Как изглежда нарцисистът във връзката? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121548)
 Любов и изневяра (29807)
 Секс и интимност (14407)
 Тинейджърски (21917)
 Семейство (6488)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4713)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1659)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (799)
 Проза, литература (1740)
 Други (18613)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Как изглежда нарцисистът във връзката?
преди: 1 година, 17 дни, прочетена 1412 пъти
Чета разни коментари напоследък, че има масова вълна от нарцисисти навсякъде... било то мъже или жени, но май повече мъже.
Затова ви питам, понеже ми се струва, че се забърквам с точно такъв тип, можете ли да споделите какви са точно знаците в поведението на един такъв човек.
Направо си разкажете историята.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 14 дни
hash: 159d8c09ee
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Липса на емпатия. Самовлюбеност. Предизвиква те да крещиш, после отваря вратите и прозорците, за да помислят, че си луд!!!

 
  ...
преди: 1 година, 14 дни
hash: 0eac971d1c
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Прекалено самоуверен, винаги той е прав за всичко, повече знае от теб и трябва да става на неговото.
Не се привързва, не може да обича истински. В единия случай лесно приключва връзка без да се интересува от теб, а в другия е токсичен и постоянно има ревност, скандали, драми. Винаги пресмята има ли полза и удовлетворение за него в едни отношения без да се интересува от чувствата на другите.
Вменява ти чувство за вина, натяква че не си достатъчно добра за него, че той на теб ти дава шанс, че много жени го харесват.
Добър манипулатор, лицемер, егоист, женкар.

 
  ...
преди: 1 година, 14 дни
hash: 85d02c56aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   От собствен, горчив опит мога да кажа, че изглежда ужасно, но това което е по-ужасното, всъщност е как се чувства другият човек в такава и след такава връзка- направо изцеден и психологически смазан. Аз имах нещастието да попадна на такъв психопат и макар че намерих сили да прекъсна контакт преди една година, все още го преживявам, имам натрапливи мисли и не мога да си простя, че позволих да си играят с чувствата ми и да давам добро отношение на някой който пет пари не дава за мен като човек, а просто е гледал на мен като на източник да храни крехкото си его и да сипе негативизъм и драма. Нямам сили да разкажа историята си, защото допълнително ме травмира, но ще се опитам да синтезирам основни черти и тактики:
- влизат във връзка не по автентичен начин, защото не могат да изпитват емпатия и съпричастност, празни са душевно, но за сметка на това са страшни манипулатори и знаят много добре как да имитират чувства и емоции за да накарат другия да ги хареса и да му влезат под кожата. За тази цел нямат никакви скрупули да ти внушат, че си нещо специално- възвеличават те, пи
говорят комплименти, обяснения в любов, как връзката ви е уникална, т. нар. любовно бомбардиране. Придобиваш усещането, че си намерил сродната си душа. Същевременно, поне аз бях така, усещаш нещо странно в цялата работа, че нещо не е наред, но не можеш да кажеш какво точно, просто човек с нормален мозък, който няма опит с такива хора, не може да го установи в началото. Но дори и да се появяват тук таме някои несъответствия между това, което казва и прави, вече си емоционално въвлечен и защитните инстинкти са притъпени.
- лъжат много, в повечето случаи патологично. В началото забелязваш лъжи за незначителни неща, казва нещо или някакво мнение по един начин, след време съвсем друго. После разбираш, че тези лъжи са и по отношение на връзката ви. Когато искаш разговор за да си изясниш отношенията започва майсторско осуетяване, и в крайна сметка не получаваш нужното изясняване, а се чувстваш объркан. Когато усетят, че започваш да се осъзнаваш изпадат в мълчание, както много уж те обичат, потъват вдън земя все едно си никой. Рязко спират съобщенията и започва една игра на нерви. Ако не си поддала и си правиш пас, по някое време се включват все едно нищо не е станало и пускат наново кукички за да те върнат в играта без обаче да си получил отговор на въпросите, които те тревожат. Никога няма да ти кажат директно, че не искат да са с теб повече и да са искрени, а играят на топло и студено, предимно с писане.
-когато са се убедили, че имаш чувства им лъсва грозната същност, започват да те обезценяват. Например вкарват уж междудругото разговори за други жени, за сексуалните си подвизи, изкарват се много сексуални. Без да си дал повод за нещо, се заяждат, за да те наранят и разстроят.
-винаги има и друга жена/ и в схемата- обикновено гледат да си държат по няколко резерви, на които пишат и се обясняват по същия начин, защото са несигурни и знаят, че рано или късно някоя се усеща и искат да имат винаги алтернатива, където да си изливат драмите и комплексите. Никога не приключват с бивши, а гледат да ги държат в орбитата си.
- при разговор почти всичко съсредоточават около собствените си нужди, емоции, все трябва да ги успокоявяш, все те са жертви на обстоятелствата. Раздразнителни и арогантни, особено ако кажеш нещо критично. Почти винаги са скарани с някой.
- когато вече си изтощена от този психотрилър и искаш да си тръгнеш и няма друга опция на хоризонта, която им се е вързала, отново започват играта отначало- да проявяват внимание и да те успиват с манипулация.
- не могат да обичат, но имат силно развито чувство за собственост и контрол, мислят че на тях всичко им е позволено, а същевременно обвиняват другите за собствените си грешки.
- използват хората като кошче за душевни отпадъци.
- в повечето случаи имат някаква зависимост - хазарт, наркотици, алкохол.
Като цяло това са много счупени хора, с комплекси и несигурност в собствената си стойност, която прикриват с егоцентризъм и игра с чувствата на хората. Такъв човек нито може да даде, нито е способен да получи щастие. Дано това, което описах да бъде от полза, добре е човек да не го разбира като мен, по трудния начин, а да има предварителна информираност.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 14 дни
hash: 43b10fe17f
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   В началото ти свалят звезди, вика му се love bombing, докато клъвнеш. После се почват капризите. При най-малкото нещо - бягат, без грам желание за комуникация. Все другите им гаджета виновни, никога те. Липса на емпатия.

 
  ...
преди: 1 година, 13 дни
hash: a057736c62
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Те не са някакви чудовища :) Просто умели манипулатори.
Не си казват - сега ще я съсипя. Просто винаги успяват да съсипят жената.
Липса на искреност и влечение към ролята на “жертва” може би са първите признаци. Когато обсъждат проблем, винаги сякаш се защитават, опитвайки се да вменят чувство на вина: “а ти помисли ли за мен? ” “не ти пука как се чувствам”
Изместват центъра на разговора и той се превръща в убеждаване, че са обичани.
Всичко е прекрасно седмица-две и после сякаш се отдръпват. Имаш усещането, че постоянно трябва да ги гониш, да им се доказваш, да ги успокояваш
И НЕ можеш да им помогнеш. Те самите са дълбоко нещстни и неудовлетворени. Щастливите хора не нараняват. Но просто не можеш да им помогнеш.
Единственият изход е да прекъснеш всякаква комуникация и да продължиш.

 
  ...


...
преди: 1 година, 13 дни
hash: b39fd8024b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Ако имаш нервите и времето, прочети няколко коментара на кифльо и ще станеш спец да ги разпознаваш.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 12 дни
hash: 143107ef92
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

7.   Благодаря на всички, отделили време по темата.
На номер 3 особено, защото в текста откривам много черти, да не кажа почти всичко съвпада.
Донякъде мисля, че и аз имам такива наклонности. Не искам да е така обаче.
Номер 3, ще ти бъде трудно, но би ли споделила как приключи връзката ти с този човек?
Аз се опитвам все още да намеря нещо положително, за което да се хвана, защото все пак не съм сигурна дали не съм аз тази, която предизвиква това отношение към себе си и не искам да заклеймявам "ти си такъв, такъв и такъв". Просто не оставям хората, когато изпитвам някаква трудност с тях.
Какво да си кривим душата, може би го обичам и не искам да го махна с лека ръка.

 
  ...
преди: 1 година, 11 дни
hash: 85d02c56aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   До автора от 3 Приключи, след като окончателно се убедих, че нямам друг полезен ход, че този човек иска само да си играе скрит зад екрана, пишейки болните си манипулации, а не открито да говори за нещата, за които беше сътворил. Държането му от момента, в който се бях отдръпнала заради ситуация, в която ми преля чашата, до момента, в който окончателно прекъснах контакт беше много показателно за изкривеното му мислене. Адекватен човек със съвест и някакво чувство за вина и който твърди, че обича, е нормално вместо да пише, да потърси директен контакт, разговор очи в очи или поне по тел. за да изясни проблема, който е сътворил. Или пък ако не ме иска, не би трябвало да търси контакт. При него, нито едното, нито другото. За сметка на това пишеше заучените си кукички, явно с цел да поддам като избегне истински разговор. Аз му отговарях доста едносрично и хладно, и като му напомнях, че ако държи нещо да говори- чрез писане не е начина, той тогава изчезваше за няколко дни. Явно го беше яд, че не му минава номера да ме държи като резерва само с писаници, след което пак същото и така няколко месеца продължи. Все едно си имах работа с робот, а не с човек. Накрая просто реших, че това ми действа зле психически, хем някой да напомня за себе си, хем да не е истинско и прекъснах контакт. Писа ми и за рожд. ден, но не му отговорих и така вече година, през която болката не е вече толкова остра, но все още не е минала напълно.

 
  ...
преди: 1 година, 11 дни
hash: e6f17da939
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Автора 3 е описал идеалният портрет на Успешният съвременен човек, мъж или жена. Системата на обществото ни ги създава. Най-ярък пример за познавача се показва на телевизора, в политическите предавания.
ОПИТ: Хванете си един политик и прочетете всичко казано от него за последните няколко години.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 11 дни
hash: 85d02c56aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   От 3 Страната на патологичните лъжци, ако си такъв -проблем със съвестта си нямаш, за другите е мъчение. Едни ни лъжат, че са политици, други, че могат да слагат плочки, трети се лъжат, че като са се напили и надрусали светът е техен и те са велики, нищо, че ще сгазят човек на улицата. Посевместна имитация! Когато и в личните отношения попаднеш на такъв, картинката става чудна. Трудно се вирее в такава шизофренна обстановка, но това е положението.

 
  ...

...
преди: 1 година, 11 дни
hash: 2cb2d5711c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   1. Фрапантна липса на емпатия. Това е може би най-характерната черта. Те просто не са в състояние да разберат какво изпитва друг човек и от какво другият се нуждае в даден момент. Това ги кара да изглеждат студени, далечни, незаинтересовани, жестоки, не ги е еня. Обратно, могат да „фокусират” емпатия в даден момент, което да изглежда странно, неуместно, супер щедро и неадекватно поведение. Един нормален човек има общо взето постоянно ниво на проява на емпатия към хората около него.


2. Нарцисистите имат способноста да обръщат вината. Те са толкова манипулативни хора, че даже и да са виновни за нещо ще изкарат другия виновен и дори човек ще започне да се извинява за стореното от тях. До такава степен са манипулативни. Нарциситът никога не е виновен! Проблемът никога не е в тях, проблемът винаги е в другия.


3. Нарцисистите са супер чуствителни към критика, ама супер. Имат изключително крехко его и всичко изтълкуват като критика. Всъщност това идва от изключително ниската им самоценка, която прикриват зад изключително добре изградена фасада. Нарцисистът не признава и не може да признае, че нещо не е наред. Винаги всичко му е наред. Фасадата трябва да е безупречна. Забелязала съм, че някои фейкват уязвимост, за да добавят човечност към имиджа си, но злобата си личи отдолу почти винаги.


4. От предишното пък следва, че нарициситът не се извинява. Може за разни дребни странни прояви, но никога за сериозни действия. Така или иначе, те не осъзнават какви ги вършат. Нарцисистът никога не е лош за себе си, затова и не разбират, че са нарцисисти. Те не се извиняват! Примерно, едно "извинение" на нарцисист, когато те обиди жестоко или дори ти посегне физически ще изглежда по следния начин: "Съжалявам, че се оставих на провокацията ти и не издържах на напрежението", "Съжалявам, че се чувстваш така, но и аз съм човек" и разни подобни. Никога извинението няма да е искрено и чисто. А най-често дори и ще липсва, много от тях дори директно ще си кажат "Аз нямам за какво да ти се извинявам".


5. Имат силно чуство за контрол т. е. имат свои планове, свои правила, които трябва да следваш. Иначе те наказват я чрез навикване като просто не ти остават време дъх да си поемеш, я чрез проява на студенина - просто не се интересуват от тебе.


6. Нарциситите са егоцентични, т. е. интересуват се от тебе само когато си им източник на внимание, удобрение, комплименти, валидация. Ако не изпитват такава нужда, просто не съществуваш за тях в момента. Все едно си чужд човек. Те имат нужда от източник, или в повечето случаи, източници на удобрение и те оценяват по това доколко допринасяш за тяхното самочуствие и добро настроение. Тяхната житейска енергия идва отвън, от валидацията на другите, от Фейсбук лайковете. Те съществуват само чрез това и за това, съществуват за да правят кефа на себе си чрез другите. Търсят внимание, може да е съвсем открито или пък изключително скрито и подмолно. Второто няма дори да го усетиш. Енергийни вампири са. Просто енергията е от теб към тях и в много редки случаи обратно. Всъщност хората стоят с нарцисисти заради редките моменти на „награда” която получават от нарцисиста. В такива по-скоро редки моменти са чаровни и обаятелни личности.


7. Нарциситите проявят „gaslighting”, което е много характерно и е общо взето преиначаване на реалния свят на другия. Ще твърдят, че си казал нещо, което не си, че нещо се е случило, което не е, че усещаш нещо, което не усещаш, че си имал пред вид нещо, което не си си и помислял. Почне ли човек да се пита дали наистина е така или не, прав ли съм или не, къде точно е истината, дали не трябва да записвам разговорите ни, си имате работа с нарцисист, а вие сте жертва на „gaslighting”. Това е най-разрушителното влияние върху ценностната система на другия. Повече от всичко друго накуп. Това може да побърка партньора.


8. Нарциситите осцилират между превъзходство и жертва. Виждат се като по-добри от другите, но и като жертва на какво ли не.



9. Прояват проекция, което е приписване на недостатъци и прояви, характерни за тях, на другия. Но пък мерят с двоен аршин. Твоята грешка от 5 минутно закъснение е повод за открито недоволство, но за тяхното двучасово закъснение, ти нещо не си наред, че си ядосан. Трябва да им се извиниш задето си с развалено настроение.


10. Компертаментализация: Не осъзнават взаимосвързаността на нещата. Т. е. това което правят с теб не влияе на останалата част от живота им и обратно, това което, което правят с друг не може да ти влияе на тебе. Поради това са прикрити, лъжат, мамят без да осъзнават какво е лъжа. Изобщо не разбират понятието измама.
Аз лично имах в живота си романтично познанство с мъж, който в даден момент стана много близък с бивш мой приятел, който ме ненавиждаше поради това, че го хванах в изневяра, и въпреки това, че споделих на въпросното момче, че ми е некомфортно от това тяхно познанство и някак не мога да му се доверя докато общуват, той ми каза, че приятелските отношения между тях нямали общо с мен. :)
Е, да, но аз как да започна връзка с някой, който си става близък приятел с бивш, който ме е заплашвал с нож в миналото за това, че съм му казала, че не искам да го виждам повече? :)

Много още мога да изпиша, но най-добре си виж в YouTube и прочети книги по темата. Прегледай канала на Doctor Ramani (клиничен психолог и професор по психология) и сходни, и ще разбереш много по темата.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker