Когато парите станат общи и как да напаснем финансовите си навици? - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121185)
 Любов и изневяра (29708)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21896)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3178)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18520)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Когато парите станат общи и как да напаснем финансовите си навици?
преди: 5 години, 9 месеца, прочетена 2013 пъти
Здравете, нали знаете кой е най-често срещаният проблем за конфликт в семействата? Това са парите. И то не само липсата им.
Има различни хора, с различни навици. Има такива, които записват разходите си, спестяват, инвестират. В по-краен вариант стигат до скъперничество - броят всякак стотинка, все гледат да минат евтино, не си доставят удоволствия. Има и такива, които като искат нещо, го купуват. Живеят за момента и му се наслаждават. По-крайните даже влизат в заеми, кредити, лизинги, докато банката не ги зароби. Всеки от двата стила има плюсове и минуси и не съдя нито спестовните, нито по-освободените, стига да не се стига до крайности.
С приятелката аз съм по-скоро от първия тип, макар и да не съм краен скъперник. Но не си падам по материалните неща - не обичам скъпи заведения, дрехите ми са хубави, но не маркови, телефона си го ползвам, докато работи. Не че не харесвам луксозните неща, но не ме правят много по-щастлив. Ако имам излишни пари, се глезя. Ако нямам, живея семпло. Обичам да чета книги. Всеки месец първо една трета от заплатата си, едва след това живея с останалото - нормално, без да се изхвърлям и без да мизерствам. Но ако ми се прииска нещо, гледам да го вместя в парите, с които разполагам, без да намалям спестяванията. Давам и по малко за благотворителност всеки месец, за мен е важно.

С приятелката ми живеем заедно от година и половина, заедно сме повече от две. Аз съм на 32, а тя на 29. Говорили сме даже за семейство на по-следващ етап.
Тя е повече от втория тип - дай ѝ молове, дрешки, пътувания, заведения. Има си своя чар, няма нищо лошо и в това. Тя си харчи цялата заплата, почти няма заделени пари. Не я съдя - така е свикнала, така се чувства добре.

Преди половин година си казахме - вече няма какво да делим на мое и твое, дай парите да са общи. Ами хора - не се получи. И то не е като да нямаме пари, и двамата сме добре платени. Аз изкарвам към 3000, тя около 2. Обаче какво стана - направихме обща сметка, всеки там си вкарва парите. Аз си продължих с моя стил на живот, а тя с нейния. Все нови дрехи, обувки, чанти. Все да идем някъде. И на края на месеца сметката все беше на нула. Веднъж ме замъкна за нов телевизор - аз телевизия не гледам, даже нямах телевизор преди да заживеем заедно, донесе си нейния. Но все пак като живеем заедно, редно е да се съобразя и с нейните желания, а и парите са и нейни. Та отидоха 2000 там. После си взе най-новия Iphone, макар че имаше предпоследния. И по колата ѝ сума ти разходи. На няколко пъти говорихме и ѝ предложих да ограничим малко харчовете, да заделяме по някой лев. Ако стигнем до създаване на семейство, трябва жилище да си вземем най-малкото. Уж се нави, ама точно сега решила, че ѝ се ходи на почивка в Италия. Та, хайде и там. Това са само по-големите разходи. Извън това нямам идея къде замина всичко. Като разполагах само аз с парите си, си пишех нещата на един файл и накрая ако свършат парите, поне знам за какво са заминали и преценявам дали мога да орежа нещо след това.
Преди месец стана скандал - много се скарахме заради тази работа с парите. Набила сладураната 5000 лв. задължения по кредитните си карти, без да ми каже. Не мога да я съдя. Тя е права за себе си, аз също. На другия ден отидох, поговорих с нея, казах ѝ, че я обичам и парите не са най-важното. Но ѝ заявих, че не може да продължаваме така и откакто парите са общи, това ни пречи на връзката, вместо да я засили. По мое настояване пак всеки си разполага със заплатата. Направихме обаче следното - една обща сметка за общи разходи - наем, сметки, храна за вкъщи. Аз вкарвам 900, а тя 600 - реципрочно на дохода ни. Извън общите разходи, всеки си преценява - може да спести нещо, може да си купува колкото иска дрехи или парфюми и никой няма да държи сметка на другия. За почивките - казах ѝ, ако ѝ се ходи някъде, да каже - ако мога да си позволя, ще отида с нея, ако мога даже ще поема разходите и на двамата. Ако пък реша, че не мога, да иде със сестра си или с приятели, не бих я спрял никога. Мисля си, че това работи по-добре от общите пари. Разбира се, ако тя остане без доход, няма да я оставя, но може би бих делил моя на две и всеки пак да управлява половината след общите разходи.

Много криво ми стана да се караме за пари - и то при положение, че не сме бедни в никакъв случай. Семейства гледат деца с общ доход 1000 лв. и пак се оправят. Ние ли сме толкова глупави, да не можем да се оправим, не знам. Интересно ми е, семейните хора как се напасвате за общите пари?

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 9 месеца
hash: 82792f5292
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Момата е с широки пръсти. Така е свикнала и така ще бъде. Не знам дали си пасвате по характери, карате ли се често, имате ли разминавания и вижданията ви за живота препокриват ли се, ако ли не, докато е рано си тегли камшика, защото роди ли ти дете категорично ти заявявам нещата няма да се оправят, а ще стават по зле, и това ти го казвам от опит(не питай старило, питай патило).
А ако проблема на връзката ви е само парите и след многократни твои опити да я вкараш в пътя не успяваш, то тогава сам си прецени дали това би ти било пречка за съвместно съжителство, деца и т. н.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 30b78a2890
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Имате добри доходи, аз взичм 600 лв. Успявам и да спестявам по някой лев. С мъжа ми нямаме общи пари. Защо просто не си разделите разходите и всеки да разполага с останалото. Аз също обичам да пътувам, но срга с детето трудна работа.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 572fb2d1d8
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

3.   Хубав житейски опит си имал, и най-важното: успял си да вземеш нещата отново под контрол след като си видял разюзданата жена какви ги върши... комплимент
DirtyDaddy

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: fbe9ed5f93
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   Имаше период в който семейството ми живееше на под 800лв... 3 члена. Нищо не ми липсваше, бях си щастливо дете. От друга страна родителите ми станаха по-добри по математика. Сега когато живеем с около 1500 - 2000 на месец, гледам, че започнаха и те малко безразборно да харчат. Извода е, че хората много си угаждат когато разполагат, това става несъзнателно заради егото и после се чудят къде са парите.
Разбира се, не всички хора са така. Има и такива, които мислят за бъдешето и внимават с финансите.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: ef7be08053
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

5.   Аз мисля, че разсъждаваш правилно. Необходим е финансов режим в живота. Така всичко е ясно и последователно. Според мен трябва разбиране от нейна страна. Познавам много семейства като вашето- жената също изкарва не малко, но се съобразява с харченето.
Ние с приятелят ми сме в подобна ситуация, но не точно. Аз съм с по-нисък доход от 900, като работя и почасово за допълнителни до 200лв. Той е с 2500, но няма финансова култура. Харесва „гъзарийки”, които аз не разбирам. Почти не заделя, угажда си по заведения с храна и напитки.
Говорили сме на тази тема и той казва, че ме разбира и съм права, но действията му не отговарят. Все още живеем разделно, като последните 3 месеца той живее при мен. Аз плащам сама наем, консуматив и храна. Нищо не му казвах до преди няколко дни, но просто вече не издържам. Не искам да пиема всичко, но поне да делим. Не съм от хората, които обичат авантата, а най-малкото мъж да ми каже „ Заради мен имаш това”.
Според мен проговори с нея и обясни всичко, което си написал тук.

 
  ...


...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 27908029b9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

6.   Има много лесно решение. Имайте обща сметка, в която всеки или да внася половината, или пропорционално на заплата си (кактосе разбререте), в която внасяте, толкова, колкото да се покрие:
1. Сметки по къщата
2. Данъци по къщата
3. Храна (вън и извън вкъщи)
и други ако има, а в бъдеще и
4. Колкото е нъжно за детето/цата

Останалото всеки си държи в собствена сметка и разполага с парите си, както намери за добре!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 40ba257500
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   "Набила сладураната 5000 лв. задължения по кредитните си карти, без да ми каже. Не мога да я съдя. Тя е права за себе си"

Напрвотив, имаш пълно основание да я съдиш, защото сте заедно. А кредитни карти, и то при такива доходи, говори (то се вижда и другите факти от историята ти де) за тотална финансова безотговорност. Не знам дали е лечимо, но тази мома ще те вкара в още по-голям филм, ако създадете семейство.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: f16363ca60
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

8.   Да цъкаш кредитна карта за глупости и 5000 лв. ако сега не ви стигат ако имате 2 деца и кредит? Съветвам те да изчетете в нета и двамата съвети за семейният бюджет и разпределението на парите. В моята библиотека имаше някаква книжка също по въпросът. Вярвай ми, както сте с 2-3 000 лв. доход на човек може да паднете на по 500 и тогава ще се чудите какво става. Изумих се, как моя позната с езици, квалификация остана без работа и е започнала да 500 лв. точно работа.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: c10039d1c3
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

9.   Явно доста я обичаш щом те прави на идиот и си с нея... Елементарни сметки и навици са това, бягай!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: c0f2ac1c55
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   При нас го решихме въпроса от първата ни среща - аз съм много пестелив човек и въпреки че никога съм нямала възвишена заплата, никога не съм оставала без пари за черни дни и отгоре. Съпругът ми заяви, че той умее да харчи всичко до дъно, а взима много по-голяма заплата. Стиснахме си ръцете, че аз ще контролирам сметките ни в бъдеще и като се пренесе в квартирата ми ми връчи всичките си карти.
Хубавото е, че той си знае кусура и не счита това си поведение за рационално. Той искаше да има собствен дом, да има хубава кола и т. н. Но като не умееше да управлява финансите си нещата не му се получаваха. Сега си имаме всичко. И той е доволен, и аз. :-)
Реално погледнато приятелката ти навярно би се чувствала много по-добре, ако ти й управляваш парите, но ако тя не го чувства на този етап така - няма да стане номера. Ако аз бях казала на съпруга си сама, че искам да разполагам с парите му, никога нямаше да бъдат в ръцете ми.

 
  ...

...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 7343076a11
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

11.   В последната ми връзка беше така - всеки дава по 800-900лв на месец. Държат се на общо място. От тези пари той плаща ток, вода, наем, аз пазарувам всичко необходимо за дома.
Понякога сме ги надскачали и теглим отново.
Остатъка - кой както си реши.
Техника и скъпи покупки - делим.
Почивки - той не желае да ходи, аз ходя от личните си пари.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 680800681b
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

13.   А съвсем между другото, да припомня, че в болшинството теми за мъже и жени, все се повтаря мотива, че жените търсели богат и успешен мъж, в името на бъдещите деца... ама хич не заради лична глезотия и суета :)

 
  ... горе^
преди: 5 години, 9 месеца
hash: cc53788a77
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

14.   Има много мъдра поговорка - "мъжът с каруцата да вкарва, а жената с игла да изнася, няма хаир от това семейство"!? Обич, обич, ама със жена- разпиляна и своят живот ще разсипеш. Ако тя мисли сериозно да правите истинско семейство, направете разбор и заделяйте за жилище. Направете разбор на битовите разходи и ако остава излишък, тогава планувайте за разни други глезотии.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: ef8d8e3ed0
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

15.   "Набила сладураната 5000 лв. задължения по кредитните си карти, без да ми каже. Не мога да я съдя. Тя е права за себе си"
авторе, кой покри тези 5000? надявам се да е тя, за да усети последствията от неразумните покупки.
иначе сериозни разминавания по финансовите въпроси могат да бъдат препъни-камък в отношенията. представи си ситуация, в която сладураната набива 5000 задължения по кредитните карти, докато в това време имате кредит за жилище, малко дете, което боледува, има нужда от памперси, млека, дрехи и какво ли още не, ремонт на кола / пералня / сушилня...
ако не стигнете до съгласие по тази тема, но истинско, не само на думи, ще си имате сериозни проблеми

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 2f88b686f4
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Автора:
Благодаря ви за мненията и подкрепата. 13, не съм съгласен. Приятелката ми не е меркантилна. Вярно, живее си на широко, но реално парите, от които харчеше почти половината ги изкарваше тя.
15, за кредитните карти вчера я хванах, извадихме извлечения. Оказа се, че към 3000 са от преди да направим това с общите пари, след това още 2000. И решихме, че справедливо е следното - дългът, направен, докато сме били на общ бюджет, го делим по равно, а дргуите тя си ги плаща. Тоест аз покрих 1000 веднага и другите я оставих да си ги плаща тя от нейната си заплата. Дано се научи.
Имам пари да покрия дълга ѝ веднага, поне до спестяванията и инвестициите си не ѝ дадох достъп. Което сега разбирам колко умно е било. Но като се сблъска с трудностите се надявам да се научи на финансова дисциплина.

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 96f39ce2cd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

18.   Авторе, ти с приятелка ли живееш, или със съквартирантка? Имах познат, женен, който така дребнаво делеше разходите, като банка отпускаше заеми на жена си, която тя му връщаше на заплата!? Е, това семейство ли е? Ами ако приятелката ти каже, за едно чукане да й плащаш по 1000 лв, какво ще правиш тогава? Ако тя няма разума как да харчи правилно общите ви пари, с никакви методи няма да я промениш, по добре смени приятелката си!

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 680800681b
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

19.   От 13 към автора - моят коментар беше споделено впечатление, леко встрани от конкретната ти тема и по принцип, нямах предвид конкретно твоята жена.

Иначе за нея самата - не мога да преценя, ти я представяш като просто лекомислена, но е възможно да е едновременно и лекомислена, и използвачка - това може да се разбере в ситуация, в която тя се окаже с недостатъчен доход.

 
  ...
преди: 5 години, 9 месеца
hash: 6f871c6dd9
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

20.   Авторе, малко си наивен честно казано. Твърде много свободи и даваш. Като е направила дългове, да си ги плаща целите. Откъде накъде ще и даваш пари. Разбирам, да беше без работа. Но с 2 бона на месец би трябвало да може да се оправя сама. Тя явно си търси чичко паричко, който да и осигурява лукс. Твоите 3 хилки са добра заплата, но с подобна жена ще потънеш в дългове за нула време, а и не си милионер, за да не ти пука колко ще похарчи.
Ако живеете заедно, делите само общите разходи. Всичко останало всеки сам да си го плаща. Да и дадеш достъп до твоите сметки е лудост, ще те ошушка за нула време.

 
  ... горе^

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker