Проблем със зъбите - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (123643)
 Любов и изневяра (30416)
 Секс и интимност (14591)
 Тинейджърски (22031)
 Семейство (6686)
 Здраве (9739)
 Спорт и красота (4761)
 На работното място (3311)
 Образование (7407)
 В чужбина (1696)
 Наркотици и алкохол (1127)
 Измислени истории (801)
 Проза, литература (1766)
 Други (19155)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Проблем със зъбите
преди: 9 години, 4 месеца, прочетена 1943 пъти
Хора, дайте ми съвет. Не знам защо, но винаги имам кариес по зъбите. Да, ще кажете, че не поддържам добра хигиена. Но уви! Сутрин и вечер си мия зъбите, използвам конец за зъби (веднъж/ два пъти седмично, защото иначе ми се нараняват венците), мия си езика със специална четка за зъби сутрин и вечер, използвам вода за уста също сутрин и вечер. Ходя на зъболекар, но зъболекарката ми казва, че не съм поддържал хигиена. Почнах да си мисля, че зъбите ми се развалят толкова бързо и често заради гена. Дали е така? Може ли да ми предложите някакви други методи? (Ако има такива! Изчетох много статии за поддържане на добра устна хигиена, но нищо не помага. ) Благодаря предварително! :)

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 9 години, 4 месеца
hash: b0b55290ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (305911 гласа)

1.   Щом зъболекарката е казала „лоша хигиена“, значи е видяла нещо. Според мен има няколко възможности - най-вероятната е да пиеш безалкохолни напитки, кафе със захар, сладки напитки по време на деня. Освен това тестените неща са също захари...
Можеш да пробваш с дъфки след ядене. Спри сладките напитки!
Засичай да миеш зъби поне 3 минути. Има детски приложения, на които дори играят някакви животинки тези 3 минути. Доста са...
Освен това за 80 лв. можеш да почистиш зъбите си при зъболекаря професионално - това ще ти спести после повече пари за пломби и ко,
Промени храната си - млечни продукти и така нататък.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 774b5a9190
гласове:
1 2 3 4 5
  (252444 гласа)

2.   Аз бях пуснала такава тема преди време, защото и аз вече не издържах-тъкмо ми оправят някой кариес и след няколко месеца, пак имам нов кариес. Аз не ям теста, сладки, фаст фууд, не пия газирани напитки, сокове от кутия, кафе, кола. Ако ти ядеш или пиеш някои от изброените, откажи ги. При най-малкото съмнение за кариес, веднага при зъболекаря, че ако отлагаш, става по-зле. Ако зъбите ти не са плътно един до друг, там ще се задържа храна(вероятно е така, след като използваш конец за зъби), тогава потърси ортодонт. Не знам на каква възраст си, но брекети се слагат на всяка възраст.
Следващото не е за всеки, но ще го кажа, защото смятам, че действа, след като го разбрах от личен опит. Отказах месото(Но не и млечните продукти! ). Теорията е, че месото окислява организма, а където има окисление, има и разрушение. Окислението води до разяждането на зъбите, особено когато си предразположен към кариеси, процесът се забързва и постоянно се получават нови и нови кариеси. Затова трябва да се поддържа постоянна алкалност.
Това е от мен, ако някой се интересува-да пита- ще отговарям.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: b1fd71431c
гласове:
1 2 3 4 5
  (223330 гласа)

3.   Няма начин да спреш тези кариеси, без да посещаваш стоматолог. Просто бактериите от устната кухина там намират почва за развитие. При други, както при дъщеря ми, която няма нито един кариес, бактериите атакуват венците й ( на повече от 30 години е). Постоянно си прави профилактика при стоматолог. Всяка година си почиства зъбен камък.
Посещавай редовно зъболекар да ти почиства зъбите.
Мисля си, че това е от Рн на лигавицата в устната кухина и си зависи от организма. Друг съвет - сутрин започни закуската с ябълка и като цяло, ябълките трябва редовно да присъстват в менюто, както и по-кисели плодове.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 6807334795
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Клеева тинктура( прополис на капки). Мокриш четката след измиване с паста, която не съдържа флуор и обтриваш всичко, но не изплакваш с вода. Също така внимателно измиваш със сол, но не търкай много.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: a88e3d4a83
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Виж сега, може наистина да си е до ген. Номер 1 казва, че проблема може да е заради газираното, сладки и тестени неща. Те винаги са фактор, спор няма, но аз не се лишавам от тях и имам хубави и здрави зъби. Единствения ми проблем са венците, но това също е до ген - баща ми страда от кървящи венци. Пробвай да отидеш при втора зъболекарка, да чуеш друго мнение. При това, което си изброил че правиш, не виждам как може да имаш толкова много кариеси.

 
  ...


...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 92e3bd2778
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Дъвчи повече. Трябва да ядеш повече ядки и ябълки. Когато се дъвчи повече, венците се масажират и съответно по-добре са кръвоснабдени, от което пък самите зъби черпят достатъчно минерали. Сега е лято, не оставай и час, без да хапваш нещо, може да е една зелена чушка, краставица, повече твърди плодове и зеленчуци, извара. Така ще прочистиш, ако има бактерии. Всеки път след като хапнеш си изплаквай устата няколко пъти с вода.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 90d6cdf8cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   Сода за хляб - жабурене. Неутрализира и киселини и основи.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 977ca7a2ef
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

8.   И аз съм така, почти всички зъби са ми с пломби, а уж редовно си мия зъбите(винаги) и не ям нещо от сорта за шоколад. Няма логика просто. Познавам хора които винаги се тъпчат с шоколад, бонбони и кола а нямат и един кариес.
Решение: яж много шоколад, защото хората които не го ядат получават явно кариеси.

 
  ...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: 6ffff5fa24
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   ОТ АВТОРА:
Изключително съм благодарен на всички, които дадоха мнението си- много ви благодаря!!! :) Честно да ви кажа познавам и хора, които Н-И-К-О-Г-А не са ходили на зъболекар. Просто имат панически страх и нямат никакви болки или кариеси. Почвам да си мисля, че е до ген все повече.

 
  ... горе^
преди: 9 години, 4 месеца
hash: f0a9e6a69c
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   КАРИЕС

Кариесът е най-разпространената и опасната болест.

Причини.
Липса на витамини поради недостатъчната употреба на плодове и зеленчуци и образуване на киселини в устата главно от меката храна, захарта и брашнените храни. Последните се загнездват между зъбите, където загниват и образуват киселини, които разяждат емайла на зъбната обвивка.

Шведските и норвежките учени пък смятат, че главната причина за кариеса е подквасването на хляба, което се употребява в цял свят, с изключение на северните народи. Този квас силно поврежда зъбите.

От подквасата на нашия хляб, а също и от бирената подкваса, оставали по зъбите гниещи остатъци, които се измивали много трудно. Тяхното гниене именно причинявало разяждането на зъбите.

Признаци.
В разядената зъбна тъкан проникват микроби и зъбът започва да се руши. Оплакванията зависят от дълбочината и разположението на кариеса. Повърхностното разрушаване може да се установи само при преглед от зъболекар. По-дълбоко разположен кариес предизвиква болки, особено при употреба на студена или топла храна. Болките са много силни, когато процесът достигне до нерва.

Усложнения.
Проникналите в зъба микроорганизми понякога инфектират и околната тъкан, където се развива възпалителен процес, най-често ограничен около разваления зъб, образува се т. нар. зъбен гранулом. От него проникват в организма токсични вещества, които могат да предизвикат различни заболявания на вътрешни органи, най-често бъбреците и сърцето. Честа причина за ставния ревматизъм също са зъбните грануломи. Зъбната болка понякога прави човека хипохондрик, болката от развалените зъби го мъчи, устата му издава лоша миризма, развалените зъби му пречат да произнася и правилно думите.

Лечение.
Повредените зъби трябва още в началото да се пломбират. Ако се налага, може да се постави корона (златна, сребърна или бяла).

След това, за да се предпазят зъбите от ново разрушаване, от народната медицина се препоръчва да се прави по една парна баня на краката седмично и по 1 коремна (30-25 С за 10-15 минути) баня дневно или пък вечер компрес на корема, натопен във вода (25 С).

Разходките на слънце и чист въздух също допринасят да се запазят зъбите здрави. Миенето на зъбите с четка и паста, разбира се, не трябва да се забравя хигиената на устата има също така голямо значение, както храната.

Вътрешно.
Сутрин, обед и вечер 15 минути преди ядене (в продължение най-малко на 1 месец) да се изпива по 1 чашка от 75 г отварка от 12-те билки за засилване на организма (вж. възпаление на езика, точка III).

Външно.
Полезно е устата да се жабурка с разтвор на готварска сол или пък с хладък чай от лайка.

Диета.
Природосъобразна храна, в която да са включени калций, фосфор, желязо, мед и витамините С и D.

При лечението да се имат предвид общите упътвания за зъбите, а не някой си зъболекар инвалид.

 
  ...

...
преди: 9 години, 4 месеца
hash: b0b55290ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   Aвторе, не бъди толкова сигурен, че хората, които НИКОГА не били ходили на зъболекар имат здрави зъби - просто щом не са се лекували, те вместо пломби, имат просто умрели зъби и няма как да ги болят такива зъби. След 10 г. ще ги гледаш как тракат с ченетата. Няма човек, който да е нямал кариес и да няма нужда от лечение. Аз познавам също хора, които не ходят на зъболекар, а като им се надуе зъб взимат антибиотици, но тоа не е решение - те един ден няма просто да имат зъби, докато ти ще имаш. Това е основната разлика. С чене има хора и на 30 г.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker