Храната ме кара да се чувствам болна. Имам ли хранително разстройство? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121306)
 Любов и изневяра (29737)
 Секс и интимност (14376)
 Тинейджърски (21902)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7307)
 В чужбина (1655)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18555)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Храната ме кара да се чувствам болна. Имам ли хранително разстройство?
преди: 2 години, 10 месеца, прочетена 728 пъти
Здравейте, на всички читатели. Както и на модераторите,които от все сърце ги моля да одобрят историята ми,понеже дари в момента не съм напълно в съзнание и ми е лошо и имам нужда от съвети да прекратя ужасната си връзка с храната и рутината ,която ме изцежда. Твърде малка съм да изживявам това
Пише Ви момиче на 14 години,което никога не е било слабо ,но никога не е било дебело. Смисъл не много дебело. За да поясня между S и М размер съм за дрехи.

Та това не е важно сега. Проблемът е ,че не мога да се храня нормално. Например една седмица не ям нищо, за да отслабна. Карам го на кафе,вода,дъвки…Отслабвам . Другата седмица пък става чудо на чудесата. Не мога да се контролирам. Изяждам безумни количества с храна. Усещам ,че ми е тежко ,но не мога да престана да ям. Ям докато не ми причернее. После се наливам с вода и отивам да повръщам част от храната. Става ми лошо отново, от миризмата ,лежа на пода на банята ,лежа всъщност навсякъде…Из стаята,на пода. Докато лежа усещам как пресъхвам и имам нужда от вода. Като стана ми става лошо и ми се повдига отново и да. Гнус ме е понеже повръщам новсякъде. На пода на тоалетната,през терасата , на пода в другите стаи. Това става всеки път след като ям. Защото не мога да ям в нормални количества. Пиша това след точно такава случка. Отново лежа на леглото ,ако искате ми вярвайте едвам станах от пода в банята, преди няма и 2 мин повърнах…Лошо ми е. Не знам ,не мога да го контролирам, всеки път ти обещавам ,че няма да си го причинявам,защото коремът ме боли,причернява ми,повръщам,толкова се шзмарям след всяка такава случка ,че директно заспивам даже в момента едвам си държа очите отворени. И чувствам жажда.По-добре се чувствам когато не ям нищо и го карам на кафета и дъвки,но тогава главата ме понаболява и като видя храна като обезумяла ям. Не си контролирам ръцете, устата, не мога. Помогнете ми. Още от 12 годишна се научих да повръщам и сега не ми е проблем леко да се понапъна и хоп готово.
Моля,помогнете ми…Наистина не мога да издържа повече на това. Надявам си да сте стигнали до тук и да можете да ми помогнете. Благодаря и на модераторите,аго публикуват това. Приятен ден!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 години, 10 месеца
hash: cf52decc23
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

1.   Да, имаш хранително разстройство, и то сериозно. Не е нормално нито да караш на кафета и дъвки, нито да се тъпчеш като невидяла, а после да повръщаш. На път си сериозно да си разбиеш здравето.
Говори с майка си и нека те заведе на лекар, а също и на психолог.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 8f27f21871
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Мило момиче, а ще споделиш ли кои са факторите, които те карат да искаш да си слаба и да гладуваш? Семейство, приятели, познати карат ли те да се чувстваш зле?
Аз не съм имала хранително разстройство, моя приятелка е имала, но знанията ми по темата са, че винаги са на психическа основа, т.е. някой някъде те кара да се чувстваш зле и това ти е начина да "стачкуваш".
Замисли се какво те кара да се чувстваш зле и какво ще те накара да се чувстваш добре (извън това да изглеждаш перфектно). Никой не е перфектен, и най-слабите момичета са пълни с несигурности.
Фокусирай се на нещата, които обичаш за себе си, говори с приятели, гледай да не седиш сама и да мислиш за храна - излизай навън, разхождай се, хоби, спорт т.н.
Жените сме много емоционални същества и за да постигнем успех в нещо (каквото и да било), трябва да се чувстваме добре първо (за разлика от мъжете, които трябва да постигнат нещо, за да се чувстват добре).
Намери неща, които те карат да си щастлива, да те разсейват и не се вглъбявай в това дали да ядеш или да преядеш или да гладуваш... така доникъде няма да я докараш. Хапвай си всеки ден, ако нещо ти се яде дотолкова, че да не може да спреш да мислиш за него - хапни си, не се спирай, за да не ти избива после след седмица да се натъпчеш с него.
И не повръщай!!! И не пий само кафе без да ядеш. Кафето е добре след ядене, иначе ще си повредиш съвсем корема. Ако толкова ти е гадно да ядеш - пий смути или някакъв сок, яж някакъв плод, салата, нещо леко. Тиквичките и зелето например са с отрицателни калории и тях може да си ги ядеш до безкрай (като за начало), но не гладувай.
Ако си в добри отношения с майка си, говори и с нея.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 70b3e85526
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Очевидно е, че имаш хранително разтройство. Това с повръщането се нарича булемия. Не е хубаво това, което правиш. Защо си причиняваш това наказание? Не си дебела! Нямаш нужда от диета, още повече пък от такъв глад. Когато гладуваш тялото изпитва недостиг и трупа всяко нещо, което след това му подадеш като запас. Също така като не даваш храна на тялото си, ще започнат да спират да работят органите ти и ще имаш или трайни здравословни проблеми(за цял живот) или дори може да умреш(не искам да те плаша, но това не е шега). Започни да се храниш здравословно - плодове, зеленчуци, ядки, месо, риба, яйца, млечни продукти. Старай се да се храниш здравословно и да ограничиш максимално вредната храна като вафли, дюнери, пици и т.н. Но няма защо да се страхуваш от храната. Ако някога ти се прияде нещо вредно не е страшно ако си го хапнеш и нищо няма да ти стане. Просто в него няма толкова хранителни вещества като витамини и минерали, които са ти нужни, за да си здрава. Ако искаш да промениш тялото си тренирай, но без някакви изтощителни кардио тренировки. Заложи на силови тренировки във фитнеса. Живота е пред теб и тепърва ти предстоят толкова хубави неща, които да преживееш. Насочи енергията си в някакви по-смислени неща, образовай се, излизай с приятели и се наслаждавай на живота:) И не на последно място сподели това, което си написала с родителите си. Имаш нужда от помощ и подкрепа и те ще ти помогнат да се справиш.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: fac8628a56
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   И аз съм така,миличка. Още от 2016-та година,а бях само на 10 тогава. Сега съм на 14 и...все още не виждам светлина в тунела. Смятай,пет години вече и все още не мога да се справя...не и сама. Не искам да те безпокоя с тези мои думи,но... да,определено имаш хранително разстройство. Защо ти го казвам ли? Защото,миличка,и аз съм преминала и преминавам и сега през същото. Пак и пак и пак. Лежах и в детска психиатрия в рамките на месец и беше просто ужасно. И знаеш ли какво ми каза доцентът тогава? ,,Зад всяко хр.разстройство се крие асексуалност или белег от някакво насилие". Мисълта ми е ,че ако продължаваш така,ще стигнеш до лошо. Опитай се сама да се справиш с проблема. Ако не можеш,най-вече, АКО ТИ САМАТА ИСКАШ ДА СЕ ОПРАВИШ-тоест да се въстановиш от всичко това,потърси помощ и сподели на родителите си. Моите разбраха точно на петата година от едно повръщане. Няма да ти обяснявам повече за мен,става дума тук само и единствено за теб.Помни-никой,независимо дали е момче или момиче,независимо от пола,не избира дали да бъде с хранително разстройство-то не е избор на живот,нито на начин на живот. Пожелавам ти бързо оздравяване,миличка! Имаш моята подкрепа.

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 9a834e4b70
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Имащ. Аз също имам, разпознах се в думите ти.
И за да не минеш през няколко болнични престоя като мен, нека ти спестя главоболията: Не си дебела, страхотна си, имаш над 10000 причини да се обичаш такава, каквато си. Намали стреса и започни да ходиш на йога или си практикувай йога сама вкъщи (клипчета има много в YouTube), храни се поне веднъж дневно всеки ден с подходяща храна - зеленчуци или месо, води здравословен начин на живот.
В момента просто не възприемаш себе си и храната нормално.
Успокой се и започни начисто с нов, здравословен поглед върху нещата, не е късно :)

 
  ...


...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: ab858eb1a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Имаш някакъв проблем. Всичко наред ли е вкъщи, в училище. Някой тормози ли те, злоупотребява ли с теб? Ако можеш отиди при училищния психолог. Хранителните разстройства , а и всички други, са следствие на някакъв друг проблем. Приеми се каквато си, обичай се и се уважавай. Повтаряй си го всеки ден пред огледалото или като станеш. Че ти си чудесна, че се обичаш.
А за храната е нормално - ти още растеш, организмът ти има нужда от хранителни вещества. Затова яж редовно, но по малко от всичко. Сега си на път сериозно да се разболееш.

 
  ... горе^
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 2365fb1835
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Мило дете аз съм минала по подобен път,това е хранително разстройство и булемия. Не бъди крайна в храненето,всичко е въпрос на мислене! Предполагам искаш да си слаба като тея в инстаграм с преправените снимки,липсват ти други неща и компенсираш с тъпчене,кога се случва това преяждане какво изпитваш преди да нападнеш храната?Скука,тъга,гняв?. Опитай се да си създадеш нови хранителни и здравословни навици. Намали просто количеството а не спирай определна група храни,да колкото и клиширано да звучи. По-добре да хапнеш един сандвич или два реда шоколад,отколкото да не ядеш една седмица и след това да изядеш един цял и още нещо.Тялото е умно,помни и складира.Не знам как по точно да се изразя не съм медицинско лице,но сподели на родителите си и потърсете диетолог и психолог! Вземи мерки на време не си го причинявай в крехка възраст,защото може да те преследва цял живот! Успех мила!Търпение и постоянство

 
  ...
преди: 2 години, 10 месеца
hash: 52ffb633c5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Ами да, имаш сериозен психологичен проблем, който засяга жените. Водите се по акъла на разни "диетолози", както се водите по акъла на врачки и шарлатани. Истината е, че човек, освен ако няма алергии, диабет и тн болести, трябва да яде всичко, понеже е всеядно животно - от физиологията, до формата на зъбите, храносмилане и тн, просто това е елементарна биология... Някои хора си правят луди пари на гърбовете ви.

Да не говорим за крехката ендокринна система при жените, и абитуриентки с окапали зъби и коси, без менструация... Мислете с главата си. Същото е като наркотиците, а там спиране има, просто характер, воля, желание, мислене. Говоря от опит. Спасението на давещите се... Всичко опира до теб и ония отгоре не може да ти помогне иначе. Покажи мъжество, нищо че си жена.

Движението е здраве, не диетите. Движението държи човекът във форма. Там е истината. А за ония свят ред няма...

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker