Коренна промяна след хормонален проблем - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121296)
 Любов и изневяра (29732)
 Секс и интимност (14372)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7306)
 В чужбина (1657)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18554)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Коренна промяна след хормонален проблем
преди: 1 месец, 22 дни, прочетена 381 пъти
Здравейте! Имам нужда от съвети как отново да стана човека, който бях до преди 5 години...
Жена на 32 години съм. Преди 5 години внезапно ми се разбута менструалния цикъл. Започна се обикаляне по лекари. Всички единодушни - нищо ми няма. Ниски нива на естроген и прогестерон, но било "временно". Временното е вече 5 години, без връщане към предишния баланс, каквото и да пробвам. Организмът ми е като "спрял". Правила съм най-различни изследвания през годините. Имала съм гранична инсулинова резистентност (но с нормално тегло) и лек хипотиреоидизъм. А половите хормони често са към нулеви нива.
Лечение няма, защото не е известна причината. Т. е. хормоналното лечение е много, много рисково (може да стане по-зле). Спортът и засилена активност са ми противопоказни.
Имам симптоми на инсулинова резистентност и хипотиреоидизъм много силно изразени, въпреки леките отклонения. Проблемът се търси от 4 години, така че вече съм приключила с лекарите, явно трябва да послушам съвета "Живей си/радвай се на живота".
Но не мога да приема факта, че всичко това влияе основно на шанса за забременяване и износване. От 6 месеца не става, трябвало 1 година да стане, за да обърнат внимание за под 35г. Аз съм на 32, но биологичната ми възраст е повече, имала съм много, много тежък живот и изглеждам на над 40. Чувствам се на 80.
Главният ми проблем, който е повод за темата ми:
Изгубих себе си покрай мисълта защо точно възможността да забременея и родя здраво дете е засегната (не съм спирала да мисля само за това), чувам хората за какви проблеми се притесняват и ми е смешно.
Не мога да приема и че реално сама съм виновна за разбутаните хормони, защото до 27г имах особено тежък живот, бях в постоянен стрес и депресия, не мислех за здравето си изобщо. Сетих се много, много късно и се опитвам безуспешно да го върна почти 5 години и не става по-добре, а по-зле се чувствам от година на година. Отдавам го и на процесите на стареене - рано и бързо започнали при мен. Не знам на колко години е нормално на човек да му "тежат годините", но чувам от над 50-годишни, че такова нещо при тях все още няма. Страдам и от постоянен запек много дълго време и това допълнително допринесе...
Все пак не съм нито първата, нито последната с такива проблеми, но не мога да си върна предишната личност, а не искам да ставам по-лош човек. Просто диагнозата неизяснен стерилитет ме озлоби донякъде. Както и ежедневните физически "неразположения", с които трябва да се боря всеки ден - ангажират мисълта ми, дори да не искам.
Имам чувството, че ако приема нещата, може би ще има облекчение, а кой знае - може би и някакво подобрение...

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 1 месец, 21 дни
hash: bdbc379028
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

1.   И аз имам подобни проблеми. Почнаха когато станах на 21, посетих ендокринолог, но ми каза, че имам възел на щитовидната жлеза, че не е добре на тази възраст да вземам лекарства. Менструацията ми от 7-8 дена стана в добрия случай 3 дни. Почна умора, поява на акне, болки в ставите, почти никаква сила нямах. След това след биопсия ми сложиха и диагнозата Хашимото, преди това години се борех с паник атаки, депресия и тревожност, беше някакъв ужас. Паметта ми беше добра, какви ли не неща запомнях, сега не мога да се фокусирам, да запомня дори нещо елементарно. Вече съм на 26, но се чувствам като баба, въпреки че на външен вид изглеждам на около 18-19, но просто вътрешно не ми е никак добре, нямам абсолютно никакво желание за каквото и да е. От стрес и лош живот си навлякох тези проблеми и не мога да си простя, че се докарах до тук...
Явно не си попаднала на читав лекар, който да ти назначи правилното лечение, защото такова би трябвало да има.

 
  ...
преди: 1 месец, 21 дни
hash: d0336fe5b1
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

2.   Причината е категорично физическа, а не в главати ти за да смяташ, че ако "приемеш" това положение за "нормално", то ще ти "олекне". Напротив, ще се задълбочава още повече. Потърси ли повече мнения от ендокринолози? Много е вероятно причината да е някъде в това, с което се храниш. Казвам го от сходен опит. Защо физическото натоварване да ти е противопоказно? Хората са животни, а те са създадени от природата за да се движат... Ако имаш някакви
операции или други съображения поради които не можеш да вдигаш тежести, може просто да излезеш да потичаш (бавно) или на разхода в парк или сред природата. Прави това ежедневно за по 30-45 мин. и ще имаш поне частично подобрение до 2-3 седмици. Но най-вече, потърси компетентен ендокринолог и след като ти поставят някаква стартова диагноза (то е ясно, че едва ли ще има време/възможност да ти разнищи проблема до ниво ДНК), потърси и диетолог/нутриционист за да обсъдите как може да ти се помогне по естествен път.

 
  ...
преди: 1 месец, 21 дни
hash: 79f6871eb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Ако хормоните ти са нулеви, какъв риск има от приемането на такива? Те докторите в повечето случаи не знаят истинската причина за проблема, но това не им пречи да лекуват симптомите. Смени си доктора

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 21 дни
hash: 17b3efd24b
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

4.   Причината за всичко е една и това е недобре лекувания хипотиреоидизъм.
Ще се справиш с правилно лечение. Търси трудовете на д-р Рей Пийт, има група във фб.

 
  ...
преди: 1 месец, 21 дни
hash: 950ee47b8f
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Причината за запека е, че не пиеш достатъчно вода. Предполагам и че не се храниш здравословно. Очисти тялото си от токсини и паразити. Направи си изследвания, както са ти казали, но търси алтернативно лечение, проучвай много. Докторите премахват симптомите, не и причината за дискомфорта. Трябва сама да я намериш. Успех!

 
  ...


...
преди: 1 месец, 21 дни
hash: a7489dcba8
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Запекът и инсулиновата резустентност ме навеждат на мисълта, че имаш непоносимост към някои зърнени култури и вероятно към лактоза. Направи си тест за хранителни непоносимости.
Хипотиреоидизмът вероятно е вследствие от Тиреоидит на Хашимото, който е автоимунен, ако е така, при тях често има хранителни непоносимости, особено глутенсъдържаши зърнени култури, често има и липса на витамин Д.

 
  ... горе^
преди: 1 месец, 21 дни
hash: 148dac1953
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   От АВТОРКАТА
Благодаря ви!!!
1., приемаш ли хормон в крайна сметка и преди или след него се чувстваш както описа?
2., ходенето и разходките го правя. Проблемът е, че изчезването на до тогава редовния цикъл стана на 27г., когато за първи път успях да надигна глава и помисля за нещо друго, освен за проблеми. Тогава си бях поставила за цел да имам повече физическа активност, но като стана това и се отказах. На лекарите им е любимо това, че съм била с нормално тегло и че имало много по-заслужаващи внимание случаи. От няколко месеца все ми е тежко и не ям много, но не съм отслабвала изобщо. И незнайно защо само в началото на цикъл имам "светли" дни, през другото време съм с ПМС (нещо, което се чудех какво е до 27г. ).
3., не винаги са нулеви - варират. Понякога естрогена е нормален или съотношението му с прогестерона е голямо и може да стане страшно, ако съм приела и отвън.
4., бях в подобна група (Хронични възпаления и причини), но все намираха причина да не допускат/отстраняват публикации/членове. Каква е причината за хипотиреоидизма, за да се лекува?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker