Задължително ли е да плащам здравни осигуровки? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121388)
 Любов и изневяра (29755)
 Секс и интимност (14387)
 Тинейджърски (21906)
 Семейство (6483)
 Здраве (9611)
 Спорт и красота (4706)
 На работното място (3187)
 Образование (7311)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1739)
 Други (18578)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Задължително ли е да плащам здравни осигуровки?
преди: 8 месеца, 20 дни, прочетена 907 пъти
Реших да питам хората тук, защото всеки ми казва различни неща и се чудя кое е вярно.
Има ли възможност - да откажа да плащам здравни осигуровки, при положение, че нямам намерение да търся лекарска помощ, предвид факта, че цял живот само са ме мотали т. нар. , , лекари", вземали са ми пари, поставяли са ми винаги грешни диагнози и т. н. Освен това, от доста време съм без работа, броя си стотинките за храна и някои лекарства...
Проблем ли е по своя воля да откажа плащането на осигуровки или ще ме издирят държавните служби и ще ме съдят, ако не плащам?
Важно е да знам-в тази държава подсъдно ли е, ако не плащаш здравни, дори ако си без работа или просто си решил да не търсиш помощ от лекари... вече в краен случай, ако НЕ дай си Боже се наложи-ще дам пари, но за какво да се внасят всеки месец, при положение, че всички изследвания се плащат отделно, здравната каса-нищо не покрива и като капак само пари вземат, дори от безработни, които едва намират пари за храна, и като се наложи да отидеш на лекар и при платени осигуровки-всеки ти поставя грешна диагноза, точи още пари, мотаят те, пренебрегват те, държат се с хората отвратително.
За мен най-важното е да знам, някой би ли ме съдил за това, че за себе си не съм внасял осигуровки?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 месеца, 20 дни
hash: e6e6072299
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   не, не е подсъдно просто нямаш здравни осигуровки и това е.

 
  ...
преди: 8 месеца, 20 дни
hash: 065ff7dc15
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   На този етап е задължително иначе се спират здрави права ако не се плаща 3 месеца. Отделно и при неплатени здрави вноски се трупат лихви.

 
  ...
преди: 8 месеца, 20 дни
hash: 39143c7597
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   По принцип по закон е задължително, затова започнеш ли работа работодателя плаща ежемесечно тези осигуровки. Държавния бюджет поема здравните осигуровки на хора които са на социални помощи, или получават целеви помощи за отопление и др.
Иначе никой няма да те съди, но дължимите суми ще висят на твое име и ще се трупат, НАП понякога се раздвижва и с търси сумите от банковите ти сметки, а когато един ден ти се наложи да лежиш в болница или да теглиш кредит за жилище или ти потрябва удостоверение че не дължиш суми на държавата ще трябва да платиш накуп за 5 години назад.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 20 дни
hash: f162974bf3
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   В България по закон трябва да се плащат, дори ако си безработен. Но в случай че не си ги плащал, не е подсъдно. Единствено ти спират здравноосигурителните права. Имаш правото да се преглеждаш на частно. Проблем ще е, ако се наложи болничен престой или интервенция. Тогава няма да те приемат, преди да си си платил всички пропуснати месеци (до 5 г. назад) плюс лихвите. По принцип за безработни осигуровката е 4% от МРЗ. Т. е. след време ако се наложи да влезеш болница, ще трябва да платиш на куп 2, 4 минимални работни заплати (например ако е 800 лв тогава - 1920 лв) плюс лихви (в момента са 13% на годишна база). Т. е. трябва да извадиш на куп 2 и кусур к, отделно имаш и някакво плащане към болницата. Та ше ти дойде ташкън.

Алтернатива е да си направиш някаква частна здравна застраховка, ама не знам колко може да им се доверие.

 
  ...
преди: 8 месеца, 20 дни
hash: 53381085a6
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Не! Не си длъжен да се само/осигуряваш, щом няма и да ползваш мед. услуги!
Не съм виждала лекар отблизо последните почти 20 г! И не, не плащам осигуровки!
Ако ми се наложи за недей боже счупване например, ще си платя на частен, което ще ми излезе долу- горе същата сума, която ще им искат дори с платени осигуровки.
Почти на майтап пращам един емал в НАП със запитване за същото още повече, че живея в чужбина. Първо ми отговориха, че трябва да доказвам, че живея в чужбина :))))))))) тъкмо бях наема и готова да смъкнат емайла на хартиен носител и да го пратя на адвокат и хоп- изчезна, изтрива го заедно с моето запитване.
Та- не, не си длъжен!
Но доколкото разбирам взем лекарства. Ако тези лекарства са с лекарско предписание... кой ще ти ги изписва?
Ти си знаеш.

 
  ...


...
преди: 8 месеца, 20 дни
hash: 3adb3d3bc5
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

6.   Аз не съм плащал от над 10 години. Иначе на книга се води "задължително" (разбирай "самозадължително").

Със или без здравни трябва да си плащаш като поп, за да ти обърнат внимание. Тъй че по-добре без, пък ако се стигне до някоя ситуация, за която ти трябват осигуровки, винаги можеш да си възстановиш правата, като платиш неплатените вноски за последните 5 години с някаква лихва

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 20 дни
hash: 8ba8c9cd55
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

7.   Възможно е, нареждаш се при циганите, и ще ползваш само спешна помощ, там осигуровки не искат. Но ако се наложи да те лукуват в болница, трябва да си заплатиш всичко. Все търсите под вола-теле!?

 
  ...
преди: 8 месеца, 19 дни
hash: 2374e0b396
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   Здравейте,

Повечето от нас го усещаме като ощетяване, защото не ползваме услуги по здравна каса, а и ходим на прегледи има-няма един път годишно, но има случаи, в които се налага. Да чукаме на дърво да не се стига до там, но сметките в болници на частно могат да надхвърлят десетки хиляди левове. Дори в момента да сте добре (физически и финансово), не знаете утре как ще сте.

Примера ми не е много меродавен, но все пак ще го дам - един познат на мъжа ми (бивш негов служител от ромски произход), му се обади и го умолява да му даде 1000лв на заем, които му трябваха в рамките на деня в брой. Жена му, която е безработна, била бременна, получили се някакви усложнения и ѝ отказали да я приемат в болница и да се грижат за нея и бебето. Сега, без значение произхода ни, всички сме хора. Не пожелавам на никого да изпада в такава ситуация, в която живота и здравето на негов близък зависят от 1000лв, с които не разполага.

Имам и други случаи, които съм чувала - хора, живеещи в чужбина се разболяват и се прибират тук да се лекуват - само, че греда... Оказва се, че дължат хиляди за осигуровки, които нямат...

Та така, мисля че здравните осигуровки са около 200-250лв на година (около 18-20лв на месец), не мисля, че ще ви се отрази сериозно на бюджета и е нещо, от което трябва да се пести.

Иначе за мен - правя си ежегоден гинекологичен преглед и един път годишно си чистя зъбен камък - до това се свеждат моите посещения с лекарски и зъболекарски кабинети. Гинеколога, който съм си харесала не работи със здравна каса - плащам си по 140лв общо за преглед изследвания, но не ми тежат. Услугата, която ползвам при зъболекаря (почистване зъбен камък) не се покрива от здравна каса, та и нея си плащам. В общи линии - и аз като вас, плащам, но за щастие, не ми се налага да прибягвам до осигуровките си.

Не сте длъжни да ме слушате, но все пак ви съветвам - плащайте си ги. Дано да никой не му се налага да ги ползва и да си останат пари хвърлени на вятъра.

Успех!

 
  ...
преди: 8 месеца, 19 дни
hash: f162974bf3
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   Не го разбирам масовия българин. Дава по 6 лв на ден за отрова (цигари), но му свиди 1 лв на ден за здраве. Не му се налагало, защото бил на 20, нямало да плаща. Защото цял живот ще е на 20, разбираш ли?

Сега не му се налага, а каква е гаранцията, че утре или след 2 или след 5 г. няма да се наложи. Вие мислите ли, че цял живот ще минете без нито една болест и нито един ден болничен престой?

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 19 дни
hash: 53c0472fcf
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

10.   От автора до н. 8 -цената е 31. 20 лв. за месец, здравните осигуровки и то за безработни... , отделно и двойно, и тройно завишените цени на продуктите в магазините...
До н. 7- ти, ако все търсиш под вола теле-това си е твой проблем, но аз-не го правя:)
До н. 5-лекарствата, които вземам не са по рецепта, затова не ми е нужен лекар да ми изписва рецепти с отровни и пристрастяващи боклуци или да се ядосвам, докато им гледам безизразните, телешки погледи на т. нар. , , лекари"- в тази окаяна и западнала държава.
Благодаря на всички за коментарите.

 
  ...

...
преди: 8 месеца, 19 дни
hash: 1d01ff2c10
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Ако си жена и не си плащала, ще трябва да си заплатиш раждането към 3000-4000 лв
Ако просто не плащаш, след време, когато започваш работа и работодателят ти те осигурява, ще трябва да заплатиш останалия период.

 
  ...
преди: 8 месеца, 18 дни
hash: c8d10baeca
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

12.   Проблема със здравните осигуровки ти е най-малкия, защо не роботи, защо нямаш доходи. Какво правиш по цял ден? Намери начин да си ги плащаш, защото утре ако стане нещо, щеш нерешени ще трябва да търсиш да ги платиш на куп. Мои познат и той като теб разсъждава и накрая в болницата по спешност и чакат близките да съберат пари, да платят здравните осигуровки за да го оперират.

 
  ... горе^
преди: 8 месеца, 17 дни
hash: fe2a184d6d
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   От автора до н. 12-Дори и да работя(за себе си) пак мога да откажа да плащам здр. осигуривки. Не е толкова въпрос на пари, а на желание:)

 
  ...
преди: 8 месеца, 15 дни
hash: 30f1ec1491
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Никой не може да те задължи, обаче преди години мъжът ми и той е като теб кога плащал, кога не, претърпя инцидент и се наложи да му правят операция и да видиш ти как, за да го оперират, спешно ходих да внеса куп пари със задна дата, че иначе нямаше да може да си позволи операцията. Така, че един път ще ти се наложи, ама е важно да имаш осигуряване.

 
  ...
преди: 8 месеца, 8 дни
hash: 9c367e597a
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   Най-добре си плащай вноските, за да си спокоен, че ако нещо се наложи може да ползваш услугите, които ти се полагат. Имаш право на някакъв минимален пакет за година също, който може да ползваш. Ако се наложи и болница. Имай в предвид, че ако не плащаш 3 месеца системата автоматично ти прекъсва здравно осигурителните права и после, за да се включиш както вече са казали ще трябва да платиш за 5г.. назад плюс лихвите, което никак не е малко.

 
  ... горе^

...
преди: 7 месеца, 21 дни
hash: 52462be202
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   Ако работиш на трудов договор се заплащат автоматично с или без твое съгласие около 30-ина лева на месец. Ако доходите ти са от друго естество можеш да решаваш да плащаш или не. Ако не си плащал 3 месеца ти се спират здравноосигурителните права. Това не значи че нямаш право на здравни услуги. Значи че ще си плащаш за всичко. Въпреки че сега ти изглежда че пак си плащаш за всичко, това е заблуда. Ще плащаш в пъти повече отколкото ако си здравноосигурено лице. Преглед при специалист 70-100 лв, вместо 0. И то само за първичния преглед. Пломба 100 лв, вместо 35. Престой в болница 100-200 лева на ден, вместо 8-9. Да не говорим да всички останали изследвания и услуги и такси в размер на стотици и хиляди левове.

 
  ...
преди: 7 месеца, 20 дни
hash: 641cc1a616
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   В допълнение към всичко, да напиша и че един счупен крак може да ти излезе 5000лв, вместо 20лв, ако не си плащал осигуровки.

И изобщо всяка травма или болест (дори без да говорим за тежките болестите), която се случва на обикновените хора, може да излезе солено.

Плюс, да се върнем на крака, ако го счупиш петък след работа - как ще си платиш задълженията? Ще чакаш 2 дена и половина в адски мъки за да си платиш осигуровките или ще си го платиш на частно?

Мисля, че гледаш тъпо и ограничено само от една гледна точка (на млад и здрав човек), а варианти, които не ти пожелавам - хиляди! Ти си мислиш, че като ходиш на частно на очен лекар един път годишно и си цар - ами не си.

Изобщо тъпото ти левче на ден, може да е толкова полезно, спокойно бих нарекла всеки, който го спестява - идиот.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker