Въпрос за антидепресантите.. - Spodeli.net


Нещата от живота...
 


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121200)
 Любов и изневяра (29709)
 Секс и интимност (14358)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6473)
 Здраве (9601)
 Спорт и красота (4700)
 На работното място (3177)
 Образование (7303)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18526)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Здраве

Въпрос за антидепресантите..
преди: 8 години, 7 месеца, прочетена 1822 пъти
Здравейте, да ви попитам за антидепресантите, някой ако е взимал, да ми каже дали помагат. Тоест как се чувствате, сваля ли се напрежението, по-спокойни ли ставате, има ли странични ефекти и какви са и т. н. Питам, защото от малък имам ОКР, което по-късно разбрах, че го имам, правех ритуали, имам и досега натрапчивости и последните години развих социална фобия, говоря с хора, но с изключително голямо притеснение. Не съм ходил на психиатър, защото съм от малък град, и от друга страна постоянно ми е натяквано, че хапчетата задълбочават проблема и трябва да се справя сам. Е не става все по-дълбоко затъвам и последно време ми се появи един проблем. Не мога добре да се концентрирам, главата ме боли, почти не върша нищо, гледам как моите приятели се развиват имат гаджета, отидоха да учат висше в по-големите градове, а аз заради тези проблеми не мога.. Те мислят за купони, а аз дали няма да полудея накрая. Имам нервни изблици(които зачестиха последно време)хвърлям понякога предмети, чупя клавиатури и т. н. и после ме е срам от това и просто не знам.. Прекалено много трупам напрежение и ми писна, просто физически не издържам, преди 3 години получих и язва, и се притеснявам за здравето си вече, много съм блед последно време, главата ме боли, нямам енергия и не знам до къде ще стигна така. Затова питам за антидепресантите, защото съм чел, че свалят напрежението, но се надявам някой, който е имал опит, да го сподели.. На 19год. съм ако има някакво значение.. Благодаря на тези, които отделят от времето си да ми пишат

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 7 месеца
hash: 75ce800c4b
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Защо не се запишеш на йога или нещо подобно за успокояване на ума? Всичко е в главата ти. Антидепресантите няма да ти повишат успеха, няма да ти намерят гадже, няма да направят нищо. Всъщност ще направят. Създавайки едно илюзорно и краткотрайно усещане за спокойствие и щастие. И когато излезеш от него (действието премине) ще се чувстваш още по-зле отпреди. Виж, не си го причинявай. И аз съм го мислела, но просто не. Ако имаш енергия за изразходване, запиши фитнес или някакво бойно изкуство.
Здравето ти е лошо, защото ментално ти не се чувстваш добре. Каквото отвътре, такова и отвън. Това го запомни много добре. И освен това: Ако сам не искаш да си помогнеш, никой не може да ти помогне. Казвам го, защото имам приятел в сходно положение. Искрено искам да му помогна, но просто не се получава. Свикнал да търси причините за лошото си състояние навсякъде другаде, но не и в самия себе си, той само се влошава. И наистина вярва, че някакви хапченца са рецепта за щастие. И наистина вярва, че ако смени хапчета, ако смени приятелите, ако смени града, ако смени родителите, ако този или онзи му даде това или онова... ще бъде щастлив... ако, ако, хиляди ако-та. Вярва го, да! Но не разбира, че и на другия край на света да отидеш, Н-И-Щ-О в обстановката около теб няма да се промени, ако ти.. не намериш себе си. Вътрешно. Разбирам, че съществуват хора с по-лабилна психика от други, но за мен това не е оправдание! Всеки човек си носи своята драма (или своя кръст, ако искаш го наречи) и на никого не му е лесно, колкото и привидно да изглежда така. Просто се иска малко хващане в ръце. Нищо никога не е толкова фатално, колкото ни изглежда.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: c4812a3d73
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Помагат много добре. Аз имам психическа болест. И то не е депресия. Лекувала съм се няколко години с тях. Основно само с тях. Беше ми през това време добре изцяло. Но откакто решиха да ми ги сорат други не съм ползвала. И ето го резултата. И на мен не ми е добре. С постоянни помисли за самоубийство съм. И аз не мога да се стегна нищо да правя. И аз съм бледа и бях много раздразнителна. Но аз имам проблеми с венците. Затова нещо пише че се появява заедно най вече със диабет и хипоглекимия. Иследвай се какво заболяване може да имаш. И се лекувай навреме. За да не вземат болестите напълно да те отчаят. Че и това може да се случи.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 6d2c9aa65d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

3.   н 2. ти си типичният пример, който доказва, че антидепресантите нито помагат, нито лекуват, а водят до подтискане на истинския проблем и... зависимост. И така вместо човек да се терапира при психотерапефт, той взима хаповете и се дрогира.... ВРЕМЕННО, което нито го лекува, нито помага дългосрочно.
Хора, оставете хаповете за обречено психично болните - за шизофреници и хора, които са до живот в болница. Вие ако искате да живеете нормално се терапирайте. Да, по-дълго трае, но после цял живот ще живеете нормално и няма да си съсипвате здравето с дроги.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 735d5e8ce7
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   отивай на лекар - той ще прецени за какви, или дали си изобщо за лекарства
Ноооо има неща, които трябва да се лекуват и с антидепресанти.
Вярно - няма вълшебни хапчета, психичните разстройства не са възпаление на гърлото, че да ги пиеш и да се оправиш за седмица. Ще тушират симптомите, но и ти трябва да си помагаш.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 700abd5ebe
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

5.   Зaпочни дa четеш зa бъбречнaтa енергия, a писле и зa другите- нa черен дроб, жлъчкa и т. н.
Много лесно можеш дa aктивирaш собствените си енергийни центрове и дa зaбрaвиш зa кaквито и дa е болести.
Проблемa с кaквито и дa е лекaрствa е че ги блокирaт още повече... тaкa е по- сигурно дa си зaвисимa от фaрм. компaнии.

 
  ...


...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 6e26fcf8be
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Аз бях 2 години на антидепресанти заради паническо разтройство което подтисквах 6 години. Да беше ми добре като бях на лекарства, но последните 3 месеца преди да ги спра усещах, че те нищо не правят не лекуват а поддържат една илюзия и когато ги спрях и разбрах проблема си и го осмислих тогава се оправих наистина... На всеки проблем има решение и отговор

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 1210f9b393
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   От автора:От доста време съм в депресия и почти винаги съм спортувал, последните 2 години може би така, не съм се захващал, защото наистина нямам мотивация за нищо.. Не мисля и, че йогата или дори четенето на книги за самопомощ или нещо от този сорт, ще ми помогне, а като казвате сам си помогни, аз ако можех сам въобще нямаше сега да ви пиша в този форум и да търся помощ.. Основният въпрос ми е за антидепресантите, и затова исках да чуя мнението на хора, които са минали през същото.. И моите родители са на мнение, че психиатрите са мошеници, че те зарибяват с хапчета и т. н. Но все пак има предполагам някаква причина да се изписват тези хапчета, досега и аз заради различни мнения не потърсих помощ и виждам до къде съм стигнал, как затъвам все повече. Честно да ви кажа дори да трябва до живот да ги пия, дори това щастие да е изкуствено, фалшиво, предпочитам го пред сегашното си състояние.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 1210f9b393
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

8.   Пак от автора:Добре казвате, че това е дрога. Еми и алкохола е вид дрога, и като го пиете усещате как ставате по-общителни, по-смели, става ви по-хубаво без повод, единствено поради химическото въздействие. Не може ли по същата причина, да не ти достига, дадено вещество, серотонин например и да се чувстваш без причина зле. И на мен ми казват нямаш грижи, пък все си намусен, тъжен защо, еми понякога наистина просто се чувствам така, както вие сте щастливи така аз се чувствам нещастен.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 8010bd524a
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

9.   Ще изкажа мнение, което е по различно - което противоречи на мнения от рода, че "трябва сам се справиш", че "хапчета не лекували, потискали проблема", че увреждали различни органи като четният дроб и така. Някои неща са истина, човек трябва сам да се справя и хапчетата са част от това. Да приемем, че антидепресанти и успокоителните не лекуват, а създават някаква зависимост. Преди да започна пия сероксат и ривотрил (сега клонарекс) бях много зле - много набързо развих панически атаки, постоянно безпокойство, депресия, но слава богу никога не съм имал мисли за самоубийство, дори и в най-критичните моменти. Усложнение се получи от алкохола, който започнах да пия и който се увеличаваше за няколко месеца, трябваше да го спирам и почнах антидепресантите и успокоителните. В онези моменти имах изпити за взимане, които не вярвам, че ще взема. Не ми беше до изпити, когато ме беше страх да изляза от нас без алкохол. И заместителя с лекарства добре, сега уча и магистратура, работя. Да приемем лекарствата като част от живота, както са хипертониите, диабетиците и други болести, които не са на психична основа, но изискват медикаментозно лечение. В този ред на мисли не отричам и психотерапията без никакви лекарства, но първо е скъпа, второ трябва да има условия да се приложи. Колкото за тровенето на организма еми храните, които приемаме не тровят ли по някакъв начин организма с разните химии? Ами цигарите, алкохола и нездравословният начин на живот? Тука да благодарим на хората изобретили тези лекарства, че има други болести, които все още търсят своя лек.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: caec2913ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   Има един израз на немски, който се превежда горе долу като " опасно полузнаене" и пасва чудесно към някои коментари тук.
Преди години имах сериозна психическа криза, класическата депресия както си е описано по дебелите книги. За пишещите тук, които нямат идея какво е това и омаловажават депресията като страдание: това е нещо страшно, хора, не говорете за неща, които не познавате.
След като водях, че сам не мога да излезна от дупката, отидох на психиатър. Последва комплексно лечение с редовни разговори, дневна клиника ( половин ден стоиш там с група хора с подобни проблеми и има различни занимания ), и най-важното, със супермодерни медикаменти ( в случая Cipralex ). Беше ми обяснено, че психическите заболявания са като физическите, всекиму може да се случи и при правилно лечение се лекуват, поне повечето от тях.
След няколко месеца се оправих напълно, спрях и медикаментите и сега гледам на този период от живота си като на минала и приключила история, чувствам се чудесно и имам съвсем нормален живот. С една съществена разлика: сега знам, какво е да имаш някакво психическо страдание, преди това го омаловажавах и смятах, че такива само се преструват или са мекушави.
Моят съвет: обърни се към специалист, колкото повече отлагаш, само удължаваш мъките си.

 
  ...

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 70c0e82e09
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

11.   Знаете ли писна ми! Навсякъде(а и вкъщи) постоянно слушам замисли за самоубийства, постоянно ме подтискат с филми, книги и други всевъзможни простотии на самоубили се хора. Непрестанно е това. Кой с депресия, кой с раздвоение на личността кой с какво вече и аз не знам. Ще се побъркам, честно ви казвам! Опитвам се да държа на ниво положението, правя се на шут тука за да ги развеселя малко, но после се почват някакви ненормални състояния на реване, затварят се в себе си и после агресия. И това всичкото върху мен отива! Мисли за самоубийство... Ама добре бе хора, ще кажете че не ви разбирам, че аз нямам проблеми и т. н., но поне ще ми отговорите ли защо мислите за самоубийство, защо се самонаранявате и защо поне не се опитвате да гледате на нещата от полижителната страна или ако няма такава защо не се опитвате да ги изолирате за малко?? !? Защо? Моя живот не е перфектен-била съм използвана, бита, манипулирана, психически тормозена, обиждана и т. н минала съм през ужасни неща, баща ми почина, изхвърлиха ме на улицата, живея с извратеното гадже на майка ми, чувствам се празна и самотна много често, но не вземам ножчето да се режа или не започвам да разправям наляво и надясно как съм искала да се самоубивам и как точно бих искала да го направя. Не тормозя хората около себе си с тези мисли, защото знам че и те си имат проблеми, но очевидно има доста несъобразителни хора около мен. И аз пък нямам избор и ще трябва да търпя. Но се питам защо го правят? За внимание ли? За квооо? !? Аз как не рухвам психически при положение, че моето състояние е дори по-тежко от на някои други?

Иначе, Авторе аз също имах ОКР... И все още имам обсесиите, съответно и компулсиите, но са в пъти по-малко от преди. Никой не ми обърна внимание, освен обидите от сорта на "ти си ненормална, спри да се лигавиш, измисляш си... " друго внимание не получих и не посетих психолог. Справих се с проблема сама. Не знам и аз как-знаех че нещо не ми е наред в главата и исках да спре. Затова започнах да се противя на тези проклети обсесии и така нещата се поукротиха. Сега се хващам от време на време че ги правя компулсиите отново, но какво да се прави - помощ няма да получа, ще се справя и с това сама. Авторе ти поне можеш да отидеш на психиатър-не зависиш от никого, пълнолетен си (за което ти завиждам)! Отиди и разкажи проблема си, надявам се да ти помогнат! :)

Успех.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 343b691a78
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Аз съм номер 2. Ще отговоря на коментар n n11. Аз съм получила доста травми. Кракът ми добре не функционира. Искам да стане всичко от начало. И не искам да живея. Имам си цели и т. н. Но не се оплаквам. Все пак за разлика от хората който само само си мечтаят за някой неща аз съм ги постигнала. Дори и психиатърат може да не ми е повярвал но аз съм виждала паранормални неща във живота си. И не се хваля просто понякога се задълбават спомените. Защо да ходя вече при него. Дори не е подходящия човек на който да разказвам нито това нито което и да било.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 7 месеца
hash: ab4b7fc9cb
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   Не се трови с отвратителните антидепресанти. Намери си ДОБЪР!!! психотерапевт и ти гарантирам, че ще се оправиш.
Аз минах през Ада, паник атаки, депресия, дереализация, но вече се чувствам перфектно, когато пиех антидепресантите бях като парцал.

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 8ab7659325
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   От автора:Благодаря, за отговорите. До No11 наистина понякога натоварваме другите с нашето състояние, но това е как да го кажа, просто ти олеква за момент, а и не мисли, че не съжаляваме за това, дори и това е негативен фактор за нас, получава се чувство за вина, срам и колелото се завърта. И самонараняването между другото е вид изкарване на енергията, която се е натрупала, аз от много време не съм го правил, като много малък падах на земята ритах, издирях си лицето и т. н. Не знам как да го обясня, но има една да го кажа верига(поне при мен). Ето като знам какви неща съм правил като малък, че съм се тръшкал, че съм пипал предмети по определен брой и т. н. и от това пък по-късно се получава комплекс, от този пък комплекс следователно пада самочувствието, като ти пада самочувствието, ти следователно се чувстваш по-нисш от останалите и почваш да правиш отстъпки в общуването.. При мен така стана, събрах се с неподходяща компания, която усети, че съм по-свит и започнаха да ме манипулират, да се подиграват, и сега се появява смачканото его и аз не им отвръщах. Просто те са хора, които знаят къде да ударят, а и аз не мога да се преструвам, че не ми пука и така се затворих постепенно.. През годините в които всички започнаха да отиват по кафета, да канят момичета да излязат и т. н., аз си седях вкъщи, дори едно момиче от моя клас в гимназията ме покани на кафе, и аз и отговорих-Благодаря, не пия кафе. Просто започнах да бягам от хората, защото ако допусна близост ме е страх, че ще разберат какъв съм и ще последва отхвърляне.. И сега, защото съм и от малък град, ме е страх да изляза дори навън, страх ме е да не срещна някой познат, да ме пита какво става и т. н., защото нищо не правя по цял ден.. Преди няколко месеца ме се случи, срещнах едни момчета които живеят близо до нас и ме спряха на улицата и аз естествено не мога така да ги подмина и се заговорихме и те почнаха. -Къде се губиш, какво правиш.. и аз не знам какво да излъжа и им казах нищо, и те-Как така нищо и аз-Ми не знам и аз, така кво има толкова да се прави(което често ми се случва напоследък, като кажа нещо чак тогава се усещам колко е глупаво) и те усетиха накъде отива работата, и за нарочно задълбочиха-Е какво по цял ден у вас си седиш-и аз-НЕ-Е какво правиш? (и почнаха да се подхилкват) и аз-Ми оде да знам-Е как не знаеш, по цял ден на чик. и(и пак започнаха да се хилят)и аз не им отвърнах, защото няма просто с какво да се защитя, имам толкова много пробойни, и това между другото ми се случва много често, просто като си знам, че нещо е вярно си мълча, и си търпя подигравките. И така стана, че хората си правят гаргара с мен, тяхната си негативна енергия я прехвърлят върху мен. Не знам може би съм си такава порода, не вярвам, че ще се променя, както се пееше в една песен-''Аз роден съм победител, ти роден си победен''. За жалост аз съм от вторите. Мога много да разказвам, но не мисля, че има смисъл. Затова и питах за антидепресантите, защото не вярвам, че мога да се справя, ако можех въобще нямаше да стигна дотук. И да допълня, че не вярвам, че хапчетата ще решат проблемите ми, но съм отчаян и ме е страх вече да не полудея напълно, да не си посегна(да имам и такива мисли напоследък). Не знам наистина не вярвам, че нещо хубаво ме очаква за съжаление..

 
  ...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 7bd927842c
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

15.   От автора:Гледам, че повечето от коментиращите ми препоръчвате да не взимам антидепресанти, но защо? В смисъл имат много странични ефекти, казвате и че не решават проблема, но въпроса ми е вредят ли, става ли положението по-зле ако ги спреш, и какво толкова лошо има да се вземат временно. Аз от много години съм в това състояние и не мисля, че някой с приказки, макари и професионалист, може да ми помогне. Да не говорим и, че материално не съм напред и не мога да плащам за сеанси при психолог. И при мен освен страховете, се появиха и други проблеми, трудно помня, понякога като чета се връщам цяла страница назад, защото изведнъж забравям как съм стигнал до определеното място. Понякога когато обяснявам, нещо по-дълго, усещам как мисълта ми се разтяга, как се изнервям и гледам по-бързо да се изкажа. И не мисля, че някой психолог би ми помогнал. Към No13.. Ако следиш темата, те моля, да ми обясниш, като си отивал/а на психолог с какво точно ти е помогнал, как те е мотивирал, защото аз наистина не вярвам, че някой може да ми помогне, по-скоро да ме мотивира, защото знам, че най-вече от мен зависи да се оправя, но след толкова години се отчаях, въобще не вярвам в собствените си възможности..

 
  ... горе^

...
преди: 8 години, 7 месеца
hash: 18045c9601
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

16.   Не съм номер 13, но ще ти кажа, че добрия психолог може да ти помогне. Около мен всички все казват "ама то, по-добре да говоря с приятелите си, какво ще ми помогне някакъв... " Да, разговорите с приятели са лечебни! но работата на психолога е да ви слуша внимателно, за да успее да ви помогне да разберете себе си! Не случайно за това се учи и има томове изписани по темата, но трябва да си наясно, че посещението при психолог трябва да е продължително, за да има резултат. Що се отнася до антидепресантите-изборът е твой личен и каквото и да решиш трябва да стимулираш психиката ти да ти помогне! Трябва да си наясно, че ще имаш странични ефекти от тях, най-често изчезват до 10 дни, а те са замаяност, гадене, сърцебиене и т. н и са част от процеса. Антидепресантите не са като хапче за глава, което пиеш и действа за 20 минути, те изискват продължителен прием. Каквото и да решиш се придържай към него, ако започнеш прием-НЕ ПРАВИ ГЛУПОСТИ-БЕЗ АЛКОХОЛ!!! БЕЗ РЯЗКО СПИРАНЕ! НЕ ЧЕТИ ЛИСТОВКИТЕ, защото страничните ефекти можеш да ги почувстваш от внушение.

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker