Държавните калинки - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121568)
 Любов и изневяра (29810)
 Секс и интимност (14410)
 Тинейджърски (21918)
 Семейство (6489)
 Здраве (9620)
 Спорт и красота (4715)
 На работното място (3194)
 Образование (7319)
 В чужбина (1660)
 Наркотици и алкохол (1116)
 Измислени истории (798)
 Проза, литература (1741)
 Други (18622)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Други

Държавните калинки
преди: 1 година, 7 месеца, прочетена 827 пъти
Здравейте, интересно ми е да чуя какво е вашето мнение и какви наблюдения имате върху т. нар "държавни калинки". Не става въпрос за калинките по високите етажи на властта, те мисля, че са ясни на всички. Става въпрос за стотиците хиляди калинки от по-нисък ранг, пръснати в най-различни държавни и общински службички. Пускам темата, понеже в последните десетина, че и повече години имам пряк контакт с доста подобни хора. Отначало нищо не ми правеше кой знае какво впечатление, но с времето започнаха да ми се набиват неща в очите, които ме шокираха все повече и повече. Какво имам предвид? За мен това е някаква отделна държава в държавата. Тези хора, първо са вече няколко поколения в институциите. Познавам доста такива и всички са 3-то, че даже и 4-то поколение в най-различни учреждения. За тях не съществуват и никога не са съществували неща, като кризи, търсене на работа и др. подобни. Помня, че още през 90-те, когато бях ученик имаше фрапантна разлика между децата на обикновени родители, които бяха на пазара на труда и тези, чиито родители бяха в различни институции. После, след като завършихме университет намирането работа по специалността пак беше супер трудно и голяма част не успяха изобщо да се реализират. На обратния полюс, децата на калинките започнаха работа моментално, на високи позиции и на тройни заплати. Част от тях директно си признаваха, че не правят абсолютно нищо по цял ден. Един дори ми се "похвали" как си спял всеки следобед в офисчето, а през останалото време гледал сериали. Изреждаше ги по сезони. Заплатата му е няколко хиляди лева чисто в провинциален град със затихващи функции. По същия начин беше назначена и приятелката му, както и още куп хора, които познавам. Веднага след завършване, просто на различни места. Причината да се замисля над всичко това и да пусна темата е поведението на тези калинки и най-вече отношението им към околните извън тяхното съсловие. Отнасят се с неприкрита неприязън, арогантност и високомерие. Какви ли не епитети съм чувал от сорта на "бачкатори", "простолюдие", пропаднали" и т. н. Другото, което винаги ме е изкарвало извън релси е когато започнат да обясняват как хората живеели в супер държава и че 800 лева заплата им била напълно достатъчна, как всичко ни било прекрасно уредено и едва ли не в Швейцария се живее много по-зле. Мога да разкажа и конкретни случки, но мисля да спра до тук. Интересно ми е да споделите мнения.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 година, 7 месеца
hash: 37f5db6c6d
гласове:
1 2 3 4 5
  (297415 гласа)

1.   Нямаш идея колко зависими са тези "калинки" и лесно заменими ако не слушат.
Веднъж влезли в тази схема, малко от тях могат да излязат живи.
Забъркват ги дори само като "знаещи" без да са преки участници в престъпления, така си знаят категорично, че опитат ли да излязат- само мъртви.
Не са за завиждане, много от тях биха искали да са на твое място, но вече е късно.
Не рови в животите на "калинките" не искай да се сприятеляваш с тях, не допускай да ти споделят тайните си, така те създават неволни съучастници... и послушни кучета.
Знам за какво говоря, послушай ме, гледай си живота и не навлизай в техният кръг. Имат си "майстори" и те, особено сега. Щом приключи "наместването" на новите реалности- всички те ще бъдат излишни.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 32a7ecb7c1
гласове:
1 2 3 4 5
  (244917 гласа)

2.   Прав е номер 1 и тяхната не е лесна. Да, реално не правят нищо, но трябва да знаят кога да си затварят очите и да си държат езика зад зъбите за далаверите на шефовете си, да се мазнят на началниците си, да знаят какво предстои, кой шеф е на път да изпадне в немилост и на време да се дистанцират от него, да клюкарстват, но пред правилните хора, да плетат интриги във вреда на останалите колеги... изобщо не е работа за честен човек със съвест. И за далаверите се иска талант, ако много се вслушваш в съвестта си, бързо ще те изхвърлят.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: e839eeb63f
гласове:
1 2 3 4 5
  (216306 гласа)

3.   До коментар 1 - какви реалности чакате да се разместят? Докато чакате на вселенско чудо и разни там духовни пробуждания, то ще ви мачкат разните там калинки!

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 месеца
hash: a400d5fa00
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

4.   Да бяха само държавни... Колко мога да ти говоря за всякакви подобни некадърници, ама с връзки!

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 11ec30ed71
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

5.   Аз имам същите наблюдения. Прави ми впечатление, че някои от колегите ми в университета не бяха изобщо добри по специалността, но като с магия се озоваха назначени на държавни позиции в университети и различни държавни институции- някои на управелнски постове -ей така от нищото. Открито си казаха, че са с връзки-други си замълчаха, но не споменаха да е с честно спечелен конкурс. Най-некадърните се нагласиха на хубава държавна работа и не правят нищо по цял ден-аз това видях. Отлични студенти, които учиха с огромно желание в дадена специалност, дълго време не се реализираха и продължиха и продължават да работят на много по-обикновени " бачкаторски" позиции за заплата 800-1000лв. Това е нашата държава. :( Не знам има ли смисъл човек да учи нещо освен ако не е за IT специалист. После защо младото ни поколение няма мотивация... как да има, като всички сме свидетели на това и е масово.

 
  ...


...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: a83096f722
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

6.   Наименованието "Калинки" не им приляга. по скоро осички, но знаеш, че калинки излезе от оная Калина назначена без диплом.
И моят съвет, както №1 е стой далеч и не се забърквай с тях, не мечтай за тяхното положение, то ще рухне в момента в който въведът елекронно управление, компютърни програми да заемат местата на повечето от тях, тогава ще стане голямото жужене на осички и премахването на повечето от тях.
При наличието на възможност да си плащаш данъка по интернет, няма да има нужда от касиерки в данъчно, с времето те само ще намаляват.
При наличието на интернет връзка между институциите няма да има нужда да ходиш в една институция да си вадиш документ който да представиш пред друга институция на другата калинка, Калинките от институциите ще опадат и така подред нещата ще се наредят и това ще е съвсем скоро.
Миналия месец мъж ми каза "жена ми работи в изчислителния, по цял ден си клатят краката"

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 89e1b9a820
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

7.   С единия крак си в затвора, а с другия ти казаха в по-горен коментар къде си... Не си заслужава. Остави ги да се заблуждават селяците, че са много велики. Ние сме свободни и можем да живеем както искаме.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 9a17b39e0a
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   От автора
Не става въпрос за завист. Слава на Бога, професионалната ми реализация е много добра. Просто като знам колко такива търтеи има навсякъде, какъв финансов ресурс гълтат и в същото време с какво презрение гледат на обикновените хора, които до голяма степен заради тях едва свързват двата края, направо ме изкарват извън нерви. Иначе, не мисля, че имат кой знае каква информация за схеми и подобни. По-скоро ролята им е да слухтят и да правят доноси за "приятели", колеги, съседи и т. н., както и пропаганда на властта. Тоест ползват ги като инфлуенсъри. Както казах, наблюдавам ги от няколко години, защото усетих, че те го правят с мен много отдавна. Относно споделянето, не споделят абсолютно нищо, колкото и незначително да е. Но пък слушат много внимателно и дори да знаят нещо или пък да познават човека, за който се говори, мълчат и само събират информация. На правенето на мръсотии също са царе. От най-незначителни неща до колкото им се удаде случай. Някой по-горе спомена IT. Лично знам няколко случая на хора от подобни семейства, които са спуснати на много високи постове в IT сектора, без абсолютно никаква експертиза. Даже най-неграмотният от тях е на най-високата позиция. Още повече примери мога да дам в останалите сфери. Нямам претенции да съм изчерпателен. Вероятно пропускам доста неща, затова и пуснах темата - да обменим мнения.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 80dc17a5c9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Ей заради тази им неприязън и арогантност искам да избягам от тук, в чужбина ми се случи така, че попаднах на място, където пак ги има тези неща, но ме ценяха на работата. А тук те товарят като магаре, а заплатите ниски, освен ако не си от калинките.

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 месеца
hash: fc2d91b04d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

10.   Точно това беше главната причина да емигрирам и се радвам, че го осъзнах и направим тази стъпка още докато съм съвсем млада, на 21, дори съжалявам, че още на 19 не го направих.
“Колеги” от университета (нарочно някои определени ги проследих във времето), буквално най-тъпите и неграмотни, вече работят по специалността си без нужните знания, а отличниците лапат мухите.
Учех право, а знаете, в правото се влиза с изпит по история и български. Реалността беше, че някои от колегите ми пишеха “иСпит”, “Енжекция”, “уШ” и други неграмотно написани думи. Същите още началото на втори курс почнаха работа я в кантората на частен съдебен изпълнител, я в общината, я при омбудсмана (да, сериозно). Единия, няма да го забравя, буквално не знаеше основни факти и събития от историята на България, ама техните нали са съдии и двамата, гледам го, че и той се готви за съдия сега, дано поне е научил кога е създадена кирилицата.
Тези същите прависти, утре ще трябва да ни защитават или пишат законите. Майко мила.
Ж23

 
  ...

...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: e09e14e3b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

11.   90% от държавните служители са ненужни! Change my mind! :)

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: ad11c993d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

12.   Н 3, нося отговорност за каквото казвам АЗ, а не каквото си помислил ТИ. Не, няма да обяснявам, другите явно разбраха.


Н 1

 
  ... горе^
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 10f3509d6d
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

13.   10, като спомена право, имам познат с точно такъв случай - завърши и моментално започна работа по специалността и то на доста висока позиция. Както споменах по-горе, тия хора живеят в друга реалност. Те не знаят какво е да си търсиш работа, да работиш и да драпаш за развитие. Аз си спомням колко криво ми беше, че в продължение на над година не можех да си намеря работа по специалността. След това пък, видях че опциите за развитие отново са резервирани за "наши хора". Общо-взето 5 години драпах със зъби и нокти да получа някакъв шанс. Най-гадното беше психическият товар, който носиш всеки ден, сблъсквайки се в стена, виждайки че така можеш да си откараш до пенсия, работейки за мизерни пари. На обратния полюс калинките още от училище явно са си били спокойни и така и се случи. Всички кацнаха на разни сладки службички, на тройни заплати спрямо средната. Веднага започнаха да си купуват коли, жилища, да обикалят света, без изобщо да се притесняват за нищо.
От Автора

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 10be8f93b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

14.   И к'во, яд ли те е? Най-лесно е да се обсъжда чуждия живот и да се дават оценки. На един му виновни разните айтита и програмистчета, че правят много пари, на друг му виновни държавните служители, че не бачкат много. Като си голямата работа, гледай си твоя живот и намери начин и ти да се издигнеш. Или си мрънкай и се радвай на другите загубеняци, които ти пригласят.

 
  ...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: bf7a2448f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

15.   Номер 14, ще си позволя да отговоря вместо автора.
Имаме абсолютното право да коментираме чуждия живот (специално при тези случаи говоря), защото влияят негативно на кадърните и можещи хора, както и на държавата като цяло. Ама като нямате капацитета да го осъзнаете, че не само сте безполезни, ами дори вредни за развитието на държавата ни, за какво си говорим изобщо?
Няма друга държава в Европа с толкова раздута държавна администрация, която само гълта ресурс, без нищо насреща. Това са пари, хвърлящи се в една яма. Ама нали ти лапаш от тази яма, ясно, че ще си защитаваш кокала.
Тези пари могат да се вложат в друго, а буквално всичко друго е по-важно от това.
Иначе мен лично не ме е яд. По-добре, спокойно и щастливо си живея, в никой аспект не се оплаквам. Просто сте вредни и ненужни пиявици държавните калинки и комунистическите връзкари.
От номер 10

 
  ... горе^

...
преди: 1 година, 7 месеца
hash: 2c00559bbe
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Естествено, че ме е яд. Яд ме е да гледам как пред очите ми родният ми град се стопи до селище от селски тип. Яд ме е, когато всичките ми приятели и познати бяха принудени да бягат в София или в чужбина. Яд ме е да гледам как хората си броят стотинките в магазина, носят китайски дрехи и купуват само най-евтиното. Яд ме е и, че в цялата държава положението е аналогично. В същото време калинките с мазни, самодоволни усмивки обясняват на хората, размхвайки пръст, че едва ли не нещо са се объркали и заплати от 800-900 лева са им напълно достатъчни и че трябва да са изключително благодарни задето ги имат!
От Автора

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker