За или против брака? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (124203)
 Любов и изневяра (30582)
 Секс и интимност (14661)
 Тинейджърски (22060)
 Семейство (6732)
 Здраве (9764)
 Спорт и красота (4772)
 На работното място (3347)
 Образование (7435)
 В чужбина (1705)
 Наркотици и алкохол (1130)
 Измислени истории (802)
 Проза, литература (1770)
 Други (19287)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Любов и изневяра

За или против брака?
преди: 10 години, 4 месеца, прочетена 3639 пъти
Здравейте! За или против брака сте? Аз съм против, не виждам никакъв положителен смисъл в брака, всичко хубаво от една връзка, може да го има човек и без брак.
Може би дава някаква привидна сигурност на хора, страхуващи се да загубят другия, което даже вреди на взаимоотношенията. На 22 години съм и знам, че до голяма степен мисля по този начин заради нещата, които съм видяла. Майка ми и баща ми се разведоха преди 3 години и всичко беше много грозно и плашещо. Отделно имам доста познати семейства, който също са разведени, две от тях са ми съседи и съм чувала такива страшни скандали, преди да се разведат, че направо не ми се говори. Просто исках да споделя това, което мисля и да Ви попитам какво мислите вие за брака. Благодаря Ви, че прочетохте моите терзания!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 10 години, 4 месеца
hash: 483fca7b94
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   Всичко сам човек си го решава. Аз на твоите години мислех по същия начин, но сега съм почти на 30 г. и подготвям сватба с човека, с който сме от 11 г. заедно.
За мен лично има две неща, които ме накараха да искам брак - първо, за да имам едно и също фамилно име с децата ни, второ - за да манифестираме връзката си пред неговото и моето семейство, близки и познати.
В последно време семейството ни се среща само по лоши поводи, само по погребения и искам да им дам причина за празник и веселие. Сватбата е и повод двете семейства да се срещнат, да се запознаят, приятели и семейство също да се запознаят.
Колкото до грозните сцени - тях човек или ги има, или ги няма и бракът няма нищо общо с това. Познавам също толкова НЕженени двойки, които се разделиха грозно. При брака поне има повод да седне човек с партньора и да си изясни чисто практически въпроси ПРЕДИ да създаде деца - например ще имаме ли общо имущество или не, защото когато човек живее 20 г. с някого да кажем, той трябва да направи много компромиси. Например ако имате деца, ти ще си 2 2 г. в майчинство, отгоре болнични... ами ако имате три деца???
В това време ти не можеш да изкарваш пари, а правиш голяма жертва в ущърб на кариерата си в името на общото. Да предположим, че сте си поотгледали децата, всеки е наследил по един панелен апартамент, но искате да ги продадете и да си вземете общо жилище - кому принадлежи то?
И все такива общи неща.
Разбира се, може човек да се споразумее и да няма семейно имущество. Все пак остава брака като обществено положение и афиширане на връзката, а и за децата е по-лесно да си обяснят връзката на родителите си - има снимки от сватбата например, има общо семейно име...
Но пак казвам - всеки си решава сам. Не бракът разрушава връзките, любовта, а двамата брачни (обвързани).
Скандали и грозни постъпки има и без брак, ако няма любов.
ж30

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 410feaa9e5
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   Всеки си е свободен да си прецени за себе си.

Аз съм мъж на 29. Женен съм от 5 г. На твоите години и аз не исках брак, но срещнах половинката си. Когато нещата се задълбочиха, си казах "Господи, колко е прекрасна, с коя да направя сватба ако не с нея!". А тя е толкова романтична и още от малка си е мечтала да и предложат, да облече бялата рокля, да е принцесата на деня в този хубав ден. Е, как да и счупиш хатъра на такава жена?

Докато организирах сватбата, проклинах съдбата, че съм се захванал с подобно нещо, защото беше адски ангажиращо и стресиращо, дори бях готов да се откажа, но само заради нея, не се предадох. Е, когато настъпи деня, благодарях на Бог, че ме дари с такова щастие. Това си е един ден, отреден само за нас. Споменът ще е вечен. То за влюбените всеки ден си е празник, но друго си е да има конкретен ден, когато това се е отбелязало. Просто цял живот ще ме топли спомена за този, ще си спомням как тя сияеше.

Този ден и деня, вкойто се роди дъщеря ми, са запечатани в съзнанието ми завинаги. Друго си е сега, като се съберем тримата семейно и си пуснем сватбения диск, после се забавляваме и си спомняме случки.

Колкото до жената това си е важно за повечето. Така нагледно вижда, че тя е важна за мъжа си, че той тържествено и заявява, че има намерение да прекара живота си с нея. Това е просто е едно уважение към връзката на двама души - от тях самите и от близките им. Иначе все едно са си все гаджета и тъпчат на едно място в отношенията си.

Така че за мен брака и сватбата имат голяма стойност, макар че не мислех така напреди. Но пък за други това може да са лигавщини и да не споделят моето мнение. Но това няма значение, въпросът е двамата да са единодушни, защото ако има разногласия, единият трябва да направи компромис, който в бъдеще може и да натежи доста. Познавам една жена, което се съгласи само на съжителство без брак и сега с тъга гледа на жените, които са били булки. Просто и се чете в очите, когато стане въпрос за това. А това е нещо, което трябва да се направи тогава. После вече не е същото.

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: b386a03dc7
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Бракът е главно един подпис. Двама души могат да живеят хармонично и с брак и без такъв. Обаче първо е голяма емоция, особено за булката (а както каза горния комернтар и за семействата и роднините, приятел;ите също) и второ ние с бившия си съпруг се разделихме съвсем цивилизовано буквално без една обидна дума или жест. Същевременно има хора, които така се разделят (дори и без да имат брак), че човек да потъне в земята от срам и неудобство. Малко повече бюрокращина има, но... зависи от хората. Ние отидохме в съда, подадохме заявления, без никакви претенции и по взаимно съгласие се приключи (е, струваше ни по сто лв)“ Но пък сега съм спокойна за дъщеря си, че черно на бяло има съдебно решение, че правата за детето са си мои. Баща ?, разбира се си я вижда, той е свестен човек, но като знам какви случаи има, друго си е да си си вързал гащите"“ Естествено никой не хуква да се жени с идеята, че ще се разведе, нали. Всеки си преценя, аз не съжалявам нито, че се ожених, нито че се разведох.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 843555ccd9
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

5.   Аз съм твърдо ЗА. Моята майка е разведена 2 пъти, всичко също беше ужасяващо и все още е, макар че минаха 11 години отакто се разведоха с доведения ми баща. Въпреки това аз съм виждала чудесни семейства, всъщщност живях в едно такова семейство (леля ми и вуйчо ми), докато нямах собствено и нямаше кой да ме гледа. Сега и братовчд ми е създал разкошн семейство с 3 деца, обожава ги, както и съпругата си и иска още деца. Никога не съм спирала да вярвам в брака и да го смятам за най-голямата ценност. Всичко е до възпитание и морал. Ако някой предварително смята, че бракът е глупост, отживелица и тягост, то няма какво друго да посигне, освен да го разруши. Затова се и развеждат хората - не се отнасят сериозно към семейтвото, женят се само да пробват как ще е, живеят за себе, все повтарят за единия живот, който им се полагал и как трябвало да бъдат егоисти, за да са щастливи. Когато имаш такава нагласа към семейния живот, наистина е по-добре да не се жениш. Защо да руши отншенията бракът? Една хартия може да разруши отношения? Не, той не руши, той само изкарва на яве нещата, които винаги са липсвали във връзката. Когато живееш с някого без брак, знаеш, че е по-лесно във всеки момент да си тръгнеш, това дава едно усещане на свобода, което пък явно повдига самочувствието на определен вид хора.
Аз лично искам да създам семейството, което не съм имала. Осъзнах, че мога да го създам само с човек, който има същата като моята ценностна система. Засега нямам такъв чвек до себе си и не знам дали някога ще го открия, но няма да пренебрегна принципите си никога. Раздеих се със 7-годишната ми връзка, точно заради различните виждания за бъдеще. Предпочитам да не раждам деца никога, отколкото да ги раждам без брак. Да родиш дете за себе си според мен е най-големия егоизъм - ще имаш опора на стари години, но то какво ще има докато расте? Храна, подслон и твоята любов? Дали е достатъчно? Аз не мисля, затова искам да подсигуря за детето баща, който също ще го обича винаги и няма да поставя собствените си нужни над тези на детето.
Това е моето скромно мнение, и аз като тебе - просто го изразих, не че искам да споря с теб. Разбира се, всеки си решава какви са приоритетите му.

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: bb78f2673a
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Забелязала съм, че децата на разведените родители са категорично против брака. Вие сте видяли само негативите от брака. Дълготрайният брак е по-здрав от една връзка. Зависи и от хората, зависи и какво тъсиш.
С. М.

 
  ...


...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: a33545ec27
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Здравей! Ние и двамата с мъжа ми (така наречен) сме против брака. Не само, защото самите ние не се виждаме като главни действащи лица в цялата дандания, наречена сватба, но и за нас е безсмислено. От 5 години сме заедно, от 4 живеем като семейство и имаме детенце на годинка и няколко месеца, което той е признал. Всички процедури, свързани с брака, са само ненужни разправии с бюрокрацията. Точно, защото имат брак семейството на сестра ми не се класира с 15-ина лева за детски надбавки ( то пък многото пари, които държавата дава).
Имаше един период, когато се чудехме дали да не подпишем - и то не по наше желание, ами заради мърморене от страна на родителските тела. Особено голям беше цирка, когато забременях - "свекито" толкова много грънци валя на главата на мъжа ми, че горкия едва не се поболя :).
Сега вярно е, че ритуала е един спомен за цял живот (както се казва-човек един път сключва брак за първи път, :D ), но пък ако няма разбирателство, любов, доверие - за какво ми е този спомен?
Ние и двамата сме взели това решение, никой не е притискал другия. Както казах, ако няма взаимни чувства и разбиране, един подпис нищо не значи и нищо не променя. (освен ако не е брак по сметка, :D ).

Дес, 32

 
  ... горе^
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 243044eb99
гласове:
1 2 3 4 5
  (9 гласа)

8.   Брак? Да ме вържат за един и същи простак до живот? Не мерси. Предпочитам кариера, живот, спокойствие.

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 716270148e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   7, "Сега вярно е, че ритуала е един спомен за цял живот (както се казва-човек един път сключва брак за първи път, :D ), но пък ако няма разбирателство, любов, доверие - за какво ми е този спомен? "


Ама ако има разбирателство, знаеш ли какъв кеф е да си спомняш и да си гледате диска/касетата с децата с кеф и да се чудят как е можело да сте били толкова млади някога?

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 6c10a1cdb7
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Бракът освен празненството "сватба" е договор, като всеки друг договор. Като не подпишеш договор с човека, с който имаш намерение да градиш нещо общо, или ти или той оставате без права над общото. Орташката работа не е работа са казали хората!
Желая на всички щастлив и дълголетен семеен живот, но брачният договор е застраховката на останалия жив след смъртта на единия партньор. Знам че при млада любов никой не мисли за смърт, обикновено след страшната случка всички се скубят за косите, но всеки трябва да мисли и за най-лошото освен за най-хубавото. Ти се застраховай за лошото пък хубавото добре дошло.
При брак имаш пълните права над половината на семейното имущество. При брак наследяваш починал съпруг/а. При брак имаш право да издирваш чрез полиция изчезнал/а съпруг/а. При брак родените деца биват задължително признати от баща си без значение дали той в него момент е ядосан на жена си, че се е родило момиче и не желае да дойде в болницата. При брак имаш право да си представител/ка на семейството си и така нататък.
Представете си например имате страхотно семейно съжителство продължило 60 години, общото ви жилище е на името на жена ви и тя вземе, че почине първа, синът ви наследява майка си изцяло и снахата не иска да се грижи за вас и навива мъжа си, решават да продадат къщата, вие къде отивате?
Лично познавам възрастно семейство, което живее на нивата в схлупена саморъчно къщурка, защото за да спестят пари от прехвърляния решили дядото направо да прехвърли имотът си на внук си, да прескочи тях, като собственици, казваха защо да пълнят гушата на нотариуси. Нищо че къщата е двуетажна, нищо че я е строил този който сега живее на нивата, тя е върху имота на дядото и е прехвърлена на внука /синът им/. Кой да се надява че младата снаха дотолкова ще навие мъж си, че той да изгони родителите си с полиция. Добре поне, че половината ниви останаха наследствени /от страна на майката/, че да имат парче земя къде да си направят къщурка възрастните.
Знам също за млада жена, която бе изгонена от жилището си от етървата /сестра и наследник на "гаджето"/, когато приятеля й /разбирайте мъжа с който тя живя 8 години и заедно купиха този дом/ почина в катастрофа, а момичето беше бременно. Тя не наследи нищо от него, детето му не взе неговото име и сега детето по презиме се казва Ралицов, заради липсата на брак. Момичето няма как да докаже бащинство на починал, бащинството по закон се взема не се дава, така че...
При липса на брак нямаш нищо, голата любов, която може за миг да угасне и да бъдеш заменен и то без да имаш право на половината от това, което си строил през последните няколко години с партньора си. Точно както ако работиш при работодател без договор. Какви права имаш ти в неговата фирма ако нямаш договор, по документи никога не си работил там?
Дали любовта ще продължи вечно или ще свърши след 10-12-20 години никой не знае, а и животът може да свърши ненадейно, затова договора защитава твоите права и те задължава да си поемеш отговорностите.
Тези които са против брачния договор са или прекалено прости или се мислят за прекалено хитри. Мислят, че да се водиш необвързан е далавера, но си е чиста набутка, ако смяташ да строиш общо бъдеще. Ако идеята ти е само да се порадваш на живота това е набутка на партньора ти, защото той може да има намерение да строи общо бъдеще.

 
  ... горе^
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 33bc6d3916
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

11.   Против тази безумна формалност съм.

 
  ...

...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 016297b36c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Да, ако хората не се обичат, един подпис няма да ги върже, но аз се омъжих защото:
1. Пред семейство и приятели аз съм жена му, не просто една от многото приятелки. Имам свекър и свекърва, те имат снаха, едно семейство сме. Няма да ми викат "жената дето живее със сина ми".
2. Законово - ако сега ме блъсне кола и някой трябва да вземе решение дали да ме оперират или този някой да бъде допуснат в болницата да ме види, то лекарите ще пуснат само семейството ми. В банка и друга институция може да ме представлява съпруг, не гадже.
3. Утре като родя деца, ще имаме една фамилия, а не хората като ни видят документите на летището да питат къде е майката.
4. Като си купим жилище, то ще е и на двамата. Същото важи за кола и всякакво друго имущество.
5. Сватбата е красива церемония, да си обещаем да се обичаме завинаги. Освежава и придава романтика дори на дългогодишни връзки. Много жени просто искат да бъдат красиви булки. На запад хората си подновяват брачните клетви след години, просто за да си припомнят колко се обичат.
То без много неща може - да не си празнуваме рождените дни, да не си подаряване подаръци на Коледа, да не правим балове, сватби и кръщенета, но тогава се лишаваме от красиви спомени, от чувството, че сме специални, важни за някого и обичани.

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: d4d246b6f2
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   Аз съм за!

 
  ... горе^
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 0bae0f05cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   Според мен отговорът за или против зависи от човека до теб. Ако е някаква персона, която само те използва за утеха, иска да задоволи каприз, вижда се като някакъв Месия (един вид те спасява от самотата и отхвърлянето с брака ви) или търси забогатяване чрез бракове и разводи, то не. Ако си намерил човек, който те обича и с когото си пасвате като характери и имате общи теми за разговор (любовта не е вечна, но разбирателството и сходствата могат да удължат брачния ви живот неимоверно), тогава защо не? Разбери какъв човек е до теб и едва тогава решавай брак или не (това последното напомня на предаването на Румен Луканов - ще видя дали не му търсят заместник, че да се пробвам и аз).

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 1c261d2d38
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Аз съм за. Без големи сватби и дандании ... Младоженците,семействата,ритуалната зала.. Доводи в подкрепа на брака са изложени по-горе.

 
  ...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: aef6ccb924
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   Не съм чела всички коментари, но щом си с правилния човек можеш да се сключиш брак с него, а ако не си то тогава няма смисъл да си съсипеш живота.

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 4 месеца
hash: 81769443f9
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Що за нелепа идея, да очакваме от инцидент като влюбването...траен резултат като брака.
Айнщайн :)

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker