Заекване - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121180)
 Любов и изневяра (29703)
 Секс и интимност (14357)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3179)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Заекване
преди: 12 години, 2 месеца, прочетена 6995 пъти
Здравейте, аз съм момче на 17 години и проблема ми е че доста често заеквам и това ми пречи в общуването... като почна да говоря и направо зациклям и не мога да продължа и гледам да се измъкна от човека с който говоря. Трудно ми е да казвам думи започващи с "к", "т" и "п"... като се усещам че заеквам и ме хваща и срам... не знам какво да правя. Ако говоря малки изречения нямам проблем, но ако са дълги и зацепвам. При четенето дори е по зле. Пробвал съм сам да си говоря вкъщи и не заеквам чак толкова, но пред хора е съвсем друго.

Знам че проблема може да е психологически, но не знам как да се справя с него. Хората вече мислят че ги отбягвам, което не е така, просто това заекване много ми пречи.

Забелязах че като говоря малко повече и гърлото почва да ме боли.
За логопед мисля че съм доста голям.
Моля ви помогнете :(

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 12 години, 2 месеца
hash: 38fd7d9da9
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Здравей, разбирам те много добре. И аз имам същия проблем от както се помня, от една страна си викам, че не съм толкова зле а понякога ми влияе много лошо на живота... училище, работа, приятели....

На 26 съм -жена, работя предимно с клиенти и нали разбираш всеки ден се боря с това, уча спец. която иска говорене незнам явно се заинатих и аз със съдбата, искам да ти кажа да бъдеш силен и да не се отчайваш.... аз на логопед не съм ходила, но наскоро попаднах на този сайт www. loggita. net но още не съм предприела нищо, затова не мога да ти кажа дали има успех... а и плуването също помага регулира дишането.... успех

 
  ...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 9ef6504069
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Здрасти случайно намерих един сайт които ще ти помогне за заекването www.loggita.net/ препоръчвам ти да го разгледаш .

M21

 
  ...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 1378bf2694
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

3.   Явно тук сме от клуба на заекващите защото и аз имам този проблем откакто се помня. Когато съм сам няма проблеми но когато съм сред хора.... става лошо. Кофтито при мен е, че и аз както N1 работя с клиенти по телефона. Разговарям с тях давам им насоки да оправят даден проблем и това адски много ми пречи. Заменям както всички някои думи с други за да ми е по лесно и общо взето е трудно. За логита съм се интересувал няколко пъти но там трябва да седиш изолиран а с моето ежедневие няма как да се случи.... Ако някой открие начин да се справи с този проблем нека сподели тук...

 
  ... горе^
преди: 12 години, 2 месеца
hash: c6c6765d6b
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Аз съм автора. Мерси разгледах тоя сайт, но не съм от София... Иначе забравих да кажа че и брат ми заеква. А майка ми и баща ми изобщо, дори баба и дядо не заекват. Общо взето никоя моя роднина не заеква само аз и брат ми.

Иначе дори по телефона не мога да говоря, няколко пъти ми се е налагало да се обаждам на мобилния оператор и все едно е мисията невъзможна.

Плюс това, говоря тихо и фъфля. Абе ужасно е, на никой не го пожелавам.

 
  ...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: fd6e174c9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

5.   Досега НИКОГА не съм писала коментари в подобен вид сайтове и на истории. Но в случая пиша коментар, защото съм една зекваща жена на 33 години :)... и може би съм била такава през целия си живот- а да и съм работила даже и като учител. Сега в момента пак работя и няма да лъжа, че понякога страдам, че не мога да говоря гладко- мисля, че от там идва основно проблема. Иначе като си приема заекването като част от мен става много по- лесно. Проблемът при нас е, че има хора, които са адски нетолерантни и понякога подигравателното отношение може да ни обиди- аз ходя на курс и се опитаха да ми се подиграят, ама и аз както пелтеча не останах по назад. ГЛЕДАЙ ХОРАТА В ОЧИТЕ И ИЗУЧАВАЙ РЕАКЦИИТЕ ИМ.
Много хора са ми казвали, че заеквам само като се притесня, но аз знам, че не е така. В крайна сметка искам да ти кажа да го приемеш по-спокойно, въпреки че в нашия случай това е много трудно. Аз съм работила с логопед и съм водила разговори и с Логита, но предпочетох да не се обръщам към тях- нищо лично, не мога да го отделя просто това време.
Само едно искам да кажа, това че заекваме не ни прави по-малко хора! Аз имам приятели и приятел, които ме приемат такава каквато съм!

 
  ...


...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 1290404f52
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   М21

При мен проблема е друг аз, като говоря се притеснявам и се стягам а другите ми се подиграват но никога не съм заеквал до сега. Смятам да пътувам до София за мое добро да ме излекуват да говоря спокойно, защото е кошмарно, когато си затворен и не може да кажеш нищо.

 
  ... горе^
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 38fd7d9da9
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Здравей, аз съм номер 1 и разбирам те много добре, и аз не съм от София но от логита казаха че и от разстояние работят, през скайп.... ако си свободен пробвай се :) успех

 
  ...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 1b2a9e56f5
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

8.   Като не си от София какво да не си на 3 000км от нея. Като имаш проблем не очаквай да дойдат да ти го решат, иди и се лекувай. Всички знаем, че лечението струва пари, но все пак си струва инвестицията.

 
  ...
преди: 12 години, 2 месеца
hash: 1378bf2694
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

9.   Друг заекващ:
В предната фирма в която работех не обръщах голямо внимание на това, че заеквам и никога не ми е било проблем това. Там работих 5 години. Когато смених фирмата всичко се преобърна не мога да се отпусна и да говоря като хората. Отначало беше кошмар защото блокирах много но сега се пооправиха според мен нещата но немога да се отпусна както трябва и да не ми пука....

 
  ... горе^
преди: 12 години, 2 месеца
hash: c48e308d90
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   На 17 години не си прекалено голям. Аз започнах да се лекувам на 25 в Логита и се оправих за месец. Обаче трябва да се спазва стриктно всичко. Да се правят упражненията, които ще ти покажат месеци след това за да бъде резултата успешен и траен. Там имаше мъже и жени, някои семейни, някои на 30-40 години. Тъй че не се примирявай, а се консултирай със специалист. Логита са по-скъпи, но лечението е по-кратко.. А и дава резултати.

 
  ...

...
преди: 12 години, 1 месец
hash: 32a7d50c22
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

11.   Да споделя и аз моята история: Заеквам откак се помня. Нашите казват, че съм проговорил нормално, но някъде на 4-5 години съм започнал да заеквам, отначало леко, след това все по-силно. Най-зле беше в периода от 7-8 до към 14 години. Като запецнех на едно място и не можех да мръдна от там по 10-20 секунди, понякога и над минута! Можете да се сетите, че така едно изречение траеше по 5 мин. Цялото съпроводено с гърчове и изкривяване на лицето. Изпитвах панически ужас да говоря пред хора различни от най-близките ми (семейството). В училище ме изпитваха писмено, защото иначе часа нямаше да ми стигне и за половината от това, което трябва да кажа. За останалите, които трябва да ги изпитват естествено това щеше да е джакпот (да смешно е, знам :-) ). Ако трябваше да отида до магазина се препотявах по 10 пъти докато стигна до там. А по онова време нямаше супермаркети, дето може да си събереш каквото искаш и да платиш на касата, а бяха от тия кварталните бакалийки, дето диктуваш на магазинера кво искаш. Сковавах се от паника. Недай си Боже да ме питат "от кое кисело мляко искаш", направо подивявах. Връщах се вкъщи вир вода, все едно съм бягал 10 км. Да говоря по телефона беше немислимо. По едно време тъкмо като излязоха GSM-ите нашите си купиха, но разговорите тогава струваха по 2 лв. на минута, съответно никой не ми звънеше на мене, защото докато се разберем къде и кога да се видим другия щеше да даде повече пари, отколкото за пиенето в кръчмата. Винаги аз звънях.

Излишно е да казвам, че с жените не просто нямах късмет, защото то не беше въпрос на късмет, а си беше абсолютна закономерност, че си седях на сухо доста дълго време.

Смея да твърдя, че малко хора биха издържали психически на това, което беше живота ми до 18-19 годишна възраст. Срещал съм много хора, които заекват, но никой, който да заеква дори и наполовина колкото мене. И между другото се учудвам, че тук са писали толкова жени, които да заекват. Аз не познавам заекваща жена, или поне не на ниво, което бих определил като истинско заекване.

Ходил съм на логопеди всякакви и най-различни, с променлив успех. Техниките, на които учиха, бяха полезни и работеха, когато ги прилагаш, но на мен паниката и сковаването не ми позволяваше да ги използвам пред хора. Единственото което мога да кажа е - всичко е в главата! Колкото и банално и изтъркано да звучи, е точно така. Единствения начин да спреш да заекваш е да забравиш за това. И още нещо - всичко е свързано със самочувствието. Когато си сигурен в себе си и знаеш, че можеш, че знаеш, че имаш какво да кажеш, което другите не могат, че хората те слушат, защото има какво да научат от тебе - и когато това го знаеш не като заучена фраза, която са ти я набивали в главата, а когато го усещаш със сърцето си - тогава нещата стават от само себе си.

Е, и до ден днешен заеквам, но нищо общо с тогавашното състояние. В университета ми се налагаше да правя реферати, и според много хора въпреки всичко съм говорил по-гладко от други, които говорят нормално, но като излязат отпред и се панират и си глътват граматиката. Сега на работа също доста често правя презентации, не пред клиенти, защото не ми е такава работата, но пред хора от фирмата, и са едни от най-добре посещаваните. Резултатите от работата ми трябва да ги представям на всеки 2 седмици, обикновено по телефонна конференция, пред екип от хора пръснати в цял свят. Повечето от тях не ме познават и аз не ги познавам и не съм ги виждал никога.

А, и между другото съм автора на тази тема: http://spodeli. net/1/story-25297. html

Това цялото го казвам не за да се хваля, не мисля че животът ми до момента е достоен за хвалба. Казвам го с надеждата да помогна доколкото е възможно на следващите, които четат тази тема и си "мислят", че заекват и същевременно потъват в униние и самосъжаление и по този начин сами си провалят живота. Стягайте си задниците и работете над себе си, защото животът е ваш и никой друг няма да го живее вместо вас!

И накрая да завърша с една моя любима фраза на Франклин Д. Рузвелт от филма Пърл Харбър: DON'T TELL ME IT CAN'T BE DONE!

(Изречена от президента, когато хората му го убеждават, че атака срещу японците не е възможна - тогава той става от инвалидната си количка, изправя се и казва горните думи. Вж. тук http://www. youtube. com/watch? v=0k7NpKkczNo )

 
  ...
преди: 12 години, 1 месец
hash: 0d40e60365
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Всъщност причината да пиша е тук не е, че имам споменатите проблеми с говора, нямам такива. Пиша ви по съвсем друг повод. Защото ме привлича човек, който не говори като журналист по телевизията. И то така ме привлича, че чак ми се присвива стомаха. Гласът му така ми въздейства, че продто изтръпвам. И него му е странно, че това което най-малко може да прави, а именно говоренето ми въздейства толкова силно. Странно нали? Да изтръпваш от разговор с човек, който заеква. Но това е факт и няма значение какво ми говори. дали за коли, дали за Холокоста ако щеш. Просто ми доставя огромно удоволствие да слушам гласа му. А в интерес на истината съм красива жена и това не е поради факта, че няма кой друг да ми обърне внимание. Пиша ви всичко това, за да видите как изглежда от отсрещната страна. Човек, който му е интересно с вас, защото имате какво да кажете не обръща внимание на такива детайли. И понякога, както при мен, това може да бъде ваш плюс.
Поздрави. Маги

 
  ... горе^
преди: 11 години, 7 месеца
hash: 7b5212e7d7
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

13.   И при мен има такъв проблем. Понякога трудно изговарям "к" и "т". При четене или когато говоря сам нямам такъв проблем, но когато говоря с хора имам. Какво да правя?

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 8bf853c70f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

14.   Сестра ми и аз сме имали същия проблем
сега съм на 19 а тя е на 7 и още го има тоя проблем от 5 годишна

аз заеквах от 9 до 12 клас сега спрях но и сестра ми трудно казваше някои думи дори и сега

В училище всеки я разбира но и подават ръка.

 
  ...
преди: 11 години, 6 месеца
hash: 2ba6bf039d
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

15.   На 17години съм, и аз заеквам-пия някви хомеопатии виж в нета. И уж малко ми помогнаха-ама сега нямам кинти да си купя.

 
  ... горе^

...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: be42a67978
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

16.   аз съм на 16 и също заеквам и както на всички други ми пречи много в живота, когато пея или говоря с приятели почти не заеквам, но ако говоря с непознати не мога да го опиша. веднъж говорих с един човек които и той заеква и ми каза какво да правя за да се подобря и наистина действа дано ви помогне и на вас. Първо не консумирайте продукти който възбуждат като шоколад, кафе.. и др. подобни. Второ поемайте дълбоко въздух преди да започнете разговор и говорете бавно. аз съм пушач и след пушене съм спокоен и говоря добре но не мога да пуша през 15 мин

 
  ...
преди: 10 години, 7 месеца
hash: f4234ac259
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

17.   И аз заеквам малко, преглътни го.. това е! Няма какво да направиш повече, това с логопедите, ходил съм няколко пъти като малък, не дава ефект!
Някой фъфлят, други заекваме.... аз съм се примирил и не ми дреме. Единствената реална вреда от заекването е когато на теб ти пука за това!
Знаеш ли преди години, и аз бях притеснителен когато заеквам, но хората всъщност не ми се смееха на това че заеквам, смееха се на това че аз самия се притеснявах от това!

 
  ...
преди: 10 години, 3 месеца
hash: e6b21685f6
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

18.   Здравейте, аз съм момче на 15г и понеже всички споделят начини, реших и аз да кажа няколко. Проблема със заекването ми се е появил когато съм бил на 3-4г. Спомням си още от тогава, че ходих на логопед. Не можех да кажа и 1 дума без да се запра няколко пъти на дума. Тогава казаха, че трябва да ме запишат на пеене и да говоря бавно. И до ден днешен си ходя на пеене, нече 9 години съм в музикално училище, но все още си заеквам така като бързам. Препоръчвам ви (това, което са ми казвали логопеди) в семейството всички да говорят по-бавно, защото това дава отразява върху заекващия, да се избягват конфликти. Много са ми се подигравали, но на мен не ми пука ;)

 
  ... горе^
преди: 10 години, 3 месеца
hash: 138ef74440
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

19.   Здравейте, аз съм момче на 17 години и заеквам от доста малък. Работата е там, че вече напълно се отчайвам, много бих искал да говоря като останалите хора без притеснение, а аз само от самия факт, че заеквам и нячмам желание да говоря изобщо. Много хора ми се подиграват и ми се присмиват дори някой пат и самите ми приятели. Незнам вече какво да правя, даже се срамувам да изляза с момиче само и само да не разбере в действителност какъв съм и да неме зареже.

 
  ...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 77299a270d
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   При мен е същото положение. На чениринайсет години съм и ме е срам да общувам зареди заекването.

 
  ...

...
преди: 10 години, 1 месец
hash: 928714d696
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

21.   Здрасти! Аз съм на 12 когато бях на 4-5 бях много зле не можех да говоря с хората бях много зле и ми се подиграваха.
Но сега се въстановявам!
Ако проблема ти е от скоро ще се възтановиш за известно време!!!
Не се срамувай!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 2f071f140c
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

22.   Здравейте.... Аз съм момиче на 16 години и също имам проблем със заекването, винаги съм го имала... просто не ми е правило впечатление. Но тази година положението стана направо... от както съм в нов клас заради чуждия език и съм с нови ученици не мога да прочета едно изречение нормално, а не искаю да се излагам пред тях... Попринцип говоря много, ама наистина много, защото съм свикнала да замествам някои думи с други... но когато трябва да прочета нещо... направо ужас... вече почвам да се отчайвам.... преди четях есета, разказвах... а сега всеки път когато дойде моя ред да чета, все трябва да направя нещо, за да не чета-да отида до тоалетната.... да се направя, че някой ми звъни по телефона, ама не мога да го правя това винаги при положение, че имам такива часове със съседния клас по 10 часа на седмица.... не знам вече какво да правя

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 152df25223
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

23.   Номер 22, ще ти дам един съвет, не знам дали ще се оправиш от това но мисля че ще ти помогне. Всеки ден когато се прибереш в къщи започвай да се опражняваш да четеш, колкото й да ти е трудно, направи го!!

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker