Как да откажа цигарите? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121385)
 Любов и изневяра (29754)
 Секс и интимност (14386)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6483)
 Здраве (9611)
 Спорт и красота (4706)
 На работното място (3187)
 Образование (7311)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1739)
 Други (18577)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Как да откажа цигарите?
преди: 1 година, 6 месеца, прочетена 852 пъти
Здравейте. Мъж на 21 години съм и имам голям проблем с цигарите. Започнах да пуша преди 3 години, малко преди началото на 12 клас. Причината беше, че исках да съм "готин" като другите. Чак сега си давам сметка колко глупави са били разсъжденията ми. Когато започнах да пуша, в началото не бях пристрастен, не ми пречеше, ако точно в момента нямам цигари. Тогава пушех малко - една кутия я изпушвах за 1 седмица, или с други думи - пушех по 2-3 цигари дневно. С времето обаче започнах да пуша все повече и повече. В момента пуша по 1 кутия на ден. Опитвал съм се да ги спра, но не мога. На нова година си направих обещание, че ще ги спра. И успях да издържа цял месец - през целия януари не запалих нито една цигара. След това пак започнах с пълна сила. Правел съм всякакви опити да спра. Веднъж даже се ядосах много на себе си и скъсах всички цигари, които ми бяха останали в кутията, и си казак край. Е, край, ама на другия ден пак си купих. Осъзнавам, че пушенето не води до нищо добро - хем даваш пари, хем се тровиш, но просто съм много пристрастен към тях и не мога да ги спра. Направих си равносметка горе-долу колко пари съм изхарчил за цигари през тези три години и останах в шок - излезе, че съм похарчил между 1000 и 1200 лв за цигари. Много искам да ги откажа, но не мога, явна волята ми не е достатъчно силна. През лятото имах един стресиращ период и в продължение на може би една седмица пушех даже по 2 кутии на ден и почнах да кашлям много, адски много и се изплашиш, при което ги спрях за 3 дни и после пак почнах с обичайното - 1 кутия за 1 ден. От известно време изпитвам болка в гърдите, като ми е направило впечатление, че болката е най-силна сутрин, след събуждане. Имам и киселини (не знам дали и те може да се дължат на цигарите). Вече от 1 година имам и храчки сутрин, и то доста, а преди изобщо нямах. Знам, че състоянието ми сигнализира, че трябва да спра цигарите, но просто не мога, все едно е като някакъв наркотик. Ако не съм пушил през последния половин/един час, започвам да се чувствам неспокоен, нямам концентрация. Чак след като изпуша цигара, се чувствам добре пак. Явно си е на психическа основа, по-силно е от мен.
Искам да знам има ли и други хора на моята възраст (или по-големи), които да са в същото положение с цигарите или да са били в това положение, но да са се справили?
Благодаря предварително!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 6 месеца
hash: b1a044a588
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

1.   Аз съм ги отказвал 2 пъти, сега втория вече не пуша 4-5 години поне, ако не и повече. Нито броя колко точно, нито ме интересува. Докато бях по-млад, пушех си, кефеше си ме, обаче много започна да ми влияе на здравето. Кръвно, задъхване, дроба да ме боли. И така ми беше затлачен, че едвам дишах, на няма и 30 години, че има няма от 14-15 да съм пропушил. Има хора, които цял живот пушат, но аз нямаше да съм от тях, защото щях да си замина. Затова и вече като ножа е опрял, или го правиш или не го правиш. Вече няма зависимост, а нещо по-силно от нея. Опитай се да си мислиш, че си в такова положение, че ако не го направиш, край. От там нататък е по-лесно. Имаш някакви моменти, в които с кеф палиш цигарата, примерно с кафето. Пий чай. Примерно след ядене, пак пий чай или измисли друго занимание. С течение на времето частта с навика ще се махне. Но като цяло 20-тина дни трае да се поизчистиш. А след 2-3 години ще се чудиш защо си пушил. Аз сега 10 цигари да съм изпушил, откакто не пуша през годините и като цяло се чудя защо толкова време съм го правил...

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: f6d3b52590
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

2.   От автора: Забравих да спомена и че лесно се заморявам. Живея на 3ти етаж и като кача стълбите да апартамента се задъхвам и започвам да се потя. Това не е нормално. Та аз съм на 21, ако от сега се изморявам при качването на 3 етажа, какво остава като стана на 40-50...

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 5925678219
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Пушил съм по някоя цигара през годините още от първи клас. Някъде към 6-ти клас пушех около месец, същото се повтори и в 7, 8 и 9-ти клас. Хем ми харесваше, хем знаех че активно спортуващ младеж определени не трябва да го прави.
В началото на 12 клас на майтап ми предложиха цигара докато си пиехме кафето. Очакваха да кашлям или нещо подобно, а аз си я изпуших с кеф. После все ми даваха цигари и казваха, че лека полека ще ме присъединят към клуба на пушачите от който излизане няма. Аз го приемах с насмешка, тъй като си мислех, че имам достатъчно опит и воля... Е познайте. Станах страстен пушач. Почнах да пуша по кутия, когато не пия и по няколко кутии, когато пия, а пиех доста често. После минах на свити цигари, там съвсем му отпуснах края, тъй като можех да си свивам колкото поискам. Изкарах така три години през които съм изпушил едно БМВ е60. Буквално осъзнах че когато си купувам кутии като ходя на работа давам по около 250-300лв на месец. Чувствах се ужасно задръстен с боклуци. Имах хрипове при рязко вдишване и дискомфорт в областта на белия дроб...
Казах си че след месец ще ги спра. Спрях ги ден по-рано и вече 6 години не съм пушил, няма и да пуша. Тогава бях на 22. Направо е невероятно колко бързо се възстановява организма след спирането на тези боклуци. Едва няколко месеца след спирането им можех да тичам по над 5 километра без почивка, а не бях спортувал с години. И сега се възстановявам супер бързо след физическа активност. А докато пушех някак не усещах колко ме дърпат на зад и как бавно, но сигурно ме убиват. Иначе не съм станал милионер от спестените пари от цигари, но поне ги харча за значително по стойностни неща.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: bd9ec60b3a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Пиша история и съвет. Ако искаш само съвет - прочети 2:
1. Започнах с цигарите на 14. Точно като теб, в гимназията - с големите батковци да съм готин и аз. До към тридесет и две-три годишна възраст нямах никакви проблеми и изведнъж започнах да имам проблеми с ерекцията. Ходих по лекари, преглеждаха ме и уж всичко ми е наред, но накрая стигнах до кардиолог и ми казаха, че най-вероятно е от свиване на капиляри и това най-вероятно е породено от цигарите. Изплаши ме и спрях цигарите. Така издържах 3-4 месеца, но беше агония. Пушеше ми се всеки ден, през цялото време си мислих за цигари. Не можех да изляза с приятели, щото някой ще запали цигара и ще ми се припуши. Също така започнах да спортувам активно и проблемите ми се оправиха напълно. Започнах да си мисля, че не е било поради стрес, липса на спорт и се пречупих. Пропуших отново и след месец-два проблемите се върнаха. Само дето тоя път спортувах. Явно си беше от цигарите. Но не можех да ги спра. Пробвах с електронни цигари и какво ли не - не проработи. Накрая даже се хванах да се чудя дали предпочитам секс или цигари. Толкова зле беше ситуацията. Само дето реално проблемите с ерекцията със сигурност бяха само предупреждение, че нещата отиват на зле. Попаднах случайно на тая книга, за която пиша долу и хич не вярвах, че ще ми помогне. Прочетох я ей така. И някак си проработи. Книгата е странна. Авторът даже препоръчва да си запалиш цигара и така да четеш. Изкарах към година без проблеми. Имаше дискомфорт първите две-три седмици и след това изчезна. Няма да лъжа - след година ми се допуши отново. Ама отидох до магазина, купих си кутия цигари и прочетох книжката отново. Май изпуших една цигара. Сега ми е като ритуал. Грубо веднъж в годината пуша по цигара и чета тая книга. Вече съм така почти четири години. Последната година даже почнах да чета във влака и така и не запалих.

2. Ето и какво ми помогна - "Алан Кар - Не пуша вече". Книга е. Има я в читанка, можеш и да си я купиш ако предпочиташ истинска книга. За мен работи като магия. Познавам още един-двама души, които казват, че им е помогнала много.

Успех желая!

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 2e4609f828
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Оо ти поне си "новак" още, би трябвало с малко помощ да успееш да спреш тази гад. Аз пуша от много повече години и съм бясна на себе си, че не мога още да ги спра. А пропуших с доста по- тъпа причина от твоята- напук на майка ми. Бях пробвала веднъж в тийн години, никак не ми хареса и нямах никакво намерение повече да опитвам. Но в къщи ме надуши майка, че съм пушила и освен истеричното крещене, ме цапна и през устата. Без да ме пита нещо, да поговорим, да обясня. Край- това беше като да ми обяви война!
Започнах всеки ден да пуша поне по 1- 2 цигари у дома докато я няма, нарочно издухвах димът към пердета, че да задържа повече време миризмата. И после нагло я питах "ти с очите си видя ли да пуша, като не си, недей да обвиняваш" и това без да отричам или потвърждавам, дали съм пушила.
Виж аз пък колко тъпа причина имам да се тровя и си плащам отровата на всичкото отгоре вече около 20 г
Все пак ако намериш "лек" пиши и за нас.

 
  ...


...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 4ed71acd99
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Книгата повече хора познавам, които са я чели и не са отказали, отколкото обратното. Алън Кар имат и курсове - ходих и без ефект.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 3f53dca40e
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Пуша от 8 клас, за първи път запалих в 3 клас. Пушех защото ми харесва, обичам цигарите, винаги съм пушила по-скъпи цигари. Особено ми харесваха пури и пурети. Но пушех по-умерено, до кутия на ден не съм стигала. Отказвала съм се няколко пъти, не по-здравословни причини. По 6 месеца, една година. Сега не пуша от 4 години, на нова година казах, че спирам и спрях. И сега ми се допушва понякога, спрях и кафето, защото с него най ми се пуши. Не съм използвала хапчета, лепенки, дъвки, книги и др. Просто воля! И самоконтрол.

 
  ...
преди: 1 година, 6 месеца
hash: 1ef4d3dad1
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Не е психическа зависимостта, защото си наясно, че трябва да ги спреш. Баш физическа си е, защото без никотин тялото ти абстинира, чувстваш се като пърцал и си тотално непродуктивен. Мен направо челюстта ми трепери без цигара, имам и проблеми със съня ако не пуша. Пречат ми и на спорта и на всичко, но все отлагам да ги спра и не знам докъде ще я докарам така.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker