Изкарвам повече пари от приятелия си - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121032)
 Любов и изневяра (29667)
 Секс и интимност (14347)
 Тинейджърски (21877)
 Семейство (6463)
 Здраве (9588)
 Спорт и красота (4694)
 На работното място (3166)
 Образование (7293)
 В чужбина (1650)
 Наркотици и алкохол (1114)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18483)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Изкарвам повече пари от приятелия си
преди: 11 месеца, 9 дни, прочетена 1662 пъти
Здравейте, с моят приятел зажиеяхме заедно, т. е вече би трябвало да имаме общ бюджет. Проблемът е, че аз изкарвам повече пари и всеки месец се глезя, купувайки си дребни неща, които са лични за мен (козметика, дрехи) и усещам че той започва да се чувства зле, защото на него не му истават толкова пари за лични вещи, удоволствия и започва да ми натяква как почти всичките му пари отиват за мен и как сякаш аз не купувам нищо общо (храна, домакински неща). Което не е вярно. Не знам как да постъпя и как да направя, защото не искам връзката ни да се съсипе заради проблеми и караници относно финансите ни, кой какво и колко дал. Но не искам и да се лишавам да си купувам собствени неща и да бъда обвинявана затова.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 11 месеца, 8 дни
hash: b2d0ba9f45
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

1.   Правите един общ бюджет - смятате в него наем, ток, вода, интернет, пазар за месеца и внасяте 50 на 50. За личните неща всеки сам да си плаща. Ако излизате заедно на вечеря, бар, кино и т. н. веднъж плати ти, веднъж той.

 
  ...
преди: 11 месеца, 8 дни
hash: b794d056ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Ние жените обичаме да си купуваме повече дрехи, обувки и т н.
Моят мъж също се изнервя на покупките ми, но не разрешавам да ми се казва, щом съм решила значи имам възможност.
Не му показвай какво си си взела. Разпределете си добре разходите и ако трябва ги разпределяйте по- добре.

 
  ...
преди: 11 месеца, 8 дни
hash: 8ad7700567
гласове:
1 2 3 4 5
  (17 гласа)

3.   Защо му показваш всичко, което купуваш? Бъди по-дискретна. При нас приятелят ми печели повече. Аз не се хваля, когато ми увеличат заплатата. Той мисли че взимам 1300, а реално са 1600. Не знае че имам тайни спестявания, не казвам когато си купувам нещо. Ако пита - имам го отдавна, майка ми го е подарилар сестра ми го е подарила, , една приятелка ми го е подарила и т. н.. :D Парите са си твой все пак. Като рзаделите сметките ти решаваш за какво да си харчиш твойте пари. Като е комплексиран мухльо така ще е.
Имам приятелка която пък лъже още повече. Мъжът й мисли че аз я боядисвам и правя гел лака й, или че й правя прически, а тя си ходи в салона по 2-3 пъти в месеца. И той не знае тя колко пари има.
Не е нужно да биеш тъпана. Тоя утре може да си тръгне, а ти се раздавай. Прави си кефа и това е.
Ж 27

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 8 дни
hash: 99bdeec75d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Не прави като номер три, направо нямам думи за нея. Правите общ бюджет, за сметките (наем, ток, вода, парно, храна, интернет и други работи за дома като за препарати, крушки, тоалетна хартия и т. н. ) всеки внася 50% от парите, които смятате, че ще са ви нужни на заплата, ако останат за месеца или си ги делите, или ги спестявате за следващата ви почивка/среща. Склонен съм да мисля, че когато още сте гаджета това е най-добрия подход. Когато се ожените може да го промените в съотношение на заплатата. Например той изкарва 1000 лева, а ти 2000 съотношението ще е е той 33%, а ти 66%, но това е когато вече сте семейство и имате деца, когато само ходите е лошо да се издържате един друг, защото някой все се чувства ощетен и почват споровете. Другия вариант е да го радваш по-често с подаръци, които знаеш, че иска. Така не мисля, че ще се сърди толкова много. Може да пробваш с този вариант и ако не работи, да седнете и да проведете един разговор. Късмет:)

 
  ...
преди: 11 месеца, 8 дни
hash: 054ceea425
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Винаги става така когато мъжа е комплекса, а жената вади повече пари от него. Да не си му ти виновна, че вадиш повече пари

 
  ...


...
преди: 11 месеца, 8 дни
hash: 2fcca0cff0
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Сменяй го това мрънкало, мъжът трябва да е опората на жената, а не да реве като жена.

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 8 дни
hash: a6fe2471ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

7.   3, докато един ден не установи съвсем случайно, че и децата ви не са от него... (един негър ми ги подари)
По-далеч от такива като теб.

 
  ...
преди: 11 месеца, 8 дни
hash: 30e6ac9552
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Ами заделяйте по равно пари за общите разходи - жилище, сметки, храна и на когото каквото му остане след това, решава как да си го харчи.
Ние вкъщи сме така /за протокола и аз изкарвам повече от мъжа ми, делим всичко по равно/, но аз се ограничих много с купуването на ненужни неща.

Ж

 
  ...
преди: 11 месеца, 8 дни
hash: dbf3d62155
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Поне знам, че не си учителка - с това "приятелия" ме разплака, честно!

Авторке, жените обожават общото /не случайно има термин "провайдър", описващ мъже, но не и жени - мъжът все е длъжен да осигури нещо и това нещо никога няма горна граница/ - няма такова нещо като личен бюджет, трябва да е общ. Ама като е общ, да се уточни, че ние го пълним по-яко и даже имаме пари за лични харчове!

Решението е лесно - щом имате такива разминавания, общият бюджет се ограничава. Т. е. всеки от вас трябва да внесе сума, която ще уговорите предварително. Може да е равна /според възможностите ви/, може и да е процент от заплатата. Да речем нещо между 60 и 80%, а оставащите 40-20% са си за вас. Кеф ви си купувайте нещо, кеф ви си ги дръжте в банката, кеф ви си постелете леглото с пари и се въргаляйте по тях. Край на споровете кой си харчи цялата заплата за другия и кой не. Всеки ще има някакви средства за себе си. Само да не стане така, че при тоя вариант ти да не си доволна! Забелязал съм, че когато мъж се сърди заради нещо такова, е комплексар и завистлива гад, но когато се вземат мерки за равенство и справедливост, жените изведнъж се сещат, че на тях им се полагали повече пари от заплатата, която са изкарали с пот и труд /понеже мъжете не се трудят - те само спят на един диван и на 20-то число идват да им донесат заплатата, ама не издавай това на другите жени, че ще стане мазало/.

Дерзай! Решението вече го имаш, а дали ще го приложиш, си е твоя работа!

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 8 дни
hash: 1bf324e626
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

10.   Ужасно е това криене кой какво си е купил.. Без значение жената или мъжът.

С мъжа ми и двамата сме израснали в тягостна среда, единият от родителите с властно, отровно присъствие. Просто реших за себе си от ранна възраст, че това при мен няма да стане. И много ме заболя, когато той тайно си купи нещо по-скъпо и кри до последно, защото очаквал скандал за пари.

"За" съм да се поделят задължения и разходи, обичам и да ме глезят, и да глезя, разумна съм и непрекъснато следя какво важно има за плащане.

Но за лични мои разходи, с мои пари, които аз си знам с колко труд и нерви съм изкарала ще си купувам, каквото реша и никой няма да ми казва нищо. Така мисля и за половинката си. Казва се ясно и открито кой какво иска и се прави план за месеца. И толкова. Другото не е връзка и семеен живот.

 
  ...

...
преди: 11 месеца, 8 дни
hash: aa6f8a9893
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Ами той като иска да има повече пари, да си намери по-платена работа. Не знам как се виждаш с такъв след години като отсега вече ти натяква колко и за какво си харчиш твоите пари? Помисли си добре. Според мен не те чака много добро с такъв.

 
  ...
преди: 11 месеца, 8 дни
hash: b99ccf1090
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

12.   Номер 3, ако трябва да лъжа мъжа до мен колко пари взимам, директно се разделяме. Какво стана с разбирателството и взаимното уважение? Защо трябва да се лъжем за толкова обикновени неща? И какво остава за по-сериозните тематики?

Аз одобрявам съвета на номер 1. Ние така направихме с мъжа ми, като аз му бях казала още в ранен етап на връзката ни, че хрантутник не искам до себе си, а мъж на място във всяко отношение. Като заговори да заживеем заедно, казах директно че във финансово отношение не може да очаква от мен да си давам цялата заплата за нас. Съгласувахме си общ бюджет спрямо неговата заплата и изкарахме така към две години, в които той все така не успяваше да достигне моите финанси. Аз съм правила с остатъка каквото си пожелая и той никога не си е позволил да ми направи забележка. Целият ни бит се е определял от това колко той изкарва - къде ще живеем, с какво ще се храним, ще ходим ли и къде на почивка, колко често ще излизаме навън и т. н. Тук се изисква и от теб самоконтрол, защото понякога си свикнал на дадени удобства в битов план, които реално не може да получиш, разполагайки с по-нисък бюджет.
Брат ми има тотално общ бюджет с жена си. Виждам, че това не работи добре. Все едно се връщаш 20 години назад и имаш джобни, от които трябва да събираш да подариш нещо на мама, защото не може да й искаш пари за подаръка й. И накрая, ако вземеш нещо по-скъпо да зарадваш половинката, ти се карат, че си бръкнал толкова дълбоко в касата просто защото е обща. Не мога да си представя да живея така. Разполагам със собствени средства от 14-годишна и за мен е просто абсурдно да се налага да оправдавам разходите си.
Да, понякога се е случвало да изкоментира, че съм луда да дам 100лв за някаква козметика или че за 50лв ще получа същото, за което съм платила 200лв. Ама не е като да ми държи сметка. Просто изказва мнение, за което мога само да се радвам.

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 7 дни
hash: be3b0f0c0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   Здравей,

Бившия ми беше такъв. Даже като ходеше до магазина не си взимаше кошничка, че "да не се изкушава да взима повече от необходимото". Броеше всяка жълта стотинка. Живеехме заедно, бяхме 4 години заедно и имахме обща касичка за да делим ток, вода, наем и т. н. Така и не съумяхме да направим общ бюджет, искаше ми пари и за гориво като ме оставяше на работа сутрин. Голям смях, ама го обичах, накрая той ме остави, аз го бях приела такъв какъвто е и нямах проблем. И аз изкарвах повече от него, но не мисля, че това беше проблема, по-скоро си е до човек.

С мъжа ми като се запознахме пак аз изкарвах повече, обаче нещата е обърнаха, сега аз съм на заплата 3к фиксирано, а той изкарва по най-малко 12к на месец. Кеф му е да ме глези, кеф му беше и като нямаше пари. Може и пак да няма някой ден, но пак ще намира начин да ме глези. Такъв човек си е.

Това са моите наблюдения към мъжете от двете крайности - бивш безкрайно стиснат, а съпругът ми безкрайно "ларж". Дори и да изкарват повече или по-малко нещата няма да се променят, все ще са си такива. Хората са казали "не познавам човек, на който да му стигат парите. На едни не им стигат за хляб, на други за диаманти". На твоя и повече да изкарва пак няма да му се нрави да се дават за "безсмислени" по неговите критерии неща. Решавай дали искаш така да живееш. Има семейни двойки, които са заедно по 25 години и делят по равно режийните разходи, а с останалите си правят каквото поискат, защото не са успели да се разберат за общ бюджет. Въпросът е да се напаснете и да се приемете такива каквито сте, това е.

П. П. Никога не се сравнявай с някой друг. Гледай себе си. Ако можеш да го приемеш, да не те интересува какво казват хората - дали е правилно или не. Аз си бях приела бившия и бях щастлива, въпреки че околните нон стоп ни се подиграваха. Има хора всякакви, не сме направени по "калъп".

Успех!

 
  ...
преди: 11 месеца, 7 дни
hash: 4c5a38e8c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Аз мога да посъветван авторката само за едно нещо. Нека си направят общ бюджет, тя пак ще има повече пари за фонда "И аз съм човек", но съвета ми е да не парадира с всяка нова придобивка, че мъжете са по-отговорни и приятлИя й ще се чувства нощожен в такава връзка и един ден ще си отиде! По-добре да го посъвета да се обучава, да събира знания и опит и един ден ще изкарва достатъчно. Аз не съм виждал, дори милионер, да му стигат парите, но има някакъв минимум. На жена ми съм й дал дебитна карта и тя харчи около 1000-1500 лв месечно от нея. Проблема ми е когато харчи, а не ми казва. Защото все си мисля, че някой ме е хакнал. Като бях млад все не ми стигаха парите. Сега не ми е интересно да ги харча. Важото е никой в семейното жилище да не се чувства пренебрегнат.

 
  ...
преди: 11 месеца, 7 дни
hash: b28ccb0c12
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Намери си по-платежоспособен и ще си решиш проблема.

 
  ... горе^

...
преди: 11 месеца, 7 дни
hash: d4eb3e964f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   А защо нямате наистина общ бюджет? Животът е непредвидим - днес ти изкарваш повече, след 6 месеца може да е обратното. Ние с моя приятел от ден 1 имаме общ бюджет и никой никога не е гледал какво харчи другия. Имаме единствено изискване разходи над 600 лв. да ги съгласуваме предварително. Моята работа е на приливи и отливи и някои месеци вкарам 10к, други - 2к. Неговата заплата е същата всеки месец и никога не сме имали проблеми...

 
  ...
преди: 11 месеца, 6 дни
hash: 107765e33b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

17.   Мъжете станаха кифли.
Прочетете нонер 4 - тя да му правила повече подаръци, той да не се сърдел? !
И тя да внасяла повече в семейния бюджет? !
Защо, защото той е неможко и го мързи да работи и иска да харчи чужди пари?
И той с какво ще допринесе за това семейство? Деца ли ще износи и роди и откърми? Домакинството и готвенето ли ще поеме, възпитанието на децата, смяната на памперсите?
Не, всичко това пак ще е за нея, защото тя е "жена", нищо че и мъжката роля във връзката изпълнява.

 
  ...
преди: 11 месеца, 6 дни
hash: 0e39d43c05
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

18.   Преди години, някъде около 15 години съпругата ми, ми беше шеф, но не директно, а през още едно стъпало в структурата. Вършех си работата, но тя ми даде джип Ланд ровер -дефендър с шофьор и всеки понеделник ми слагаше в портмонето по 500лв. Тогава тази сума имаше съвсем друго финасово измирение. Опитвах се да я накарам да спра това спонсориране, но тя твърдеше, че аз трябва имам пари, че се срещам с хора и трябва да бъда на ниво, защото командировъчните за нищо не стигат. Така вървим подкрепяйки се един друг. //Fallschirmspringer//--Десантчик-"Навсякъде, по всяко време"

 
  ... горе^
преди: 11 месеца, 6 дни
hash: 0e39d43c05
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

19.   Аз и съпругата ми никога не сме имали собствени бюджети, винаги е един обща за двамата. Никой не гледа колко дава другият, или колко взема, нито кой е платил парно, ток, вода, данъци, сипал бензин, дал пари за кооперацията. Всичките пари са в една касетка и който колко му трябва взема. Просташко е да се следи кой колко дава за храна или някакви други разходи. Много е скотско такова следене, не почива на доверие и взаимна привързаност-изключително еснафско и мизерно. //Fallschirmspringer//--Десантчик-"Навсякъде, по всяко време"

 
  ...
преди: 11 месеца, 6 дни
hash: aa6f8a9893
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

20.   18 - Парашутиста
С други думи си бил мъжка държанка.

 
  ...

...
преди: 11 месеца, 1 ден
hash: 89737a0553
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

21.   Авторке, има един много важен детайл при вас - и той е, че вие все още не сте семейство!

Ако бяхте сключили брак, щях да ти кажа, че бюджетът трябва да бъде общ. Аз живея така с жена си, независимо че примерно аз изкарвам повече!

Парите ни стоят в едно чекмедже и всеки си взема оттам, колкото му е нужно за деня. Оттам вземаме, за да платим сметките, и за всичко друго.

Никой няма т. нар. лични пари, защото не е нужно - след като сме семейство - ние вече сме едно цяло. Нямаме лични пари, а просто всеки като излиза сутрин си преценява колко пари ще му трябват за днес и си взема толкова, или малко повече. За свои лични покупки всеки също си взема оттам, колкото му е нужно.

Така сме, защото сега и двамата работим и приходите ни са повече от разходите. (не че имаме големи приходи - доходът ни чисто е малко под 2000лв. ) Просто живеем и харчим разумно, не се стискаме - харчим нормално, но и не се отпускаме прекалено, и не даваме пари за излишни неща! (не сме под наем, кола нямаме)

С остатъкът от средствата - заделяме по малко в банката - за извънредни случаи, а с другите - преценяваме дали имаме нужда от нещо - примерно нов компютър, домакински уред, да отидем на море лятото, или нещо друго. И ако се налага - го купуваме.

-------------

А при вас - бих те посъветвал да си направите един общ бюджет, който да включва общите разходи за месеца: битови сметки, наем - ако сте под наем, разходите за храна, сума за отделяне(спестяване) - добре е да е поне около 10% от бюджета, и сума за допълнителни общи раходи - примерно излезете на разходка и пиете по една бира някъде.

Сега - има два варианта да до направите този общ бюджет: 1. Всеки да даде по-равно пари.
2. Всеки да даде пари като процент от заплатата си - в смисъл по този начин, който взема повече - ще даде и повече за общия бюджет.

Пример: общия бюджет е 1000лв,
ти вземаш заплата 1200лв, а приятелят ти 800лв.

1. При вариант 1 - всеки дава по 500лв.
2. при вариант 2 - всеки дава по 50% от заплатата си,
- ти даваш 600лв,
- а приятелят ти дава 400лв.

Останалите пари са на всеки за лични нужди - като в тях влизат и за дневни, транспорт и т. н. т

Сума за отделяне трябва да има в бюджета, защото от нея ще се покриват евентуалните по-високи разходи през зимата, а също и разходите при повреда на някой домакински уред.


Това е. И да почерпиш за безплатните съвети!

 
  ... горе^
преди: 10 месеца, 28 дни
hash: 9da72c4b8a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

22.   Ние с приятелката ми сме, както е описано от 1. Делим на две наем сметки, но храната и всичко за вкъщи си го купувам аз, тя си купува всичката поддръжка и никой не се меси на другия. Никога не съм го мислил за проблем, по мое мнение си е мъжко да платиш смеката в заведението или да осигуриш храна за вечеря.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker