Малко помощ - запек от 3 седмици - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121375)
 Любов и изневяра (29752)
 Секс и интимност (14385)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6481)
 Здраве (9610)
 Спорт и красота (4706)
 На работното място (3186)
 Образование (7310)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1739)
 Други (18575)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Малко помощ - запек от 3 седмици
преди: 7 години, 2 месеца, прочетена 2138 пъти
Здравейте. Моля, статията да бъде одобрена понеже вече започвам да се притеснявам и се чудя да ли да не потърся спецялизирана помощ. Проблема е там, че имам от около 3 седмици запек и при изхорждане има доста болка, мъж на 24 год съм и до сега не съм се сблъсквал с подобен проблем. Пия някакъф сироп който ми помога до известна степен, но не се опрявям. Смених и храната.. пия повече вода и течности Повечето пъти след изхождане дори немога да спя от болка.. която отминава след около 10тина часа, Моля за помощ, защото изобщо не съм запознат какви могат да бъдат опастностите във моето положение.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 7 години, 2 месеца
hash: c1a265e47f
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Аз страдам от хроничен запек от дете и какво ли не съм опитала, но успях да се излекувам наскоро действително със смяна на диетата и пробиотици.
Пиенето на вода не помага, освен ако не съчетаеш със соли - морска сол, магнезий. Иначе просто водата отмива минералите в тялото ти и нищо.
Най-голямо и бързо облекчение ще изпиташ като спреш хляба и всичко, свързано с пшеница - овесени ядки, уж полезните пълнозърнести неща - всичко, което има пшеница вътре го спираш. Спри и ориза поне временно, картофите също запичат. Последните две можеш да върнеш като се излекуваш, но за момента ги спри, но хлябът винаги ще те запича без значение черен, бял или под друг вид в някакво печиво. Не яж козунак по Великден!
Също не яж леща, боб и грах, изключи и бананите от менюто си.

Какво да добавиш - мазнини и зеленчуци. Мазнини са ти важни за „смазка“. Увеличи мазнините, освен ако не си болен от жлъчка и черен дроб- примерно задуши броколи за вечеря с много масло и сол, 2 кюфтета и за десерт КРУША.

Прясно мляко на гладно също помага. Яж също кисело мляко, но истинско.

Второто по важност е да си вземеш пробиотик с пребиотик от аптеката, виж какво ще ти дадат интересно - нямаш полезни бактерии, а нямаш бактерии, защото не си консумирал достатачно фибри за да си ги храниш.
Замисли се какво обичаш като зеленчук и яж на корем - зеле примерно със свинско, домати, краставици, спанак. Мъжът ми много обича брюкселско зеле, аз броколи - с масло става супер. Моркови, сурови зеленчуци хапвай каквито свариш. Ако ти се подуе корема, намаляш зеленчуците и постепенно увеличаваш до 6 купички на ден!!! Огромни салати си прави също
Спри безалкохолни и сокове, включително фреш, а консумирай целия плод (ФИБРИ). Пий вода, но не чиста вода, а 2 пъти на ден чаша вода с една малка лъжичка морска или готварска сол, лимон, а вечер взимай магнезий хапче, то разхлабва също
Купи си от аптеката също мехлем срещу хемороиди с апликатор, дори да нямаш - с този апликатор ще успееш да вкараш в ануса от крема, което ще ти помогне много. Практично е.
Ако повече от 3 дни не си бил на тоалетна си вземи вече и разхлабително хапче, но при тях може да се стигне до пристрастяване, тоест да не можеш да се изхождаш без тях, но за акутно състояние са много добро решение и не боли като при чай Сена да кажем от тях. Вземи си и възелин-крем - много помага за около ануса.
Аз така се спасих. Ям всяка вечер 1 броколи с масло или други подобни зеленчуци (зелен боб примерно) огромна порция, селари сурово си топкам с лютеница или майонеза и поливам салатата си буквално със зехтин. Пия пробиотици с пребиотик 2 седмици, после 2 месеца не пия, после пак пия. Не ям никога хляб, всичко с пшеница, картофи, а рядко консумирам ориз в суши и боб, но нямам у дома нито ориз, нито картофи, нито нещо от пшеница, но за сметка на това фризерът ми е пълен със замръзени зелелчуци и всеки 2ри ден минавам през пазарчето за зелета, моркови, краствици, доматки, каквото има и е в сезон и на промоция. Плодове круши помагат и сливи. За пръв път в живота си нямам запек. Първите ми спомени са свързани дори с това как майка ми ме води на лекар заради това и ме кара да взимам рициново масло вечер, как вия от болка в хола като малко дете.
Ти като се излекуваш можеш да включиш отново картофите и ориза в менюто си, също и бананите, но хляба те съветвам да го изключиш завинаги от менюто си и чат-пат да си правиш 2 седмици с пробиотици и пребиотици. Ползвай крема при хемороиди с пчелно млечице има много хубав и след това, докато раните ти зарастнат.
Консумирай винаги много зеленчуци.

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: f5b54e2c18
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Авторе, в твоя случай бих те посъветвала да идеш на лекар, щом е нещо нетипично за теб. Помисли също дали няма нещо, което да те тревожи. Емоциите много силно въздействат върху червата.
Номер 1, тези неща не са универсални. Аз също от малка имам подобен проблем и нещата, които въздействат на теб, не действат на мен. :) Даже някои са точно наобратно.

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 122c289817
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Отиди на лекар. Не се самолекувай. Дотогава спазвайте диетата, която три е написал 1.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 2 месеца
hash: c1a265e47f
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   н 2, н 3 от 1 - никой лекар не може да те излекува от запек. Явно не сте имали истински проблеми с това, а хапчетата, които ще ти изпише лекарят са без рецепта.
Това е проблем, които трябва човек да го реши само с промяна на начина си на живот и най-вече с храната си.
Н 2. - Ти изобщо пробвала ли си да спреш с храната, съдържаща нишесте, преди да казваш, че не действало? В моя случай с такъв хроничен запек 6 месеца бях на тази диета, преди да подейства окончателно, но подобрение веднага почнах да чувствам. От 2 месеца нямам запек. За пробиотиците същото - трябва им време.
Червата са дълги с метри, имат най-различни части, там се намират около 70% от клетките за имунната система на човека, отркиха и нов орган от имунни клетки около самите черва. Не е толкова лесно да излекуваш толкова сложна система и няма да стане ако 2 седмици ядеш зеленчуци
Най-вече хлябът и всичко от пшеница са причина в днешно време и за хроничния запек, и за т. н. пропоскливи черва leaky gut.
Не е изобщо нещо като заболяване, което можем да подценим, защото в най-лошият случай колабират части от червата особено при пропускливите черва и трябва да бъдат изрязани, което значи, че не можеш да ядеш мазнини цял живот и ще ти бият с инджекции витамините! Познавам и такова момиче.
При запека пък липсват бактериите за обработка на храната, получават се хемороиди, които се отстраняват само оперативно.
Начинът на лечение в нашия случай е да се опитаме да увеличим броя на добрите бактерии за сметка на другите.
Винаги запек започва или с взимане на антибиотик, или заради стрес, или при жените е свързан с женските хормони, но винаги е добра идея да стимулираме добрите бактерии.
Затова се взимат пробиотици с пребиотици, човек яде максималните за него възможни количества висококачествени фибри, каквито има само в зеленчуците (без картофи), в плодовете (без банан, запича! ), на макс се яде такава храна с много масло и мазнини, защото и липсата им в диетата е част от проблема. Тези фибри ги ядем не за себе си, а за бактериите - те се хранят с такива вибри. Ако човек не консумира зеленчуци, бактериите му си умират от глад. Моите напътствия са в посока човек да си отгледа с две думи бактерии, които да вършат работата.
Така рекламираните пълнозърнести продукти действително съдържат фибри, но те са дразнещи за стомаха и съдържат не само глутен, но и други подобни на глутена протеини, които не са добре изучени, но причиняват пропускливите черва - тоест дразнят червата. Дори белият хляб е по-добре в това отношение от пълнозърнестите. Начинът на мелене на житните растения, самите сортове са много по-различни от преди и заради това днес има епидемия от глутенова нетолерантност и други болести, свързани с храносминателната система. И бабите знаят, че хлябът запича.
Няма какво да загуби авторът ако ме послуша.
И няма как да подеиства - човешкото тяло не е чак толкова различно. Начинът на функциониране на органите е същият и няма начин човек ако яде пробиотици и пребиотици в комбинация с фибри да не се оправи от запек.
Хлабителните таблетки помагат временно. Те карат клетките на червото да контрактират, но ако спреш да ги взимаш, пак си със запек. Това е решение само за акутен проблем, но след 3-7 дни трябва човек да спре тези таблетки, а после?
Лекарите с това помагат - изписват ти таблетки и толкоз.

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 23717cf10e
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   опитай със сушение каисии- действа

 
  ...


...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 52f51380de
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   Каква вода пиеш? Преди няколко години и аз имах много дълъг запек и установих, че е от минералната вода в офиса. Не се шегувам. Просто почнах да пия вода от чешмата. Цаката е водата да има минерали, иначе просто ще я изпикаеш (както дестилираната вода в безалкохолните или бирата) без да се хидратират червата. Алкохол ако пиеш също трябва да го ограничиш, той също те кара да пикаеш, т. е. дехидратираш се. Отвеждането на по-голямата част от водата става още в тънкото черво, т. е. още преди да достигне дебелото, и това е особено валидно ако водата е нискоминерализирана, дестилирана и пр. филтрирана. Всъщност т. нар. "минерална вода" е слабоминерализирана!!! Ако не искаш да пиеш вода от чешмата, в едно шише с минерална вода сипи 1 чаена лъжичка сол и го пий през деня като вода.

Освен това движение. Върви и бягай повече. Перисталтиката на червата е най-силна, когато цялото тяло е в движение.

За фибрите и пробиотиците вече ти казаха, макар че моят опит е, че те не винаги помагат, но си струва да пробваш. Правилната вода и движението обаче със сигурност помагат.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 37653531ec
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Отиди на лекар. Също си и промени начина на хранене. Яж сурови плодови и зеленчуци. Те имат фибри, които помагат. Зеленчуци , вкл. Боб, грах, царевица. Също е добре да се движиш -тичане, подскоци, качване на стълби.
Има също и билкови препарати срещу запек. Аз се сещам за сена.
Пробиотиците също са важни, както е писал ном. 1, защото регулират чревната флора.

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 0f674b4051
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   Пий много мляко. Прави изпражненията по-меки.

 
  ...
преди: 7 години, 2 месеца
hash: 066ded4582
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   От Автора. Благодаря за коментарите. Като цяло съм доста исплашен.. Истината е, че се изхождам трудно и имам голяма болка, след това болката си я има, не нетърпиама, но определено доста ме притеснява. Испитвам некомфорт по време на движение.. Дори се чудя дали ще мога да ходя на работа. Хляба немога да го спра защото просто немога да се наям без хляб, но го ограничих до филия на ден.. Бих отишъл веднага на лекар ако си бях във България, но обстоятелствата не ми позволяват да отида не по-рано до 2 седмици тук, а дотогава незнам просто вече ме е страх да отида до тоалетна.. просто е ужасно.. на никого не го пожелавам това нещо.

 
  ... горе^
преди: 7 години, 1 месец
hash: f5b54e2c18
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

10.   До номер 1 от номер 2: хората са различни. ОПИТВАЛА съм почти всичко, описано от теб и въобще препоръчвано ми от някой някога.... И то години наред.
Не ми действат упражнения, зеленчуци, прясно мляко и специални диети. Аз съм си намерила моят начин.
Но авторът НЯМА хроничен запек, като нас. Има проблем, възникнал в определен момент. И щом не се оправя с диети и т. н., изпитва непоносими болки, съвсем естествено е да иде на лекар. При него едно хапче може да подейства, но може да има и друг проблем. Затова е важно да провери първо това.
Иначе съм съгласна - хапчетата не са решение, когато проблемът е хроничен.
Нека не забравяме, че едни и същи симптоми могат да се дължат на различни неща. Нелепо е да кажеш на някого, когото дори не си видял това е решението и точка. На лекар са нужни куп изследвания, за да постави диагноза...
Както и да е. Браво, че си открил твоят си начин, но не е задължително да пасва за всеки.

Авторе, нямаш ли възможност да идеш по-рано на лекар? Аз бих предположила, че си получил хемороиди от запека, но гадая. Не се тревожи, ако нямаш възможност да идеш по-рано, вземи от аптеката някой пробиотик, нещо за хемороиди и се мий там със хладка вода. Спазвай и диетата, препоръчвана в случая, прави упражнения и се опитай да си спокоен. Това е, което можеш да сториш.
Сподели развитието на историята, ако желаеш.

 
  ...

...
преди: 7 години, 1 месец
hash: f5b54e2c18
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   От номер 2: и още нещо: може би ще помогне и клизма, тъй като при подобни болки напъването не е желателно (то ги причинява).

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: ec346c49db
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Сега ще ти кажа кое ми помага на мен.

Ябълки и/или овесени ядки преди основната закуска, била тя и с хляб.

Освен това, посетих гастроентеролог, това е специалист, който се занимава с проблемите на стомаха, органите около него и отделителната система. Той ми изписа comfortex (комфортекс), който независимо дали ям фибри или не ми помага за редовно ходене до тоалетната. Явно проблема е в червата... Изписа ми и болкоуспокояващо за храносмилателната система, но него не го помня. Може да попиташ в някоя аптека. Пиша ти името на лекарството, защото е на билкова основа и няма как да се пристрастиш. Успех!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 1 месец
hash: 16fc208ff3
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

13.   Яжте неща който съдържат много фибри, от личен опит ви го казвам и ще осетите подобрение

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 33cbd308fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Номер 4 е напълно прав! Лекарите не могат да те излекуват, или пък не знаят или не искат.

 
  ...
преди: 7 години, 1 месец
hash: 33cbd308fe
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   На страдащите от хроничен запек препоръчвам жиловлек. Аз пия по 1-2 супени лъжици на ден. Отначало имаше ефект, но после намаля. Но опитайте, всичко рейства индивидуално.

 
  ... горе^

...
преди: 7 години, 1 месец
hash: ff33d52add
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Здравей!
Пише ти човек, който много добре разбира за какво става дума. Аз имам хроничен запек от дете. Не си спомням, всъщност, през целият си живот да съм имал редовен стомах повече от седмица и то само като бяхме на море на почивка.

Цялото ми тяло беше в обриви и пъпки от натравянето на кръвта, ходех по голяма нужда през 2 седмици с голям зор, абе ужас!!!

Сега съм на близо 50 години и можеш да си представиш през какво съм минал. Лекарите отдавна ги отписах, защото те не могат да съберат 2 и 2, тоест те никога не виждат връзката между нещата. Предписваха ми сиропчетата за разхлабване и ме отпращаха, без да свържат стресът в училище с хроничният ми запек. А това беше основната причина, но бях дете и не го разбирах още... Стигна се до там, че не можех да се изходя без клизма.

Преди десетина години реших да взема нещата в ръце, защото не се търпеше. Първо промених храненето - вън всякакви тестени неща, макарони, банички, кафета, шоколади и прочие. Започнах да слушам тялото си - тялото какво иска да яде (а не какво ми се яде на мен). Наблегнах на суровите неща.
Направих изчистване на тънките и дебели черва с билки и клизми.

Няма да повярваш, но тялото ми ме научи повече, отколкото всичките лекари при които съм ходил през годините. Първо, показа ми как да се храня, второ - как да се изхождам. Да, последното е от голямо значение. Природата ни е създала да го правим клекнали и не знам кой е измислил тези безумия, наречени WC. В клекнала поза изхождането става МНОГО по-лесно и безпроблемно. Преработих тоалетната у дома за клякане и това беше едно от най-важните неща! (виж http://squat. beinsa. info)

Другото важно нещо е, че създадох режим на тялото. Храня се по час. Сутрин - голяма чаша топла вода, след което чакам в спокойна обстановка да се раздвижат червата, може да си чета нещо, но не се движа и не върша нищо. Аз предпочитам да седя със свити колене, опрени до бедрата. Също, след хранене клякам в тоалетната за 10-15 минути.

След 30-на дена такъв режим тялото свикна и започна да си върши работата като по часовник - сутрин и след храна. Когато се събудя, като дойде точното време (7 часа) усещам как червата се раздвижват като по часовник. Тялото е уникално същество!

Ако случайно се запека, което вече става много рядко, веднага си правя малка клизма, колкото да прочистя ректума за да не става блокаж. Не взимам никакви разхлабителни, нито ползвам свещички. Не ям специални храни. Просто слушам тялото си. Например имаше един период през зимата, когато ми се ядеше сланина. И го правех. Друг път се храня само със салати цяла седмица. В момента ми се пие чай от коприва и го пия вече седмица всяка сутрин на гладно. Въобще, СЛУШАЙ ТЯЛОТО СИ!

И така, реших проблема генерално, след 40 години мъки. През последните 4 месеца на този режим се изхождам редовно всеки ден, което е огромно постижение за мен! Гледам да не се стресирам по никой начин.

Надявам се съветите ми да са ти от полза.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker