Външните или вътрешните фактори са важни за щастието - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121530)
 Любов и изневяра (29800)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21915)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3193)
 Образование (7319)
 В чужбина (1658)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1740)
 Други (18607)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Външните или вътрешните фактори са важни за щастието
преди: 3 години, 8 месеца, прочетена 1004 пъти
Постоянно чувам, че щастието не е в пари, че има нещастни богаташи, както и щастливи бедняци. Че човек ако при всички обстоятелства не може да е щастлив, то дори и всичко да му е наред, пак ще намери за какво да мрънка. Т.е. изхожда се изцяло от позицията на това, че щастието е състояние на духа и никакви външни фактори не му влияят реално.

От друга страна пък много хора казват "ако партньорът ти не те прави щастлив, раздели се и намери си сродна душа". Или ако работата не те прави щастлив, смени професията или работата. Според някои средата също има значение дали се чувстваме щастливи.

От трета страна някои казват, че самото фиксиране/гонене на щастието и изобщо мислене за него и какво трябва да направим, за да сме щастливи, ни отдалечава от него. Има една приказка, че ако не се сещаш за здравето, значи си здрав, ако не се сещаш за щастието, значи си щастлив. Ако щете и самото гонене на цели, понякога ни прави нещастни.

Въпросите ми са:

1. Доколко щастието зависи от външни и доколко от вътрешни фактори?

2. Доколко е редно да го преследваме или просто трябва да се отпуснем?

3. Къде е балансът между непрекъснатото гонене на целите и благодарността/наслаждаване на вече постигнатото, дори да е малко?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 3 години, 8 месеца
hash: b7f46c9e13
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Истинското щастие е вътрешно състояние. Хиляди различни неща могат да те направят щастлив. Може да е слънцето и хубавото време, шумът на морето, любовта, приятелството, хубавият разговор със забавни моменти, успехите в дадено нещо. Външните фактори - тоест парите, по-скоро могат да ти доставят определени емоции. Може да си купиш изискана храна, нови дрехи, скъпа кола, да отидеш да скочиш с парашут или бънджи, да отидеш на концерт. Тоест тук говорим за емоции.

Аз лично правя разлика между щастие и то устойчиво щастие и емоции. За едното понякога трябва да работиш с години и е най-вече въпрос на самоусъвършенстване и среда, докато емоции може да си доставяш с пари. Това за кой, кое е по-важно зависи от самия човек. Има хора, които биха търпяли да са на ужасна работа, дори унижения и всякакви гадости, за да си имат пари да си харчат. Други пък могат да са най-щастливите ако лятото отидат на палатка на морето. Хората са различни.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 6eddd9562c
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Щастието не е в парите, но с пари може доста да се помогне по въпроса. А без пари задачата става доста трудна. Така че ти трябват или пари или наивност. С времето наивността изчезва при повечето хора, а парите идват само при някои.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: e0fa0a77ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   Важен е Дъ Баланс между вътершните и външните фактори ;)

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 868af91d21
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

4.   Номер 2, особено ме изкефи последното изречение. Като цяло точен коментар, с две изречения казваш доста. Нека сега аз да поразтегля локума. Това са отговорите в реда на зададените въпроси.
1. Важни са и двата фактора. Все пак живеем в материален свят и парите, въобще всички блага са нужни за щастието. Нужно е да се взима толкова, колкото ни трябва. Тоест постигането на една златна среда между двете е най-добрият вариант. Остатъка и изллишъка често водят до драми.
2. То е все едно да преследваш себе си. То си е в теб щастието, но разни обстоятелства те карат да го намираш в себе си. Просто се отпусни и се наслаждавай от време на време.
3. Тук се припокрива отговора с първите два. Баланса е в златната среда.
Отговорите са доста обобщени, но мисля, че ще свършат работа. За себе си не твърдя, че съм идеално щастлив човек. Всичко е въпрос на приоритети. НИкога не съм си мечтала за несметни богатства, средната класа наълно ме задоволява. Радвам се на много неща, материални придобивки, но най-голямото щастие за мен е обичта на семейството ми. Това ми пълни сърцето. Друг е въпроса, че ако бяхме гладни едва ли щяхме да сме щастливи. Ето ти прост пример за баланса. Ние сме, както духовни, така и материални същества, така че трябва да храним и двете си страни.
Според мен не трябва да мислиш за щастието по този начин. Мисли за себе си. Каквото обичаш да правиш като хоби, прави го. Обичай. Не само хората, а самия живот. Изчисти мислите си, има една поговорка, каквото повикало, такова се обадило.
Надявам се да съм била полезна.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 4a623ca54c
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   Ами ето, авторе, аз в този момент съм напълно щастлива. Кое ме прави такава? Честно казано, не зная точно. Навън е топъл октомврийски ден, последите рози цъфтят в градината, имам огромен букет от тях пред мен на масата, една съседска кокошка всеки ден прескача оградата и ми снася по едно яйце, току-що си взех днешното и й дадох трохички, дойде и пухкавият котарак и го нагушках, после си направих едно кафе и се излегнах в шезлонга под есенното слънчице да си дочета книгата, съпругът ми отиде да върши някаква работа, но ще се прибере за обяд, ще седнем на голямата тераса под чадъра и ще хапнем градинска салата, рибена чорба и сирене по шопски, после ще поспим час-два и идват приятели на барбекю, понеделник е още далеч, задачите за седмицата са приключени, пари, колкото да си платим сметките и да напазаруваме, си имаме, колата не се е счупила по случайност този месец и утре ще идем на пикник в една вълшебна гора, която сме открили, здрави сме, слава Богу, и с близките ни всичко е наред, а сега отивам да си взема един блажен душ, да си облека някаква домашна рокличка и да наредя масата, докато си чакам любимия мъж. Ето, това е щастието. Поне за мен.

 
  ...


...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 6de2e783dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

6.   Истинското щастие е вътре в теб. Да живееш в мир със себе си, да се радваш на нещата, които обичаш, да си здрав. Най-голямата илюзия е, че някой друг може да те направи щастлив. Няма такъв. Парите са средство, а не щастие. Купуваш предмети, които използваш. Обикновено човек като няма пари си мисли, че могат да го направят щастлив. Като се сдобие с пари разбира, че те са удобство, а не щастие. Щастието е вътре в теб.

 
  ... горе^
преди: 3 години, 8 месеца
hash: 661449cca4
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Не съм съгласен, че щастието е изцяло в теб. Няма как външните фактори да не влияят поне в някаква степен. Човекът живее в някаква среда, при някакви обстоятелства, има някакви емоционални нужди. Ако го поставиш в кофти среда, с непрекъснати скандали, бедност, самота, болест и какво ли не, ще му е малко трудно да е щастлив.

Ако си крайно беден и няма какво да ядеш, ще е доста по-трудно да си щастлив, колкото и душата ти да е в мир. Не говоря да живееш в палати или нещо такова, а за най-елементарни нужди като храна, подслон, дрехи, обувки. Ако си подложен на непрекъснат психически тормоз също. Ако си болен и всяко елементарно движение ти коства нечовешки болки и страдание, също трудно ще си щастлив. Има хора, които изпитват нужда да са обичани, да обичат, да имат щастлив брак, семейство, деца, да се чувстват полезни и ценни за някого и т.н. Това са нормални човешки нужди и всеки човек си има някоя от тях. Ако тя не е задоволена дълго време, е доста трудно такъв човек да е щастлив. Например за мен е важно да имам човек до себе си, да обичам, да съм обичан и да имам дете. Дълго време бях самотен и не бях ОК с това, определено нещо ми липсваше и ме тормозеше. В крайна сметка съдбата беше благосклонна и сбъдна мечтите ми след много чакане. Ами определено се чувствам по на място така и щастлив. Вече 15 г.

Бил съм и болен на легло. Много е трудно да си щастлив, докато си 2 мес. на легло и всичко ежедневно те боли. Ужасно е. Химията на мозъка ти се променя, съзнанието ти се променя. Тялото ти започва да боли и атрофира, дори едно завъртане в леглото ти коства страдание. Сигурно има и хора, които въпреки това биха били щастливи, но със сигурност са изключения. Колкото и да си силен и да се напъваш, в това положение е трудно да си щастлив. Но пък след като се оправих, ми се промени изцяло съзнанието и станах по-щастлив. Разбрах кои са истинските неща и материалното изцяло загуби смисъл за мен. Оцених по нов начин дори елементарни неща като да можеш да се разхождаш навън. Така че външния и вътрешния свят си влияят един на друг, а и трябва да са в баланс.

Преследването на щастието е като фитнеса - трябва да имаш цел, но и да внимаваш, защото лесно може да се увлечеш и да претренираш. Трябва лека по лека да вървиш към целта, без да бързаш и да се напрягаш, защото иначе ще ти писне бързо и ще се откажеш. Трябва да изпитваш удоволствие не само от постигнатата цел, но и от самия път.

 
  ...
преди: 3 години, 8 месеца
hash: ac1469af75
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Щастлив си, когато не се замисляш дали си щастлив. Не трябва да ви е фикс идея да сте щастливи.

 
  ...
преди: 3 години, 7 месеца
hash: 863b264433
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Ако на някой наистина му се чете, силно препоръчвам "Какво е нужно да си щастлив?" на Даниел Гилбърт. Има я в читанката.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker