Изразяване на чувства и емоции - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121346)
 Любов и изневяра (29746)
 Секс и интимност (14381)
 Тинейджърски (21903)
 Семейство (6479)
 Здраве (9608)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3186)
 Образование (7308)
 В чужбина (1656)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18564)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Изразяване на чувства и емоции
преди: 6 месеца, 16 дни, прочетена 677 пъти
Здравейте
Осъзнавам че имам проблем, който обаче не знам кк да разреша
Всеки път, когато стане някакъв проблем с приятеля ми, някаква случка, нещо което не ми е станало добре, усъмнило ме е, наранило ме е, разочаровало ме е, аз не мога да говоря за това. Опитвам- преосмислям какво да кажа наум, после обаче се отказвам защото не звучи добре, или той ще го сметне грешно, или мисля че ще прозвучи обвинително, и като обмисля малко ситуацията винаги се отказвам да говоря за проблема и се опитвам да го игнорирам все едно не съществува. Като се натрупат обаче 1-2-3-4 неща за някакъв период, аз изведнъж избухвам заради натрупаните емоции и недоизказани неща и изглежда като истерия и започвам да викам като се скараме. Само да отбележа че така не се държа само с прителя си а и с мои роднини от семейството. Осъзнавам че е проблем, наистина искрено искам да го променя, но сякаш не мога или не знам как. Опитах да ходя на терапевт - нямаше резултат не виждах да ми помага по някакъв начин. Някой пт вас има ли подобен проблем или ако е имаш как се е справил.
Обмислям варианта да сядам в някакъв дневник/тетрадка да напиша как се чувствам за да структурирам проблема и след това да го изговоря но не знам дали и това би помогнало. Наистина искам да се променя и да не изпдам в такива истерии защото не само близките но и аз се чувствам отвратително.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 6 месеца, 16 дни
hash: 763b61bb98
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Характер му викат. Подлежи на корекция, но е трудно, защото трябва да осъзнаеш на първо място че това не е добре за теб и второ, че не е добре и за околните.
Обикновенно такъв характер имат инфантилни личности, които все някой е носил на гръб и не са карани да поемат отговорности. Сякаш някой ви е длъжен с нещо, сякаш твоето мълчание и тези натрупани случки са края на света и ти неможеш да “простиш” на отсрещната страна нещата които е направил, дори безобидни такива неща.
Такива ги разграничавам много лесно и бягам далеч от тях, ско ще да е мис свят и ако ще всички мъже да са и в краката.

 
  ...
преди: 6 месеца, 16 дни
hash: fa77aaa704
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   Строго и властно семейство. Като повечето тук, едно дете гък не смее да каже. Все едно в тази държава са на почит викането, обидите, напрежението и насилието вкъщи. От там ти е тръгнало и затова си такава и във връзки. Страх те е да говориш открито, спокойно. Нямаш му доверие, не ти е спокойно с него.
Имаш някакъв стокхолмски синдром, може би пак от семейството, ако е имало много викане или всичко се е замитало. Някакси българите не умеят да говорят спокойно без да се заяждат, обиждат и да си викат. Манталитет ли е, ама е така.
Ако нещо не ти е ОК, казваш. Сядаш и говориш с него. Уж ти е близък човек. Иначе ще си прави пак същото, щом не ти пречи. Отстоявай себе си, поставяй се на първо място.

 
  ...
преди: 6 месеца, 16 дни
hash: 31cddde7fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Ами не си единственият човек на планетата с този проблем. И аз съм по същият начин. Реално решението е когато има някакъв проблем или нещо което не ти харесва просто да се изкажеш съвсем нормално. Това не ми харесва така и така. Но не знам как да стане. Аз също винаги си замълчавам само и само да няма конфликт обаче в един момент чашата прелива и става страшен скандал заради натрупаните негативи които не са решени навреме. Не трябва да се мълчи защото другият няма как да знае че има някакъв проблем ако не му се казва.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 16 дни
hash: 9d8b74aa46
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Вероятно сте много чувствителен и деликатен човек. Може би ако на момента кажете как се чувствате и какво не одобрявате, без много да премисляте, ще се получи. Повечето случаи хората не подпзират, че Ви нараняват или ппстъпват несправедливо спрямо вас. Ако им го кажете на момента с по-мек тон няма да наранявате себе си и тях.

 
  ...
преди: 6 месеца, 16 дни
hash: 7c9c1a1823
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Според мен в този случай решението е да се каже веднага проблемът, още при възникването му!

И по възможност - това да се направи със спокоен тон - без истерики!

Защото така няма да има натрупване на негативни емоции!

 
  ...


...
преди: 6 месеца, 16 дни
hash: a397e3cb0c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Точно, това което си написала във поста, точно с тези думи, го кажи на приятеля си.

Ние мъжете обачаме нещата така да ни се кажат в прав текст, естествено със нормален тон.

След това, вече като той е наясно как се чувстваш, можеш да се опиташ да споделиш 1 нещо, вместо да натруваш във себе си всички тия неща.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 16 дни
hash: bb59fd8c82
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Психология се нарича решението на твоя проблем. Не мога са си обясня как така има проблем във връзката ви и теб те е страх да говориш? Ще прозвучи грешно? За кого- за теб, за него или за баба Пена от другия вход? Сама виждаш до какво води мълчанието ти. Затова следващият път, когато се скарате и ти пак решиш да премълчиш, се сети за последното ти избухване- от какво беше породено, как беше изразено, до какво доведе, ти как се почувства, каква беше реакцията на гаджето ти. Но наистина те съветвам да отидеш при специалист и да се опиташ да обработи тази твоя толкова проблемна детска травма.

 
  ...
преди: 6 месеца, 15 дни
hash: f55c6a3283
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Аз съм същата, когато съм с неподходящ човек.
Мислех, че съм така по принцип. Докато не ме откри един мъж, като бях към 20-годишна, който ме приемаше всякак. И искаше да ме чуе, като съм ядосана. И искаше да знае какво ме мъчи, дори и да е най-малкото нещо. Аз много му се пънех - казвах, че искам да помисля; че сега не ми се говори; че няма смисъл да го обсъждаме и т. н. Но той стоеше пред мен и не ми позволяваше да правя както си знам. Винаги ме предизвикваше да си кажа "суровия" материал. Разбира се, по този начин много пъти съм го наранявала, защото съм казвала нещо необмислено. Но той много ме обичаше и преглъщаше горчивото.
В последствие съм се опитвала във всички взаимоотношения да подхождам правилно, а именно да си споделям каквото има. Не винаги се получава, честно казано. Но в доста по-голям процент от случаите вече успявам.
Но ето за пример последната ми връзка. Много свестен мъж, но без никаква емоционална интелигентност. Еми, не можех да му обяснявам. Виждах го как не ме разбира, не ме приема, не можехме да говорим. Изненадващо той се раздели с мен, но в крайна сметка съм съгласна, че просто не си паснахме в това отношение. Изкарвахме си иначе супер - стига да не се засягаше някаква тема за чувства, емоции, проблеми, характери.
На майка ми също мога да споделя всичко и да й кажа всичко, но с баща ми нямам никакъв шанс за подобен тип комуникация. Така че за мен е до човека отсреща в голяма степен. Разбира се, след като някой те научи все пак да говориш за вижданията си. ;-)

 
  ...
преди: 6 месеца, 15 дни
hash: dca6cca307
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Вместо да изкарваш навън, трупаш вътре, докато се събере толкова боклук, че не "гръмнеш", тогава става вулкани лава която залива ненужно близките ти.
1. Решението, че ще промениш това да мълчиш, трябва да дойде само от теб. Тога ще започнеш да слушаш и терапевта, не да си решаваш без да си опитала, че не ти се получава. Ако продължаваш така, най -Много да си навлечеш някакво заболяване и да си страдаш сама от себе си. Ключът е в те, и решението идва винаги когато правим нещо различно от установения стандартен, закостенял момент.
Като не изразяваш себе си, а си решила, че ще си "деликатна" и удобно за всички, ок ли ти е? Едва ли!!!
Тогава действай, осъзнато... сама си си в ръцете и е време да изплуваш.

 
  ... горе^
преди: 6 месеца, 15 дни
hash: b0fe2342f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   Здравей, писателко, тук засягаш един изключително важен въпрос. Проблемът не е само твой, а на много хора в България. В културата си нямаме навика да изговаряме проблемите. Премълчаваме нещата и таим до момент на избухване. Например: възникне неприятна ситуация, не ни се понрави нещо, ще си замълчим, нищо няма да кажем на човека. Но пък за сметка на това ще кажем на всички други, ще се оплачем, той такъв, той онакъв, как постъпи с мен, но само на въпросния човек няма да кажем. "Търпим" (казвам търпим в кавички, защото търпенето не е търпение, а таене, потискане на негативна емоция, която накрая избухва и излиза под формата на истерия, крясъци, скандали, нервност и тн) и тикаме проблемите под килима все едно ги няма, а вътре в себе си врим и кипим от гняв, яд и други негативни емоции. Това се случва навсякъде, на работа, на пазара, на улицата, навсякъде. После се прибираме вкъщи и изкарваме целия този яд у дома върху мъжа, жената, децата, близките, предимно хора, които обичаме и които ни обичат. Понякога и кучето го отнася. После сме нервни, стресирани, тревожни, виновни.
Това е едната страна на монетата. Тука трябва да споделя и още нещо много важно, за да разберем къде седи проблемът. Друга българска привичка, нямаме в културата си навика да поправяме човека отсреща, да го коригираме където и когато греши. Например: някой се е отнесъл неуважиелно, развикал ни се е (все пак може да се изказват нещата спокойно, нали) и ние си затваряме очите за това, сякаш не се е случило, въпреки че ни е станало неприятно. Излизаме (в себе си) с извинението, че не искаме проблеми, разправии и оставяме нещата така. Другия човек несъзнателно се е разкрещял, по навик, "така си говори", ами разбира се, че така ще си говори, защото никой не го поправя, никой не му казва, че докато говори кряка, никой не насочва вниманието му към интонацията му. Никой не иска да крещи, но го прави. Това е вкоренено поведение у българите, но правилно ли е това поведение? Все пак да крещим и да говорим грубо правилно ли е? Не, нали? Всеки предпочита да му се говори спокойно с разбиране и с търпение. Затова трябва да се коригираме едни други.
Сега накратко ще обобщим: има проблем - не си казваме, има неправилно поведение - не го поправяме.
За да имаме пълноценни и здравословни взаимоотношения нещата трябва да се изказат, споделят, коригират възможно най-скоро и проблемът да се посочи точно и ясно като зрели хора. Всеки иска да живее в мир и разбирателство със себе си и с другите, нали? (:
Може би ви отегчих с дългия коментар, но трябваше да изясним някои важни неща преди да се обърна към писателката...
Сега, писателко, факът, че осъзнаваш, че имаш проблем е 50% разрешен проблем, а това, че искаш да се промениш са останалите 50%.
Започни да изговаряш нещата, назовавай ги, обясни спокойно, споделяй. Ще ти е трудно в началото, няма да имаш достатъчно увереност да изкажеш какво те мъчи и да посочиш проблема, поради простата причина, че не си го правила до сега, а когато си споделяла е било в момента, в който вече избухваш. Няма какво да те тревожи никой не се е родил научен. Опитвай и продължавай да опитваш. Стъпка по стъпка и ще стане. И бъди търпелива със себе си. Също така има книги за комуникацията, които можеш да прочетеш, потърси видеа в Ютуб как да комуникираш без агресия, правилно, проучи въпроса, информирай се и ще ти се получат нещата. Действай смело! (:
Успех, писателко.
Поздрави,
Й.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker