Към хората, които разбират от шизофрения или имат близки шизофреници - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123609)
 Любов и изневяра (30404)
 Секс и интимност (14590)
 Тинейджърски (22028)
 Семейство (6683)
 Здраве (9738)
 Спорт и красота (4761)
 На работното място (3311)
 Образование (7404)
 В чужбина (1695)
 Наркотици и алкохол (1126)
 Измислени истории (800)
 Проза, литература (1766)
 Други (19147)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Към хората, които разбират от шизофрения или имат близки шизофреници
преди: 4 месеца, 22 дни, прочетена 707 пъти
Познавам едно момче с много тежка форма на шизофрения, което постоянно говори за нереални неща. Например твърди, че управлява няколко бизнеса, че е главен готвач в Макдоналдс, че са му се родили 7-8 деца, че е аристократ, икона (това го е писал в описанието на профила си в един сайт), че трябва да отива да си наглежда бизнесите, и много други подобни неща. Постоянно твърди неща, които нямат нищо общо с реалността, но не са в следствие, че вижда/чува неща, а просто си твърди някакви неща. Интересно ми е след като не са плод на халюцинации, откъде си ги мисли? Наистина ли ги вярва, или си ги измисля и лъже? Да не би да ги сънува? Много ми е чудно какво е в главата на това момче и как такъв човек вижда реалността? Познавам и други шизофреници, но те са някак си по-адекватни и може да се говори нормално с тях, докато неговото състояние дори с лекарства е много тежко и сякаш постоянно си е в негов свят. Ще съм благодарна някой, който повече разбира да ми го разясни.

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 4 месеца, 22 дни
hash: b3ca24c852
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   То пак си е като халюционация, само че е въображение. И да, той за момента е сигурен, че е такъв. После го забравя и става друго. След време пак се сеща за първото и така.

 
  ...
преди: 4 месеца, 21 дни
hash: f88d32b166
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   Н1, това момче винаги ми е било много интересно. Както казах, познавам доста шизофреници, но той е най-"лудият", когото познавам. Още в профила си в този сайт е писал много интересни неща, които са неразбираеми за мен и имат много странна логическа връзка помежду си, с цифри, букви и думи. Сякаш мозъка му работи с друга операционна система от нашата. Много ми е чудно какво ли е в главата му. Честно казано малко му завиждам затова, че си живее в негов свят. Като че ли това го предпазва от страданията и неволите на нашия свят, и всичко за него е по-интересно и чудно от това, което виждаме ние.

 
  ...
преди: 4 месеца, 21 дни
hash: 7178f2f2ad
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   Някои казват че не е болест а състояниез защото човек има около 12 личности в себе си. А шизофренията е бъг в матрицата на херцовете и може от други реалности да се преплитат.
Виж невена цонева, покдаста и за символите.

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 21 дни
hash: 38c99478e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

4.   3, точно и аз си мисля такива неща!!! Че шизофренията поне при някои, не е заболяване, а дарба! Цанов имаше клип за шизофренията и едно момче с шизофрения точно говореше как шизофренията ти отваря третото око, което е уай-фая за Вселената. Като гледам профила на момчето от темата в този сайт, какви неща е писал и публикувал, точно това си мисля.

Авторката

 
  ...
преди: 4 месеца, 20 дни
hash: ee4c5b2559
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Според мен, е важно да се знае как е предизвикана шизофренията - дали е наследствена, под влияние на околната среда или заради някакви вещества, защото ходът на заболяването е различен. Също така, симптоматиката, аз не познавам двама шизофреници с еднакви симптоми.
Най-общото, което може да се каже за всички разновидности е, че се увеличават нивата на допаминовата активност. Антипсихотиците имат за цел да върнат тези нива в нормални граници. Какво е допамина? Това е хормонът на удоволствието, примерно когато пиеш алкохол или употребяваш наркотици, много рязко му се вдигат нивата. Затова ако се чудиш какво е в главата на шизофреника, то представи си, че си се напил, примерно. Обаче това състояние не те държи един или два часа, а за дълъг период от време. Нали разбираш, че мозъкът ще изпуши? Всъщност проблемът не е толкова в позитивните симптоми (халюцинации, загуба на връзка с реалността, илюзии), макар че са голям проблем, защото те се овладяват с медикаментите. Негативните симптоми са по-големият проблем, заради тях голяма част от шизофрениците се превръщат в неработоспособни, инвалидизират ги. Това са например апатията, безразличието, асоциалността, неспособността да провеждат разговори, емоционална притъпеност и т. н. За тази цел, в развитите държави са създали центрове за психосоциална рехабилитация на хора с психични проблеми, където се учат да се справят с ежедневието. В България процесът за приобщаването на психично-болни е много ограничен, също е заложена стигматизация, отчуждение към тези хора.
Това момче, както обясняваш, сякаш още е под въздействието на криза. Или не си пие медикаментите, или не са му улучили точната дозировка. Един шизофреник, когато е в ремисия, не може да го различиш от нормалните хора. Ако живееш с позитивните симптоми, както това момче, то неиминуемо ще се появат негативните, и шансът да се стабилизира състоянието му, да се впише в обществото, е по труден. Колкото по рано се хване кризата, толкова по-добре.

 
  ...


...
преди: 4 месеца, 19 дни
hash: 38c99478e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   5, те са двама еднояйчни близнаци. И двамата са шизофреници. И двамата са взимали наркотици, но из града се носят слухове, че двамата са полудели, когато баща им е починал. Аз помня момчето от темата, когато беше нормално работещо момче, а аз бях още дете. Беше едно от най-харесваните момчета в града и беше много, много готин. Към днешна дата, брат му живее сам в наследствената им къща (и продължава да взима наркотици), а той живее с властната им майка в апартамента им. Тя твърди, че след като са му били някаква инжекция, вече не е същия човек. Има слухове, че майка им му дава големи дози лекарства, от общи приятели, с които излизах миналото лято. Двамата с близнака му са супер различни, въпреки, че са близнаци и че и двамата са шизофреници, този, който живее с майка си е много по-зле. И е доста по-пълен. Помня го преди, ходеше винаги наперен и цветен, ефектен, флиртуваше по улиците, а сега се движи като в пиксели и е един равен и потиснат...

 
  ... горе^
преди: 4 месеца, 19 дни
hash: cd57b5b287
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

7.   Не разбрах, искаш да помогнеш на това момче, искаш до го коментираме, да разбереш за състоянието му, какво по-точно? Ако не може да работи, най-вероятно ще го инвалидизират и ще взима пенсия. Напълняването е резултат от лекарствата. Не вярвам майка му да го тъпче с по-високи дозировки, има план за лечение, от психиатър.

 
  ...
преди: 4 месеца, 19 дни
hash: 38c99478e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   7, искам да му помогна всячески и съм го правила, и на него и на брат му. Мечтата ми е и двамата да се оправят и да са нормални, но знам, че няма как да стане. Както казах, познавам доста шизофреници, но те двамата са най-лудите от всички. Другият брат пък вика по улиците и има халюцинации. Той често спира да си взима лекарствата и взима кристали, кокаин и други неща и често го прибират в психиатрията. Брат му изглежда по-нормален и кротък, но като си отвори устата да говори, разбираш, че той е по-лудият. Иначе целта на темата ми е описана в самата тема - беше ми интересно откъде идват тези мисли и твърдения при него, при положение, че не са резултат на халюцинации.

Авторката

 
  ...
преди: 4 месеца, 18 дни
hash: b867f1a025
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

10.   Момиче, толкова ли няма с какво да се занимаваш, че пускаш теми за въпросните братя? Предния път обясняваше колко си влюбена в този мъж. Чак такова обсебване не е нормално. Гледай единствено себе си.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker