Нисък серотонин - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121166)
 Любов и изневяра (29701)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6470)
 Здраве (9596)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18516)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Нисък серотонин
преди: 9 години, 8 месеца, прочетена 8930 пъти
Проблемът при мен започна много отдавна, бях на 11-12 години. Точно тогава, без да има външна причина, започнах да усещам някаква вътрешна меланхолия и потиснатост. Нямах представа какво става с мен, отдадохме го на пубертета... Тогава ми стана и много трудно в училище, много трудно започнах да се справям с училищните задължения. Мислех, че сама съм си виновна за всичко, но не можех да направя нищо. В седми–осми клас преживях ужасен период, за който дори не ми се говори.
В следващите години положението се подобри, вече нямах лоши мисли и проблеми, но ми остана някаква постоянна умора, проблемът с ученето също остана. Липсваше ми физическата и умствената енергия. Аз все още не знаех какво е това и реших, че проблемът е в училището, в съучениците, в родителите ми. Исках като завърша да отида да живея в друг град; – Така и стана – приеха ме в университет. Мислех че така най-после ще се оправя, но не стана така...
Тези години "хроничната умора" взе да става по-силна, имаше я почти всеки ден, чувствах се много потисната. Тогава намерих информация за серотонина, за депресиите, Но реших да се лекувам с билки и с хомеопатия, започнах да опитвам какво ли не, но нищо не ми помогна от това.
Това лято бях под силен стрес и така умората стана още по-силна, но заедно с нея се появи и чувство (тогава все още слабо), че не ми стига въздуха (става когато отпадна много силно). Тогава реших да отида на лекар. Съмняваха се за хипофункция на щитовидната жлеза, защото преди три години изведнъж беше започнало да ми става много студено. Оказа се, че хормоните са наред. Кръвната картина – също всичко ОК.
Тогава ми изписаха лекарство, което задържа серотонина – Деанксит – обаче ми дадоха да го пия само 20 дена (по 1 на ден). Докато го пиех въпросната умора значително намаля, усещах как започвам да отпадам, но нещо я спира, задържа. Проблема с въздуха също го нямаше. Така разбрах, че проблемът ми е нисък серотонин.
Когато спрях лекарството всичко се върна както си беше.
Тогава, преди месец, преживях много силен стрес и това вече тотално ми съсипа здравето. Вече се случва да отпадам дотолкова, че ми е трудно дори да лежа, понякога пулса ми става много слаб, не ми стига поетия въздух.

Знам, че за това няма лекарство, хапчетата само облекчават симптомите, но всъщност са отрова и с тях се свиква.
Какво да правя тогава, как да се лекувам? Предвид това от колко години ми е бил хроничен проблем...
Има ли някой идея как...?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 8 месеца
hash: 94645ddbcf
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   разбира се, има добри лекарства от ново поколение, които улесняват пътя на серотонина в мозъка. много е важно да отидеш на психиатър, който да ти предпише нещо. кой ти е дал хапчета за 20 дена, не знам. обикновено действието им ЗАПОЧВА след 2-4 седмици и се пият половин, 1, 2 години, колкото е необходимо, а не 20 дена. важно е да не пиеш алкохол и ако имаш възможност да се запишеш на психотерапия някъде. специално за серотонина няма проблем с медикаментите, нито напълняваш, нито те седират.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: c99b3cbe29
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Ами щом деанксит ти помага се върни на него. Той си е антидепресант в комбивация със антипсихотик.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 46356e942b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

3.   Картината която описваш ми е до болка позната. Бях в същото положение, ходене при безброй лекари, изследвания и т.н. Невролог ми исписа "Деанксит"-сутрин и обед по едно розово хапче, вечер почивка. Така близо 3 месеца, след това настъпи просветление, но продължих още 10 дни да вземам по едно хапче на ден, само сутрин. После вземах през ден, пак около седмица, и накрая ги спрях напълно, без проблем. Но ако се надяваш само на лекарства, дълбоко се лъжеш, трябва да си убедена и силно да вярваш и искаш да настъпи промяна в живота ти. При възможност, стой повече на слънце и на открито. Промени си храненето, много помага покълналото жито. През тези 3 месеца за които писах, закуската ми беше шепа покълнало жито, 5-6 ореха, лъжица мед, овесени ядки, лъжица зехтин, ленено семе и много кисело мляко/по възможност домашно/. Автотренинга много помага, постарай се да го усвоиш, не е трудно, ако искаш промяна. Йога също помага, прави успокояващи пози, при които може да медитираш. Има хиляди начини да си помогнеш, стига да вярваш и искаш успеха.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 8 месеца
hash: a9f9927150
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Серотонинът е невротрансмитер с множество функции... една от функциите му е да контролира неагресивната доминантност (агресивната доминантност е приоритет на тестостерона). Има изследвания, при които се вижда, че хората, които правят това, което искат да правят, повишават нивото си на серотонин. Става въпрос за социални ситуации. Например искаш да кажеш нещо, но не го правиш заради вътрешни страхове и пречки - това ти убива серотонина. Кажи го, действай! Това ще ти повиши серотонина. Допаминът пък се усилва, когато постигнем цел (например завършим проект, изкачим връх, стигнем до някъде с автомобила и тнт.), допаминът има усилващ ефект към серотонина - т.е. повече допамин води до повече серотонин.

Физиологично, клетките в мозъка, които генерират серотонин се управляват от няколко механизъма, сред които и стимулация на блуждаещия нерв (nervus vagus). Това е нерв, който тръгва от главата и стига до долната част на стомаха. Най-ефективна и бърза стимулация на този нерв се получава при бързо вдишване и бавно издишване. Пробвай следното упражнение - вдишваш за една секунда и издишваш за 5 или дори повече секунди и това няколко пъти.

 
  ...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: fec0611369
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

5.   От авторката

Деанксита ми го изписа ендокриноложката, тогава ми предстоеше изпит и тя ми го изписа, за да мога да уча по-лесно.
Въпроса е, че тези лекарства само прикриват проблема, но не го решават. Когато се спрат, болестта се връща, а ако са взимани дълго време даже става по-лошо от преди.

#4, благодаря, това за блуждаещия нерв не го знаех, ще пробвам да правя упражнението, въпреки че когато дишам дълбоко ми се завива свят и умалявам.

 
  ...


...
преди: 9 години, 8 месеца
hash: 43a0aeab9b
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

6.   "Въпроса е, че тези лекарства само прикриват проблема, но не го решават. Когато се спрат, болестта се връща, а ако са взимани дълго време даже става по-лошо от преди. " - това важи за всички лекарства. Те изпълняват ролята на броенето при нокдауна в бокса. Служат да дадат глътка живот в труден момент, след това организма се възстановява сам, но затова трябва да му се помогне. Трябва да се смени обичайният начин на живот, явно той претоварва възможностите на организма ти. Премахни от режима си, всичко маловажно, успокой топката, не карай само на педали, и всичко ще се нормализира!

 
  ... горе^
преди: 7 години, 5 месеца
hash: 0c97ea1235
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   познато ми е опитал съм всичко... има само две решения за момента това съм открил....
1. бързото до 30 мин диазепам или лексотан... но не трябва да се взима всеки ден само когато има проблем..
2. второто решение е здравословна диета лягане и ставане в точен час.. хранене в точен час... липса на стрес спокоен живот. повече щастие.

вариант 2 е добре да се започне с диазепам но.. ако не се премахне причината след спирането и при следваща стресираща ситуация пак се активира проблема трябва да има резервно хапче за такива моменти едно да се преодолее момента

Колкото до медитацията и др. техники в такова състояние е невъзможно човек да се успокои камо ли да медитира. Всичко идва от страх и стрес дали социален или друг, за продължителен период... високите нива но кортизола в организма променят мозака водчт до проблеми с стреса хронични дименция и др

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker