Не се женете за друговерци! - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121173)
 Любов и изневяра (29702)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21893)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18518)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Не се женете за друговерци!
преди: 8 години, 3 месеца, прочетена 2704 пъти
Здравейте, от дълго време се каня да пиша тук, но така и не се решавам. Въпреки това, сметнах, че вече е необходимо да споделя мнението си. От близо две години се занимавам и проучвам връзките, браковете или съвместното съжителство на двойки с различни религиозни възгледи. Не го смятам за работа, защото и нямам каквато и да е професионална квалификация, но не го соча и като поредното губене на време. Харесва ми да вниквам дълбоко в нещата и да откривам същественото, което е фактора в почти всяка такава връзка. Разгледах случаите на почти 30 семейства на различна възрасти, 15 на семейни начала и 18 в неангажиращи връзки, въз основа, на които ще ви запозная със заключението си.
Мога да заявя съвсем открито и без никакво съмнение, че от всичките тези двойки една единствена живее щастливо и то не в пълния смисъл на думата, това се случва с цената на много компромиси. Ислямът и християнството са две твърде близки религии, но с коренно противоположен характер. Да, възможно е приятелство, връзката е наистина силна, но при любовта бъдещето е пагубно. Ярък пример са мъжът и жената, с които се запознах и доста ме впечатлиха като личности и хора, но за съжаление и двамата виждаха, че любовта им не е приказка. Тя беше 26-годишна мюсюлманка, той 30-годишен християнин. Запознали се в университета, първо били приятели, а после любовта им пламнала. В началото били много щастливи, не обръщали внимание на религиите си, но вътрешно всеки от тях ценял дълбоко това, в което вярва. Те, не водели полов живот, тя искала да бъде девствена до сватбата, това било единственото и условие. Оженили се, нямало никаква пречка и от двете страни на семействата, но хармонията тепърва щяла да изчезва. Родило им се дете, било момче. Мъжът много искал да носи името на дядо си, което било Георги, жената не била съгласна с това решение, но въпреки това приела, защото тя също била поставила условие в началото, сега вече били равни. След две години се появил и Кемал, новото дете в семейството, този път той носел името на другия си дядо. И двете момчета растели в много объркан свят. Единият, бил обрязан и възпитавам според ислямските ценности, другият кръщаван и според християнските. Постепенно се изградила една фронтова линия и децата били разделени, единият с майка си, другият с баща си. Започнали да се мразят, критикували и търсели слабостите в отсрещната религия. Съпрузите се обръщали към децата с “твоя син”. Любовта отдавна я нямало, разбирателството си отишло и бракът бил обречен на провал. Разделили се по взаимно съгласие и всеки взел желаното дете. Те обичали много и двете, но чувствали по близко момчето от своята религия. Децата не се понасят и до днес, въпреки, че учат в едно училище. А родителите им имат нови връзки, този път с представители от своята религия и твърдят, че са щастливи. Казват, че най-голямата грешка, която са направили е да създадат семейство, в което няма единство. Това е само една история, но всички примери завършват с този край-раздялата. Колкото и да обичаш човек, колкото и да си мислиш, че сте щастливи, гордостта и средата, в която си израснал, начинът по който са те възпитавали и това, в което вярваш, не могат да се променят. Никой не може да се откаже от вярванията си, дори да го направи винаги нещо остава, което го мъчи и с времето болката се увеличава. Аз уважавам хората, нямам нищо против смесените бракове, но животът показва друго, колкото и да се мъчиш не можеш да избягаш от реалността! Не обричайте бъдещите си деца на нещастие, не обричайте вас! Когато създавате семейства, го правете с хора от вашата религия!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 8 години, 3 месеца
hash: bfaa4f4651
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Подкрепям автора.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 17cc78015b
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Айде сега изследвай и колко процента от еднорелигиозните бракове са щастливи дългосрочно и виж разликата в процентите. Според мен няма да е много голяма.

Когато се прави анализ, се прави и контролен анализ при липса на предполагаемата причина, но при равни други условия, за да се изолират останалите възможни причини.

По твоята логика ако всички серийни убийци пият вода, то това означава, че водата ни прави серийни убийци. Ама останалите, които не са серийни убийци пият или не вода?

Да не говорим, че цифрата 30 съвсем не е представителна извадка, гарантираща незначителна статистическа грешка. Учени, когато правят подобни анализи, изследват поне няколко хиляди, ако не и десетки хиляди случая, за да избегнат статистическата грешка или поне да я сведат до минимум.

Аз пък имам 10-тина познати такива семейства и почти всички са щастливи, а малкото, които не са, не са щастливи по съвсем други причини.

Аз самият съм имал връзка с друговерка и това никога не е било проблем, разделихме се по други причини.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 8b70874250
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

3.   Ами аз тогава да се разделям със приятелят ми щом няма да ни се получи в бъдеще! Това е само една гледната точка, само при едно семейство кадето жената е мюсюлманка и не е гаранция че същото нещо не може да се случи и при хора със еднаква религия, колко българи се развеждат.. мисля че много. В отношенията между двама души винаги може да се породи неразбирателство, българските мъже имат по различен манталитет от чужденците. Аз имам връзка с чужденец и смея да твърдя че той е много по отворен и разбран като начин на мислене, може би става въпрос за отделен случай, но той има много спокоен характер, много умерен човек като емоции за разлика от нас българите. Никога не бих гледала на религията като пречка за отношения ни, трябва да се правят компромиси и от двете стани, като при сключване на брак да се обсъдят разни подробности предварително, аз например съм съгласна децата-момчета да бъдат обрязвани и не виждам нищо лошо в това. Имала съм връзка и с българи и ако срещна някой българин който ще се държи добре с мен така както мисюлманина без значение какъв ще му е характера, ами разбира се че ще предпочита човека от моята народност, но много зле се държат нашите мъже с извинение, никакво уважение нямат. Аз само на един мъж съм гледала като на мечтаният партньор и все още е така, но ме заряза и е българин между другото. Ами той си е зает най вероятно така че ще трябва да се прави по различен избор от искания. За сега в лицето на моят човек чужденец аз виждам е един сериозен мъж който има за цел да бъде с мен и никакви религиозни глупости не могат да ме отгажат от него, ако впоследствие промени отношението си ще се разделим или разведем, не ми пука от хорското мнение. По принцип аз съм от хората които предпочитат раздялата по добър и коректен начин, не мисля че ще имам някакви проблеми, но лошите неща се случват искаш или не.. не може да промениш фактите, нито аз нито никой не може да предполага какво ще се случи в бъдеще.

 
  ... горе^
преди: 8 години, 3 месеца
hash: f70a0abfb9
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Напълно съм съгласна с написаното. От близкото обкръжение имам само един пример на успешен такъв брак, но жената, която беше българомахамеданка се покръсти преди женитбата. Нейният род обаче така и не й прости и тя прекъсна всички връзки с тях.

 
  ...
преди: 8 години, 3 месеца
hash: 52eeceed84
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Не е по темата за исляма и християнството, но моята най-добра приятелка, която е сатанистка, също като мен... тя е на 29, аз на 21, не сме пубери и знаем какво правим и в какво вярваме. Тази жена се омъжи за ревностен християнин учещ теология и от пет години са заедно и са много щастливи и хармонични. Вярата е проблем, когато я правите на проблем. Вярванията на моя приятел са много далечни от моите и не ги разбирам, но ги уважавам, както уважавам и вярата на всеки друг до там до където тя не вреди и не наранява околните хора.

 
  ...


...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: d30632976d
гласове:
1 2 3 4 5
  (6 гласа)

9.   "Разгледах случаите на почти 30 семейства на различна възрасти, 15 на семейни начала и 18 в неангажиращи връзки, въз основа, на които ще ви запозная със заключението си.
Мога да заявя съвсем открито и без никакво съмнение, "

Такааааа, а сега авторе кажи ти ТОЧНАТА си методика, по която стигна до този извод! Как ще ни ГАРАНТИРАШ, че ти (ВЪНШЕН човек) знаеш най-дълбоките и интимни неща в живота на една двойка и истинскот ниво на щастие на виски тези хора!?

Щом ти си толкова категоричен и иводите си, аз категорично настоявам за отговор на въпросите си!

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 22c624c275
гласове:
1 2 3 4 5
  (7 гласа)

10.   Сестра ми е християнка, омъжена е за будист. По-щастлива не е била.
Една от близките ми приятелки е мюсюлманка, съпругът ѝ е християнин. Една от най-щастливите двойки, които съм виждала са.
Аз съм атеист, мъжът ми е християнин. Прекрасно семейство сме и никога не съм имала нищо против убежденията му, нито той е имал проблем с моите.
Та какво викаше? :)
Ж, 41.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: c8fb010a7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   Сестра ми е щастливо омъжена за мюсюлманин от 11 години, най-добрата ми приятелка живее с евреин от 5 години и има едно прекрасно момче, мои близки роднини се омъжиха за протестанти - също щастливо, повечето ми колежки от университета - коя за мюлюманин, коя за католик - не знам да имат религиозни търкания. В работата имам колежка будистка, омъжена за българин - няма по-прекрасно семейство.
Лоши примери: безброй мимолетни връзки на приятелки, познати, лични истории чути и недочути. Как и защо? Винаги различни причини, но за религиозни проблеми познавам само дертовете на родителите преди брака.
Аз ли? Била съм с представители на различни религии, но ако съм имала разочарования са заради личностни качества и донякъде културни различия, но никога заради религиозни противоречия. Настоящият ми приятел е протестант, но всъщност този факт го знам по косвен път, никога не сме говорили на тема религии.
От гледна точка но собствения и чуждия житейски опит знам, че етническите и културните различия, споделените и несподелените ценности и възгледи за личния мир са много по-сериозна преграда след брака, но на първо място са винаги човешката съвест и споделените чувства.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 7772ef90aa
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   И гледай да не се ръкуваш с негър, ще ти почернее ръката.

Бива ли такова тесногръдие...

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: db79b6d4ca
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

14.   Това си е до хората. Аз имам съпруг мюсюлманин, заедно сме доста години... жуивеем щастливо и то в неговата страна, той също е живял в България. Обича ме, държи на мен, подкрепя ме, старае се нищо да не ни липсва на мен и на детето. Не ме ревнува (казва, че ми има доверие) не ми казва как да се обличам, къде да ходя или с кого да излизам. Никога не ми е натрапвал религията си и възгледите си по темата. Що се отнася до детето тя носи и българско и турско име, говори и двата езика, знае традициите и на двата народа, а един ден тя сама ще реши какво да избере мюсюманка или христянка. Аз лично не съм кръщавана по преценка на майка ми. Така, че всичко е до човек и до късмет.

 
  ...

...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: ed970a2033
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   По-скоро бих добавила, интелектуално ниво на хората. Все пак в това време, младите хора приличат по-скоро на времето в което живеят, отколкото на родителите си т. е. носят по-малко от онези млади хора преди 100 г., вълнуват ги други неща, много повече общи неща има и особено като живеят в някоя неутрална цивилизована държава, нещата са коренно различни. Различия и проблеми винаги ще има, но всеки случай е сам за себе си, според мен.

 
  ...
преди: 8 години, 2 месеца
hash: c53f3fbdd0
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

16.   Първо прочети пак коментарът на №9 - за да имаш достоверно изследване трябва да анализираш поне 200-300 двойки, отделно да направиш същото и с двойки с еднакви вярвания. И тогава ще е по-вярно статичстически ( и пак не 100%). И като видиш между уж еднаквите колко раздели има ще си промениш мнението. И разбира се ти трябват поне 5-6 години постоянни наблюдения и изследвания, за да дадеш стойностно заключение.
А иначе, всичко е до хората. Да не говорим, колко двойки стоят и търпят "в името на децата", "какво ще кажат хората", "да не остана сам/сама" и тем подобни.
Не казвам, че твоят пример не се е случил, просто кардинален извод на база него и още 10-тина случая не може да се прави. Според изследване 30% от българките и децата са жертви на домашно насилие. 30% прави 1 милион от близо 4 милиона българки. А ти си анкетирала 30? Сама се досети

 
  ... горе^
преди: 8 години, 2 месеца
hash: 21ce483e7c
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

17.   Руснаците казват : По вкус и по цвьет, товаришчи ньет, което означава че всеки си има свои възприятия за нещата, също и традиции.
Въпроса е да има търпимост и да не се мачка човешката душа, която е уникална и няма нищо общо с противопоставяне на религиите.
Когато масово се зове от рекламите правете това или онова, яжте това което ние ви предлагаме, купете си луканка или не яжте еди какво си, или отслабнете с еди какво си, е тогава е намеса в човешката душа. Същото е и в семейството - единия иска едно(щото така е научен), другия иска друго(щото така е научен) и нямат допирна точка, освен сексуалната точка, която води до допълнителни недоразумения.
Затова не са виновни религиите, а възпитанието и търпението да понасяш, и това което е непонятно. Защото точно тогава, човек се учи, училището е цял живот, не само като завършиш 12 клас. А децата се правят с много любов, не със страст и цел.
Само да добавя, че когато се изрече нещо(дали е вярно или не) и се повтори от телевизия, вестници, интернет, съседи и др. - то става новина, сензация, война, потоп, цунами, земетресение и какво ли не, а като погледнеш през прозореца всичко си е добре, всеки си е с неговите грижи.
Е къде е истината тогава? Религиите са измислица на човечеството за да има комуникации между разните му членове, дали за добро или за лошо - всеки сам да си вади извод.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: 93a50ad5e9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

18.   Аз искам да възпитам децата си в хиндуистките традиции и тези на другите източни религии като таоизъм и будизъм - палене на пръчици, маслени лампи, венци от цветя, докосване на нозете на по-възрастните като знак на уважение, медитации, мантри, пречистване на чакрите, ритуали и т. н.

 
  ...
преди: 7 години, 8 месеца
hash: f5766c20b2
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

19.   То пък вие, като сте едни "верци"...

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker