Боледувате ли често и как се грижат за вас лекарите ви? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (124187)
 Любов и изневяра (30574)
 Секс и интимност (14660)
 Тинейджърски (22061)
 Семейство (6732)
 Здраве (9764)
 Спорт и красота (4771)
 На работното място (3345)
 Образование (7434)
 В чужбина (1705)
 Наркотици и алкохол (1130)
 Измислени истории (802)
 Проза, литература (1770)
 Други (19283)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Боледувате ли често и как се грижат за вас лекарите ви?
преди: 2 месеца, 20 дни, прочетена 358 пъти
Напоследък много често боледуваме вкъщи. Здрави хора с добра имунна, а все ни хваща я грип, я нов Ковид. Но явно това вече не е интересна тема за правителствата и Ковид не е толкова удобно извинение за изолация на населението и рушене на бизнеси.
Както и да е - няма да навлизам в тази тема по-дълбоко.

Въпросът е там, че на мен лично ми се случи да боледувам 4 пъти от началото на годината. Нещо, което не е нормално - почти всеки месец съм болна. Съответно и имам нужда от болничен за работа - последният ми грип е много тежък и дори ми е сложно да се фокусирам и да мисля покрай него.

Когато отида при личната, тя обикновено вместо да ме обследва и да се погрижи за мен, ми чете конско как боледувам (е, благодаря - болен човек точно от натякване има нужда), после си иска таксичката и ми предписва да отида за изследване за грип и Ковид, което струва около 40 лева, понеже тя го иска същия ден. Не само ми заминава деня болна да вися по болниците да я чакам да благоволи да ме приеме и евентуално пренасям зарази или поемам такива от другите из коридорите, но после вися и пред лабораторията да чакам да направят изследването. Идеалният ден за един болен човек. На следващия ден пак - висене пред кабинета на личната, плащане на таксичката.
И накрая ми даде три дена болничен и ми предпише Авирон (лекарството за Ковид), без да съм болна от Ковид и тестът да е отрицателен.

Два дена губя във висене по болници, а ми дават три дена болничен отпуск, включващ въпросните два дни, т. е. имам само един ден почивка при положение, че съм жив труп и едва дишам.
Бих искала да си сменя личната лекарка, защото според мен просто тя не е адекватна, но по закон не мога да си сменя лекаря с такъв от същата болница, а държа на това, защото е най-близо до вкъщи и ако се наложи, можем да реагираме по-бързо.

И тук идват въпросите ми.
Боледувате ли често в последните месеци? Как се отнасят личните ви лекари към вас и как процедират, когато сте болни от грип/ковид? Според вас не е ли нужно повече време за домашно лечение, когато сме болни?

Според вас не е ли добре държавата да започне да поеме изследванията за грип и Ковид -19, след като са задължителни според личните лекари? Нали и без това плащаме крупни суми за здравни осигуровки? Хем си плащам таксичката, хем си плащам изследванията (те не са по здравна каса), хем си плащам и лекарствата. Защо ни е въобще да плащаме осигуровките в такъв случай?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 2 месеца, 19 дни
hash: 0fdbe31896
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   От 20 г не посещавам лекари, нямам и нужда.
Напълно здрава съм. Превенция с тревички/билки, нищо повече. Тялото когато е здраво се самолекува. Най-тежката "болест" която изкарах за тези години е грип, който ме държа цели 3 дни. През тези три дни си вършех нормалните домашни неща, но ми беше замаяно и с температура, та не излизах.
Здр. Оигуровки не плащам и НЯМА да плащам, не подкрепям и няма да подкрепя бялата мафия.
Ако ми се наложи лекарска намеса, ще си платя на частно.

 
  ...
преди: 2 месеца, 19 дни
hash: 6f6325f5de
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   Щом боледуваш всеки месец, нямаш добра имунна система. Трябва да поработиш в тази посока - повече време на открито, повече движение, спорт, здравословно хранене... процесът е бавен, но си струва.
Иначе за личната - явно трябва да я смениш, щом те навиква, че си болна вместо да те лекува. Ние се разболяваме доста по-рядко, примерно веднъж на година (не броя разни леки настинки), тогава ни изписва антибиотик и оставя вкъщи за колкото дни е необходимо.

 
  ...
преди: 2 месеца, 19 дни
hash: 17d13e734e
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   Споко, не плащаш огромни суми. Ако не искаш, не ходи на лекар. Таксата ти е по- евтина от кутия цигари. Да, да, знам, че не пушиш.

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 19 дни
hash: 61d31a8653
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

4.   Абе хора как може да сте толкова наивни/ слепи, да очаквате, че личният лекар ще ви лекува? Личният лекар не е лекар, а администратор.

Лекар е само в названието. От него има полза да ти даде направление. Ако не дава, тичаш при специалист и си плащаш освен вече платения рекет за здравни осигуровки и там ако случиш, късмет.

Пак ще си на по-малък минус, отколкото да те "лекува" личният лекар. Не се ли замисляте, че със своята некомпетентност, не само няма да ви излекува, не само може да ви натовари с грешна терапия, но и най-страшното - може да не разпознае признаците на тежки заболявания, които са евентуално лечими, само ако се хванат на ранен етап?

 
  ...
преди: 2 месеца, 19 дни
hash: 55e91d1fbb
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

5.   Баси наивните хора. Очакват от лекарите да ги лекуват. Помисли малко. Имат ли изобщо някакъв интерес лекарите от това да ви лекуват?

 
  ...


...
преди: 2 месеца, 17 дни
hash: 61d31a8653
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

6.   До номер 5 - лекарите, които са човеци, имат интерес да те лекуват - заради чувството, че са били полезни, че са помогнални на някого.

И посредствените лекари имат интерес да те лекуват, поради същите причини, но разликата е, че не си дават зор да направят всичко възможно, да разсъждават, да научат нови неща и в крайна сметка, ако не успеят, им е все тая.

А ако правим разграничение между "лекува" и "излекува", корумпираните лекари имат най-голям интерес да те лекуват, защото се превръщаш в постоянен доход за тях.

Проблемът с лекарите, не е че им липсва вътрешно желание да помогнат, а че обучението и работата им е организрана по начин, по който, меко казано, не могат да постигнат най-доброто, на което са способни.

Обучението набляга на зубращина, а не на мислене, стажът е обвързан с много унижения, докато някой по-стар лекар ги вземе в отделението си, а след това следват бюрокрация, корупция, изкушения от фарма мафията, недомислици в стандартите на работа, сбъркан бизнес модел (печалбата идва от прегледи, инвазивни процедури и предписване на лекарства, а не от постигнати резултати, като поставяне на доказано точна диагноза, примерно).

В крайна сметка те се превръщат в едни изнервени/ износени/ озлобени/ изкуфели занаятчии, които действат по инерция и на парче - занимават се само с това, което виждат на момент, за което имат време в момента и за което имат средства и инструменти в момента.

Потекъл ти сопол - на ти хапче и чао, че имам опашка. Ама защо имаш сополи, дали имаш алергия, дали алергията е свързана с мухъл в дома ти или лошо хранене, или автоимунно заболяване, или друго, или пък дали сополът не идва от изкривена носна преграда, или пък от млечните продукти, които се сочат като причина за образуване на слуз в тялото и т. н., и т. н. - кой ти има време да мисли такива щуротии и глезотии? Има опашка на вратата, на, подписвай амбулаторния лист и бягай, че има хора с истински проблеми.

И каквото и да е причинило сопола ти, ти си тръгваш, пиеш си хапченцето, минава ти и всичко е рози. Само, че причината не е отстранена, ти не си променил начина си на живот, защото не е нужно - нали хапчето е свършило работата и така нещата си продължават, и тайно и полека се трупат, трупат и след някои определени годинки вече си на опашката от хора с "истинските проблеми" :)

 
  ... горе^
преди: 2 месеца, 16 дни
hash: 0fdbe31896
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

7.   Смях! Набутаха ми отрицателна звездичка защото не боледувам!
Авторке, ако си ти... Слабата ти имунна система идва от начина ти на мислене, каквото и както мислиш-това си ти.

 
  ...
преди: 2 месеца, 10 дни
hash: 21a34407ac
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   моят съвет е да си смениш личната лекарка и подсили имунната система

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker