Връщане на осигуровки от чужбина - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121359)
 Любов и изневяра (29750)
 Секс и интимност (14382)
 Тинейджърски (21904)
 Семейство (6482)
 Здраве (9609)
 Спорт и красота (4704)
 На работното място (3186)
 Образование (7309)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18570)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Връщане на осигуровки от чужбина
преди: 8 години, 5 месеца, прочетена 2101 пъти
Здравейте :) Пиша ви относно един въпрос с осигуровките в чужбина и се надявам да ми кажете нещо по въпроса.
Аз съм студентка и ходих на бригада в Дания за 6 месеца,там ми се водиха всичко:договор,осигуровки...Като се върнах в България разбрах,че могат да ми върнат парите от НОИ,но трябва да им представя документ S041 с който да им докажа,че са ме осигурявали.Също ми се води стаж и искам да ми го напишат в трудовата книжка.Такъв документ обаче не ми дадоха,ходих до тяхната институция обещаха да ми пратят мина една година,а още нищо.Пратихме писмо чрез НЗОК до Дания казаха че са им изпратили документите и сега чакат отговор от Дания,но можело да се протака до 3 години.Искам да попитам някой бил ли е на такава бригада и до колко време са му пратили този документ?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 5 месеца
hash: d79dc61914
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

1.   Макар и да не е свързано със стаж и осигуровки, считам за важно да знаеш, че е много вероятно да получаваш някакви пари от данъците си, тъй като не си ползвала никакви социални придобивки, защото сигурно, си плащала 53-4% от дохода си, под формата на такси. Това е, ако не си работела на "черно".

Надявам се, да имаш NemID и сметка в местна банка (от рода на Nordea и DanskeBank, а не българска). От началото на месец март, ще можеш да пускаш заявление в skat. dk (за това ти трябва NemID), където можеш да опишеш различни разходи, свързани с работата ти (транспорт, дрехи и прочие). Дори и да нямаш такива, е напълно възможно да получиш част от данъците си обратно. Не е изключено това да се случи в период от три години (т. е. да ти се дава на части през годините, или дори и да ти се дадат чак след три години).
Тъй като си работела 6 месеца, ако имаш датски CPR, ще ти се полага и платена отпуска. В borger. dk, ще можеш да си поискаш почивните пари (fiere penge), от началото на месец април, и ще ги получиш май месец. За 6 месеца, ще ти се полагат 12-13 дни, при минимална заплата, около 450 крони за ден.

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: 9b69275a8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

2.   Проблема е,че нямам NemID ,понеже шефа ни плати накрая всичко и ми прехвърли парите на БГ банковата ми сметка,а като бяхме там си взимахме аванс за нуждите ни.Наскоро си комуникирах с един украинец с който се бяхме видели там и ме пита дали имам това NemID и аз като казах не той много се учуди и каза ,че сигурно шефа ме е прецакал.Но не съм работила на черно всичко си беше по реда-договори,регистрация в общината,СКАТ...

 
  ...
преди: 8 години, 5 месеца
hash: d79dc61914
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Вероятно, ще се наложи да почакаш, за отговора от Дания. Имаш и два други варианта - Първия е да поискаш нужните документи от Датското посолство, и предполагам, че нещата ще станат доста по-бързо. Втория е да отидеш в Дания и да потърсиш нужните права от някоя местна kommune (комуна - община), но ще трябва да имаш CPR (датски осигурителен номер - изпълнява функциите на ЕГН и се дава, както на граждани, така и на временно пребиваващи, но се изисква да си имала редовен адрес, при регистрацията му, иначе е невъзможно да ти се издаде). NemID, ще ти се издаде на момента. А за документа, може да ти го издадът на място, но по-често ще трябва да почакаш.
Ако нямаш CPR, то тогава няма да можеш да си вземеш тези пари, но все пак трябва да си получиш документа за осигуровките.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker