Женят ли се арменките за българи? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121179)
 Любов и изневяра (29705)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

Женят ли се арменките за българи?
преди: 11 години, 3 месеца, прочетена 18643 пъти
Здравейте,

В България от години живеят много арменци, които са добре интегрирани в обществото. Знам, че по принцип когато опре до връзки, и особено до женене, арменците предпочитат да се женят помежду си, а може би това важи само за тези, живеещи в Армения, не знам... Познавам арменци, които са женени за българки, но не и арменки, женени за българи, може би семействата на жените не приемат толкова добре брак с човек от друга националност? Питам заради лични симпатии към представителката на арменската общност :) Благодаря на тези, които отговорят!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:
1-50 от 63

преди: 11 години, 3 месеца
hash: 57db5c854b
гласове:
1 2 3 4 5
  (18 гласа)

1.   Здрасти, аз съм израстнала сред арменци по простата причина, че през първата половина на 90те години имаха война и природни бедствия и настаниха едно семейство бежанци на нашата улица, после дойдоха още много арменци, все някакви техни роднини.
Какво да ти кажа - има два вида арменци у нас - едните са дошли по време на Холокоста на арменците, убивани от турците масово в началото на 20 век. Другите са тук от 90те години като моите приятели.
Арменците са много задружна общност. Имат си своя религия, не са православни, но са ни много близки, защото те са практически старославни - запазиласамостоятелността си най-стара християнска общност. Религията не е проблем - признават нашата и ние тяхната, но празнува по стария календар празниците. Женят се дори за българи-мохомедани, ако се покръстят на православни и научат арменски, но никога не се събират с турци (по разбираеми причини). Дали обаче изобщо ще се сключват смесени бракове или ще се уреждат браковете - това зависи от самия клан, не от това дали са арменци. Някои семейства са по-консервативни, в други смесените бракове не са проблем. Арменките не са много за българи според мен, защото са жени от старо време - повечето не учат висше, а гледат да се омъжат рано (за да са девствени) и да родят деца. Много добри домакини са, семейни хора са, а като свекърви стават наред с патриарха един вид глава на рода. Жената е уважавана и има много добро положение в един такъв род, защо да се жени за българин. Отношението на мъжте към жените е много добро иначе - материално са страшно добре задоволени, но за мен младите жени са много долу в йерархията на рода и са един вид робини на свекървите си и мъжете. Те не мислят така обаче. За арменките българките са прецакани - не само трябва да спят с мъже, които не се женят за тях и не поемат ангажимент за децата им доста често, но и трябва да работят, да учат и накрая пак могат да си умрат в мизерия. Това е невъзможно за една арменка! Тя очаква мъжът веднага да се ожени за нея, да изкарва достатачно пари, за да изхранва нея, децата ?. Арменецът не може да се разведе с нея и да зареже семейството си, ако не иска да бъде отвхърлен от рода. Жените по принцип търсим сигурността и не е чудно, че не познавам и аз арменка, която да я е пожертвала, за да бъде с българин. Не познавам и българин готов да сключи подобен брак. Затова пък доста българки биват приети в арменските семейства, но и днес повечето бракове са уредени, което не значи, че са по-малко щастливи от тези по любов.
Аз много харесвам арменците, големи приятели са ни, празници и делници с тях, но си им знам и кътните зъби и не бих се омъжила в такова семейство, защото мъжете са си мачовци и е прието да ходят с много жени да кажем, докато жената стои затворена у дома.
С две думи - два свята.
Направило ми е впечатление, че като се събираме отношението на арменските мъже към жените българки е като към равностойни - и разговорите, и изобщо, докато техните собствени жени трябва да ни прислужват, да готвят 10 гозби и да мълчат в ъгъла. Мисля, че тайно повечето арменци желаят българка за съпруга, но ги е страх от майките им. Арменките обаче пък искат сигурността на клана и един ден да имат властта на свекървите си... Много са интересни и защо не - ако съумееш да научиш езика може и да те приемат в някои от клановете им и дори да ти дадат булка. Езикът им е много важен както и традициите, не толкова религията. Те много си помагат и гладен няма да останеш в такъв род, но като всяко нещо си има положителни и отрицателни черти.
Ако искаш арменка за булка, ще трябва да я дефлорираш след сватбата и да забравиш за възможност за развод, ще трябва да изкарваш достатачно пари за цялото семейство да се съобразяваш с родителите ? и да слушаш и правиш, каквото ти се каже. За сметка на това ще имаш сигурност и помощ от клана.

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 157a8655ba
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

2.   Аз имам роднини и познавам много арменки, които са женени за българи и имат щастливи бракове. Само да допълня към казаното от номер 1, арменците принадлежат към Арменската апостолическа православна църква.

 
  ...
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 2c1d63b129
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Омъжват се и още как! Зависи от кешовицата на българина...

 
  ... горе^
преди: 11 години, 3 месеца
hash: 723ffcd49c
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

4.   Хм, аз съм от Пловдив, тук има голяма арменска диаспора. Расисти са, гледат отвисоко, женят се помежду си, ако има изключения, те са изцяло в ущърб на неарменската страна. Просто има изключителна културна пропаст. Тези хора са закърмени с кавказко-анадолските нрави (от там произхождат оригинално) и почти нямат общо с нас, европейците.

 
  ...
преди: 11 години, 2 месеца
hash: b0badef8c8
гласове:
1 2 3 4 5
  (16 гласа)

5.   Н 4 много си краен в изказването си нещо...

И аз съм от Пловдив, но не мога да кажа нищо лошо за арменците-напротив. От наблюденията, които имам са отговорни, сериозни, сърдечни, добре възпитани и посветени (на семейството и общността си ) хора. Те първи са приели християнството за своя религия-това за информация. Имат имоти (къщи и дюкяни)по централните части на града ни и традиционно са се занимавали със занаятчийство. Имат си и арменско училище в Стария град, където децата им имат и часове по арменски език. А много от тях свирят на пиано или имат други таланти. Аз познавам жени от тях женени за българи. Но преди да се оженят семейството им трябва да е сигурно, че дъщеря им отива в добро семейство. И брака им няма да е от ден до пладне.
Най-добрият приятел на съпруга ми е арменец. Той е женен за българка. Приеха я като дъщеря-топли и всеотдайни са. Живеят вече повече от 25 год. зедно. Той си я обича и уважава много.

Ние живеем в чужбина и така се случи, че другите българи се отдръпнаха от нас... лека полека всеки си пое своя път в живота тук и не ни се обаждат и не търсят контакт с нас, въпреки, че първоначално те разчитаха на нас и даже живееха у нас... Само арменеца и семейството му са плътно с нас за всичко и може да разчитаме едни на други напълно. Събираме се на празници и си помагаме ако се наложи нещо. Даже той взе баща си тук, за да не е сам в БГ(майка му почина наскоро) Не мисля, че българи те имат отношенията в семействата си, които ги има сред арменците...

 
  ...


...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: ca4f6cd03b
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Здрасти аз съм арменец. Арменците в армения се женят по между си по простата причина че там са 95-96% арменско населшние останалото са руснаци асирийци и още един два етноса.
Имам приятели които се ожениха за българки обаче приключиха с развод. Живея в Бургас и знам за случай при който баща не проговори на дъщеря си до края на живота си тъй като дъщеря му се омъжи за българи. Има и успешни смесени бракове разбира се. Най важното е ако жената е българка или мъжът да научат арменски език и традициите, това е форма на уважение тъй като твоят партньор говори езика ти познава традициите и историята ти.
На арменците които четат това ще им кажа да аи учат езика и пиамеността историята и традициите и да не се правят на повече бълхари от българите ;).
Арменците сме изчезващ народ който се асимилира, трябва да аи пазим порядките езика и дори генофонда.
А до човека който твърди че арменците желаели българка съпруга защото арменките седяли в ъгала и мълчали? !? !? без коментар. Арменеца и да се ожени за българка то тя пак ще е задължена спазва някакви обичаи за това и споменах за разводите.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 57db5c854b
гласове:
1 2 3 4 5
  (44 гласа)

8.   н7, просто живеете в едно много патриархално общество. Армения е една от държавите, в които се абортират масово женските ембриони например.
Моите братовчеди имат приятели-арменци и сме израстнали заедно. На мен винаги са ми харесвали като мъже, но съм видяла и разбрала, че младата снаха е вид робиня за тях - като ти дойдат гости прислужва, непрекъснато си стои у дома и няма свои живот, а ако работи нещо ще е за семейството. Например майката е много уважавана, както и сестрата, но за снахата просто няма и грам уважение, докато сама не си роди синове и те не я почитат.
И мъжете нямат по-лек живот. За всичко трябва да получават благословия от баща си. Рядко например учат каквото и да е било, защото трябва да работят за семейството. Моите приятели са заможни дори, а единият им син е много модерен, съвременен и искаше да обиколи малко света за 1 година и дори да отиде до Армения, но не му позволиха. С него например винаги съм се разбирала добре и ми е харесвал и като мъж, но абсурд да тръгна с него, защото ми е ясно, че не може да се откъсне от семейството си и мъничко. Той не успя да отиде да пообиколи малко света, камо ли да се бори за някакъв самостоятелен живот.
Уважавам арменците, но за мен те са затворено общество, което живее в свои си свят. Не ми пречат и си празнуваме всички празници заедно, но често в очите на момчетата чета някакъв неизпълнен копнеж, някаква самота, докато дори жените им поне са намерили себе си в майчинството. Някак си сякаш гледам затворени много свободолюбиви духове.
Например като идват да играят с мъжа ми и братовчед ми тенис на маса и аз съм там и играя с тях, но никога не водят жените си. Нормално го приемат обаче аз да съм там и да не ги обслужвам - сами си взимат и вода, и кафе си правят, но когато сме в техния дом с жените им дори не мога да разменя женска приказка, защото те трябва да прислужват.
Уважават някак си жените си, но не ги гледат с желание и любов така, както ме гледа моя мъж да кажем. Знам, че браковете им са уредени от родителите им, но пък поне страст не виждам да има. Излишно е да казвам, че си имат любовници, така както и бащите им и всички против тях.Много фалшиво е всичко с две думи.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 2f19e989b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (22 гласа)

9.   Кога си чул жена от друг етнос, да се омъжи за българин? Това са единични случаи. А иначе българки масово се омъжват за цигани, турци и чужденци. Чужденка пък да се омъжи за българин е направо казуистика. Само преди 1989 доста рускини и украинки са се омъжвали за българи, но 95% от тези бракове са се провалили. Сега и рускините гледат на българите с пренебрежение. Имам много приятели в западна Европа, някои работници, други студенти, трети с професия. Нито един от тях няма приятелка, та камо ли жена чужденка. Или стоят сами или си хващат българка. Докато българките моментално ги хваща някой чужденец. Дори в България е същото. Често по софийските заведения идват чужди туристи, а дори и от нелегалните имигранти. Правило ми е впечатление, че моментално хващат българките, а българите стоят от страни и гледат. Та българските мъже българки не ги искат, та какво остава чужденки.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 267a345cca
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Задаващият този въпрос "Женят ли се арменките за българи? " всъщност прави несполучлив опит да манипулира читателя и да насажда омраза и неприязън. Ако сменим в него етнонима арменки с левскарки или аптекарки, ще видим че няма общи универсални и константни закономерности. Има дебилизъм от страна на питащия, защото майка му е българка или аптекарка - не знам? !?

 
  ... горе^
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 17e5fa6750
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

11.   Номер 10, какъв опит за насаждане на омраза виждате в тема, където първото изречение е "В България от години живеят много арменци, които са добре интегрирани в обществото. " Някъде да е написано нещо негативно за арменците? Какво лошо има човек да зададе въпрос, свързан с културата и традициите на една общност?

 
  ...

...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 0e07ba295e
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   До 9: Тея български мъже какво толкова са ти направили, че ги мразиш така? Със сигурност, ако посвалят критериите и тръгнат да се женят за самотни бабички и изпаднали дебелани (за циганки да не говорим), то и мъжете ще догонят жените в този критерии. Да замотваш главите на дядовците, оръфляците и мангалите, не те прави търсена и нещо повече.

 
  ...
преди: 9 години, 2 месеца
hash: 267a345cca
гласове:
1 2 3 4 5
  (10 гласа)

13.   За каква култура и какви традиции може да се говори и да се търсят когато се задава подобен въпрос? След като в предходното изречение веднъж вече се констатира, че са "добре интегрирани"? Виждам лошо в това човек да задава въпроси, отговорът на които му е пределно ясен, за да прокара след това своите болни тези! Вече написах моето предположение за майката на този, който пита - остава най-вероятно да го пратя при нея, за да ме разбере по-точно и ясно. Моят род е тук от Х век и обикновено съпругите ни са били българки, но ние си оставаме арменци! Неприятното е, когато увеличаваме българската и други чужди нации, така че, да - не се женят и да - полагаме специални грижи арменките да не женят за българи, яд ли те е?

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: c9e5c71685
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   Разбира се, че се женят. Аз съм живял 11 години с момиче с арменско потекло и мога да кажа само позитивни неща за арменците.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 01c095cf73
гласове:
1 2 3 4 5
  (11 гласа)

15.   Съпругът ми е арменец, аз съм българка. Образована съм и работя по специалността си, както и съм работила през всичкото време, освен по време на майчинството си. Имам пълната подкрепа на съпруга си за да се развивам в кариерата си. Вкъщи не прислугвам, всеки се включва в семейните задължения, а и доста неща у дома вършим заедно. Арменските мъже са перфектни съпрузи и бащи.
Старая се да контактувам по-малко с приятелски семейства арменци. Там повечето жени не работят. Гледат децата и са домакини. Някои от тях са добре образовани, но образованието им не им помага - те пак си седят вкъщи. Топли и сърдечни хора са, ще се притекат на помощ, ще ти бъдат подкрепа и един за друг се държат, компактна общност, много по-добри приятели са от българите, но... аз с техните жени нямам за какво да си говоря. За манджи и торти не ми се приказва, не ми е това амплоато, а на тях не им е до моите науки... и така сме на двата полюса. Така че се старая да не сбирам "арменските трапези" много често, но това огорчава мъжа ми. Тоя народ е по трапезите - да се съберат, да седнат на маса, да се хапне добре, пийват, но не се напиват, просто приказка да има и... жените да поднасят. Това на мен не ми е по вкуса и не го обичам. От време на време мъжът ми вика - запиши някоя рецепта, това-онова как се готви, аз дори да искам, не го правя. Манджите не могат да ми бъдат самоцел. Има търкания тук -там, но като цяло не се поддавам на арменизация и удържам нещата. Децата ми не научиха арменски. Още по-добре. Нямаше да им е излишен един език в повече, но пък може да създаде притеснителни предпоставки по отношение на бъдещите им семейства. Децата ни са европейски граждани. Старая се да гледат на запад, не на изток. Нека създадат семейства с когото поискат, но едва ли ще бъде с арменци. Възпитани като европейски граждани, те не могат да се върнат към консервативните нрави на дядовците и бабите им.
Всеки може да се ожени за всеки, но е важно как ще подкарате заедно каруцата. Ние решихме да не връщаме каруцата назад. Но за това трябват двама. Иначе, ще те погълнат.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 965974d5c7
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

16.   В момента гледам Митко Цонев по БТВ, та се сетих, че майка му е арменка, а баша му българин. Анахид Цонева и Коста Цонев бяха хубава двойка...

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 2ec632cb84
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   от 1 до 7
Съгласна съм с много от нещата, които казваш, но самата аз съм женена за чужденец от Западна Европа и не бях длъжна да правя каквото и да е било, за да се харесам на когото и да е било и той не знае български все още.
Писах, че съм израстнала сред арменци, защото това бяха приятелите на моите братовчеди, но говоря за модерни арменци от тези от 90те години, а не от тези, които от 100 години са вече у нас. Модерните арменци са по-склонни да се женят за българки или други едтоси, ОБАЧЕ ако не се получи в крайна сметка нямат проблем и с уреден брак с род от старите арменци.
Така се получи и с нашият приятел Р.
Той беше страстно влюбен в помакиня, която колкото и да е странно доста добре се напасна, защото помакините са си по-традиционни жени и без това. Та тя научи езика им, работи за тях в магазина им, прие религията им и бяха пред брак, НО тя не успя да живее с неговите изневери, а те не бяха дейтсвително сериозни - млад беше и си ходеше. Заряза го и му разби сърцето и каза на родителите му да му нагласят брак. За 1 месец се ожени за момиче от старите арменци от Бургас - бяхме им на гости и за съжаление беше като някакво чуждо тяло.
Бяхме съпругът ѝ, брат му (неженен), аз, сестра ми и братовчедите ми с жената на братовчед ми - всичките жени бяхме на масата, включвахме се в разговорите наред с мъжете, пихме като мъжете и се забавлявахме, а тя прислугваше, макар че много пъти я поканихме.
Не седна дори за 1 минутка - носи разни неща, подрежда си кухнята, носи напитки- аз отидох в кухнята, за да не е изолирана да побъбрим по женски - ами нямаше за какво! Никакво образование, гледа в пода, няма никакви теми и каквото каже общо взето мъжа. Майката на нашите приятели-арменци изобщо не е такава примерно - тя първа научи български, роди у нас веднага бебе, за да е сигурно, че не могат да ги изгонят, макар че не беше необходимо, въртеше бизнес и всичко, но това са НОВИТЕ арменци от Армения, не старите, които са се капсолирали от 100 г. и не са се променили изобщо
То е като нашите Бесарабски българи - толкова ги е страх, че ще се асимилират, че са загубили кефа от живота и жертват личното си щастие и едничкия живот, който имат за глупави „ценности“
На арменец не бива да даваш кредит и не бива да разчиташ на него за бизнес, но иначе сте супер хора.
Аз самата винаги съм харесвала мъжете-арменци, но за съжаление бяха много по-големи от мен и не ме вземаха на сериозно, но съм убедена, че ако се бях омъжила да кажа за някой от тях, нямаше да имам проблем да си работя и уча ит ака нататък. Мисля, че могат да живеят и с двете неща - с традиционната форма на семейство, но СЪВРЕМЕННИТЕ от Армения са все пак били и в СССР, където жената се е еманципирала. Тук трябва просто да правим разлика между нови и стари арменци и стига се страхувайте да не се асимилирате! Живейте и се женете по любов. Българите също сме малък народ и ви обичаме, не искаме да асимилираме никого и всеки у нас може да си бъде арменец, турчин и какъвто си иска. За мен арменците са готини хора за празник, за добро прекарване на времето, за споделяне на лични неща и така нататък, но сте търговци, които сте твърде умели за нас, българите. Българите не сме добри търговци. Ние сме майстори, да произвеждаме нещо, да строим и да бачкаме...

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: a825be3725
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

18.   Попитали радио "Ереван" :
- Кои са най-грозните жени в света?
След около пет минутно мълчание получили отговор:
- Е да, но пък правим най-добрия коняк.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 267a345cca
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

19.   Абе, стига сте ни обсъждали, бе!!! Разбирате ли, че това не е нормално? ! Престанете, за да не започнем ние - арменците, да ви обсъждаме, анализираме и критикуваме - тогава ще стане страшно! Киркор Симонян съм от Торонто, Канада... и всичко, което споделяте тук звучи грозно! Ето ви една страница във Фейсбук - четете и научете повече за самите вас, пък и за нас: *****Те ни обичали, ха-ха-ха!!! Както аз обичам пържолата с вино! Иначе в коментар 17 има истина - за разликата между старите арменци и новите, но ще повторя, че самото задаване на точно такъв въпрос вече е провокация! По психология има такива тестове-въпросници: падаш ли си по по майка си или само по малки деца – отговори само с да или не!!!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 01d933c1cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   Да, женят се! Дано не ви прозвучи грубо, но преди много години имах колега, на който му казваха Владо арменчето, защото съпругата му беше арменка, но имаха прекрасно семейство.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 6f2620d00a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

21.   Аз също живея в Бургас, познавам арменци... тук има много. Имам приятелка арменка, която завърши даже 2 магистратури. Модерна е, на 30 г. не е омъжена, няма деца още. От известно време работи в София. Нейният род е в България от стотина години, но не е капсулиран и консервативен. Тя самата има много приятели, които не са арменци. Уважава и семейството си, разбира се, спазва традициите - виждам снимки от всякакви празненства и т. н. Тя е по-пищна, но много красива - има хора, на които им отиват няколко килограма в повече. Досега не съм я чула да дискутира интереса си към мъж въз основа на това арменец ли е, българин ли...
Имам познат (брат на моя приятелка), който си взе арменка за жена. Брак не сключиха, но тя му роди дете. Жената знае няколко чужди езика, преподава в езиков център. Много е далеч от патриархалните нрави. С момчето се разделиха, но тя не легна да умира - върти си свой бизнес, отделно преподава езици. Хич не е по готвене, софри и т. н. Семейството й е дошло тук през 90-те. Майка й доста време стояла нелегално тук и й бяха били черен печат на паспорта, едва наскоро успя да получи виза и да дойде тук.
Недейте да слагате всички арменци под един знаменател, разказвате за неща от преди няколко десетилетия. Вече всички се променят и няма как - времето изисква своето.
Иначе ми харесва, че са сплотени един с друг - това ние българите го нямаме помежду си и затова вървим назад, а не напред.

 
  ...

...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 267a345cca
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

22.   Българската т. нар. православна църква, макар в конституцията ви да е даден по-точния термин - източноправославна, забранява и наскоро актуализира забраната да се бракосъчетават арменогригорянки с българи. На една млада двойка в Пловдив ревностния, за да не кажа фанатизиран митрополит Николай отказа на три пъти - три опита. Накрая се венчаха в арменска църква - една от десетината останали читави след прочутото българско толератно отношение към арменогригоряните, които първи в света са се нарекли прославни и са на Балканите много прпеди вас, ама вие и това не го знаете! Ние - арменците сме много радостни, че съществува тази фанариотска забрана, както и от факта, че ежегодно по веднъж се чете анатема срещу нас в БПЦ, макар тази практика в Гръцката и Руската църква да са преустановени. Разбирате ли колко сте изостанали??? Хайде сега обсъдете сервитьорките, медицинските сестри или ако искате - гагаузките!!! Не зная каква е тази болна амбиция постоянно да обсъждате, а анализирате и критикувате други нации - просто се погледенете в огледалото! Тук в Канада нас ни приемат охотно, а като чуят за българи и веднага се сещат за онези, които изровиха костите на Чарли Чаплин, за да рекетират роднининте му!!!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 2ec632cb84
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

23.   н 22, не знам защо толкова мразиш българите, но явно от доста време не си стъпвал в Бългрия и живееш с разни истории от преди 30-35 г.
Само в Пловдив Николай взима решения - в цялата държава иначе няма проблеми. Особено край морето няма проблеми, но специално пловдивската епархия винаги е била повлияна от гръцката църква, а тя така мисли по въпроса просто. Да ти имам и проблемите - ние сме една църква и ако момичето беше направило някаква формалност щеше да могат да се оженят и при нас. Съпругът ми е кръстен евангелист и се венчахме в православна църква, но трябваше да го докръстят - е и?

Освен тов БПЦ не е България и решенията ѝ не са взети от българския народ.
Радвам се, че си намерил своята нова Родина, но просто живееш в комунизма още - не знам какво са те травмирали, но днес България е друга страна и твоите истории можеш да ги заровиш в някой стар скрин. Чарли Чаплин и глупости - сякаш няма престъпници и сред арменците, и сред канадците и то серийни убийци и какви ли не други изроди.
Българите поне сме мирен народ и никога не сме убивали или преследвали някого заради произхода. Имаме много ниска насилствена престъпност - кражби им много заради ромите, но серийни килъри, разни педофили да ти дебнат детето на всеки ъгъл или да те ръгат черни с ножове просто не е част от нашето ежедневие.
През комунизма са били преследвани всички вероизповедания, включително българкото православие и не разбирам какво се сърдиш. Освен това не сме били длъжни да приемаме арменските емигранти през 20 век. Можеше просто да си затворим границата - били сме точно след война и сме рискували турците да ни напънат отново.... тоест сме си рискували собствените кожи и свобода за вас, за да пишеш днес тези глупости
Като си гост някъде се напасваш към правилата на гостоприемника - не обратното. Друг е въпросът, че след 100 години вече е малко глупаво да не се е интегрирала една общност и да не иска да се сключват бракове с местното население. Тук пречките са от страна на арменците и може би на БПЦ, но българите проблем с вас нямаме.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 267a345cca
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

24.   Когато някой представител на националните малцинства в България критикува българите винаги ги мрази, нали? Ти си жертва на комунизма и си измисляш "национална" история и си вярваш в нея! Не искам да те съдя, но ме предизвиквате да ви анализираме - именно с такива въпроси като този - женят ли се арменките за българи! Не мога да мразя българите, защото нося и българска кръв и много пъти в чужбина се представям за българин и защитавам българското, родното... Но истината е, че не бива да се срввнявате с нация с 4700-годишна история. Анализирай сам какво си написал за прочутото "българско гостоприемство" и се осъзнай поне малко! Слава Богу, че не сте ни подложили и вие на геноцид като турците, нали така? ! Трябва да сме ви много благодарни и признателни. Даже - добре, че не сте ни спасили, както сте спасили българскигте евреи - унищожили сте само 40 000 от общо 50 000, което би трябвало да означава, че сте "спасили" 10 000. Ебати спасяването - цял свят да се смее!!! Мита за арменските емигранти и спасяването им - същата лакърдия и кьорфишек! Една малка подробност - нашият род е на Балканите от 10 века, а други са отпреди идването на прабългарите. България не се е освободила от турско сама и Великите сили й позволиха да съществува, но не да се закачат и пипат наличните заварени инационални малцинства, а вие и в конституцията в момента имате дискриминиращи текстове против тях. Е, много сте готини - няма що? !

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 06f397388d
гласове:
1 2 3 4 5
  (12 гласа)

25.   Толкова много клишета и остарели стереотипи прочетох тук.

Аз съм арменец. Да, женят се за българи. Жената не е никаква робиня или прислужница. Точно обратното. Арменските мъже са добри и търпеливи съпрузи, за разлика от много български такива. Това, че навремето е имало някакви по-силни патриархални норми не значи, че и сега е така. То и българите са ги имали - благоговеенето пред свекър и свекърва или пък благата ракия - все български обичаи. Така че по-полека с етикетите.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 267a345cca
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

26.   Здравейте – казвам се В. П. Я.. По името може да познаете, че съм арменка, женена за българин. Проследих размяната на мнения и особено последното, авторката на което явно е накарала бъдещия си съпруг да се покръсти наново, защото бил евангелист. Мога да кажа само това, че много го съжалявам! Изказването й е изпъстрено с цветисти изрази, които повече подхождат на някой мъж – „рискували сме турците да ни напънат отново”, „като си гост някъде се напасваш към правилата на гостоприемника”, „серийни килъри, разни педофили да ти дебнат детето на всеки ъгъл или да те ръгат черни с ножове” и т. н. Особено ме подразни това с гостоприемника, защото подтекстът е, че ние - въпросните гости сме нещо като паразити!!! После и това със затварянето на границата пред арменските бежанци е просто забележителна мъдрост. "Можехме да ви унищожим досега, но не го направихме, поради което трябва да сте ни много благодарни" и пр., и пр. Забележителни "откровения" с елементи на девиация и умствена изостаналост.... просто съм изумена!
Всяка нация предпочита да се женят само помежду си, но много рядко браковете са предварително планирани, договорени и програмирани. Това означава, че въпросът наистина е възмутително плиткоумен, защото никоя девойка не си казва чакай сега да взема да си потърся някой такъв или онакъв! Според мен в 90 % от случаите става дума за любов и човек не може да планира в кой или в какъв ще се влюби! Когато се случи смесен брак като нашия, винаги има повече трудности, отколкото в случаите, когато се женят от една и съща нация. Познавам и други семейства като нашето и мога да ви кажа, че по правило няма значение кой доминира – по-високата култура и по-развитата нация надделява, ако не в родителите, то – в децата им, които не можеш да накараш насила да се чувстват едни или други!
Доста неприятно впечатление оставя последната изказала се госпожа, сякаш е живяла в друг свят, изолирана и програмирана само от образците, излизали до 10 ноември 1989 г. Наистина ли в България никога не са преследвали никой заради произхода??? Аз и 99 % от народа ни имаме други впечатления и спомени! Какво означава „след 100 години вече е малко глупаво да не се е интегрирала една общност и да не иска да се сключват бракове с местното население”??? Мисловният процес явно е затормозен, фрустрация някаква – арменци, турци, евреи и гърци не са паднали от небето, не преминават незаконно границата, а са именно тук - от и измежду местното население! Да не би българите да са поникнали на Балканите и на празно място? Именно нашата общност – на арменците, е най-добре интегрирана, навсякъде може да се прочете в научната литуратура и в сайта на Националния Съвет за Сътрудничество по Етническите и Интеграционните Въпроси, Комитета по интеркултурни връзки и взаимотношения и др. Аз нося българско име, защото майка ми е българка, така че децата ми едва ли някога ще изберат и ще настояват да се представят за арменци. Това са процеси на естествена интеграция, а всичко останало е насилствена асимилация и сигурен симптом за недемократичност на едно общество!

 
  ...

...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 0238afdaf3
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

27.   Щом толкова пъти са ги гонили и убивали преди години, значи е имало защо! Аз лично предпочитам всеки да си стои в държавата или поне да се жени за представител от собствения си етнос.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 0238afdaf3
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

28.   Аз съм българка и преди години имах сериозен приятел арменец, с който бяхме пред годеж. Представи ме на родителите си и баща му заяви, че трябвало задължително да науча арменски. Аз зная английски. немски и малко испански, адвокатка съм в София, но да уча арменски? ! И то задължително при това? ! Да се чувствам на "не на мястото си" в арменска фамилия, която от десетки години живее в България и да се опитва да ме направи арменка? ! Това поне не е за мен... всеки си решава... Ако обичате вие да си диктувате живота. не препоръчвам такъв брачен съюз.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: ab5f359447
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

29.   Преди изпитвах съжаление за арменците, но си заслужават съдбата.
Арменците работили са за турците в тогавашната отоманска империя. Занимавали са се със златарство, а през свободното си време убивали бедните български бунтовници.
Един ден решили арменските нагляри да ограбят хазната, но султана нали е варварин - разпоредил да ги убият всички до един. Край на историята.
В света арменците са познати като използвачи и крадци (все още не са измислени други определения за тях :)

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 267a345cca
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

32.   Благодаря на н 27, н 29 и на някои други, че споделиха с нас тяхната високохуманна и висококултурна представа за арменците и тяхната история!!! Не мога да говоря от името на всички арменци в България, защото в конституцията на БГ е забранено да се сдружават на етническа основа и да имат партии, но вашето мнение беще много ценно и важно за нас. Това разбира се не е израз на ксенофобия, нито на шовизинизъм - просто вие сте си такива! И светът го знае!!! А сега сами си отговорете имаше ли смисъл да се задава подобен въпрос – женят ли се арменките за българи. Ами, да - стават грешки! По изключение!!!

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 0b4d1e8690
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

34.   № 32, каквото почукало, такова се обадило!

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 267a345cca
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

35.   С тая селска мъдрост може да се илюстрира само задаването на подобен въпрос и отговарянето на него по подобаващ начин. Именно въпросът предизвика и отговора, а останалото беше в излишък, защото сте на по-нисък етап на развитие, ако изобщо това е развитие, а не застой!
Киркор

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 62fb312676
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

38.   От 29:
до 27.
Е, аз не съм българка, но имах шанса да се омъжа за страхотен Българин. Сори за генофонда.

За н35 Киркор Кардашиян
Виждате ли колко надменни хора са повечето арменци? Те мислят останалите за по-нисши. Какво повече можем да добавим. Да, арменките се омъжват за българи - често срещано; по-рядко някой арменц да се ожени за българка. ;)

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 267a345cca
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

40.   До 38 - щом не си нито арменка, нито българка, няма нужда да взимаш отношения и да даваш оценка на цяла нация по еднодве изказвания на един -двама! Що се отнася до "Какво повече можем да добавим. " - множествена шизофрения???

 
  ... горе^
преди: 8 години, 1 месец
hash: 1099d84a8e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

42.   Н40 имай уважение към болните от мн. шизофрения. Утре това може да си ти, майка ти, сестрите ти и т. н. Това че ти си арменец не ти дава право да накърняваш НЕарменци и по-специиално българите. Всички по целият свят знаем истината за вас.

 
  ...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 267a345cca
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

43.   Убеждаваш ме, че си луда ли? И защо да имам уважение към болни от една или друга болест! Нямам за цел да накърнявам никого, който и да е, който сам не се накърнява с измислици и самозаблуди. Просто иди да се прегледаш - може да ти няма нищо, а просто да си природно тъпа! А, да и извинявайте, че съм арменец и в цял свят, особено тук в Канада ни възприемат по-добре от други, няма да казвам от кои - вие се знаете!
До н38 - не ми измисляй фамилия, бе циганин - кардаш и калдараш ще викаш на баща си, джеревец!

 
  ...

...
преди: 8 години, 1 месец
hash: 824e6c6b71
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

47.   Ох, не се карайте. Искал да питал човекът дали се женят арменките за българи. Ами кажете му. Голяма работа кой бил надменен и кой бил природно тъп. Един влюбен човек харесва момиче и иска да знае дали има шанс. Чуди се дали нейното семейство ще го приеме. Така виждам аз нещата.
А че тук споделяме впечатления никой не спори. Само че впечатленията всякога са лични. И ако някой смята, че аз като българка съм тъпа - добре. И не го обвинявам.

А аз самата попаднах в темата защото харесах арменец. И защото не ми стиска именно заради етническия въпрос: не искам никой скаран със семейството си или себе си - наранена. Даже една крачка не смея да предприема. Затова и съм тук.

И какво казахте - хойкали много ли?

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 4083589cd4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

51.   Познавам едно семейство със смесен брак. Мъжът ходеше наляво-надясно и българката го остави. Иначе кротък човек. Доста любовници смени в годините, но пък родителите му бяха отговорни към бившата му жена и й помагаха. Детето стана арменче. На стари години се събраха отново, понеже нито единия не се задоми с друг, но моето мнение е, че живота просто им изтече през пръстите.

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 10d4b606ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

52.   № 47, не ми звучиш като много млада, сякаш говориш с опит. Може би греша, но ако не греша защо питаш? Какво ти пречи да го харесваш този арменец и да бъдете заедно? Все още ли искаш мнение от родителите си?

 
  ...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 2238d520e6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

53.   Не давай боже!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 9 месеца
hash: ccae0f33a8
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

54.   От 47: Нищо не ми пречи. Притесняват ме не моите, а неговите родители. Не знам как биха реагирали на връзка с българка. Изобщо не искам караници и напрежение. Мнение от родителите си не искам, защото избирам сама и уважават избора ми, но това се отнася до мен и до тях. Никаква гаранция няма за неговите родители. Хора, които държат на различията и традициите си не биха били във възторг от етнически чужда снаха. Например.

 
  ...

...
преди: 7 години, 9 месеца
hash: 64c2e30eec
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

55.   Номер 4 прав. Познавам много арменци. Главно от Пловдив.

 
  ...
преди: 6 години, 11 месеца
hash: 6a4b60421b
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

58.   Малко късно и май ще съм последният който ще коментира
Аз съм арменец и живея във Варна
Израснал съм в България от една годишна възраст.
На 23 съм имал съм една две нормални връзки
родителите ми не са консервативни и са добри по сърце
Всичките ми приятели са Българи и са почти всичко за мен
Аз не съм религиозен не вярвам в бог и т. н
Пак съм християнин но не религиозен
Като Малък виждах как арменските ни общности се събираха заедно
И при по старите е много затворено
При мен не е така стига момичето в което се влюбя
има същите интереси хобита като мене
и сме равни един на друг
Мразя не Българите а хората(защото във всяка нация има такива)
който се правят на пратриоти и провъзгласяват омраза(защото е толкова е лесно да мразиш вместо да проучиш да разбереш)хората който не са като тях.
Трябва да се взириш в индивидуалноста на човека не да правиш мнения според стара история или етническа група
Това е все едно да кажа какви са българите спрямо няколко пияници в парка
И Българите и Арменците имат Горделиви Красиви Умни Добри Хора които искат да са щастливи с всички останали
Благодаря ви.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 4 месеца
hash: b6ef3d6b73
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

59.   Братя българи, не обиждайте арменците преди да сте погледнали себе си. Пловдивчанин съм имам приятели и познати арменци. Да, наистина са затворено общество, но младите с променят, защото са малък народ. Имам добър приятел, майка му туркиня, баща му арменец, но той си е типичен българин. Един от малкото арменци фенове на Ботев Пловдив и истински български патриот. Доказано. Само добри думи мога да спомена за арменците. Ако не правиш бизнес с тях. Само те могат да извъртят евреин.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: a71298c218
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

60.   Ако харесам някой много, ако се влюбя в него и ми допадне като човек и чак след време разбера, че е арменец/турчин и пр. - дали ще престана да го харесвам? Едва ли. Важен е човека.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 267a345cca
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

61.   Браво на автора на 59! Как само успя да го сглобиш, пък и да ни го поднесеш така – майсторски? ! Ти си завършил в Симеоново нали? Този българин и български патриот, за когото пишеш – баща му арменец, женен за туркиня, а? Хитро, хитро, дума да няма! Хората тутакси започват да си представят това масово явление. После и това че само арменец може да извърти евреин – веднага се правят аналогии с десетки подобни вицове, анекдоти... Перфидно, изящно, шедьовър бих казал!!! И разбира се дежурното „само добри думи мога да спомена за арменците” – чудничко!!! И добавката - „ако не правиш бизнес с тях”, защото ти сигурно си специалист по бЪзнес, меринджей... Просто те – арменците, остават без думи, нищо друго не им остава освен да споменават майка ти, наум... , защото са културни хора!
Явно прекалено си се унесъл в твоите великобългарски шовинистични съновидения и като си се събудил, си видял, че едната ти ръка е бръкнала в препълненото цукало до леглото ти. Те арменците все за туркини се женят, нали? Даже в ДПС е пълно с арменци. Между другото донякъде си прав – предпочитаме турците пред татарите! к.

 
  ... горе^

...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 9e40a73ba0
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

62.   До колкото разбирам от горе прочетеното - арменците, които са дошли от Османската империя след Първата световна война, са по-консервативни от арменците, които са дошли тук скоро от Армения или от СССР. Странно ми е. На какво се дължи това?

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 64c7488e1b
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

63.   №60, винаги първо разбираме какъв е човекът по произход и след това се опознаваме и харесваме. Айде само да не си говорим за пръв поглед, защото също с един поглед преценяваме произхода на човека отсреща. За мен произходът дава много от качествата на човека, затова хората от друга националност предизвикват интереса ми. Не съм била с арменец, но познавам двойка от арменка и българин (точно по темата) - заедно са от 3 години и съм сигурна, че ще се оженят.

 
  ...
преди: 6 години, 4 месеца
hash: 4c86af4e26
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

64.   . Чета, чета и не мога да се начудя на тъпотията на някои арменци и българи писали в тази тема. Не познавам арменци от Армения, но тези, които живеят тук по нищо не се различават от нас българите освен по имената. Слезте на земята и спрете да се обиждате на нации, дори е глупаво да обяснявам защо.

 
  ... горе^
преди: 6 години, 2 месеца
hash: bd195716ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

66.   Аз съм арменка. Баща ми беше от консервативен род, който е държал той да се ожени за арменка. Майка ми не е от консервативен род. Сестрите й са женени за българи. Майка ми се, жени единствена за арменец. Запознават се случайно, брака не е уреден. Тя макар й завършила медицина и много добър и мил човек, беше подигравана и унижавана от роднините на баща ми, защото не може да реди трапези, да готви 100 блюда, да посреща гости по специален начин и да лицемерничи. Приятелите на майка ми и баща ми бяха само и единствено български образовани и много хубави семейства, които си останаха здрави с десетилетия. За съжаление баща ми така и не се справи с грозното отношение на роднините си, които не харесваха жена му понеже не може да говори с часове за рецепти и клюки; не харесваха, че е единствен с висше образование сред 50 лели, чичовци и братовчеди; не харесваха, че родителите ми ходят само служебно (макар и показващи уважение) по роднинските събирания и че имат приятели българи; не харесваха, че ние - две момичета сме кръстени с нормални имена, а не с безумно звучащи за България и света буквосъчетания; не харесваха, не харесваха... , постоянно изказвано недоволство, упреци... Той дума не можеше да каже на изключително елементарната и злобна майка, която колкото й да угаждаш угода нямаше. Тя е възрастната, тя знае. Младите ще мълчат и ще търпят и ще се подчиняват. Майка ми се разболя от левкемия. Почина когато аз бях на 11 а сестра ми на 7. Всички казват, че душата й не е изтърпяла тази клетка и глупави изисквания за илюзорен велик род. Работеше, чистеше, беше мила, послушна, изморена... и вечно нещо не скопосала според по-висшите арменци. На баща ми никой не му помогна когато изнесе на гърба си полудементната си злобна майка, умиращата си жена и две малки деца. Явно, защото не се е оженил за някоя дебела и обучена (както обичат да казват арменжците) избранница на родата. После той се ожени за българка. Не че много скопоса. Но там е друга тема. Аз лично, колкото пъти съм се запознала с арменци винаги съм се радвала. Макар и да не ходя в църквата и да не присъствам в общността, винаги ми е било приятно. И... наскоро си дадох сметка, че нямаше нито един арменец, който да не е поискал да спи с мен, нито един, който да иска да ми вземе парите за услуги, които можешл да ми свърши, нямаше нито една арменка, която да не ме разпитва с надменен тон колко ли съм прокопсала в живота. А аз на всяко запознанство очаквах просто нормален човешки разговор. Мъжете им изневеряват много, и то често с арменки (едни праведни, омъжени, свети води ненапити). Изобщо тайните връзки в общността са много и са много тайни. За пред хората е важно да се показва здраво семейство. Българите не знаят, че са наричани от арменците „пурт кулух”, което значи „овча глава” и са считани за много прост народ. Няма и как да го разберат, защото пред тях арменеца има друго лице. Смесените бракове се допускат, ако българина или българката са много добри хора и са послушни. Т. е. взема се само най-доброто от простата иначе българска нация. И т. н. и т. н. Отрекла съм се в душата си от толкова хубав, сплотен и добър (външно) народ, а вътре - чифтосвания, клюки, лицемерие, мазни манджи, високомерие... Имам чудесни приятели българи, турци и един арменец, с който случайно се запознах. В чужбина имам приятели от всякакви религии и нации. Един път бях на арменско събиране на арменци в чужбина - те са най-великите на света, най-изстрадалите, най-... и т. н. другите само можете да се учите, разбираш ли, от тях. Във всяка държава има компактна диаспора с това мислене. Много са велики, но вечно на чужда територия правят мини здрава общност. Държавата им е нула, празна и е в криза от столетия. Те са велики само като са катун в чужда държава.

 
  ...
преди: 6 години, 2 месеца
hash: bd195716ab
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

67.   Аз съм арменка. Баща ми беше от консервативен род, който е държал той да се ожени за арменка. Майка ми не е от консервативен род. Сестрите й са женени за българи. Майка ми се, жени единствена за арменец. Запознават се случайно, брака не е уреден. Тя макар й завършила медицина и много добър и мил човек, беше подигравана и унижавана от роднините на баща ми, защото не може да реди трапези, да готви 100 блюда, да посреща гости по специален начин и да лицемерничи. Приятелите на майка ми и баща ми бяха само и единствено български образовани и много хубави семейства, които си останаха здрави с десетилетия. За съжаление баща ми така и не се справи с грозното отношение на роднините си, които не харесваха жена му понеже не може да говори с часове за рецепти и клюки; не харесваха, че е единствен с висше образование сред 50 лели, чичовци и братовчеди; не харесваха, че родителите ми ходят само служебно (макар и показващи уважение) по роднинските събирания и че имат приятели българи; не харесваха, че ние - две момичета сме кръстени с нормални имена, а не с безумно звучащи за България и света буквосъчетания; не харесваха, не харесваха... , постоянно изказвано недоволство, упреци... Той дума не можеше да каже на изключително елементарната и злобна майка, която колкото й да угаждаш угода нямаше. Тя е възрастната, тя знае. Младите ще мълчат и ще търпят и ще се подчиняват. Майка ми се разболя от левкемия. Почина когато аз бях на 11 а сестра ми на 7. Всички казват, че душата й не е изтърпяла тази клетка и глупави изисквания за илюзорен велик род. Работеше, чистеше, беше мила, послушна, изморена... и вечно нещо не скопосала според по-висшите арменци. На баща ми никой не му помогна когато изнесе на гърба си полудементната си злобна майка, умиращата си жена и две малки деца. Явно, защото не се е оженил за някоя дебела и обучена (както обичат да казват арменжците) избранница на родата. После той се ожени за българка. Не че много скопоса. Но там е друга тема. Аз лично, колкото пъти съм се запознала с арменци винаги съм се радвала. Макар и да не ходя в църквата и да не присъствам в общността, винаги ми е било приятно. И... наскоро си дадох сметка, че нямаше нито един арменец, който да не е поискал да спи с мен, нито един, който да иска да ми вземе парите за услуги, които можешл да ми свърши, нямаше нито една арменка, която да не ме разпитва с надменен тон колко ли съм прокопсала в живота. А аз на всяко запознанство очаквах просто нормален човешки разговор. Мъжете им изневеряват много, и то често с арменки (едни праведни, омъжени, свети води ненапити). Изобщо тайните връзки в общността са много и са много тайни. За пред хората е важно да се показва здраво семейство. Българите не знаят, че са наричани от арменците „пурт кулух”, което значи „овча глава” и са считани за много прост народ. Няма и как да го разберат, защото пред тях арменеца има друго лице. Смесените бракове се допускат, ако българина или българката са много добри хора и са послушни. Т. е. взема се само най-доброто от простата иначе българска нация. И т. н. и т. н. Отрекла съм се в душата си от толкова хубав, сплотен и добър (външно) народ, а вътре - чифтосвания, клюки, лицемерие, мазни манджи, високомерие... Имам чудесни приятели българи, турци и един арменец, с който случайно се запознах. В чужбина имам приятели от всякакви религии и нации. Един път бях на арменско събиране на арменци в чужбина - те са най-великите на света, най-изстрадалите, най-... и т. н. другите само можете да се учите, разбираш ли, от тях. Във всяка държава има компактна диаспора с това мислене. Много са велики, но вечно на чужда територия правят мини здрава общност. Държавата им е нула, празна и е в криза от столетия. Те са велики само като са катун в чужда държава.

 
  ...

1-50 от 63
Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker