Развод и въпрос за издръжката - Spodeli.net


Нещата от живота...
 
Реклама


 Начало
 Правила
 Добави история!
 Контакт
 
Споделени истории (121179)
 Любов и изневяра (29705)
 Секс и интимност (14356)
 Тинейджърски (21895)
 Семейство (6472)
 Здраве (9598)
 Спорт и красота (4699)
 На работното място (3177)
 Образование (7301)
 В чужбина (1652)
 Наркотици и алкохол (1115)
 Измислени истории (797)
 Проза, литература (1737)
 Други (18519)
 Избор на редактора (156)
 
Полезно

Пакет за пълно възстановяване със зъбни импланти в рамките 5 работни дни. Опитен екип и зъботехници, венозна седация от анестезиолог, временни и постоянни мостове - фиксирана цена

Запознай се с актуалните цени на зъбни импланти в дентална клиника Смайл Дентал Сървисес

 

  

Споделена история от Семейство

Развод и въпрос за издръжката
преди: 5 години, 7 месеца, прочетена 1755 пъти
Здравейте... Неприятно е, тъжно, боли, но... по различни причини, бракът ми върви към края си. Затова обикновено вина имат и двамата партньори, но някак дори не желая да търся такава или да анализирам разни неща. Просто... не става между нас. Иска ми се да се разделим като приятели и да продължа да се грижа за хлапетата колкото мога, макар че е почти сигурно, че тя ще спечели родителски права. Искам и да и предложа справедлива издръжка, която да покрива нуждите на децата. Искам да сключа мир, преди началото на войната.

Те са на 8 и 11, живеят на 200 метра от училището. Водя ги всяка сутрин. Ходят на спорт, здрави са, обути и облечени, ако боледуват винаги купувам най-правилните според лекаря неща. Обичам ги. Вкъщи плащам почти всичко - всички сметки, телефони, пазарувам, плащам бензина (въпреки че не ползвам колата ни), спорт и английски на децата, всякакви такси и екскурзии, таксите във входа и т. н.. Жена ми не отделя почти нищо от себе си. Не съм мърляч - чистя, пера, мия чинии.. Но работя много и невинаги успявам да им обърна достатъчно внимание - отвреме на време ми се налага да излизам извън БГ, понякога пък съм прекалено уморен или трябва да уча извън работно време. Апартаментът е 2/3 мой, но нямам никакви претенции към него и ще го отстъпя докато децата не навършат пълнолетие. Всичко е в прилично състояние.

Според вас, каква е справедливата сума, която да предложа на съпругата си за издръжка и на двете деца? Добре платен съм, тя също, но аз имам повече възможности от нея. Искам да издържам децата си, а не нея, защото това не е справедливо.

Благодаря за мненията ви!

 
Сподели историята:
 
<< Предишна Случайна Следваща >>
 
 

Коментари

Добави Коментар!
Вземи последните коментари по RSS
 
Изпрати ми имейл, ако някой добави коментар към тази история (какво е това?)
 
Email:
  ... ... ...
Коментари на страница: Най-отгоре:

преди: 5 години, 7 месеца
hash: 428af0be98
гласове:
1 2 3 4 5
  (220609 гласа)

1.   Има законов минимум за издръжка, придържай се към него, след като смяташ да общуваш с децата, всичко с тях ще е както досега, пак ще поемаш разходите им, може да им направиш и влог-сметка, просто няма да си женен за жена си. Освен това, така се застраховаш, че ще поддържате връзка с децата и парите ще отиват за тях, защото ако й превеждаш парите по сметка, след като спечели правата, може да не видиш децата си повече, докато не навършат възраст, в която сами да изберат дали да общуват с теб. Много е важно да общуваш с тях дори повече отпреди, защото иначе ще им станеш чужд.
От неадекватно семейство съм, знам за какво говоря.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 2b3b363e3f
гласове:
1 2 3 4 5
  (180436 гласа)

2.   Чуй сега за да не съжаляваш после - минимална възможна издръжка и сам решаваш какво да им купуваш отгоре. Редовен женски номер е да си харчат издръжката и да искат ти да им купуваш отделно всичко, включително и чорапи. Издръжка означава не пари за храна, а за всичко свързано с децата. Но жените не го разбират така.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 2b4bf649b7
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

3.   Има вариант да даваш издръжка и отделна сума, от която всяка касова бележка да се пази и да се вижда какво е купено за децата. Малко нелепо звучи, гледах 1 интервю на Иван след развода с Вихра (Иван и Андрей, водещите, за пояснение), че прави така за дъщеря си, за да не може бившата му да отделя по какъвто и да е начин пари за себе си. Звучи примитивно, да, но явно някои така правят, за да са сигурни, че парите отиват за децата им. За издръжка така не се прави, само за отделни дадени суми.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 17bda59d1a
гласове:
1 2 3 4 5
  (142012 гласа)

4.   "Издръжка означава не пари за храна, а за всичко свързано с децата. Но жените не го разбират така. "

Номер 2, интересно разсъждение - всичко свързано с децата според теб изключва храна ли? Моля обясни - не се заяждам, опитвам да разбера логиката, защото моите наблюдения са че обинкновено доста значителна част от разходите на едно домакинство са точно за храна. Две момчета не пораждат особени разходи за храна или как точно го виждаш?

Към автора - след като така или иначе поемаш толкова голяма част от разходите им, най-добре просто се придържай към средния размер на законната издръжка - ако иска повече, се споразумейте или да прекарваш повече време с децата или направо да останат живеят при теб, а тя да ги взима за уикенда.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: e47bfcfc5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (8 гласа)

5.   Някои мъже и минималната им се свиди, все едно не са техни деца. Може да даваш колкото решиш и отделно да им купуваш дрехи и там каквото им трябва. Не знам колко точно излизаизхранването на едно дете. Малко са мъжете които дават всичко за децата си.

 
  ...


...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: d9eea274dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

6.   Добре си го решил. Попитай майка им колко пари са нужни, изглежда тя им купува необходимите неща и ще знае. Да направи една сметка и да ти я даде. Все пак ще има и непредвидени разходи: екскурзии, болници, недай си Боже, нов вид спорт или хоби и т. н.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 030359009a
гласове:
1 2 3 4 5
  (100228 гласа)

7.   остави съдът да определи размера на издръжката. извън нея купувай на децата каквото прецениш, че е нужно - дрехи, обувки, такси за спорт и курсове, телефони и т. н.
така ще си сигурен, че отиват наистина за децата и те няма да са лишени от нищо

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 8c965025fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

8.   И аз съм на мнение издръжката да се определи по съдебен ред, но едва ли ще бъде повече от 200 на дете и то само, ако доходът ти е висок и евентуално можеш да го докажеш на хартия. Децата са все още малки. А и съдът си има практика за издръжките и не излиза извън нея. Минималната е 1/4 от минималната работна заплата. И оттам още 50-60 да речем. Оттам нататък можеш да им купуваш дрехи, обувки, учебници, уроци, защото те ще тръгнат със сигурност на такива, екскурзии и ако се наложи за лекарска намеса, лекарства. Но това го преценяваш ти доколко. Най-добре и най-чисто е да им направиш влог. Така можеш да влагаш колкото искаш допълнително и да знаеш, че отиват точно при децата. Искрено се надявам да съхраниш връзката с децата си и да я доразвиеш. Всъщност това е най-важното след един развод.


ж

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: b347ab3ec7
гласове:
1 2 3 4 5
  (5 гласа)

9.   Има всякакви жени. Родителите ми са се развели като съм била на 1 година и татко ми плащаше издръжка на майка ми, каквато е казал съдът(не знам колко), но майка ми постоянно мрънкаше какъв гадняр е и как не плаща. Даже като малка не ме е пускала често при него както е казал съдът. И татко ми я е съдил и майка ми е излъгала, че не и плаща издръжка, но той е пазил едни белешки, като е плащал и от тогава ме е пускала по-често няма на къде на иде. Тя даже преди това е лъгала и баба ми(нейната майка), че не и плаща. От злоба жените са способни на всичко. Когато е ядосана дали от работа или от нещо друго постоянно говори какъв гадняр е и че и плаща малко пари, а са минали много години от развода, та аз сега съм на 16. Даже и сегашният и мъж и казва да укроти малко тази злоба ама няма кой да слуша. Едва ли има много жени като майка ми, но гледай и твоята да не стане такава.

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: ad03072482
гласове:
1 2 3 4 5
  (85399 гласа)

10.   С деца на Тея години-за по-малкото около 180-200лв, а за голямото около 220-230, т. е общо около 400-450лв, за тези години, Ноооо зависи и от дохода ти, ако е висок да кажем около и над 3000лв и общата издръжка ще е по-висока, да речем 500-600лв., но всичко е много относително, като зависи от нуждите им и заплатата ти

 
  ...

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: c3c06999bd
гласове:
1 2 3 4 5
  (13 гласа)

11.   И защо да не е справедливо да издържаш и нея? А по-справедливо ли ще е сам да се грижиш за децата и тя да ти плаща едни пари, средна издръжка, да видим тогава как ще работиш, пътуваш в чужбина и учиш допълнително? А тя да бъде една неделна майка, да ги води на кино, цирк и в мола, да им купува пуканки и захарен памук. А пък ти да будуваш нощем с тях, когато са болни, да им готвиш вечер изморен след работа и в промеждутъка да пишете домашни.
Само в България го има това, бащата на децата си намира една нова жена, хвърля някакви мижави пари и жената като е раждала да си ги гледа, нейни са си. На запад хората издържат и бившите си жени :) и е нещо нормално.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: a33e563400
гласове:
1 2 3 4 5
  (70348 гласа)

12.   "всичко с тях ще е както досега"... забрави тия приказки... Аз като от такова семейство ще ти кажа, че постепенно хората се отадалечават един от друг. Моят баща в крайна сметка психически не издържа, и разви параноя, че се вижда с мен само заради пари (въпреки че почти нищо не съм искал от него). Но го има тоя момент, че като се видиш с тях, ще трябва да ги заведеш някъде, да се поохарчиш. Ситуацията щеш нещеш се променя. Но имаше и жена намесена която го работеше срещу мен (да внимаваш със следващата, защото първата и цел ще е да те отдели от децата ти)...

Освен това да имаш едно на ум, че жена ти ако е имала превес във възпитанието на децата, сега той ще е още по-голям. Моята майка, дори без съзнателно да е играла мръсни номера (а повечето жени го правят), се изживяваше на обидена, че съм се радвал толкова на баща си като идвал, а тя била постоянно с мен и съм я приемал "за даденост". И тези психически игри са били още преди пубертета. Т. е. в женската природа си е да се пробва да те анихилира от живота на децата ти.

Другото е моралният аспект. Значи ти не можеш да живееш с нея, даже не щеш и да се опитваш, но пък ще оставиш невръстните си деца, чийто психика сега се развива, тя да я оформи... Има редица изследвания които показват как децата биват осъкатявани от самотни майки, въпреки че заради феминизма, това се крие. Потърси "single mothers" и почети малко. Аз лично никога не бих се женил и имал децата, защото ми е ясно, че накрая се оказваш в положение - ни тъй, ни иначе... Семейството не е "романтика", а саможертва, и в днешно време никой не иска такова нещо. Накрая се оправдаваме, че "всичко с тях ще е както досега". В същото време "материала" който захранва училищата и университетите всички го виждаме какъв е...

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 6eea12f889
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

13.   При развода с мъжа ми се споразумяхме за издръжката на детето. Плаща я чинно всеки месец вече 7 години, лятото води дъщерята на море и винаги помага когато има нужда от нещо детето. Сам предлага и никога не ми се е налагало да моля, например когато се разболее или за пособия в училище.
Никога в живота си не съм ползвала издръжката за детето за себе си, дори и стотинка!!! Много обидно, че някои мъже пресмятат за децата си всяка стотинка, да не би бившата да се облагодетелства... В живота си не съм си го помисляла.
В замяна на коректността от страна на бившия съпруг позволявам свободен режим на посещение, без мой надзор, с преспиване, на всички почти празници и рождени дни спрямо неговите ангажименти.
Искам детето да е щастливо макар и да сме разведени.
Моят съвет авторе е сумата да е около 200-250 лв ако ще им купуваш допълнително и отделно дрехи и т н. А ако ли не поинтересувай се от средната месечна издръжка и плащай според джоба си. Поискай жена ти да разпише споразумение, че не си дължите издръжка и поделете вещи те си ако може извън съдебно. Ако развода разбира се ще бъде по взаимно съгласие, ако ли не... търси адвокат и започвай борбата.
П. С Съдът присъжда родителските права предимно на майката, но ако държиш легално да имаш участие в решенията за децата си бори се за съвместно попечителство. Иначе може в даден момент мнението ти да не се зачита от жена ти.
Родителските права на дъщеря ми са изцяло мой и единствено аз взимам решение кое е добре за нея или не. Бившият няма право на глас, въпреки че питам за мнението му почти винаги.
Подсигури се добре, съпругата ти може да не е тъй благосклонна като мен.
Успех!!

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: a2ecc267de
гласове:
1 2 3 4 5
  (2 гласа)

14.   От автора: Благодаря, за всички мнения и отделеното ви време! Човешко, без "хейт"... Оценявам високо. Предстои през уикенда да ги препрочета поне 10 пъти и преосмисля всяко от тях.

Издръжка от 200-250 лева ми се струваше смешна и мислех да и предложа повече. Просто така ми изглежда честно и реално, защото плащам повечето неща и знам колко струват. Та днес купувах купони за следващата седмица - 25 лв. На връщане купих кило сирене - 11лв. В Понеделник - ексурзия - 35 лв. Утре пак ще ходя на пазар, трябва да сменя гумите на автомобила със зимни и да заредя бензин за нуждите на "половинката". Все още го правя. За вечерта планирах да взема риба (~17лв/кг. ) и да я сготвя. Сега ги питах дали искат и казаха "дааааа! ". Сметката набъбва на всяка крачка. Обмислях да предложа около 400 на дете, но и също така да помагам допълнително,
да ги вземам, да може да ги поглезя без да мисля за стотинки непрекъснато. Искам и лятото да ги водя на море.

Струва ми се справедливо. Доходите ми са що годе високи и може да си го позволя. Засега. Предстоят ми и посещения при адвокат... Бррр... Ще мисля още много... Ако има още мнения, благодаря предварително!

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: e47bfcfc5f
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

15.   400 на дете е много добре , даже повече от моята заплата би давал за двете , хубаво е че имаш възможности . Все пак мислиш ли , че всички тези пари биха отивали по едно дете , не е хубаво и да се разглезват много .

 
  ... горе^

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 0f2a9b5772
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

16.   Според мен би било супер да се предвиждат по 400лв. на дете, като част от сумата, да речем по 100 лв да се събира в спестовна сметка за всяко дете. Ей така да си имат. Добре ги мислиш нещата, авторе, дай боже повече съпрузи и бивши съпрузи да са като теб.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: a2ecc267de
гласове:
1 2 3 4 5
  (1 гласа)

17.   От авторът.

До 8, 1, 2 и другите. Благодаря отново!
До 11. Не знам защо си мислиш, че не съм ставал нощем, не съм будувал с пищящи деца на ръцете и т. н. Ако децата останат при мен, с присъдената ми издръжка и нещо допълнително от мен бих наел човек да ми помага, на половин ден. Така ще мога спокойно да се справям с работата си и възпитанието на децата, да изкарвам пари и да им подсигуря по-добро бъдеще. Освен това, няма друга жена, и скоро някак не ми се иска да се занимавам с жени :-) Нещо ми мина мерака в последната година, даже изпитвам лек уплах като видя нещо женско на хоризонта :-) Сигурно инстинкта ще си каже думата след някоя друга година, ама сега го преживявам и аз.. :( Накрая - издръжката, която обмислям не е съвсем "мижава" - позволение да ползва апартамента ми, пари, допълнителни грижи, ако си опича акъла и бонус кола, която не е никак лоша.
До 12. Така е, в това положение съм "ни тъй, ни иначе". Гадна, гадна, ама много гадна работа...
До 15. Ами не знам какво да мисля, честно... Май няма да отиват. Вместо да им купи нещо хубаво, но малко по скъпо - например ядки и плод - ще им купи вафли и солети и останалото ще отиде за "черни дни" или във фонд за някой SPA хотел, масажи и басейн. А после ще ми каже - абе... ще може ли да им купеш ядки, нали са полезни за тях? Това е само пример. За съжаление и аз съм виновен тук. Не знам какво до правя... Още мисля...

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 8c965025fd
гласове:
1 2 3 4 5
  (3 гласа)

18.   Авторе, очевидно си читав баща, обаче имай предвид, че разходите на тези деца ще растат. Сега по 400, а след две-три години по колко ще станат? В крайна сметка издръжката се дели между двамата родители- Съпругата ти как ще участва в нея? Спри се на една издръжка от по 280 лв. на дете, давай парички за страничните неща, ама не за всичко и останалото в банката. Колкото повече даваш, толкова повече ще ти иска майката. Има коректни майки, но съвсем не всички. Прецени си в твоя случай как са нещата. Много добре те разбирам защо го правиш, обаче според мен не е правилно. Пак ти казвам важно е да запазиш връзката с децата, а не да компенсираш решението си с пари. И не забравяй, че най-вероятно ще създадеш нова връзка, може и съжителство. Тогава наистина нещата ще се променят откъм финансите, които имаш намерение да заделяш. Винаги се получава така, това да ти е ясно. Така че не се изхвърляй много сега, защото впоследствие много по-кофти ще е като почнеш да сваляш.

№8

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 680e383518
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

19.   Виж, аз няма да те съветвам за размера на издръжката, защото не мисля, че мога да ти дам точен отговор. Само ще ти дам един съвет никога да не се карате/спорите за издръжка пред децата. Моите родители също бяха разведени и доходът на майка ми беше доста по-нисък от този на баща ми, който плащаше някаква минимална издръжка присъдена от съда. Обаче отвреме навреме вдигаше скандали на майка ми, как видиш ли бил ми платил английския този месец и затова нямало да даде издръжка и т. н. По това, което пишеш ми звучиш доста по-разумен. Просто като прочетох темата и се сетих за тези грозни скандали, при които децата се чувстват виновни понеже издръжката е за тях и виждат родителите си как се карат, доста е травмиращо. Надявам се, че ще с бившата ти жена ще успеете да запазите уважение един към друг и децата ви да минат по-леко през този стресиращ период.

 
  ...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 34b1f77459
гласове:
1 2 3 4 5
  (4 гласа)

20.   Номер 18 е прав, вслушай се!
Издръжката ще расте, никога няма да пада, а ти един ден, живот и здраве може да имаш още деца, дали едно, две и за тях трябва да мислиш.
Аз лично бих давал по-ниска издръжка, но да им купувам дрехи, пари за екскурзии, лекарства, но с издръжката не се изхвърляй да не съжаляваш един ден

 
  ...

...
преди: 5 години, 7 месеца
hash: d9eea274dd
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

21.   Номер 20, интересна логика имаш. Преди да си прави други деца, човек си прави сметката дали може да го понесе. На теб ако ти се родят още, ще оставиш ли първите да ходят боси, за да има за новите? Все едно като е разведен е ок да не се грижи за първите си деца. Разводът между родителите не е развод с децата!

 
  ... горе^
преди: 5 години, 7 месеца
hash: 35a3474b9d
гласове:
1 2 3 4 5
  (0 гласа)

22.   Авторе, прочети още веднъж мнението на н. 12 последния абзац.... има над какво да се замислиш.

Щом си толкова грижовен и всеотдаен защо не се опиташ ти да спечелиш родителските права, особено ако децата са момчета? Помисли над това. Голямото от 12г възраст има право да каже при кой родител иска да остане. Дали няма да е съгласна жена ти на това... ако се договорите като хора?

 
  ...

Коментари очaкващи одобрение: няма
...

Коментари, които са написани неграмотно, с латински или главни букви няма да бъдат добавени!

1. Бъди полезен на другите с коментара си!
2. Хейтъри не се толерират!
3. Обидните квалификации не са аргумент :-)
4. Пазете мъдростта за себе си, другите имат нужда от съчувствие!

Знаете ли, че след символите запетая и точка винаги следва интервал?   [ Да ]   [ Не ]

При нас коментарите се одобряват ръчно. Въведи своя имейл адрес и ще получиш известие, когато бъде публикуван нов коментар.(какво е това?)



Copyright © 2007 Spodeli.net
eXTReMe Tracker