Прекъснати здравноосигурителни права - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121301)
 Любов и изневяра (29736)
 Секс и интимност (14373)
 Тинейджърски (21901)
 Семейство (6477)
 Здраве (9605)
 Спорт и красота (4703)
 На работното място (3183)
 Образование (7307)
 В чужбина (1655)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1738)
 Други (18555)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Прекъснати здравноосигурителни права
преди: 9 години, 27 дни, прочетена 1206 пъти
Здравейте. Налага ми се да посетя зъболекар за направа на една пломба. Тъй като отдавна не съм ходила, някои неща не са ми ясни. Понеже съм студентка и сега завършвам, университетът ме е осигурявал до декември ( включително ). Тъй като са минали повече от 3 месеца, аз съм с прекъснати права. Първият ми въпрос е, ако си платя сега като самоосигуряващо се лице, от кога ми се възстановяват правата? Веднага ли става това и ще трябва ли да платя и глоба?
Другото, което ме интересува е, дали е необходимо да нося здравна книжка. Не съм посещавала лекар или зъболекар от много години и нямам никаква представа къде ми е здравната книжка. Налага ли се да си вадя нова или може просто да се провери в системата, че съм здравно осигурена.
Последният ми въпрос е, след като си запазя час за зъболекар, необходимо ли ми е направление от личния лекар, или може и без него?
Най - общо, ако отида в НОИ, платя си, възстановят ми правата, отида при зъболекаря, той цъкне в системата и ми направи пломбата, това може ли да се осъществи по толкова прост начин, или трябва да се занимавам с бумащина?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 25 дни
hash: a4ce8a0cc8
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Ходи се в НАП, не в НОИ. За да ти се възстановят правата, трябва да си платиш всичко за последните 36 мес. В твоя случай доколкото разбрах, не са ти плащани само от януари вкл до сега. т. е. Ще си платиш за 5 мес. по 16, 80лв и си готова. Глоба няма да има, но може да има някакви стотинки лихва и банкова такса за плащане 3 лв. Като ги платиш, веднага се възстановяват правата, но може и да отнеме 2-3 дни, докато системата го отрази, затова за по-сигурно си носи платежния документ на зъболекаря и обясни, ако е необходимо, макар че едва ли ще се стигне до там.

След това записваш час и отиваш със здравната си книжка на зъболекар, като трябва да доплатиш някаква малка сума за пломба. Може би 7-8 лв. Не ти трябва направление.

Щом си си загубила книжката, е редно да си изкараш нова при личния лекар, става за 5 мин., но ако питаш мен, по-добре като си записваш час по телефона, питай дали ще ти трябва, защото някои не я изискват. Но по принцип е хубаво да си изкараш, защото и друг път може да ти се наложи.

 
  ...
преди: 9 години, 25 дни
hash: 165b4b7d48
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Моята стоматоложка държи да записва първите две пломби за годината в здравната книжка.
Питай, когато се запишеш, дали ще ти е нужна.
Иначе №1 точно е описал, какво трябва да направиш.
Успех!

 
  ...
преди: 9 години, 24 дни
hash: 3331527dbc
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   Здравей,
Може да отидеш на зъболекар без да си възстановяваш правата. Ще платиш малко повече. Сега по каса имаме право на две безплатни пломби, но става въпрос за амалгамени и за да ти направят фотополимер ти приспадат към зената. Мисля че 17-18 лв е намалението на пломба ако е по каса, т. е за една съвсем малка фотополимерна пломба ако си по каса ще дадеш пак поне 15 лв иначе 32 лв.
Но по принцип мисля че е по-добре да си възстановиш правата за всеки случай, дано не ти се налага де да ползваш и други здравни услуги.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker