Приятелката ми не се чувства добре психически - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121198)
 Любов и изневяра (29709)
 Секс и интимност (14358)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6473)
 Здраве (9600)
 Спорт и красота (4700)
 На работното място (3177)
 Образование (7303)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18525)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Приятелката ми не се чувства добре психически
преди: 1 година, 6 месеца, прочетена 1255 пъти
Здравейте на всички, благодаря предварително на всички отделили внимание.
Разтревожен съм за приятелката си, заедно сме от година и половина, аз съм на 23, а тя на 18. От известно време се чувства адски притеснена на моменти и без причина. От скоро е шофьор и често когато направи някоя грешка на пътя това прави деня й черен... свикна с карането, но пак когато някой започне да свири с клаксон агресивно, получава като малки паник атаки, което е много лошо когато ситуацията изисква хладнокръвие и концентрация. Страх я е да си намери работа е трудно излиза от зоната си на комфорт. Обича да чете и да обикаляме нови места сред природата. От скоро групата им от момичета се е разпаднала и не общува с много хора а ние се виждаме през 2 дни защото работя. Често ми споделя как се чувства подтисната без причина. Тя самата ми споделя че нещо не е наред, но не може да определи какво е то. Опитвам да пътуваме повече за да се разсее и отпусне, така и става по 4-5 пъти в месеца, като се има в предвид че лятото ходим на море за няколко дни.. аз лично си мисля че има нужда от работа за да има повече социални контакти, пари и най-вече ангажираност, за да не си мисли глупости. Наскоро пак имаше проблем на пътя, при който се изплаши много, от тогава се чувства доста зле, въпреки че тя и колата са здрави. Имам чувството че тези паник атаки могат да й отключат нещо което не бихме искали и не зная как да я предпазя. Не казвам че само карането е виновно, по скоро в следствие твърде много свободно време, нерешителност, малко контакти, еднообразие и уплах е това поведение. Забелязал съм че влиза в конфронтация единствено с близките си, а когато някой не толкова познат е проблема, тя смекчава тона. Като се запознахме не беше толкова притеснена, по-скоро от няколко месеца я виждам в тази светлина и искам да й помогна. Впрочем секса също е на ниво, зная че някой би попитал, според мен не е причината там. Ще ми бъде интересно да прочета ваш опит и препоръки?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 6 месеца
hash: 4b30ec711a
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

1.   Такива психично нестабилни въобще не бива да карат кола.
Води я на психиатър. Също и да започва да работи нещо. Да чисти някъде или да сервира поне може.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 66cd296b06
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

2.   Няма как да се даде адекватен съвет, не знаем живота на приятелката ти, родители, психически травми... Но най-вероятно ще се наложи да посещава психолог.
А за да кара нормално, може би не се чувства напълно сигурна в себе си... Да се върне при инструктора си за още часове, докато се увери. Аз самата с книжка съм се връщала при моя инструктор, за да ми вдъхне увереност, да ме поправи където греша. И после практика, практика....

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: cbd333c7e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Аз съм като приятелката ти. Започнах работа и стана в пъти по-зле. От нерви започна да ми опаса косата и получих лишеи. Добре че приятелят ми е достатъчно добър, че да ми предостави възможността да не работя, а той да се грижи за мен. Започнах да посещавам психолог и нещата се оправиха малко. От личен опит ти казам, че това не е защото има “свободно време”, а защото просто си е такава. Не я карай да започва работа, ако можеш да се грижиш за нея, това още повече ще я смути и ще я накара да се затвори в себе си, ще се почувства неразбрана. Посъветвай я да се консултира със специалист. Търпение и разбиране трябва. Ако не ги разбираш тези неща, но я обичаш, по-добре прекрати връзката с нея, защото от позицията на човек, който е изпитвал същото, мога да ти кажа, че изобщо не я разбираш, щом за теб решението е работа. Успех.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 1475c233cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   До 3,

Разбирам да имаш проблем, разбирам също така, че си отишла на псхолог и нещатата са се "пооправили", но нали се сещаш, че не може цял живот да ходиш на психолог и да се "грижат" за теб... Някак си постави се на мястото на приятелят ти. Това положение най-много да докара и него до същото с множеството проблеми и лишения, които трябва да търпи.
Пак казвам разбирам да е до време и нещата да се оправят, но не и 5-10-15 години....

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: f4e75f079d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   И още сте я оставили да кара в това състояния? Ти и родителите ѝ нещо не сте редовни! Да я четете в черните хроники ли искате?

Огромната част от жените не стават за шофьори. Не знам къде ви е акълът и какво искате да стане, за да се усетите? Може би най-лошото?

Проблемът е и във вас, щом сте до нея и не може да я предпазите от опасностите! Но такива са днешните "маже"!

 
  ...


...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: e08c69c8eb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Нека си пусне една кръвна картина и да изследва витамини Д и Б12. При дефицит на тези витамини, често се стига до такива симптоми. Консултирайте се и с невролог, не с психиатър.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: fd14e06570
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Аз също съм млада жена. Преди 1-2 години някъде бях на ръба на отчаянието, често си мислех и за самоубийство, посетих психолог и психиатър без особена промяна. Сега се чувствам много по-добре и причината е че съм доста заета с работата.
Според мен това е най-добре да направиш за приятелката ти, да и намериш някаква работа, която да не е неприятна и да е доколкото може доходна.
Иначе за шофирането не виждам смисъл, спокойно може и да не шофира с този скъп бензин. На мен не ми допадна шофирането и зарязах курсовете преди време.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 7e14363814
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

8.   Явно иска да я издържаш цял живот. Взела книжка, защото всичките така правят. Бъз я да работи, ама не и е неудобно, че техните я издържат. Не я е страх да обикаля страната като друг плаща. Лигава работа. Малко са я възпитавали с годините.
Мъж за женене ще се занимава с ученичка, дето още се глези. Трябва ти опора, не бъзливост и някакъв секс там. Страх я това, страх я е от всичко. В живота никой не те пита от какво те е страх.
Колко години ще я държиш за ръката? Това е лигавене, не психичен проблем.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 4a0f197cb2
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   От автора: До човекът от първия коментар.. не съм съгласен с теб, тя не е луда, ти изкара половината жени шофьори на пътя нестабилни.
До коментар номер 3, с теб също не съм съгласен донякъде.. имам предвид че тя е работила за известен период, докато работеше беше малко по-добре.. човек има нужда от социални контакти, удовлетвореност, хобита и време за себе си. Какво остава иначе

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: c0daac07dc
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Четно казано, не мисля че е работа на младеж да търси решения за психиката на приятелката си. Това е продължителна работа и лекари. Първо родителите й трябва да са запознати със състоянието й и да вземат решение, имат право. Ако те са неадекватни, тогава ти. Моят съвет- ЛЛ и психиатър. Той ще прецени най-добре каква е диагнозата, дали има нужда от лекарства или психотерапия. Някои липси на витамини или нарушени хормони разбутват психиката, също. Не е зле и да се работи с психолог, но те са платени и много не вярвам в квалификацията им. Изобщо, нужен е известен житейски опит, за да помагаш. За сега, не трябва да шофира, поне от това да не се напряга.

 
  ...

...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: f3244cad48
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Депресиите и паник атаките са чумата на 21 век. Много млади, здрави, без финансови проблеми, с добри родители и мъже страдат от подобни състояния. Никой не знае дали утре няма да преживее същото. Какво ги отлючва знае само "болният". Може би по-нежните и чувствителни хора са по-застрашени. Честно казано не знам какво да те посъветвам. Може би повече физическа активност, спорт, йога, разходки

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: cbd333c7e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   От номер 3 до автора- Ти може и да не си съгласен, но аз казвам какво е проработило при мен, защото искаш съвет, та реших като човек, преминал през това, да ти кажа как са стояли нещата при мен. Нещата, които изброих, са факти.
До номер четири- да, разбира се, става на въпрос за периодът, в който си зле психически. Дори не говоря за години, а за месеци.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: cbd333c7e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Авторе, ти защо искаш съвети, като с всичко не си съгласен и си като кон с капаци? Приятелката ти може да не се нарече луда, но е психически нестабилна, което е синоним на луда. Има нужда от психолог и почивка, за да се оправи. Личи си, че не я разбираш. Остави я да се оправя сама, не разбирам защо мъчиш и двама ви. Може пък и ти да я депресираш. Щом казваш, че преди е била по-добре, а сега е по-зле. Над това не се ли замисли?

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 85d7793966
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Причините може да да различни: хормонален дисбаланс, липса на витамини и други вещества, липса на слънчева светлина, неосъзнати травми и страхове от детска възраст... Насърчи я да отиде на психолог най-напред. Да излиза навън на слънчева светлина (много е важна за регулирането на хормона на съня и следователно, психическото здраве). Нека се заеме малко със спорт, много ободрява. А от личния лекар да поиска да и направят кръвни изследвания за да се види дали няма някакъв проблем.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: d2bcbb7ed8
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

15.   Да си купи на първо време няколко часа градско шофиране при добър инструктор. Инатруктора трябва да знае за паниката и при шофиране за да прецени подхода си към нея. Щом аз успях след жестока катастрофа и панически ужас с помощта на инструктор да шофирам, ще успее и тя.
Относно работа- да, определено смятам, че нещо не твърде ангажирано към момента, ще и помогне да се разсейва, набавя позитивни моменти и повечко смях. Сред колежки, момичета на около нейната възраст, може би в парфюмерия, магазин за дрехи на половин работен ден.
А може би дори и ще по- добре би и се отразил някой курс по желание.
Прекрасно е, че искаш да си част от решението на проблема и, а не както очевидно някои от коментиращите биха били- част от проблема...
Тя е само на 18, а с налице шофьори по пътищата, с всекидневно заливане на информация за катасгрофи т. н само социопат не би се страхувал и паникьосвал като млад шофьор в България.

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 0c5e99eb4e
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

16.   Авторе, бягай докато е време.
Ти не си психолог и не ти трябва да бъдеш. Не си губи времето с някаква откачалка (знам, тя не е такава). Много си млад/малък още за да имаш опит и трезва преценка за хората. НЕ МОЖЕШ ДА ПРОМЕНЯШ ХОРАТА. Тя ще е такава каквато иска да бъде - ти също. Разбира се че няма да го направиш, има един основен проблем - секса. Няма да си кривя душата, откачалките в леглото са фурии. Всичко е винаги като в порно филм. За съжаление подобни жени не стават за гаджета и сериозни отношения.

Ясно е че няма да разбереш и дума от написаното, ти ще направиш "правилното нещо". Ще се грижиш за нея, ще ѝ помагаш, докато в един момент тя ще те зареже.... просто защото така "ще го почуства". Ти ще се върнеш отново, ще пуснеш тема в сайта "аз направих всичко за нея, а тя ме заряза заради някакъв мухльо", без да си даваш сметка че това е филм който е игран от много мъже и имат подобен на твоя опит. Ти обаче нямаш опит, не можеш да различш качественото чукане от любовта.

Гледай сега колко лесно познавам - не използваш презерватив, а тя не използва контрацептиви. СМяташ че си най-добрия pull-out-er на света и винаги го вадиш навреме. Докато в еидн момент ще закъснееш и ти ще се окажеш вързан с откачалка и малко дете, разбит живот, мечти и амбиции. Ако не друго, поне винаги ползвай презерватив, обществото няма нужда от още деца-откчалки за които да се грижи.

Заложи на сигурното! Избери младите девойки!

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 2e0c60cf27
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

17.   Автора към 15, коментара ти ми допада, благодаря ти
До коментар номер 16, ти ми скри шапката, накара ме да се смея определено.. зарязвали са ме вече след дълга връзка и вече чак да пиша теми заради такова нещо, не бих.. всичко е възможно, просто сега съм с нея, следователно имам чувства и искам да помогна, благодаря и на теб все пак

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: e56309e04f
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

18.   Авторе, наистина поговори с приятелката си да посети психотерапевт-психиатър. Такива неща не са за подценяване, а често го правим. И на такива специалисти не ходят само “лудички”. Имаме един такъв приятел в компанията, който ей така го е страх от всичко и се стряска, и понякога навлиза в нови епизоди и не е приятно. Тука не очаквай реални съвети от полза, защото влизат главно само тъпири на възраст без никакъв социален и житейски опит. Успех и пиши след време как са се развили нещата.
Ж23

 
  ... горе^
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 05c4003c59
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   17, какво да помагаш? Да я отгледаш ли? Това е незряло момиче. Странно как не изпитва паник атаки като обикаля страната. Това е опасен шофьор и странто как изобщо няма съвест и кара.

 
  ...
преди: 1 година, 5 месеца
hash: 10091d784b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Аз също мисля, че трябва да я види специалист.
98% от пациентите на психиатрите са хора с депресия, паник атаки или генерализирана тревожност. Това са съвсем лечими състояния.
Едва 2-3% са "лудите".
Тъй че срамно няма, човек да се бори да се чувства добре.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker