Животът ми се превърна в абсолютен ад! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (82801)
 Избор на редактора (108)
 Любов и изневяра (18750)
 Секс и интимност (9829)
 Тинейджърски (18658)
 Семейство (3968)
 Здраве (6802)
 Спорт и красота (3586)
 На работното място (1581)
 Образование (4664)
 В чужбина (1033)
 Наркотици и алкохол (831)
 Измислени истории (697)
 Проза, литература (1317)
 Други (10971)
 
Зъбни импланти
Възстановете Вашата усмивка в рамките на седмица!

Зъбни импланти - цени

 

  

Споделена история от Здраве

Животът ми се превърна в абсолютен ад!
преди: 4 месеца, 18 дни, прочетена 1312 пъти
Здравейте, вече не знам какво да правя, затова се обръщам към всички Вас.
Ще започна с това, че съм момиче и съм на 23 години.
Имам проблем с очите - кривогледство и късогледство. Но да оставим късогледството настрана. Кривогледството съм го имала от малка, но не се забелязваше и не ми пречеше. Дори не знаех, че имам такова нещо.
И така... всичко беше общо взето наред, докато през 2015 не припаднах в банята заради горещината (нещо, което се беше случвало и преди). Но този път си ударих лошо главата. Остана ми мъртва кост на мястото.
Един познат, който учи медицина, ме пита дали съм си удряла главата. Преди това дори не се бях замислила, че това може да доведе до влошаване на зрението. След това прочетох в един сайт, че травма на главата наистина може да бъде причината.
Миналата година отидох да ми направят компютърна томография на главата. Всичко ми било наред. Е, за съжаление обаче, никой не може да ми каже, дали заради удара е станало нещо, но най-вероятно е от това.

Всъщност нашите никога не са ме водили на профилактични прегледи като малка, а самата аз дотогава никога не бях изпитвала нуждата да отида на очен лекар, докато не мина месец от падането. Усещах, че нещо се случва с мен, започна бързо влошаване на зрението, сега буквално на по-далеч от ръка разстояние всичко ми е размазано. При което и изкривяването на очите започва да става по-голямо и по-видимо.
Тук е моментът да уточня, че очите не са ми постоянно изкривени. Ако виждам с лявото око - дясното се изкривява, а ако виждам с дясното - лявото. Дясното око ми е значително по-зле от лявото. Изкривяването при него е по-голямо и виждам по-размазано. И така... ту едното око отива навътре, ту другото. В зависимост с кое от двете очи гледам, защото не мога виждам и с двете едновременно, освен ако това, което гледам не е на около 15-20см разстояние. Тогава образите от двете очи ми се съединяват и не се изкривяват.
По принцип гледам главно с лявото и тъй като то е по-здравото око, мозъкът възприема образа от него.
От известно време инстинктивно си затварям дясното око, когато гледам само с лявото, така ми е по-лесно, когато гледам и прикривам изкривяването на дясното око. Не издържам повече от минутка в това положение обаче, защото е доста натоварващо. Това със затварянето на окото го правя главно вкъщи, защото на улицата ще ме гледат като извънземно, ако ходя по този начин.
Двойното виждане дори не ми се коментира... Когато гледам даден обект, мога да го видя на две различни места в пространството, при което единият обект не е реален. Това ми създава доста проблеми, тъй като веднъж заради това нещо щях да се блъсна в една жена с бебешка количка, която идваше срещу мен. Първоначално я виждах встрани от мен, а тя се оказа право пред мен, но това го разбрах в последния момент и за малко не се бутнах в нея. Веднъж и кола щеше да ме бутне по този начин, но пак ми се размина. Имам и още други подобни случки.

Всички тези неща ме съсипват. Влоши ми се начинът на живот. Излизам по-рядко. Когато разговарям с хора, избягвам да ги поглеждам. Директният контакт с очи е изключен, освен ако не е много близо до мен. Когато вървя по улицата, не гледам напред, а си гледам само в краката. Не мога да започна дори работа. Филми или сериали вече не гледам. За кино и дума да не става. Помня как преди време сядах най-отзад. Сега дори на първи ред да съм... няма да го изтърпя. Преди се занимавах с фотография, но и това спрях да правя. Психически съм срината. Единствено нямам проблем да си гледам телефона или на разстояние до 30см. Всичко по-далеч ме натоварва. Дори ходенето по улицата ми е мъка. Имам чувството, че плочките по тротоара се движат, сякаш плават под краката ми.
Вече главно излизам със слънчеви очила. Нося лещи, но вече ги нося по-рядко, става ми още по-гадно с тях. Преди не беше така. Направи ми впечатление, че колкото по-ясно виждам, толкова повече ми се изкривяват очите. Един от лекарите също го забеляза. За съжаление и с очила би било същото.
Единственият вариант е операция.

Ходя по лекари вече 3 години. Живея в град на 100км от София, но тук няма добри очни лекари и ме пратиха в София. Лекарите, при които ходих в София ми казват различни неща. Един ми казва, че ще е с пълна упойка, друг ми казва, че ще е с 'полупълна', ако мога така да се изразя. Трети ме навива да се откажа от тази операция, защото имало риск, друг ми казва, че нямало такова нещо. Последният лекар ми каза, че има рискове, но ако се пипало както трябва, видиш ли, не би трябвало да има проблем. Или щяло се оправи, или щяло да стане по-зле. Това ми каза последният. И нещата зависели от това, как мозъкът ще приеме всичко.
Каза също, че само едното око било за операция, но всъщност трябва и на двете очи да се направи, той обаче си твърди, че само едното имало нужда. Вече се отчайвам. Толкова ли няма наистина добри лекари в тази държава? Толкова ходене и обикаляне и накрая едно нищо. Има още няколко клиники, в които не съм отишла. Но преди да го направя, бих искала да питам Вас за съвет, помощ, мнение... каквото и да е.

Много моля всеки, който е минал през това или познава някой друг, или ако просто знаете нещо... кажете ми. Всякаква информация би била полезна. Ако има човек с правена такава операция, много моля да ми каже всякакви подробности. Къде е бил, упойката каква в е била, как е минало всичко, колко е струвало и т. н.. Може да съм изпуснала да допълня нещо в бързината.
Благодаря на хората, които ще отделят време да прочетат всичко!!!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
 
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 месеца, 17 дни
hash: b8f05151cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

2.   Здравей. Потърси специалисти извън БГ. Чувала съм, че в Турция медицината е на много високо ниво. Проучи как стоят нещата. Не се притеснявай, всичко ще бъде наред. Успех!

 
  ...
преди: 4 месеца, 17 дни
hash: 60a3117e2b
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

3.   На 5 годишна възраст бях опериран от кривогледство (лявото ми око беше почти постоянно прибрано към носа, освен ако не гледах само с него).
След операцията лявото ми око беше много по-в центъра, но започнах да виждам двойно и така си виждам вече 25 години. Подобно на теб и аз имам (или имах) трудности с разстоянията (за да може мозъкът да прецени разстоянията стереоскопично му трябват двете очи да са изравнени като при хората с нормално зрение)... но с времето човек се научава. Играя волейббол, спортувам, шофирам - всичко това с едно око. На компютъра затварям дясното и ползвам лявото. Докато спортувам или шофирам обратното - затварям лявото и ползвам дясното. Дясното око, както и дясната ръка и въобще цялата дясна част на тялото, е по-пряко свързана с двигателния център (нещо такова беше, макар че всяко полукълбо на мозъка би трябвало да си има собствен двигателен център), затова гледайки с дясното око човек реагира по-бързо при нужда. Когато съм сред хора ползвам двете очи, за да не изглеждам прекалено странно, но съм развил техники за спраявне и разбиране на кой образ от кое око е. За целта примерно примигвам бързо с лявото око и в полезрението ми остава само образът от дясното и вече знам кое е реалността, така да речем. После пак си гледам с двете очи, но съм наясно кой образ какъв е. Освен това примерно ако тръгна да хващам чаша от масата докато пием с приятели подхождам по-леко. Ако я оставям някъде надалече по масата сред други чаши - може да си разперя леко пръстите на ръката, за да усетя допира до другите чаши и да разбера къде поставям чашата точно.

Та, освен кривогледството, и аз имам късогледство, нося очила и лещи, около -4 диоптъра, което е долу-горе равносилно на твоето разстояние.

Относно операцията за кривогледство, при мен беше с пълна упойка. Чувал съм за операции с местна упойка, но не мисля, че е оферта, честно казано. След операцията имах период от няколко дни, в който имах едни лепенки на очите и не виждах нищо и като бях 5 годишен ме беше много страх от това. Както и да е. Та, това е - операцията не ми оправи кривогледството, но поне ме направи по-социално приемлив да кажем. Повечето хора не могат да разберат, че имам кривогледство. Моето състояние вече се нарича микрострабизъм (страбизъм си е кривогледство, а микро - щото е малко и незабележимо). Затова такива операции се водят основно козметични.


Друго нещо, което можеш да пробваш и според мен при теб може да сработи добре, защото още не си оперирана, е т. нар. visual therapy. Потърси в нета. Аз чрез такъв вид зрителна терапия успях доста да подобря изравняването на очите ми, в един момент успях да усетя 3Д ефекта на 3Д филм, което за мен беше някакво "уау". Но само при много малко сцени, като образите ми се забиват в главата едва ли не. За зрителна терапия бях вързал на едно въже едни мъниста и общо взето разпъвам въжето между масата пред мен и носа ми и гледам мънистата, сменяйки фокуса ту от едното мънисто, ту на другото. В някакъв момент почна да ми се намества лявото око и успях едно от мънистата да го видя триизмерно. Но при мен зрителната терапия не може напълно да ми оправи проблема, защото операцията реално ми е скъсила един от околоочните мускули. Или дори да може (защото дори за такъв случай бях чел, по принцип около очите има 6 мускула и дори единия да не работи като хората другите може да компенсират) е прекалено трудоемко и изисква време, което просто нямах как да отделя.

 
  ...
преди: 4 месеца, 17 дни
hash: 2d9a6db6e0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

4.   "Много моля всеки, който е минал през това или познава някой друг, или ако просто знаете нещо... кажете ми. Всякаква информация би била полезна. " - Здравей, мога да ти препоръчам най-сериозно да започнеш да ядеш черен дроб, съдържа много витамин А, който е много важен за зрението. Много проблеми с очите всъщност идват от липсата на достатъчно витамин А. Пробвай, нищо не губиш а най-вероятно проблема ти ще отшуми без следа. Надявам се да се оправиш.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 17 дни
hash: c3b8dda620
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Мило момиче, разбирам те напълно. Само човек, който не е изпитал болката със зрението, няма да разбере какво значи проблем с очите. При мен точно преди една година се получи отлепване на ретината на дясното ми око. Как стана и защо - никой не знае и медицината нищо не казва. Попаднах при професор Ива Петкова и прогледнах отново след операция от нея. Не се отчайвай! Пиши в интернрт и намери тази жена. Ще ти каже всичко най-подробно и ще ти даде съвет къде, кога и как да се оправи всичко. Желая ти успех!

 
  ...
преди: 4 месеца, 17 дни
hash: ba43514e59
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   Здравей!
Препоръчвам ти МЦ Пентаграм в гр. София, от личен опит и ти желая успех с цялото си сърце!
Ти си прекрасно същество-сигурна съм и заслужаваш да си щастлива.

 
  ...


...
преди: 4 месеца, 17 дни
hash: 9b9f37c6cc
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   Съчувствам ти, имах приятел с подобни проблеми обиколи България и се оказа много разочарован също като теб. В крайна сметка се реши на операция но се довери на някоя много добра клиника само по очни болести в Истанбул (Турция). Ходи няколко пъти на прегледи и след това направи операцията след което ходи и няколко пъти на контролни прегледи. Остана много доволен и се оправи като сумата която му костваше му я искаха същата и тук като тук шикалкавеха и не бяха сигурни един вид играеха на тото пък каквото стане. Очите са нещо с което не можеш да рискуваш. Ако нямаш пари по добре отдели или вземи заем измисли начин и търси най най доброто. Така направи моя приятел, навсякъде има риск но най-добре да бъде минимален. Поздрави

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 17 дни
hash: 3e86f1c124
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Чувала съм, че в Истанбул има много добри клиники и лекари. Пробвай там. Успех.

 
  ...
преди: 4 месеца, 16 дни
hash: 51a8e3803b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   От Авторката.
Много благодаря за изчерпателния отговор на номер 3, както и на всички останали!

До Номер 3
За съжаление, упражнения не знам дали биха имали ефект, но може да пробвам. Нищо не губя.
Диоптърът на дясното ми око е -4.0, а на лявото е -3.0, както и -0.5 астигматизъм, ако си взема очила, защото, изненадващо за мен, не виждах толкова ясно с лявото, когато ми сложи стъклата (по принцип зрението винаги ми е по-намалено на дясното). Лекарят ми каза, че така ще виждам горе-долу еднакво ясно и с двете очи. Но си взех отново само лещи засега.
Първоначално, преди да отида в София на лекар, си мислех, че имам и амблиопия. Оказа се, че нямам.

Правен ми е тест за стерео зрение при първия лекар, при когото отидох в Александровска (д-р Кемилев), който тест беше като цяло провал. Той беше човекът, който ми каза, че имам скрито кривогледство (хетерофория). Всъщност, той беше и лекарят, който ми каза, че аз очила нямало да мога да нося, освен лещи. Не помня причината, която ми каза. И операцията при него не била с пълна упойка.

Последният лекар, при когото ходих (д-р Константинов в клиника "Ден") ми каза, че мога да нося очила. Абсолютна анархия! Всеки ми казваше различни неща. Вече не знаех на кого на вярвам и какво да мисля.
Направи ми и тест с някакви светещи точки. Трябваше да му казвам колко точки мога да видя в определен момент. Ту виждах 2, ту 3 и в един момент видях 4 точки. Каза, че щом виждам 4, значи имало по-голяма вероятност да се оправя. Ако съм била видяла само 3, тогава би било проблем.
Операцията в тази клиника струва 1200 лева (за едното око). С пълна упойка.

Писала съм си с две момичета със същия проблем. Намерих ги в Инстаграм, имаше и снимки 'преди и след'. Едното момиче е от Ирландия, другото живее в Ню Йорк. При момичето в Щатите, трябва да призная, че резултатът беше впечатляващ. Тя ми обясни, че вижда нормално вече, т.е. операцията не е била само козметична. Точно затова е била и безплатна.
При другото момиче също имаше видим резултат, но леко се вижда пак изкривяване. Каза, че само козметична е била операцията.

Ще отида при оставащите лекари, на които съм се спряла. Пък след това, евентуално, ще мисля за извън страната. Турция я изключвам като вариант, не бих отишла точно там.

А до Номер 5 - чувала съм за д-р Петкова, може да я включа към списъка и нея. Само се надявам да е в тази област, тъй като съм ходила при лекари, които ми казват, че не са в тази област. При което ме пращат при детски очен специалист.

Както Номер 7 каза, не бива да рискувам с очите и ще премисля нещата, преди да предприема нещо.

 
  ...
преди: 4 месеца, 16 дни
hash: 51a8e3803b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

10.   Отново от Авторката до Номер 3.
Много жалко, че не се познаваме. Ти си много борбен човек и ти се възхищавам! Дано не ми се наложи, но ако и при мен се развият нещата след операцията, както при теб е станало... се надявам, че ще се науча да се справям с всичко така, както и ти се справяш.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker