за качество. Може да е на 500 000 и пак да е здрава, ако е качествена и поддържана добре. А може и да е на 100 000 и да е на доизживяване.

Ако питаш мен, вземи някой, който разбира, защото тук и да ти обясня, няма да ти помогна особено, ако ти сам не разбираш. ТОй да ти избере кола, сле дкоето задължително я минаваш през сервиз на пълен преглед и едва тогава купуваш. Ако не се съгласят, значи има нещо гнило.

Масово се вкарват блъскани коли и се оправят козметично колкото да се продадат. А после на купувача му иде да се самоубие, защото трябва да даде още толкова, за да може да кара все пак.

Задължително гледай за ръжда по ходовата част, защото имах неблагоразумието веднъж да купя така ръждясала, което аз го разбрах впоследствие и в движение скъсах носач. Щях да се отрепя като куче, ако не карах бавно.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: f62ff0863f
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Вземи си кола на изплащане. Има хубави оферти и ще си спестиш много главоболия. Има доста модели, които можеш да вземеш за 3000 лева вноска и да изплащаш по 300 на месец. Така или иначе, по старата кола ще ти заминат хиляди за ремонти (с времето се трупат), а след 3-4 години, пак ще трябва да я смениш и да дадеш още 5000 лева за същата сделка. Като удариш чертата накрая, разбираш, че си дал същите пари, но си минал през какви ли не мъки и прочие.
Това поне е личния ми опит.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 56d95fc309
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Авторе, забрави за километражите, няма кола за тези пари, която да е на 130 000 км. Масовите коли, които се внасят тук са реално на повече от 250 000-300 000 км. При втора употреба за предпочитане е бензинът, понеже първо би трябвало да е на малко по-малко километри ( дизелът се купува, за да се кара много ), второ поддръжката на стар дизелов автомобил може да излезе много солена и да надхвърли сумата, която си дал за самата кола. Не избирай по марка, а гледай състоянието на конкретната кола. Проверката в официален сервиз на марката е силно препоръчителна, това е първото, което трябва да направиш. Каквито и познати да имаш, на око нищо не се забелязва, затова карай директно в официалният сервиз. Там имат необходимият софтуер и ще ти кажат какво е състоянието на автомобила. Форд и Опел са си нормални марки и могат да изкарат много повече от 3 или 5 години. В тоя ред на мисли Мазда отдавна е тясно свързана с Форд.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 2544c1bc08
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

5.   н 3 не дава много добър съвет. Колите на изплащане (лизинг) са нови, а това значи, че губиш още първата година 20% от стойността, а за 3 години си загубил над 50% от стойността на колата. Освен това ако Авторът имаше 300 лв. излишни месечно, той нямаше да търси автомобил за 5000 лв.
С баща ми направихме следното - просто отидохме във Варна, където има една авто къща до другата (такива места има и в Пловдив, София, дори по-малките градове)... и почнахме да гледаме коли. Той също искаше за 5000 лв. кола, но не се получи. Накрая си взе Пасат на 10 години за 6000 лв., но беше ново обслужен (ремъци, гуми, масло). Не разбираме от коли, но не е кой-знае каква хамалогия - ако не ти хареса търговеца и колите му като цяло не купувай от там дори да има 1 кола, която те интересува, защото който по принцип има таратайки, той и тази 1 кола ще е взел като таратайка и най-вероятно я е постегнал. Гледайте търговецът да е сериозен - българин например на средна възраст без ланци, обръснат и чист. При нас дори беше съпругата му там и децата му бяха там, защото беше събота или неделя. Не купувайте от морги или търговци с коли като от моргата отстрани - знайте, че и вашата е била в такова състояние. Ако е мръсно, неподредено също не купувайте - който не може да си подреди своята автокъща и да си изчисти, той не може да купува и хубави коли.
Баща ми даде 6000 лв. и от тогава не се занимава. Колата се хареса на чичо ми и на братовчед ми, но те искаха да са тарикати
Същата кола, същия модел и всичко намериха единият за 3000 лв. от турци, другият за 2500 лв. от нещо като морга. Е, от тогава са по сервизите като братовчед ми с колата от моргата поне извади късмет, че са разбрани хората и му монтират безплатно вече трети мотор от Golf или каквото имат, а чичо ми пък загуби всякакъв интерес и не кара колата вече - пак е сигурно за сервиз.

Какво искам да кажа- безплатен обяд няма. Направете компромис и карайте Шкода да кажем, но вижте оригиналния талон също. Действително от Германия са най-добри колите, защото онези си ги поддържат и освен това в Германия 3 г. затвор има за манипулиране на километража - не че има контрол, а хората ги е страх да го правят и не го правят. В оригиналния талон и сервизната книжка ще видите реалните километри и няма как да ви измамят. Ако не искат да покажат оригинален талон и сервизната книжка (дори да е изтекла), не купувайте. Италианците не поддържат колите си, а в Холандия заради климат гният - те също не поддържат колите си. Само немците са ненормални на тази тема и може от там колите да са с 20% по-скъпи, но си заслужава. Такава беше колата на баща ми - да, над 220 000 километра беше, но си бяха реални. Вече 3-4 години кара без никакви проблеми, без сервиз и така нататък и само една газова си сложи и заспа.
За разлика от новата кола на изплащане или почти новата кола на изплащане, той е загубил за тези години като стойност не повече от 2000 лв. или кара си кола за 500 лв. ГОДИШНО, което е много добър вариант и мисля, че нещо такова търси Авторчето, а който има повече пари го съветвам да си купи кола от 3 до 5 години, но никога нова, защото ще загуби страхотно много от стойността и не си заслужава. Една кола на 3-4 г. е също толкова хубава за каране и като комфорт, техника като чисто новата, но струва 50% по-малко

Успех на всички и карайте умно!
Преди всичко гледайте сигурността на колата - да не е твърде миниатурна, да не е изгнила, да е с въздушни възглавници и за пътниците, да работят коланите както трябва или ги сменете, защото Вашият живот е безценен, а колата не!
И още - карайте коли, произведени след 2000-2001 г., когато навлизат новите стандарти в ЕС за сигурност - по-стари коли не карайте, защото просто си играете с живота си

 
  ...


...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 5fd16ea9b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Номер 3 баш си е прав. Нови коли има за по 20-20 и няколко хил. Караш я 5 г. в гаранция, ако има нещо ти го оправят безплатно и след това я притикваш за 8-10 и си макс. 15 назад за 5 г.

А ако купиш някой боклук на 10 г. ще дадеш поне 5 и още 1-2 бона за обслужване и първоначален ремонт, защото до сега не съм ивждал кола втора ръка направо да седнеш и да караш. ВИнаги има нещо за ремонт. Т. е. в началото даваш 7 бона реално. После всяка г. по още 1000 за ремонти, което за 5 г. е още 5 бона в най-добрия случай и накрая тя е станала на 15 г. за скраб, защото и без това повече от 400 лв не можеш да и вземеш и в крайна сметка за 5 г. каране си дал 12 бона плюс един куп нерви и през цялото време си карал стар таралясник. А ако си случил на пълен боклук, дори ще ти излезе по-скъпо.

Така че и аз не виждам далавера в това да караш дрънголник на по 10-15 г. Новата си е нова, поне знаеш, че караш, а не висиш по сервизите. Само да не е дизел, че тези новите комън рейли с нашия дизел боклук не е оферта, че гаранцията няма да ти го признае, а ремонта на такова нещо струва 4 цифрена сума. Те и без това новите бензини са достатъчно икономични. А, да - и от гориво ще спестиш, защото старите харчат двойно.

Ако ги нямаш парите кеш, по-добре купи на лизинг. Да, малко ще се оскъпи, но пък няма да ставаш роб на сервизи.

Аз примерно съм си купувал стара кола на 13 г., карах я точно 2 г. А за нея дадох 5 бона с обслужването и още поне 2-3 бона за ремонти и на втората година я бракувах. Е, като тегля чертата съм дал 8 бона за 2 г. каране, а това си е почти половин нова кола. Е, къде е далаверата, а нервите дори не ги броя?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: c460bba711
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Авторе не слушай хора като н5 които нямат опит с автомобилите. Баща му е дал днес 6000лв за автомобил който е струвал 20 000 преди 10 години, или 30% от цената на нов такъв. До 5 години ще я хвърли и ще е дал още поне 3 000лв за ремонти, или ще е платил общо половината на нова цена а ще е карал много стар автомобил.
Много е добра идеята на н3 да изплащаш, за 5 години ще си изплатил нов Пасат, а ще имаш наличен 5годишен пасат, за разлика от бащата на н5, който ще е платил половин нов пасат а ще има в наличност купчина 15 годишна ламарина и ще се наложи да купува пак.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 0a91926705
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Благодаря много ва всички! Наистина много полезни коментари. Само за едно не съм съгласен и то е, че "Opel и Ford са за каране от 3 до 5 години", както каза Номер 1. Има ли сме Opel Kadett 1. 3 от 1987. Ами това не беше кола, а машина. Без проблем я карахме до 2012, но решихме, че трябва вече да си купим нова.

Благодаря отново за всички! :)

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 56d95fc309
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Няма смисъл да предлагате на автора нова кола, защото човекът си е определил бюджет от 5 000 лева. Най-евтиният нов Пасат започва от 42 000 лева, отделно на изплащане ще го оскъпи лихвата. Тук добавяме и задължителното Каско. Спор няма, че новата кола си е нова и поне 5 години ще си караш и ще си свиркаш, а ако се поддържа добре, може и много повече. За 5 години трудно с втора ръка кола може да се стигне цената нов Пасат, но пък си е истина, че автомобилите втора ръка си имат доста проблеми. Няма как едната да струва между 40 000 и 75 000 лева, а другата 6 000, и да са еднакви. Ако беше така, всички щяха да карат "перфектни" коли втора ръка за по 5 000-6 000, вместо да се ръсят 10 пъти повече. Не правете и грешката да си мислите, че купувайки автомобил, бил той нов или втора ръка, правите инвестиция. Да, правите, но губеща. Ако не използвате колата за работа, т. е. да правите пари чрез нея, покупката на автомобил си е чиста загуба на пари и то моментална. За мен по-скоро дилемата би била нов бюджетен автомобил от сорта на Дачия или втора ръка, но по-висок клас. От време на време карам служебно дизелово Sandero и мога да кажа, че е доста приличен автомобил.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 5fd16ea9b6
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   9, аз не казвам да си купи нова кола за 40-50 бона, а за 20 примерно. Пък и не е казано да я плаща на куп, аможе и на лизинг. Въпроса е да си прецени добре вноската според възможностите.

В единия случай ще плати 5 бона за някой боклук и после минат не минат 2-3 мес. в сервиза по още някоя стотачка.

В другия случай пак ще плати 5 бона на ръка в началото и всеки месец ще изплаща, което е горе долу същото. В единия случай ставаш роб на сервизите и се изнервяш, в другия случай ставаш роб на лизинговата компания. Но във втория случай поне си свиркаш и знаеш какво караш. Въпроса е, пак казавам, да прецени добре дали може да си позволи всеки месец да я изплаща.

Защото ако не може да си позволи вноската ще му я вземат и ще му изгори каквото е дал до момента. Ако колата е на старо дори и да се развали, ако няма пари примерно за момента може да изчака някой месец и да не кара и не е фатално. НО при лизинга не е така.

Разбира се втората употреба и е до късмет, защото можеш да случиш на много добра и да спестиш много, но можеш и на някой боклук, който ще ти излезе по-скъп от нова. Аз примерно съм имал и двата случая и втория никак не е приятен. От тогава се зарекох само нова, защото ми писна да работя за сервизи.

Авторе, сега се сещам и друго. По магазините за нови коли има и такива тестови. Които примерно не са на 0 км, а да кажем на 100 или 1000. Те са такива, които са ги тествали купувачите. Има си такава кола само за тестване, за да може другите да си останат на 0.

Та такива коли се предлагат с не малки отстъпки, а реално са карани няколко часа, т. е. де факто пак са си нови. Можеш и за този вариант да поразпиташ. Може да ти предложат и лизинг.

 
  ...

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: b79a8846b4
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

11.   Препиръчвам Ви Шкода Октавия 1. 9 ТДИ 2005 година Съни Тур 90 к. с! Икононичен и здрав двигател! Возията е малко твърда, но се свиква.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker